Harryn ja Meghanin tytär on syntynyt!

Iloisi uutisia: prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tytär on syntynyt! Herttuaparin toinen lapsi ja ensimmäinen tytär syntyi perjantaina 4. kesäkuuta Santa Barbarassa Kaliforniassa klo 11:40 paikallista aikaa. Vauva painoi 3487 grammaa. Lapsi ja äiti voivat pariskunnan tiedotteen mukaan hyvin, ja ovat jo kotiutuneet sairaalasta.

Kuva: Karwai Tang/WireImage

Tytär on nimeltään Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, lempinimeltään Lili. Ensimmäinen nimi kunnioittaa kuningatar Elisabetia, joka tunnetusti on perheen kesken Lilibet. Toinen nimi tulee luonnollisesti edesmenneeltä prinsessa Dianalta.

Nyt täytyy sanoa, että Lilibet yllätti! Dianaa osasin odottaa, mutta odotin jotain Archien tyylistä suvulle uutta nimeä. Lilibet on kyllä kaunis tapa muistaa vauvan isomummoa, varsinkin kun se Elizabeth jo löytyy monelta muulta sukulaiselta. Henkilökohtaisesti rakastuin tähän heti itse. Olen nimittäin montaa kertaa miettinyt, että Lily olisi ihana nimi tytölle! 😀

Kuningatar Elisabetin ja prinsessa Margaretin lapsuuden lastenhoitaja Marion Crawford on muuten kertonut, että nuori prinsessa Elisabet antoi kyseisen lempinimen itse itselleen. Mielenkiintoista nähdä, millaisen vastaanoton nimi saa Britanniassa. Nopea Twitter-kierros valitettavasti kertoi, että myrskytuulta taitaa olla luvassa tämänkin asian suhteen.

Lili sijoittuu kruununperimysjärjestyksessä kahdeksannelle sijalle isoisänsä, setänsä, serkkujensa, isänsä ja isoveljensä jälkeen. Muu perhe prinssi Andrew’sta alkaen tipahtaa näin yhden sijan alemmas. Hän on kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin yhdestoista lapsenlapsenlapsi sekä prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan viides lapsenlapsi.

Lili on Britannian kuninkaallisen perheen kolmas vauva tänä vuonna. Keväällä syntyivät hänen pikkuserkkunsa August Brooksbank (prinsessa Eugenien esikoinen) ja Lucas Tindall (Zara Tindallin kuopus). Sukuun odotetaan vielä yhtä lisäystä myöhemmin tänä vuonna, kun prinsessa Beatrice ja Edoardo Mapelli Mozzi saavat esikoisensa.

Herttuan tyttärenä vauva olisi oikeutettu kohteliaisuustitteliin lady Lilibet Mountbatten-Windsor, mutta hänestä ei Archien tavoin käytetä titteleitä vanhempien toiveesta.

Päivitetty: mietintöjä nimestä

Muutama ajatus vielä nimestä nyt, kun sitä on tässä illan aikana ehtinyt kuulostella enemmän. Olen tavallaan sitä mieltä, että lapsen nimestä ei voi nyt vetää liian suuria johtopäätöksiä, mutta eihän kuninkaallisbloggaaja voi olla analysoimatta! 😀

Kaiken draamankin keskellä prinssi Harry ja herttuatar Meghan ovat molemmat puhuneet lämpimään ja arvostavaan sävyyn kuningatar Elisabetista. Jotenkin toivon, että lapsen syntymä ja nimivalinta onnistuisi yhdistämään perhettä – etenkin kuningattaren kanssa, koska hänhän on tässä se, jonka maanpäällinen aika väistämättä käy vähiin.

Lilibet on tuntuu myös astetta henkilökohtaisemmalta valinnalta, sillä se tulee lempinimestä. Kuningatar on toistuvasti painottanut hovin lausunnoissa, että Harry ja Meghan tulevat aina olemaan osa hänen perhettään. Pienen Lilibetin nimivalinta tuntuu jatkavan samaa viestiä vastavuoroisesti Britannian suuntaan.

Diana-nimi ja äidin muisto voisi puolestaan luoda jonkinlaisen sillan prinssi Harryn ja prinssi Williamin välille. Veljekset ovat nyt molemmat muistaneet edesmennyttä äitiään tytärtensä nimissä, ja heidän on määrä juhlistaa muutaman viikon päästä äitinsä 60-vuotisjuhlaa yhdessä.

Embed from Getty Images

Huomionarvoista on, että Meghanin äitiä Doriaa ei ole huomioitu nimessä. Toisaalta emme voi tietää, onko Dorialla ollut jotain roolia herttuaparin esikoisen Archien tai Lilibetin Lili-kutsumanimen takana. Muistatteko esimerkiksi, kun Ruotsissa paljastui prinsessa Adriennen syntymän jälkeen, että kuningatar Silvia oli harkinnut sitä aikoinaan Madeleinen nimeksi? On tietysti ihan mahdollista, että Dorialla ei ole mitään tekemistä Lilin nimen kanssa.

Sussexeja voi arvostella monesta asiasta, mutta minusta somekommentointi Lilin nimestä käy aivan ylikierroksilla. Kaikesta huolimatta kyseessä on Harryn perhe ja suku. Hänellä on oikeus kunnioittaa nimivalinnoilla läheisiä sukulaisiaan siinä missä muillakin. Elizabeth-nimi löytyy lähes kaikilta kuningattaren naispuolisilta jälkeläisiltä, joten en nyt osaa nähdä tätä Lilibet-versiota ongelmana.

Osa löytää aina jotain kritisoitavaa herttuaparin kaikista valinnoista, mutta on aina erityisen ikävää, kun pienet lapset vedetään mukaan näihin juttuihin. Ihan käsittämättömän pahantahtoisia kommentteja tullut vastaan monessa paikassa.

Päivitetty: reaktioita hovista

Harryn ja Meghanin julkaisemasta tiedotteesta puuttui ne yleensä nähdyt lausahdukset siitä, että kuninkaallista perhettä on informoitu uutisesta ja miten kaikki ovat erittäin ilahtuneita. Niitä ei tarvinnut kuitenkaan kauan odottaa, sillä Buckinghamin palatsi julkaisi sunnuntai-illan aikana sellaisen lausunnon kuningatar Elisabetin, prinssi Charlesin ja herttuatar Camillan sekä prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen puolesta. Sen lisäksi edellä mainitut onnittelivat Sussexeja kukin omilla sometileillään.

Myös prinsessa Eugenie jakoi Instagram-tilinsä tarinoissa onnitteluviestin serkkunsa perheelle.

Artikkelia päivitetty 7. kesäkuuta: lisätty hovien reaktiot ja taustatietoja.

23 kommenttia artikkeliin ”Harryn ja Meghanin tytär on syntynyt!

 1. Todella kaunis nimi ja yllätti itseni positiivisesti. Kaikkea hyvää Harryn ja Meghanin perheelle ❤️

 2. Aivan ihana nimi! Moderni, mutta perinteikäs. Tietysti tästä nousee haloo, mistä tahansa nimestä olisi polemiikkia brittilehdistössä, mutta tuskin kovin kehtaavat haukkua kuningattaren lempinimeä.
  Olipa herttainen uutinen, näkisimmepä joskus kuvankin hänestä ja isoveljestään!

  • Nyt ei voi haukkua itse nimeä (niin kuin vähän Archien kohdalla), joten nyt on otettu se linja, että kuinka Harry ja Meghan kehtaavat valita kuningattaren lempinimen.

   Mun mielestä nimi on ihana, ja vauvauutinen ilahdutti erityisesti kun tietää, että pari on kokenut aiemmin keskenmenon. Mutta oikeasti tästä tulee melkeinpä vain paha mieli, kun jopa viattoman lapsen nimestä väännetään tällaista. En tosin tiedä, että onko tällä kertaa asialla enemmänkin yksityiset henkilöt kuin lehdistö.

 3. Kaunis nimi. Odotin myös Mechanin äidin mime mukaan, mutta näillä mennään. Onnea koko perheelle. Nyt sitten odotetaan hovin reaktioita.

 4. Paljon onnea koko perheelle! Arvasin kyllä että Diana tulee olemaan nimessä, ehkä odotin myös Doriaa. Lili on kyllä suloinen nimi. Ja tosiaan ihan sama minkä nimen olisivat antaneetkin, niin aina siitä olisi jotain negatiivista keksitty. Pääasia, että vanhemmat antavat nimen josta itse pitävät.

  • Lili on mun mielestä niin ihana nimi! Ja jotenkin hauska tosiaan, että vähän erikoisempi versio siitä Elisabetista.

   Jos nimessä ei olisi ollut viittausta kuningattareen, niin aivan varmasti olisi otsikoitu miten Sussexit ovat hylänneet kuningattaren lopullisesti. Jos olisivat antaneet neljä nimeä niin, että kutsumanimen lisäksi olisi ollut Doria, Diana ja Elisabet, niin olisi ihan varmasti syytetty mahtailusta.

   • Joo, tätä peliä ei vaan voi voittaa 😀 Jos nimeksi olisi laitettu Elisabet Diana, niin se olisi ollut Charlotten nimen kopiointia. Jos nimi olisi ollut joku tosi perinteikäs, esim. Alice, niin se olisi ollut tekopyhää, mutta epäkuninkaallinen nimi kuten Archie ei myöskään olisi kelvannut…

    Tuli mieleen, että ehkä Lilibet on myös hienovarainen viittaus Philipiin, kun lempinimellä oli häneenkin kytkyjä. Eipä vauvasta olisi Philippaakaan oikein voinut tulla, koska siinä olisi ollut jo liikaa Pippa Middletonia. Että ei ole kyllä helppo tehtävä tuo lapsen nimeäminen!

 5. Onko muuten niin että Lili on ensimmäinen (tai yksi harvoista) Brittien ulkopuolella syntynyt kuninkaallisten lapsi? 😮

  • Lordi Frederick Windsorin vanhempi tytär Maud on syntynyt Yhdysvalloissa, mutta hän on kruununperimyksessä jossain 50. sijan hujakoilla. Ihan lähipiiristä ei muita ulkomailla syntyneitä löydy!

 6. Kaunis nimi! Diana, sitä nyt jokainen osasi odottaa. Lilibet on kyllä niin kaunis kunnianosoitus kuningatar Elisabetille! Tietysti Harryn ja Meghanin vastustajat nousevat tuostakin takajaloilleen, valitettavasti. Katsotaanhan vain, joku kohta keksii, että nyt ne yrittää mielistellä hovia oikein lempinimellä!

  Täytyyhän ihmisten käsittää, että korona-aikana matkustelu mannerten välillä ei ole suotavaa. Kyllä Harry ja Meghan tulevat näyttämään lapsiaan kuningattarelle ja muillekin, kunhan ajat paranee. Viestitellä voi muutenkin ja olla vaikka videopuheluyhteyksissä.

  Onneksi se toinen mummi on siellä lähellä. Tuskin on pettynyt, vaikka lapsi ei saanutkaan hänen nimeään .Ehkäpä nimi jätettiin jemmaan mahdolliselle seuraavalle muksulle!

  • Munkin mielestä nimi on ihana, ja mieluummin valitsen tulkita sitä positiivisesti kunnianosoituksen kautta. En oikein ymmärrä niitä, jotka ovat ajattelevat parin valinneen tämän nimen jonain mielenosoituksellisena kettuiluna. Vaikka Harrysta ja Meghanista olisi mitä mieltä, niin ei kai nyt kukaan tosissaan usko, että he nimeäisivät LAPSENSA sellaisilla perusteilla. Nimi kutenkin seuraa mukana koko loppuelämän. Paljon luonnollisempi selitys on se, että kaikesta huolimatta kuningatar on heidän elämässään tärkeä henkilö, jota haluttiin kunnioittaa.

   • Ihan älytön tilanne. Edes lapsen nimi ei ollut sovelias! Täytyyhän olla niin, että tuosta nimestä on etukäteen keskusteltu herttuaparin ja kuningattaren keske.n. Sitä ihmettelen, että edes nimi Diana ei kelvannut, siis herttuaparin pahimmille vihollisille! Onhan muissakin kuningashuoneissa paljon vakiintuneita nimiä, jotka seuraavat sukupolvilta toisille. Diana on kyllä niin kunnioittava nimi ettei pitäisi olla yhtään oppositiota.

    Jotkut Britanniassa ovat kerta kaikkiaan päättäneet inhota herttuaparia täältä ikuisuuteen asti. Tuskin kukaan tietää kaikkea kaikesta. Eniten minua askarruttaa se perimmäinen syy, miksi Sussexin ja Cambridgen herttuapareilla meni sukset ristiin. Alussa oli niin harmoninen, vai oliko se vain bluffia, nelikko!

    • Syitä välirikolle on varmaan monia, mutta vaikea sanoa, kuinka paljon kyse on henkilökohtaisesta puolesta ja kuinka paljon instituution vioista. Kuninkaallisissa perheissä niitä on usein vaikea erottaa toisistaan. Harvat konfliktit ovat yksinkertaisia. 😀

 7. Vaikea uskoa, että kuningatar olisi mielissään siitä, että hänen hellittelynimi, jota viime vuosina lähinnä Philip oli “saanut” käyttää, annetaan lapsenlapsenlapselle. Juuri tuon nimen antaminen tuntuu myös jotenkin tekopyhältä ja häikäilemättömältä kaiken sen jälkeen mitä Harry ja Meg ovat touhuneet tässä viime aikoina. Kiilloitusyritykseltä vaikuttaa. Kenties William on aistinut samaa, sillä Cambridgen herttuaparin Instagramissa olevassa toivotuksessa mainitaan baby Lili, mutta muilla Lilibet Diana. Vaikuttaa Williamin mielenilmaisulta kyseiselle nimenannolle.Toivon kuitenkin, että Harry on kysynyt kuningattaren “siunausta” asialle ja sen myös saanut.

  En kyllä itse haluaisi kumppanini käyttämää hellittelynimeä omalle lapselle tai jälkipolvien lapsille niin kauan kuin olisin itse elossa ihan siitä syystä, että se tietyllä tapaa tuntuisi irstaalta, vaikkei hellyttelynimeen liitykään mitään seksuaalista. Minusta olis kamalaa kutsua lastenlasta sillä nimellä, kun se on niin intiimi osa minun ja kumppanini välistä rakkaussidettä ja joutuisin kieltämään sen jälkeen kumppaniani käyttämästä koko nimeä, jolloin myös kokisin, että minulta on ryöstetty jotain hävyttömästi.

  En tietenkään tiedä miten tosissaan Elizabeth on ollut tämän sääntönsä kanssa, että vain Philip (ja aiemmin vanhempansa ja siskonsa) saa käyttää kyseistä lempinimeä. Voihan olla, että se sääntö on ollut kieli poskessa, jota on sitten yhteistuumin päätetty kunnioittaa, koska kyseessä oli kuningattaren ja Philipin suhteeseen liittyvä asia. Vaikkei jokin asia olisikaan kiellettyä niin joskus voi kunnioittaa toisen toiveita ihan vain kunnioituksen ja rauhan vuoksi.

  • Minä ajattelin, että Cambridget vain kirjoittivat baby Lili vapaamuotoisempaan tyyliin. Ovathan he lapsen setä ja täti, kun taas kuningatar ja Charles vetävät viestinnässään virallisempaa linjaa. Ja Lilihän vaikuttaa oikeastaan läheisemmältä valinnalta, kun se vaikuttaa käytännössä olevan vauvan kutsumanimi.

   Lilibet on Elisabetin itsenä lapsena keksimä nimi, kun hän ei pienenä osannut sanoa omaa nimeään. Sitä käytti alun perin hänen perheensä eikä Philip. Totta on, että Philip oli varmaan viimeinen lempinimeä käyttäneistä ihmisistä, mutta ei nimen historia ole ollut mitenkään romanttinen tai Philipiin rajattu. Prinssi tunnetusti kutsui vaimoaan nimellä Cabbage eli kaali. Mun korvaan tuollaiset hassut lempinimet tuntuvat paljon intiimimmiltä, kun ne ovat sellaisia, joita ei oikein voisi samalla tavalla julkisesti edes käyttää.

   On kyllä todella sääli, että näinkin ihana asia kuin perheenlisäys muuttui yleisön suussa joksikin ikäväksi ja rumaksi. Olen nähnyt somessa aivan järkyttäviä kommentteja vauvasta. 🙁 Mutta tämänhetkisten tietojeni mukaan en itse näe mitään syytä olettaa, että nimi olisi ongelma kuningatar Elisabetille.

 8. Miksei kuningatar voisi olla mielissään nimestä? Hyvinkin hän voisi olla, pilke silmäkulmassa ja jotenkin uskon, että jotain keskustelua Harryn ja kuningattaren välillä on nimestä ollut. Voisin mainiosti kuvitella, että Harry joskus on isoäidiltään kysynyt, että mikäli hänellä on tyttövauva, että saako nimeksi antaa juurikin tuon lempinimen. Se on niin erikoinen ja erityinen, että mikäli Harry olisi kuningattaren ns. lempilapsenlapsi, niin hän luvan olisi saanut.

  • Mä en myöskään usko, että tässä on mitään ongelmaa. Eiköhän Harry ole asiasta puhunut. Voi myös hyvin olla, että he ovat alun perin tähdänneet Liliin tai Lilyyn, ja näin saivat sitten mukavasti myös kuningattaren ympättyä mukaan.

   Elisabetiksi tai Dianaksi nimeäminen se vasta olisi kohun synnyttänytkin. Aina tulee lokaa niskaan, mitä tahansa he tekevätkin.

 9. Eikö se lasten tittelittömyysvalinta ollut sen seurausta, että lapset eivät olisi saaneet turvallisuushenkilökuntaa, vaikka olisivat ottaneet prinssi / prinsessa / herttua / jaarli /lady -tittelit käyttöön? Vanhemmat olisivat valinneet ne ja ehkä jääneet Englantiin, mutta kallis suojelu ei ulotu niin pitkälle kuin prinssin lapsiin. Joten ihan sama olla käyttämättä. Siinä Oprahin haastattelussa oli jotain siitä.

  • Mulle on jäänyt vähän epäselväksi asian todellinen tila. Voi olla, että haastattelun editointi poisti osan keskustelusta. Jos Harry ja Meghan olisivat jääneet Englantiin, niin kyllähän heidän suojelunsa luulisi kattavan myös lapset ainakin lasten ollessa pieniä. Ainakaan Harrya ja Meghania ei olisi työkuninkaallisina voinut missään nimessä lähivuosina jättää ilman suojelua. Kuulostaisi oudolta, jos heidän kaltaistensa megajulkkisten (suosittujen ja vihattujen) ja työkuninkaallisten lapset olisi jätetty ilman suojelua, kun uhkataso varmaan on aika korkea.

   Aikuistuessaan Archielle ja Lilibetille ei varmaan olisi ympärivuorokautista suojelua tarjolla, kun ei ole edes prinssi Edwardille tai prinsessa Annelle nykyisin. 20 vuoden päästä lasten aikuistuessa tilanne voi olla muuttunut moneen suuntaan, joten sitä voi olla vaikeaa ennustaa nyt. Lasten turvallisuus on sydämenasia kaikille vanhemmille, mutta vaikea uskoa etteikö lapsia olisi nyt alaikäisinä suojeltu vanhempien siivellä. Joten en oikein osaa sanoa, että miten tämä asia on todellisuudessa mennyt.

   Lady Lilibet olisi kyllä niin ihana, että vähän harmittaa Sussexien päätös olla käyttämättä mitään arvonimiä! 😀

 10. Luulisi, että kuningattarelta olisi kysytty nimivalinnasta etukäteen. Joten ne, jotka mellastavat ja yleensä haukkuvat koko ajan rakasta lastenlasta ja hänen perhettään, saattavat nyt loukata kuningatarta syvästi.

 11. Mun mielestä Archie Harrison ja Lilibet Diana ovat ihanat nimet sisaruksille. Lilibet on suosikkinimeni kaikista viime vuosien kuninkaallisten lasten nimistä. Nimet ovat ihan Harryn ja Meghanin tyylisiä. Best of both worlds.

  Harrylla ja Meghanillahan ei ollut tässä kohtaa mitään mahdollisuutta miellyttää vihaajiaan. Kaikki vaihtoehdot olisi taatusti lytätty. (Liian hienosteleva, liian tavallinen, liian kuninkaallinen, liian erikoinen, liian tylsä, loukkaa kuningatarta, koska hänellä ollut 30 vuotta sitten samanniminen Corgi, loukkaa Charlesia, koska sama kuin Dianan ex-rakastajan serkun nimi, liian jenkki, liian brittiläinen, liian musta, jne jne). Kohta nämä varmaan alkavat valittaa siitä, että Harry saa sekä käyttää että antaa lapsilleen omaa sukunimeään.

  • Lilibet on niin ihana valinta! Mietin, että ehkä he ovat tähdänneet Lilyyn/Liliin alun perin, ja sitten halunneet kuitenkin virallisella nimellä kunnioittaa kuningatarta. Ken tietää!

   Olet ihan oikeassa, mikä tahansa nimi olisi lytätty jostain syystä. :/

Jätä kommentti