Lilibet Diana: 8 faktaa

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin uuden perheenjäsenen kunniaksi kokosin yhteen muutaman faktan heidän tyttärestään Lilibet Dianasta! Lili syntyi perjantaina 4. kesäkuuta Santa Barbarassa Kaliforniassa.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan hääpäivänään vuonna 2018. Kuva: Ben Stansall

1. Kuningatar Elisabetin ja prinsessa Dianan lisäksi myös edesmennyt prinssi Philip on näkyvästi läsnä vauvan nimessä: herttuaparin lasten sukunimi on Mountbatten-Windsor. Kuningashuoneen nimi on edelleen Windsor, mutta kuningatar päätti vuonna 1960, että heidän mieslinjaisten tittelittömien jälkeläisten sukunimeksi tulee Mountbatten-Windsor.

Kuninkaalliset eivät tavallisesti käytä sukunimeä, mutta tietyissä tilanteissa tai dokumenteissa sille voi tulla tarvetta. Tähän asti sukunimi on ollut vähäisellä käytöllä, kun lähisukulaisilla on tittelit, mutta jatkossa Mountbatten-Windsor yleistynee, kun tittelittömiä jälkeläisiä tulee enemmän.

Prinssi Edwardin ja kreivitär Sophien lapset ovat myös Mountbatten-Windsoreita, mutta heidän pojastaan käytetään kohteliaisuustitteliä Severnin varakreivi, kun taas tytär on hovin tiedotuksissa yleensä vain Lady Louise Windsor.

Embed from Getty Images

2. Useissa brittilehdissä on raportoitu Harryn puhuneen kuningattaren kanssa nimestä ennen asian julkistamista. Kuningatar sai tietää Lilin syntymästä ensimmäisten joukossa, mutta sen sijaan sunnuntaisen julkisen ilmoituksen on kerrottu yllättäneen hovin työntekijät.

3. Lili on kruununperimysjärjestyksessä nyt kahdeksannella sijalla, mutta hänen paikkansa odotetaan tulevaisuudessa tilapäisesti vielä nousevan, kun prinssi Charles perii kruunun. Prinssi Williamkin saattaa hyvin ehtiä kuninkaaksi ennen kuin hänen lapsensa perustuvat perheet. Näin ollen Lili saattaa nousta jopa kuudennelle sijalle, ennen kuin alkaa pikkuhiljaa laskeutua listassa alaspäin serkkujensa lasten myötä.

4. Brittikuninkaallisten ja -aateliston tapojen mukaisesti vauvasta käytettäisiin kohteliaisuustitteliä Lady Lilibet Mountbatten-Windsor. Samalla kaavalla isoveli-Archie olisi isänsä herttuakunnan perillisenä Dumbartonin jaarli. Vanhempien toiveesta lapsista ei kuitenkaan käytetä näitä arvonimiä.

5. Kun Walesin prinssi Charles nousee valtaan, Lilistä tulee teknisesti HKK Sussexin prinsessa Lilibet. Brittihovin nykyisten käytäntöjen mukaan hallitsijan mieslinjaiset lapsenlapset ovat oikeutettuja kuninkaallisiin arvonimiin.

Prinssi Charles on kuitenkin jo pitkään ajanut kuninkaallisen perheen rajaamista, joten on mahdollista, että kuninkaana hän antaa oman Letters Patent -asetuksensa ja rajaa arvonimet jatkossa vain kruununperillisen lapsille. Joka tapauksessa Lilistä ja Archiesta ei nykytilanne huomioiden tulla todennäköisesti koskaan käyttämään kuninkaallista arvonimeä.

Perhekuva Archien kastejuhlasta vuodelta 2019. Kuva: Chris Allerton

6. Toinen 4. kesäkuuta syntynyt kuuluisa kuninkaallinen oli brittikuningas Yrjö III. Kuningas syntyi vuonna 1738, joten ikäeroa näillä kahdella on 283 vuotta. Lili on Yrjö III:n jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa seuraavasti: Yrjö III > Kentin herttua prinssi Edward > kuningatar Viktoria > Edvard VII > Yrjö V > Yrjö VI > kuningatar Elisabet > Walesin prinssi Charles > prinssi Harry > Lilibet Mountbatten-Windsor.

Yrjö III tunnetaan “hulluna kuninkaana”, jonka väitetään tulleen hiljalleen mielisairaaksi. Lisäksi hänen valtakaudelleen osui mm. Yhdysvaltojen itsenäistyminen ja vapautussota, jossa Britannia menetti siirtokuntansa alueella. Tästä Amerikka-kytköksestä voisi vetää jonkun vitsin, mutta toivokaamme Lilille esi-isäänsä parempaa onnea! 😀 Nykykuninkaallisista myös Bhutanin kuningatar Jetsun Pema (s. 1990) on syntynyt 4.6.

7. Lilillä on Yhdysvaltojen ja Britannian kaksoiskansalaisuus, ja hän on kruununperimysjärjestyksen korkein ulkomailla syntynyt henkilö. Koko hänen kuninkaallinen lähisukunsa on syntynyt Britanniassa. Lili voi teoriassa hakea tulevaisuudessa Yhdysvaltain presidentiksi ja olla samalla Britannian kruununperimysjärjestyksessä. En tosin tiedä, miten kaksoiskansalaisuuteen ja asemaan toisen maan kuninkaallisessa perheessä suhtauduttaisiin poliittisten virkojen kannalta.

8. Lilin ei todennäköisesti tarvitse aikuisena saada kuninkaallista lupaa avioliitolleen. Nykyisin hallitsijan suostumuksen tarvitsevat vain kruununperimyksen kuusi ensimmäistä nimeä. Riippuu hiukan siitä, kuinka vanhaksi prinssi Charles elää, ja minkä ikäisinä Lilin kuninkaalliset serkut prinssi George, prinsessa Charlotte ja prinssi Louis perustavat perheet. Todennäköisesti Lili ei kuitenkaan tule lupaa tarvitsemaan.

Embed from Getty Images

Ja kun nyt aiheesta puhutaan, niin en malta olla vielä kommentoimatta Lilibet-nimen käyttöä. Sussexeista voi olla montaa mieltä, mutta lapsen nimen leimaaminen tällä tavalla tuntuu harvinaisen pahantahtoiselta. Ei kai kukaan tosissaan usko Harry ja Meghanin valinneen nimen mielenosoituksellisena kettuiluna? Eihän kukaan nimeä lastaan sellaisilla perusteilla.

Ihan sama millainen nimi sieltä olisi ilmoitettu, kritiikkiä olisi tullut silti. Kun nimeä itsessään ei voi haukkua, niin kriitikot vetivät esiin tämän narratiivin, että Lilibet-nimi on yhtäkkiä pyhintä mitä Windsorin suvusta löytyy. Jossain tabloidissa luki, että Lilibet on kaikista kuninkaallisin nimi, koska se on lempinimi. Olen kyllä aivan päinvastaista mieltä. 😀 Eikö Elisabet ole nimenomaan se kuninkaallinen nimi, johon hallitsija henkilöityy?

Lilibet ei myöskään ole ollut prinssi Philipin yksityinen lempinimi kuningattarelle, vaan tausta on kuningattaren lapsuudenperheessä. Jos vauva olisi ollut Elizabeth tai Diana, niin Sussexeja olisi syytetty mahtailusta, kun luulevat tyttärensä korvaavan kuningattaren tai Dianan. Tai sitten olisi sanottu heidän ryöväävän Charlotten nimen. Jos nimestä olisi puuttunut Elisabet, niin olisi voivoteltu kuinka pari on lopullisesti hylännyt kuningattaren.

Embed from Getty Images

Lilibet Diana on kaunis kunnianosoitus rakkaille sukulaisille. Harryn on mahdollista arvostella instituutiota ja samanaikaisesti kuitenkin rakastaa isoäitiään. Arvostelun oikeutusta ja tapaa voi kritisoida, mutta eikö lapsen nimivalinnan voisi jättää sen ulkopuolelle?

Kuningatar Elisabet on toistuvasti painottanut hovin lausunnoissa, että Harry ja Meghan tulevat aina olemaan tärkeä osa hänen perhettään, ja se tieto riittää minulle. Tyttären nimivalinta tuntuu jatkavan samaa viestiä vastavuoroisesti Amerikasta Britannian suuntaan. Miksi tässä pitäisi väkisin nähdä isompaa ongelmaa?

15 kommenttia artikkeliin ”Lilibet Diana: 8 faktaa

 1. Kiitos näin kattavasta selvityksestä! Jospa herrantähden jo loppuisi polemiikki ja vänkääminen vauva-Lilin nimestä! Kyllä siitä on saatu jos jotain vääntämistä monen mutkan kautta. En muista Williamin ja Catherinen lasten nimistä tai edes Augustista tällaista, tosin George, Charlotte ja Louis ovat niin perinteisiä, ettei niistä saisi mitään irtikään.
  Veikkaan, että vielä muutamana päivänä joku hovia lähellä oleva tai asioista melkein tietävä jauhaa Lilibetiä, mutta sitten ehkä kiinnostus on ohi.
  Katsoin eilen toisen osan Ruotsin jalokiviohjelmasta, olen sen nähnyt ennenkin, mutta mielenkiintoinen oli ja hyvänen aika sitä timanttien säihkettä!

  • Mulla on sellainen fiilis, että ei pitäisi olla enää tässä vaiheessa yllättynyt että tästäkin tuli myrsky. Mutta samanaikaisesti tuntuu silti jotenkin uskomattomalta, että nimivalinta aiheutti näin vahvan reaktion. 😀

   Mäkin oon katsonut tuon dokkari jo pari kertaa, se on niin kauniisti ja hyvin tehty että aina kiinnostaa! 😍

   • Se dokumentti on kyllä aivan huippumielenkiintoinen! Ostaispa Yle myös sen Ruotsin kuninkaallisista hääpuvuista kertovan dokumentin. Katsoin siitä osan youtubesta ja vaikutti tosi hyvältä myös. Ruotsista puheen ollen, eipä ole vieläkään mitään infoa tullut Julianin ristiäisistä…

    • Mä en ole nähnyt myöskään sitä hääpukudokumenttia! Mistä saisi sellaisen netflixin jossa olisi pelkästään kuninkaallisia dokkareita, sarjoja ja leffoja 😅

     Mahdetaankohan Julianin ristiäisistä edes ilmoittaa ennakkoon 🤔 Ehkä tilanteeseen vedoten pitävät yksityisesti ja julkaisevat kuvia? Vaikea sanoa!

     • Niin, voi olla että ristiäiset on hyvinkin yksityiset koronan vuoksi ja kun Julian ei ole HKK. Mutta pääasia että saadaan kuvia ja toivottavasti myös kummit kerrotaan ja yksi niistä olisi Daniel 😀

 2. En tiedä, jotenkin tuota polemiikkia osasi odottaa, mutta siltikin! Ei edes pienen vauvan nimi kelvannut herkkähipiäisille Sussex- vihaajile! Kohta sieltä kuuluu vaatimus, vauva kuviin, että saadaan nähdä, minkä värinen se on, jospa on hyvinkin vähän… Kyllä epäilen, tuleeko kuvia julkiseen jakoon. Ilmapiiri on niin myrkyllinen! Elisabet voi olla ainoa, jolle vauvan kuva lähetetään. Lilibet Diana on kaunis nimi ja kunnioittava! Harry taatusti pyysi luvan tuohon Lilibetiin!

  • Sussexien puolelta on tosiaan vahvistettu, että asiasta puhuttiin etukäteen kuningattaren kanssa. Mutta eihän se tieto riittänyt, sitäkin alettiin ikävästi kyseenalaistaa ja epäillä. :/ Sääli. Mun mielestä nimivalinta on tosi onnistunut ja kaunis!

 3. Luulen, että pariskunta oli ihastunut nimeen Lili ja keksi siitä sitten itselleen tärkeän linkin isoisoäitiin ja muokkasi nimeä sen mukaan. Kutsumakäytössä kuitenkin vain Lili. Diana sopii lapselle myös hyvin ja mielestäni nimi kokonaisuudessaan on oikein ihana ja sopiva. Jos jotain jäin miettimään niin Dorian nimen puuttumista.

  • Lilibet Diana on niin ihana! 😀 Mullekin tuli ajatus, että voisiko olla että ovat tähdänneet Liliin/Lilyyn ja näin saivat sitten kuningattaren mukaan.

 4. Mun mielestäni on kurjaa, että tästä tuli taas tällainen myrsky. Olihan se odotettavissa, mutta silti harmittaa. Minusta Lilibet on todella kaunis nimi ♡.

  Nimettömille hovilähteille saisi kaikille antaa potkut. Ihan sama onko kysytty lupaa vai eikö (kuka vanhempi muuten nykypäivänä oikeasti kysyy lupaa isovanhemmiltaan lapsensa nimelle ), mutta näiden juorujen ja ilkeyksien levittäminen on anteeksiantamatonta.

  Tällaisen kurjuuden jälkeen on varmaan ihan turhaa toivoa lähiaikoina kuvaa prinsessa Lilibetistä.

  • Tämä tuntui musta oikeasti jotenkin erityisen kurjalta, kun kyseessä on lapsi. Kaunis ja suloinen ele, joka ei olisi taatusti ollut mikään ongelma, jos Eugenie tai Zara olis saanut tytön ja nimennyt Lilibetiksi.

   Ja sitten kun Sussexien puolelta vielä kerrottiin, että kuningattaren kanssa on puhuttu asiasta, niin ei sitten voitu kunnioittaa sitäkään tietoa vaan ikävä vihjailu ja arvailu jatkui.

  • Oon ihan samoilla linjoilla! Käsittämätöntä, miten moni aikuinen ihminen on vakavissaan edistänyt tällaista versiota tapahtumista, että nimi on annettu kettuilun tai koston nimissä.

 5. Muakin on harmittanut suuresti myrskyn rakentaminen. Olen vilpittömästi sitä mieltä, että KUKAAN ei nimeä lastaan kostona tai piikkinä. Lapselle annetaan nimi, johon liittyy kauniita tunteita.
  Lilibet on musta lässy nimi, mutta kun ottaa huomioon tunnearvon, pidän sitä erinomaisena valintana.

  Nimi on vahva viesti siitä, että Harryn sukuperintö halutaan pitää lasten saatavilla. Doria ei päässyt nimeen mukaan, mutta hän saa seurata tytön kasvua eri tavalla. Pidän kokonaisuutta onnistuneena.

  Ja toivottavasti saamme jossain vaiheessa nähdä tytön itsensä! Tämä on toki itsekäs toive ja kunnioitan vanhempien linjausta, on se sitten millainen vain.

  • Juuri tämä, että kukaan ei oikeasti anna nimeä rakkaalle ja odotetulle lapselle tuollaisiin perustein. Aika pohjanoteeraus, että niin moni aikuinen ihminen on vakavissaan edistänyt tällaista versiota tapahtumista. 🙄

   Joku perhepotretti olisi kiva. Archiestakin kaikki kunnolliset kuvat on jo vanhoja. Ja täytyy toki aina muistaa, että kaikesta räksytyksestä huolimatta Sussexeilla on myös todella paljon faneja, joita kuva ilahduttaisi.

   Toivon vaan, että kun joskus julkaisevat kuvia niin tajuaisivat sitten katsoa myös hovin kalenteria. Pääsisivät ehkä toivon mukaan vähän vähemmällä, jos ei mene päällekkäin esim. nyt viikonloppuna järjestettävän G7-kokouksen kanssa.

Jätä kommentti