Uutiskatsaus, toukokuu 2021

Toukokuu vetelee viimeisiään, joten on aika kerätä yhteen kuninkaallisia uutisia kuluneilta viikoilta! Pandemia näkyy edelleen arjessa, mutta kuninkaalliset piirit tuntuvat jo vähän aktivoituneen, kun monissa maissa on päästy vähän avaamaan yhteiskuntaa. Uutispoiminnat tulevat nyt satunnaisessa järjestyksessä.

Norjan kuninkaallisen perheen Kongeskipet Norge -alus. Kuva: Annika Byrde / NTB

Alankomaat

Kuningatar Máxima juhli 50-vuotispäiväänsä muutama viikko sitten 17.5. Suuria juhlia ei nähty, mutta kuningas Willem-Alexander muisti vaimoaan uudella kunniamerkillä! Kuningas myönsi Máximalle syntymäpäivän kunniaksi Oranian suvun ritarikunnan (Order of the House of Orange) suurristin. Kyseinen kunniamerkki on hallitsijan harkinnan varassa, ja se myönnetään kuningashuoneen eteen tehtyjen ansioiden vuoksi.

Máximalla on entuudestaan muita korkeampia merkkejä, joten tätä uusinta ei varmaan kovin usein tulla näkemään. Merkin tunnistaa oranssista kunnianauhasta. Prinsessa Laurentien eli Willem-Alexanderin veljen vaimo yleensä nähdään tässä kunniamerkissä. Merkin voi nähdä Laurentienin yllä alla olevan gallerian toisessa kuvassa.

Embed from Getty Images

Muutama päivä ennen Máximan syntymäpäivää kuningasperhe osallistui yhdessä prinsessa Beatrixin kanssa Máximan kunniaksi järjestettyyn konserttiin. Tätä enempää kuninkaallista tälläytymistä ei olekaan taidettu nähdä aikoihin, joten nautitaan näistä kuvista! Prinsessasiskokset ovat kyllä näyttävä kolmikko. Catharina-Amaliahan täyttää loppuvuodesta jo 18 vuotta, ja prinsessa Alexia siirtyy syksyllä toiseen asteen opintoihin Walesiin. Kuopus prinsessa Ariane täytti huhtikuussa 14 vuotta.

Embed from Getty Images

Espanja

Nämä 2000-luvun alun nuoret kuninkaalliset ovat konfirmaatioiässä, ja viimeisimpänä joukkoon on liittynyt Asturian ruhtinatar Leonor, joka konfirmoitiin perjantaina 28.5. Ruhtinatar konfirmoitiin yhdessä luokkatovereidensa kanssa, ja hyvin pienimuotoisessa tilaisuudessa Leonorin vieraina olivat vain hänen vanhempansa kuningas Felipe ja kuningatar Letizia sekä pikkusisko infanta Sofía.

Toimitus pidettiin Madridissa Our Lady of Aravaca -kirkossa, jossa Leonor ja Sofía ovat molemmat aiemmin osallistuneet ensimmäiselle ehtoolliselleen. Ensikommuunio on katolisessa kirkossa tärkeä virstanpylväs. Kuningas Felipe sai hypätä tilapäisesti tyttärensä kummiksi, sillä Leonorin isovanhemmat kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofía, jotka ovat myös hänen kummejaan, eivät olleet paikalla. Ilmeisesti katolisessa kirkossa asian kanssa ei olla niin tarkkoja. Ymmärtääkseni moni lapsi saa isovanhemmat kummeikseen, ja nuoren tullessa konfirmaatioikään niitä isovanhempia ei välttämättä olekaan enää elossa.

Embed from Getty Images

Ruhtinatar Leonor oli pukeutunut kauniiseen siniseen mekkoon, jonka väri heijasteli Asturian ruhtinaskunnan lippua. Sama väri löytyy myös Leonorin omasta henkilökohtaisesta lipusta. Infanta Sofía edusti vihreänsävyisessä kukkamekossa, ja kuningatar Letizia luotti klassiseen valkoisen ja mustan yhdistelmään.

Ruotsi

Ruotsin hovi ilahdutti kansalaisia helluntaina julkaisemalla uusia kuvia kruununprinsessa Victorian perheestä. Kauniin keväisissä kuvissa perhe poseeraa valkovuokkomeren keskellä Hagan linnan pihalla. Ensimmäisessä kuvassa on koko nelikko ja noin vuosi sitten perheeseen liittynyt koira Rio. Prinsessa Estelle ja prinssi Oscar poseeraavat kahdestaan toisessa kuvassa. Kauniit kuvat on ottanut Linda Brorström, joka on ollut viime vuosina hovin luottokuvaajia.

Näenkö näkyjä vai ovatko Estelle ja Oscar muidenkin mielestä aivan ilmetyt vanhempansa? 😀

Norja

Norjassa vietettiin muutama viikko sitten kansallispäivää. Kuningasperheellä on keskeinen rooli juhlinnassa, ja päivää on hauska seurata jo ihan siitä syystä, että pääsemme näkemään kuninkaallisia norjalaiseen tapaan kansallispuvuissaan! Lisätietoa puvuista löytyy esimerkiksi Hovikirjeenvaihtajan vanhasta postauksesta. Todella upeita luomuksia ja hauskaa, että pukujen asema on säilynyt Norjassa vahvana!

Kuningasperheen perinteinen parvekenäyttäytyminen on aina yksi juhlapäivän tunnuselementtejä. Illemmalla perhe lähti kuninkaallisella jahdilla Oslonvuonolle ja kohti Tønsbergissä sijaitsevaa kesäpaikkaansa. Prinsessa Märtha Louise tyttärineen oli liittyi seuraan veneellä.

Tv-tärppi

Loppuun vielä pari kuninkaallista tv-tärppiä! Ensinnäkin, Downton Abbey -elokuva on ilmestynyt Netflixiin! Suosikkisarjan jatkoksi tehty elokuvahan kertoo kuningas Yrjö V:n ja kuningatar Maryn vierailusta Crawleyn perheen luona. Historiallisen draaman ja hyvän mielen hömpän ystäville elokuva on varmasti mieleen. En ole aiemmin katsonut itse sarjaa, mutta koin silti pysyväni kärryillä hahmoista.

Viimeiseksi jo vähän vanhempi vinkki, joka lähestulkoon hukkui lukuisten muistilappujeni maailmaan. Eräs lukija vinkkasi Cambridgen herttuaparin 10-vuotishääpäivän aikoihin, että Yle Areenasta löytyy parin hääpäivän tunnelmia muisteleva dokumentti. Pätkä on edelleen katsottavissa, joten jos tekee mieli uppoutua kuninkaallisten häiden tunnelmiin hetkeksi, niin suosittelen kokeilemaan!

Näissä tunnelmissa toivotan kaikille ihanaa alkavaa kesäkuuta!

13 kommenttia artikkeliin ”Uutiskatsaus, toukokuu 2021

 1. Ens viikon tiistaina tulee taas Teemalta uusintana ihana “Kuninkaalliset korut”, dokumentti Ruotsin kuninkaallisista jalokivistä.

 2. Ei voi kuin hämmästellä, miten nää nuoret kuninkaalliset kasvaa! Ja et nää näkyjä, vaan Estelle ja Oscar on kyllä niin vanhempiensa kaksoisolentoja kuin olla voi 😀 Kohtahan se Ruotsin kansallispäiväkin taas on, niin saadaan varmasti perinteisiä kansallispukukuvia. Harmi kun koronan takia Madden perhe ei pääse Ruotsiin.

  • Siis musta on ihan käsittämätöntä, että Estelle on jo 9-vuotias ja samalla sitten kaikki nämä 2000-luvun alun lapset alkavat olla rippikoulun ja täysi-ikäisyyden välissä! 😄

   Kansallispäivä on muuten hassu juhla Ruotsissa. Suhteellisen uusi juttu ja monelle edelleen keinotekoisen oloinen. Just tänään miehen isovanhemmat haikailivat entisaikojen helluntain perään. Vielä 2000-luvun alussa helluntaimaanantai oli myös vapaa, mutta sitten se vapaa siirtyi kesäkuulle kansallispäivälle joskus 15 vuotta sitten.

 3. Et näe näkyjä, Estelle ja Oscar ovat ilmetyt vanhempansa 😀

  Tulikin Cambridgeista mieleen, YouTubesta löytyy heidän häidensä soittolista. Muistaakseni myös Sussexien häistä löytyy sellainen.

  • Täytyykin tutustua tohon soittolistaan, kiitos vinkistä! Noista häistä on jo sen verran aikaa, ettei oikein ole kunnollisia muistikuvia musiikista.

 4. Cambridgen herttua ja herttuatar tekivät upean matkan Skotlantiin. Kiva, kun on mainittu toukokuun tapahtumissa…

  • Hei Ginoliini! Uutiskatsaus ei sisällä kaikkea kuukauden aikana tapahtunutta. Juttuja valikoituu mukaan sekalaisin ja vaihtuvin kriteerein. Tällä kertaa valitsin keskittyä muihin kuin brittihoviin, kun moni lukija on sitä pyytänyt. Seurattavana on yhteensä kymmenittäin kuninkaallisia, joten näihin poimintoihin päätyy vain pintaraapaisu kaikesta tapahtuneesta.

   Sano jos tarvitset lukuvinkkejä englanninkielisiin kuninkaallisblogeihin! Timanttisalonki ei muutenkaan ole keskittynyt uutisvirtaan, kun resurssit on hyvin rajalliset, mutta englanniksi löytyy paljon hyviä blogeja jos kiinnostaa seurata päivittäisiä tapahtumia aktiivisesti. 😊

   • Hei, jos tiedät hyviä englanninkielisiä blogeja niin otan vinkkejä vastaan! Itseä kiinnostaa eniten brittihovi enkä ole oikeastaan koskaan ymmärtänyt sitä Ruotsin hovin hehkutusta (vaikka tykkäänkin heistä myös, sympaattisen oloisia kaikki). Ehkä siinä brittihovissa on eniten sitä “suuren maailman” tuntua ja eniten nähtävissä vanhat tavat jne, ja varmaan siksi se on kiehtonut jo pikkutytöstä lähtien. En tarkoita tätä pahalla, mutta just vaikka Ruotsin kuninkaalliset tuntuu niin tavallisilta itselle, kun kieli ja tavat tuntuu olevan niin samat kuin itsellä🙈

    Ja niistä blogivinkeistä, niin mua kiinnostaa lukea ja kuulla kuninkaallisten tekemästä työstä, pukeutumiseen liittyvät jutut ei oo mulla se ykkösprioriteetti, vaikka tiaroista ja mekoista onkin kiva nähdä kuvia😄

    • Ymmärrän mitä tarkoitat tuolla Ruotsin “tavallisuudella”. 😀 He ovat sympaattisia ja monin tavoin maanläheisen oloisia, mutta siinä avoimuudessa on varmasti menetetty osa siitä kuuluisasta mystisyydestä.

     Royal Central (https://royalcentral.co.uk/)on erinomainen lähde päivittäisiin uutisiin. Sieltä löytyy lisäksi myös kirjoittajien mielipiteitä ja pohdintoja erilaisista aiheista. Jos olet Twitterissä, niin brittiläiset kuninkaallistoimittajat raportoivat brittihovin ohjelmasta ahkerasti.

     Netty Royal ja The Royal Watcher voivat myös olla kiinnostavia.

 5. Kiva katsaus hovien tapahtumiin. Norjan kuvissa oli mukavaa että myös kruununprinssi oli kansallispuvussa. Mette-Maritin terveydestä oli juttua iltapäivälehdissä, mutta hänhän näytti varsin hyvävointiselta, välillä pitää ottaa levollisemmin, sitten jaksaa taas edustaa.
  Maxima 50 vuotta, konserttipuku oli taas niin tyylikäs, olen yrittänyt löytää tietoja suunnittelijasta onnistumatta siinä. Muuten oliko prinsessa Arienen puku äidin komerosta. Prinsessa Beatrix vaikuttaa niin pieneltä muiden rinnalla mutta onhan hän jo 83 vuotias.
  Kaunista kesäkuuta sinulle ja kiitos että pidät meitä ajan tasalla hovien tapahtumista.

Jätä kommentti