Uutiskatsaus, heinäkuu 2021

Tässä taas pieni valikoima viime aikojen kuninkaallisista kuulumisista! Tähän osui nyt sattumalta useampi pohjavireeltään murheellinen uutinen, mutta toivottavasti ei nyt mennyt liiaksi synkistelyn puolelle.

Alankomaiden kuningasperhe kesäkuvissaan. Kuva: RVD – Mischa Schoemaker

Alankomaat

Alankomaiden kuningasperhe poseerasi heinäkuun puolivälissä perinteisissä kesäkuvissa kotinsa Huis ten Boschin puutarhassa. Kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Máxima sekä prinsessat Amalia, Alexia ja Ariane olivat kameroiden edessä tottuneesti hymyssä suin, mutta tilanteessa oli kuninkaan mukaan myös ristiriitaisia tuntemuksia kahden maata koetelleen uutisen vuoksi.

Kuva: RVD – Mischa Schoemaker

Kuningas kommentoi paikalla olleille toimittajille kuvausta edeltävänä päivä kuolleen hollantilaisen rikostoimittaja Peter R. de Vriesin tapausta. De Vriesiä ammuttiin päähän 6.7. tämän poistuttua tv-studiolta Amsterdamissa, ja toimittaja kuoli vammoihinsa yhdeksän päivää myöhemmin.

Lisäksi Willem-Alexander ilmaisi perheen osanotot myös maan eteläosassa sijaitsevan Limburgin provinssin tulvatilanteen johdosta. Kuningas oli itse vieraillut alueella edellisenä päivänä, ja kuvaili näkyä katastrofaaliseksi ja sydäntä särkeväksi.

Prinsessat Alexia, Amalia ja Ariane. Kuva: RVD – Mischa Schoemaker

Belgia

Belgiassa juhlittiin aiemmin tällä viikolla kansallispäivää, mutta maassa on Alankomaiden tavoin kärsitty tulvista, jotka synkensivät juhlatunnelmaa väkisinkin. Kuolonuhreja on Belgiassa nimittäin useita kymmeniä. Kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde vierailivat tiistaina pahasti kärsineen Liègen alueella Verviersin kaupungissa.

Kansallispäivän konsertti ja ilotulitukset peruttiin, mutta perinteinen sotilasparaati kuitenkin järjestettiin keskiviikkona eli varsinaisena juhlapäivänä, tosin tavallista pienemmässä koossa. Koronarajoitusten lisäksi väkeä ja kalustoa oli kiinni tulva-alueen pelastus- ja raivaustöissä.

Embed from Getty Images

Paraatissa oli kuitenkin kolme huomionarvoista asiaa. Ensinnäkin, kuluneen vuoden sotilaskoulutuksessa viettänyt Brabantin herttuatar prinsessa Elisabeth osallistui paraatiin tällä kertaa kadettina kurssitoveriensa kanssa. Prinsessa oli siis marssimassa juhlaunivormuun pukeutuneena ja paraatikivääri olallaan. Hovi ei ole vielä tiedottanut, mitä suunnitelmia kruununperijällä on syksylle, mutta lokakuussa 20 vuotta täyttävän Elisabethin odotetaan jossain vaiheessa aloittavan yliopisto-opinnot.

Embed from Getty Images

Toinen huomionarvoinen asia oli Belgian prinsessa Delphine. Hän on jo ainakin kerran osallistunut puolsisarustensa kanssa yksityiseen tilaisuuteen, mutta nyt hän oli avopuolisonsa James “Jim” O’Haren kanssa ensimmäistä kertaa isossa julkisessa tapahtumassa kuninkaallisen perheen jäsenenä.

Embed from Getty Images

Kolmas asia oli prinssi Laurentin (kuningas Philippen veljen) vaimon prinsessa Clairen poissaolo. Prinssipari on ollut naimisissa vuodesta 2003, ja heillä on kolme lasta. Paria ei ole nähty yhdessä julkisesti sitten koronapandemian alkamisen jälkeen, ja poikkeustilan antamasta selityksestä huolimatta Belgiassa arvuutellaan, ovatko Laurent ja Claire mahdollisesti eronneet. Lisätietoa tulee aikanaan, jos on tullakseen. Alla kuvissa prinssi Laurent yksin kansallispäivänä sekä pari vanhempaa kuvaa prinssiparista.

Embed from Getty Images

Britannia

Prinssi George täytti kahdeksan vuotta 22.7., paljon onnea! Cambridgen herttuapari julkaisi esikoisestaan uuden kuvan juhlan kunniaksi. Kuvan on ottanut herttuatar Catherine Norfolkissa aiemmin tässä kuussa. Kovin on isänsä näköinen poika!

Kuva: Herttuatar Catherine

Brittimediassa liikkui hiljattain myös erikoisia puheita kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin nuorimman lapsen prinssi Edwardin tulevasta tittelistä. Tällä hetkellähän Edward on Wessexin (ja Skotlannissa Forfarin) jaarli, ja samalla kuningattaren pojista ja kuninkaallisista pojanpojista ainoa, joka ei ole herttua. Britanniassa kuninkaallisille miehille on tyypillisesti myönnetty herttuakunta.

Edward sai äidiltään jaarlin arvonimen avioituessaan vuonna 1999. Hovi ilmoitti samalla kuningattaren, prinssi Philipin ja Walesin prinssi Charlesin sopineen, että Edwardista tulee aikanaan Edinburghin herttua prinssi Philipin jalanjäljissä. Tämä tosin edellyttää sekä prinssi Philipin että kuningatar Elisabetin kuolemaa, sillä nuorimpana poikana Edward ei voi periä arvonimeä suoraan isältään.

Prinssi Philipin kuoleman jälkeen tämänhetkinen Edinburghin herttua on brittikäytäntöjen mukaan prinssi Charles. Kun kuningatar kuolee ja Charlesista tulee kuningas, titteli palautuu takaisin kruunulle, minkä jälkeen Charles on vapaa myöntämään sen Edwardille.

Embed from Getty Images

Aiemmin heinäkuussa levisi ilmeisesti yhden yksittäisen toimittajan kirjoittama “paljastus”, jonka mukaan Charles olisi muuttanut mieltään asiasta eikä olisi halukas antamaan herttuakuntaa veljelleen. Taustalla kerrottiin olevan Charlesin suunnitelmat pienentää kuninkaallisen perheen kokoa ja pitää jatkossa huomio perheen päälinjassa.

Vaikka Charlesin suunnitelma pienentää edustuskuninkaallisten määrää on perusteltu ja ollut tiedossa jo pitkään, niin on silti vaikea uskoa, että se vaikuttaisi Edwardin titteliin. Kyseessä on mitä ilmeisimmin ollut prinssi Philipin ja kuningatar Elisabetin henkilökohtainen toive, ja on vaikea kuvitella Charlesin jättävän sen huomiotta. Edward on hallitsijan poika, ja pitkä perinne puhuu nimenomaan herttuakunnan puolesta.

Lisäksi kauan sitten tiedotetusta asiasta poikkeaminen vaikuttaisi minusta hovin lausuntojen luotettavuuteen. Toki moni asia ehtii muuttua 20-30 vuodessa, mutta miten vakavissaan muitakaan lausuntoja pitäisi ottaa, jos niistä aletaan yhtäkkiä poiketa?

On totta, että Edwardin ja Sophien jälkeen Edinburghista tulee sitten vain “tavallinen” herttuakunta ilman kuninkaallista kantajaa. Mutta sama on edessä myöhemmin myös prinssi Harryn sekä Kentin ja Gloucesterin herttuakuntien kanssa, joita kuningattaren serkut pitävät tällä hetkellä, joten ei sekään niin ylitsepääsemättömältä syyltä vaikuta. Tämä lööppi otettiinkin yleisesti vastaan suuren epäilyksen siemenen kera. Ei vaikuta todennäköiseltä, että Charles poikkeaisi sovitusta.

Norja

Norjassa on tällä viikolla muisteltu kymmenen vuoden takaisia terrori-iskuja, jotka veivät Oslossa sekä Utøyan saarella yhteensä 77 ihmisen hengen. Torstaina muistotilaisuudet alkoivat Oslon hallintokorttelissa sijaitsevalta muistomerkiltä, jolle laskettiin kukkaseppeleet mm. kruununprinssiparilta.

Kuningas Harald ja kuningatar Sonja olivat paikalla Oslon tuomiokirkossa pidetyssä muistojumalanpalveluksessa.

Embed from Getty Images

Kruununprinssi Haakon, kruununprinsessa Mette-Marit sekä 17-vuotias prinsessa Ingrid Alexandra osallistuivat muistotilaisuuteen Utøyalla iskuista selvinneiden sekä uhrien omaisten kanssa. Tragedia kosketti kruununprinssiperhettä henkilökohtaisesti, sillä yksi uhreistahan oli Mette-Maritin velipuoli Trond Berntsen, joka työskenteli leirillä vapaaehtoisena vartijana. Kruununprinssi Haakon puhui tilaisuudessa.

Illalla Oslossa järjestettiin vielä muistotilaisuus, jossa kuultiin mm. musiikkiesityksiä ja puheita. Sekä kuningaspari että kruununprinssiperhe olivat paikalla, ja kuningas Harald piti puheen.

Embed from Getty Images

Lisäksi Norjan kuningasperhe on viime aikoina surrut kuningatar Sonjan kälyn poismenoa. Lis Haraldsen oli naimisissa kuningattaren isoveljen Haakon Haraldsenin (1921-2016) vaimo. Pari oli naimisissa lähes 60 vuotta, ja he saivat kolme lasta. Haakon Haraldsen oli sisarentyttärensä prinsessa Märtha Louisen kummi.

12 kommenttia artikkeliin ”Uutiskatsaus, heinäkuu 2021

 1. Kiitos mielenkiintoisesta katsauksesta.
  Tosi kiva saada tämmöinen tiivistelmä 🌻

  • Mä tykkään myös näistä! 😄 Moni pienempi juttu menee muutenkin ohi, kun kaikesta ei kerkeä kirjoittamaan postauksia. Näihin saa ympättyä sekalaisesti mielenkiintoisia poimintoja.

 2. Oikein hyvä ja mukava tietopakkaus. Alankomaiden prinsessatytöt kasvavat ja kaunistuvat kuva kuvalta ja miten koko perhe näyttää niin Family Anybodylta eli voisivat olla ketkä tahansa lomalaiset pensasaitansa edessä.

  Mahdanko olla ainut, joka näkee Georgessa hyvin paljon äitinsä isää? Toki on Williamiakin enin, mutta mielestäni poika niin muistuttaa toista isoisäänsä.
  Charles-rassukka on niin ikääntyneen oloinen, jossain kuvassa taannoin olivat kuningatar ja hän ja jos ei olisi tiennyt, olisi voinut pitää heitä samanikäisinä.

  Sonja ei vanhene, hän on aina niin reippaan ja energisen oloinen ja näköinen.
  Hurjan kiva katsella tällaisia melko tavallisia kuvia kuninkaallisista, vaikkakin he ovat eri tilaisuuksissa ja norjalaiset surullisen tapahtuman muistoissa. Pidän niin siitä, että he kunnioittavat tilaisuutta ja jäävät taustalle eivätkä mitenkään esiinny liian prameasti.

  • Mulle meinasi ton ikääntymisen suhteen käydä niin, että iäkkäitä kuninkaallisia seuratessa jotenkin vääristyi ihan käsitys siitä, millainen jaksaminen samanikäisillä “taviksilla” tyypillisesti on. Tietysti sekin vaihtelee tosi paljon tavallisen kansan joukossa, ja kuninkaallisilla on kyllä apulaisia hoitamassa esim. kotityöt, mutta silti. Olen jotenkin hiljattain tajunnut kunnolla, että Charles ja Camilla todella ovat yli 70-vuotiaita aktiivisuudestaan huolimatta. Charlesilla on varmasti ollut rankka vuosi, ei ihme jos on ikääntyneen oloinen.

   Norjan kuningasperhe tuntuu jotenkin “vaatimattomalta” ja helposti lähestyttävältä. On heilläkin hieno sukupuu ja komeat puitteet, mutta ovat jotenkin arkisemman oloisia (mikä ei välttämättä ole ollenkaan huono asia). Eivät samalla tavalla vie kaikkea huomiota itse asialta kuten monen muun kuninkaallisen kanssa käy.

 3. Siis miten nämä uuden sukupolven kuninkaalliset ovat näin kauniita ja komeita??? Ingrid Alexandra näyttää catwalkilta repäistyltä, ja Alankomaiden A:t ja Elisabeth ovat myös todella kauniita ja Tanskan Nikolai ja Felix niin komeita että huhhuh.

  Kiitos katsauksesta, kiva oli lukea vaikka surullisia juttuja paljon olikin.

 4. Onpa hyvä katsaus hovien tapahtumiin.
  Dramaattisinta nuo tulvat, tuli mieleen korkokengissä sipsutellut presidentin rouva valtameren tuolta puolen parin vuoden takaa, kun kuningatar Mathilde oli järkevästi kumppareissa kuin myös kuningaskin tuhoalueella.
  Hyvä alku kuningataropintoihin tuo Elisabethin vuosi armeijassa, onkohan seuraavana valtio-oppia vai taloustieteitä. Amalia ja Ingrid tulevat sitten perässä näissä “ammattiopinnoissa”.
  Varmaan Ingridillä tulee velvollisuudet lisääntymään, jos Mette Maritin terveys heikkenee. Prinssi Haakon on joutunut hoitamaan vuosien varrella kuninkaan tehtäviä, nyt kuningas näytti hyväkuntoiselta.
  Hyvä että prinsessa Delphine on päässyt mukaan kuningashuoneen tapahtumiin. Mutta, mutta ei tuo kovin tyylikkäältä näyttänyt Mathilden, Elisabethin ja Eleonoren rinnalla.

  • Mä en erityisemmin lämmennyt Delphine asulle myöskään, mutta onpahan ainakin omalle tyylilleen ja persoonalleen uskollinen pukeutuja! 😄

   Valtio-oppi, kansainvälinen politiikka ja historia ainakin toistuvat monen kuninkaallisen koulutuksessa!

Jätä kommentti