Herttuatar Camillan korut

Cornwallin herttuatar Camilla täytti 17. heinäkuuta 74 vuotta, ja syntymäpäivän kunniaksi teemme katsauksen herttuattaren korulippaaseen!

Camilla on ollut kuninkaallisen perheen jäsen jo 16 vuotta. Hänen korulippaansa on täyttynyt mukavasti vuosien aikana niin lainakoruilla kuin omillakin kappaleilla. Herttuatar edustaa hovin tärkeimmissä tilaisuuksissa, ja hän on kruununperijän puolisona Britannian toiseksi korkea-arvoisin nainen.

Cornwallin herttuatar Camilla. Kuva: Samir Hussein/Getty Images

Verrattain erikoisesta taustatarinastaan ja myöhään alkaneesta kuninkaallisesta urastaan huolimatta herttuatar Camilla ei arkaile käyttää asemansa mukaisia koruja. Hänen kokoelmaansa kuuluu sekä kuninkaallisen perheen perintökoruja että uusia hankintoja, esimerkiksi lahjoja ulkomailta sekä prinssi Charlesilta.

Tässä siis parhaita paloja herttuattaren koruvalikoimasta!

Kihlasormus

Walesin prinssi kihlasi rakkaansa isoäidilleen kuningataräiti Elisabetille kuuluneella timanttisormuksella. Suuressa sormuksessa on iso smaragdihiottu timantti, jota reunustaa pienemmät baguette-timantit. Sormuksen arvellaan olevan vintagea 20-luvulta.

Jalokiviblogeissa on mainittu, ettei sormuksen timantti ole laadultaan kaikista paras ja kuvauksellisin, minkä näkee myös kuvista. Perintökorulla on kuitenkin aina erityinen merkitys ja symboliarvo. Alla olevan gallerian viimeisessä kuvassa on lähikuva sormuksesta tehdystä kopiosta.

Camillan vihkisormus on kuninkaallisen perheen perinteen mukaan walesilaisesta kullasta valmistettu.

Embed from Getty Images

Rintakorut

Kuninkaalliset rintakorut kuuluvat sekä arki- että juhlapukeutumiseen. Päivätilaisuuksissa on usein säihkettä mukana rintakorun muodossa, ja iltatilaisuuksissa ne taas pitävät esimerkiksi kunnianauhoja paikoillaan.

Herttuatar Camillalla on käytössään sekä klassisia että moderneja rintakoruja. Osa tulee kuninkaallisen perheen kokoelmista, osa on uudempia hankintoja.

Kuninkaallisella perheellä on monia symbolisia koruja, kuten Britanniaan ja Kansainyhteisöön kytkeytyviä kansalliskukkia sekä armeijan eri rykmentteihin ja kaarteihin liittyviä rintamerkkejä. Camillalla on nähty mm. Kanadan vaahtera, Skotlannin ohdake ja walesilaiskaartin purjosipulimerkki, jota hän on käyttänyt toisinaan myös Walesissa vieraillessaan. Purjo on yksi Walesin kansallissymboleista.

Alla kuvissa timanttinen rusetti, kuningataräidin kokoelmista tullut kielo, smaragdirintakoru, walesilaiskaartin purjo sekä tuntematonta alkuperää oleva jättimäinen rintaneula, jonka timanttikuvioiden keskellä on suuri oranssi jalokivi.

Embed from Getty Images

Lisäksi Camillalla on esimerkiksi Cornwallin herttuakunnan merkki sekä ainakin kaksi erilaista Walesin prinssin höyhenmerkkikorua. Toinen niistä oli yksi kuningatar Alexandran häälahjoista vuonna 1863.

Humoristisempaa ja modernimpaa puolta edustavat mm. kilpikonna, kultainen koira (jota Camilla piti vierailulla eläinkodissa, kasvoillaan tassukuosista tehty kasvomaski!), kolmesta ankasta muodostuva rintakoru sekä ballerina.

Embed from Getty Images

Kaulakorut

Embed from Getty Images

Herttuatar suosii erityisesti helmichokereita (yllä oleva kuvagalleria). Monikäyttöiset helmet kuuluvat monen kuninkaallisen peruspuvustoon, ja Camillalla on muutamia erikokoisia chokereita ja erilaisia lukkoja niihin. Oma suosikkini helmistä on viisirivinen choker (alla oleva kuva), jonka vaaleanpunainen topaasi ihastuttaa aina.

Embed from Getty Images

Myös jalokivikaulakorujen osalta Camillalla on ollut onnea, sillä herttuattarella on käytössään vaikuttava valikoima.

Kuningataräiti Elisabetin kokoelmasta peräisin oleva Greville-kaulakoru on upea kuin mikä, mutta muistuttaa kokonsa puolesta enemmän rintapanssaria kuin kaulakorua! 😀 Lisäksi Camillalla on kaksi muuta jättikaulakorua, molemmat timanteista ja rubiinista koostuvia. Jälkimmäisestä ei ole varmaa tietoa, mutta moni asia viittaa molempien rubiinikorujen olleen lahjoja Lähi-idästä.

Embed from Getty Images

(Jos kuninkaallisten korujen eettisyys kiinnostaa, niin kirjoitin keväällä aiheesta kahteen otteeseen: yleisesti ja lisäksi herttuatar Meghanin kohukorvakorujen yhteydessä.)

Herttuatar Camillalla on valinnanvaraa myös pienempien korujen suhteen. Alla olevassa galleriassa näkyy Lähi-idästä saadut safiiri- ja smaragdikorut, timanttinen käärmekaulakoru, klassinen akvamariinikoru sekä sydämenmuotoinen ametistikoru.

Embed from Getty Images

Camillan peruskoruihin kuuluu myös kokotimanttinen demi parure eli “puolisetti”. Kyseinen setti sisältää korvakorut ja kaulakorun, joiden design pohjautuu päärynänmallisiin timantteihin. Kivien arvellaan olleen alun perin tiara, jonka prinssi Charles osti ja puratti myöhemmin tätä settiä varten. Korut ilmestyivät julkisuuteen vuonna 2005, ja niistä on muodostunut herttuatar Camillan korukokoelman luottopelaajia.

Kaikista Camillan isommista jalokivikoruista tämä setti on ehkä kaikista käytännöllisin. Valtavat saudikorut tai Grevillen rintapanssari ovat liikaa moneen tilaisuuteen. Tämä korusetti on kooltaan maltillinen, mutta silti näyttävä. Ylipäänsä todella kaunis ja onnistunut uudelleensuunnittelu, ja helppo yhdistää monenlaisiin asuihin ja tilaisuuksiin.

Embed from Getty Images

Korvakorut

Kuninkaallisesta korulippaasta löytyy runsaasti myös korvakoruja. Esimerkiksi kaikkiin Camillan saudisetteihin kuuluu myös korvakorut. Jalokivien lisäksi hänellä on myös helmikorvakoruja ja muutamia muitakin. Herttuattaren tyyliin kuuluu isot hatut ja iso kampaus, joten korvakorujen pitää olla sen mukaiset! Pienet jäävät harmillisesti usein hiusten peittoon.

Embed from Getty Images

Tiarat

Camillalla on nähty kolme tiaraa, joista kuningataräidin käytössä tunnetuksi tullut Grevillen hunajakenno on hänen luottovalintansa.

Kuningatar Elisabet on lainannut miniälleen myös kuningatar Maryn Delhi Durbar -tiaran, joka on niin ikään jättimäinen. Tiara on harmiksemme kuitenkin nähty herttuattarella vain kerran hänen kuninkaallisen avioliittonsa alussa. Silloin tiaran ilmestyminen Camillan kutreille 60 vuoden hiljaiselon jälkeen aiheutti pienen kohun, eikä hän ole sen jälkeen sitä julkisesti käyttänyt.

Hieman erilaisena vaihtoehtona herttuattarella on myös oman sukunsa Cubitt-Shand -tiara. Keskikokoinen ja kokotimanttinen tiara muodostuu lehtiköynnöksestä ja kukkakuviosta. Se on selkeästi Grevilleä ja Delhi Durbaria pienempi ja antaa sopivasti pelivaraa ja vaihtelun mahdollisuutta pienempiä tiaratilaisuuksia varten.

Embed from Getty Images

Camilla käytti perhetiaraa ensimmäisissä häissään vuonna 1973. Hänen tyttärensä Laura jatkoi häätiaran perinnettä omissa häissään vuonna 2006 (alla kuvassa).

Embed from Getty Images

Hugh Robertsin kirjoittaman The Queen’s Diamonds -kirjan mukaan myös Teck Crescent Tiara on Camillalla lainassa, mutta sitä ei ole koskaan nähty hänellä julkisuudessa.

Kuningataräidin koruja

Huomasitte varmasti, että monella herttuatar Camillan käytössä olevalla korulla on yhteys kuningataräiti Elisabetiin. Camilla tuli hoviin kansansuosion kannalta äärimmäisen vaikeista olosuhteista, eikä Charleskaan ole edelleenkään päässyt täysin eroon ensimmäisen avioliittonsa kohuista.

Kuningataräiti puolestaan oli suosittu ja rakastettu hahmo. Olemme puhuneet aikaisemminkin kuninkaallisen perheen sisäisestä korudiplomatiasta. Kuningataräidille kuuluneiden korujen päätyminen Camillan käyttöön viestii kuninkaallisen perheen hyväksyntää ja luo jatkumoa entisen ja tulevan hallitsijapuolison välille.

Kuningatar Elisabet ei jaa omassa käytössään olevia tiaroja, mutta kruununperijän puoliso tarvitsee kuitenkin käyttöönsä jotain järeämpää kuin nuorille prinsessoille sopivat pienet pantatiarat. Kuningataräidin tiara sopii Camillalle mainiosti.

Embed from Getty Images

On mielenkiintoista nähdä, mitkä korut Camilla ottaa käyttöönsä prinsessa- tai kuningatarpuolisona. Hänen on ansaitusti otettava paikkansa hallitsijapuolisona, mutta samaan aikaan voin kuvitella, että esimerkiksi vahvasti kuningatar Elisabetiin henkilöityneen Girls-tiaran vetäminen päähän heti ensimmäiseksi aiheuttaisi varmasti polemiikin. Haluaisin kuitenkin nähdä ainakin kuningatar Alexandran kokoshnikin Camillalla!

8 kommenttia artikkeliin ”Herttuatar Camillan korut

 1. Olikohan tuo ametistisydänkaulakoru kuningatar Alexandran silloiselle Yorkin herttuattarelle (kuningataräiti) antama? TCJ:ssä muistelisin tällaisesta olleen puhetta.
  Kuningataräiti kai käytti samaa korua Alexandran hautajaisissa.

 2. Noiden kauniiden vanhojen korujen rinnalla nuo arabimaista saadut kaulakorut tuovat minulle mieleen rautalankahäkkyrät.
  Kuningataräitihän käytti tuota suurta timanttikaulkorua pienempänä versiona, koska se painoi jo liikaa.
  Minusta girls tiara saisi mennä parin sukupolven yli, ehkäpä prinsessa Charlotte voisi olla seuraava käyttäjä.

  • Nuo arabimaista saadut lahjakorut ovat usein niin tajuttoman övereitä. Kauniita, mutta övereitä ja vähän turhankin huomiotaherättäviä ollakseen diplomaattisia lahjoja… Mun mielestä on hyvä, että lahjoista nykyisin tiedotetaan vähän avoimemmin ja että ne eivät ole saajan henkilökohtaista omaisuutta.

   Mä odotan kyllä näkeväni Girlsin Katen päässä joskus! Mutta toisaalta vaihtelu olisi kyllä kivaa, kun siellä holvissa taitaa olla useita harvemmin nähtyjä tiaroja.

 3. Camillalla on kyllä hyvä korukokoelma, oikein sopiva tulevalle kuningattarelle. Tiaroita saisi kyllä Elisabet lainata enemmänkin Camillalle, tai ainakin Delhi Durbar sais tehdä paluun. Camilla osaa upeasti kantaa isotkin korut ja tiarat kuten ollaan aiemminkin puhuttu. Ainoastaan nuo helmichokerit on sellaisia, joista en oikein välitä 😀

  • Jotain värillisiä jalokiviä olisi kiva nähdä Camillalla tiaran muodossa. On hänellä ainakin käytössään kaulakoruja ja korviksia mätsäämään moniin jalokiviin!

 4. Camilla on kehittynyt arvokkaaksi tulevan kuninkaan puolisoksi.
  Alku on ollut hankalaa mutta Camillalla on sopivan sisukas ja huumorintajuinen luonne.
  Täytyy antaa hänelle täydet pisteet.
  Ilolla seuraan hänen edesottamuksiaan.
  Britit saavat toimeliaan kuninkaan puolison.

  • Camilla ei ole edelleenkään kuninkaallisen perheen suosituimmasta päästä, mutta kyllä raaka työnteko ja tietynlainen mutkattomuus on tehnyt tehtävänsä ja parantanut tilannetta huomattavasti. Ja onhan hänen ja Charlesin välillä ihan omanlainen kemiansa! 😀

Jätä kommentti