18 faktaa Norjan prinsessa Ingrid Alexandrasta

Norjan prinsessa Ingrid Alexandra täyttää huomenna perjantaina 18 vuotta, ja merkkipäivän kunniaksi olen koostanut 18 faktaa nuoresta prinsessasta!

Ida Bjørvik, Det kongelige hoff

1. Prinsessa Ingrid Alexandra syntyi 21.1.2004 klo 9:13 Oslon kansallissairaalassa.

2. Kruununperijän asemastaan huolimatta Ingrid ei ole perheensä vanhin lapsi: kruununprinsessa Mette-Maritilla oli jo ennen kuninkaallista avioliittoaan vuonna 1997 syntynyt poika Marius.

3. Ingrid kastettiin 17.4.2004. Hänen kummivanhempansa ovat hänen isoisänsä kuningas Harald, tätinsä prinsessa Märtha Louise, Tanskan kruununprinssi Frederik, Ruotsin kruununprinsessa Victoria, Espanjan kuningas Felipe (silloinen Asturian ruhtinas) sekä äidinpuoleinen isoäitinsä Marit Tjessem.

4. Prinsessan nimi oli aikoinaan pienoinen yllätys. Ingrid tai Alexandra eivät kumpikaan olleet vedonlyönnin kärjessä, eikä nimillä ole selkeää viittausta lähisukuun tai kuningashuoneen historiaan. Ingrid oli kuitenkin Mette-Maritin isänäidin nimi. Alexandra puolestaan on klassinen kuninkaallinen nimi. Ingridin isoisän isoäidin äiti oli Britannian kuningatar Alexandra.

5. Norjalla on myös ollut Ingrid-niminen kuningatarpuoliso 1100-luvulla.

6. Vuonna 2017 kruununprinsessa Mette-Marit paljasti, että he miettivät antavansa tyttärelleen nimeksi Tyra Eufemia, mutta eivät lopulta uskaltaneet nimen erikoisuuden takia.

Embed from Getty Images

7. Ingrid on sisaruksistaan ainoa, jota puhutellaan hänen kuninkaalliseksi korkeudekseen, ja joka on osa Norjan kuningashuonetta. Isoveli Marius on tavallinen kansalainen, ja nuorempi veli prinssi Sverre Magnus on kruununperijän nuorempana lapsena “vain” hänen korkeutensa (ja Norjassa hänestä ei käytetä mitään puhuttelua). Lisäksi Norjassa kuningashuone ja kuninkaallinen perhe on eroteltu toisistaan, ja nuorempana lapsena Sverre Magnus kuuluu vain jälkimmäiseen. Marius puolestaan ei ole virallisesti osa kuninkaallista perhettä.

8. Prinsessa on tehnyt isoja edustustehtäviä jo nuoresta asti: vuonna 2010 hän oli kummitätinsä kruununprinsessa Victorian morsiusneito, ja vuonna 2012 hän antoi ensimmäisen haastattelunsa yhdessä isänsä kanssa. Ingridin ensimmäinen oma edustustehtävä oli Elias-nimisen pelastusveneen kastaminen vuonna 2015. Hänestä tuli samalla veneen kummitäti. Vuonna 2016 prinsessa sytytti nuorten talviolympialaisten olympiatulen Lillehammerissa.

9. Ingrid on hyvin liikunnallinen. Talviurheilun lisäksi hän on harrastanut ainakin potkunyrkkeilyä ja surffausta.

10. Vuonna 2020 Ingrid voitti kultaa surffauksen juniori-luokan kansallisissa mestaruuskilpailuissa.

11. Kuninkaanlinnan puistossa on Ingridin mukaan nimetty Prinsessa Ingrid Alexandran veistospuisto. Puistossa on lapsille suunnattuja ja lasten tekemiä veistoksia, joita prinsessa on ollut itse valitsemassa. Vuonna 2018 Ingrid toimi itse oppaana Cambridgen herttuaparille, jotka Norjassa vieraillessaan tekivät kierroksen myös veistospuistossa.

12. Ingrid on ollut koulussa aktiivinen oppilaskuntatyössä.

13. Viime syksynä norjalainen Se og Hør raportoi Ingridin viettäneen kesän töissä oslolaisessa ravintolassa. Lehden tietojen mukaan prinsessa oli liian nuori tarjoilemaan alkoholia, joten työtehtäviin kuului siivousta ja tiskaamista.

Embed from Getty Images

14. Prinsessa sai paljon lahjoja konfirmaationsa yhteydessä. Kuningasparilta antoi hänelle kauniin kansallispuvun, jonka olemme nähneet prinsessan päällä jo useamman kerran. Espanjan kuningas Felipe antoi kummityttärelleen värikkään rannekorun, ja Tanskan suurlähetystö puolestaan muisti prinsessaa Georg Jensenin Daisy-korulla, joka on saanut inspiraationsa Daisy-lempinimellä tunnetusta kuningatar Margareetasta.

15. Loppuvuoden 2021 aikana prinsessa Ingrid teki muutamia itsenäisiä vierailuja Norjan puolustusvoimiin. Joulukuussa hän tutustui kuninkaallisiin ilmavoimiin ja pääsi samalla lentämään Norjan yli hävittäjän kyydissä.

16. Ingrid on monien ikäistensä tavoin kiinnostunut ympäristöasioista. Prinsessan konfirmaatiovieraat saivat lahjaksi siemeniä, joista kasvoi kesäkukkia.

17. Elokuussa 2021 Ingrid sairasti koronaviruksen. Hän sai tartunnan koulustaan, jossa oli 29 ihmisen tartuntarypäs.

18. Prinsessalla on tällä hetkellä kolme kunniamerkkiä: kuningas Haraldin valtakauden 25-vuotisjuhlan muistomitali vuodelta 2016 ja 18-vuotispäivänä saadut Pyhän Olavin ritarikunnan kunniamerkki sekä perhekunniamerkki. (Päivitetty 25.1.2022)

11 kommenttia artikkeliin ”18 faktaa Norjan prinsessa Ingrid Alexandrasta

 1. Kiitos postauksesta, tässä tuli monta uutta asiaa. Ingrid on kyllä upea nuori nainen ja mielenkiinnolla seuraan hänen tulevia vaiheitaan.

 2. Oo, Tyra Eufremia olisi ollut hieno nimi tai pelkästään Eufremia, Norjan kruununprinsessa tai kuningatar Eufremia 🙂 Mutta kyllä Ingrid Alexandra on hieno myös. Sopii hyvin Alankomaiden Katariina Amalian kanssa kaksiosaisuudestaan yksiin. Toivottavasti hän löytää unelmien prinssinsä/prinsessansa tulevaisuudessa.
  Hänessä on tätinsä ja isoäitinsä samaa siroa näköä minun mielestä.

 3. Suloisia nämä nuoret kuninkaalliset! Kauniita, fiksuja, nykypäivää näkeviä ja sitä kokevia tyyppejä.
  Olen aina lapsesta saakka pitänyt nimestä Ingrid. En koskaan tavannut, mutta kuulin paljonkin tytöstä nimeltä Ingrid , joka siis oli tuttavaperheen sukulaistytär ja nimi jäi mieleeni. Se lienee norjalaisten tyttöjennimistön yleisiä, ja olihan se Tanskan kuningattarenkin nimi.
  Pohjoismaiset kuninkaalliset, nuoret ja vanhemmatkin, ovat niin reaaliajassa ja ns. normaaleja, että heihin varmaan suhtaudutaan siksi niin arvostavasti.

  • Mä tykkään kanssa Ingridistä! Ja Alexandra on ollut yksi suosikkejani pitkään. Yhdistelmä on kiva. Kaksi perinteistä nimeä yhdessä onkin raikas kokonaisuus. Sopivan pohjoismaalainen myös.

 4. Onnea Ingrid Alexandralle! Innolla odotan, että häntäkin aletaan pikku hiljaa nähdä enemmän edustamassa, vaikka varmasti tulevat vuodet vielä panostaakin opiskeluun. Minusta Ingrid on yksi kauneimmista kuninkaallisista nimistä, joten onneksi Haakon ja Mette-Marit valitsivat sen 😀

  Jäi mieleen Ingrid Alexandran konfirmaatiota käsitelleestä dokumentista (vai olikohan ihan siinä Norjan kuningasperheen vuosi-ohjelmassa), että hänen rippijuhlien kutsu- tai kiitoskorteissa tuli mukana kukkien siemeniä, mitä kortin saajat sitten sai istuttaa. Aika hauska idea ja liittyi mielestäni Ingrid Alexandralle tärkeisiin ympäristöasioihin. Voi olla, että muistan nyt vähän väärin kun tuosta jo useampi vuosi aikaa 😀

  • Joo, nuo kukkien siemenet on mainittu postauksessakin jossain kohtaa! 😀 Hauska idea!

   Mä niin toivon, että huomenna saataisiin tiarapotretti mutta oon jo valmistautunut pettymään. 😀 Eihän sitä tiedä. Siitä on jo aikaa, kun joku pohjoismaalainen prinsessa on viimeksi täyttänyt 18 vuotta.

 5. Kaunis, edustava ja fiksu nuori nainen. Äitinsä kasvonpiirteet ja isänsä tummuus.
  Onnea hänelle.

Jätä kommentti