Tanskan prinssi Joachimin lapset menettävät kuninkaalliset arvonimensä vuodenvaihteessa

Tanskan hovi yllätti eilen: kuningatar Margareetan päätöksellä hänen nuoremman poikansa prinssi Joachimin neljä lasta menettävät kuninkaalliset arvonimensä vuodenvaihteessa. Prinssi Nikolai, 23, prinssi Felix, 20, prinssi Henrik, 13, ja prinsessa Athena, 10, tunnetaan muutoksen jälkeen kreiveinä ja kreivittärenä.

Kuningatar Margareeta lastensa, lastenlastensa ja sisarensa kanssa. Prinssi Joachimin lapset ovat kuvassa kuningattaren oikealla puolella. Kuva: Steen Brogaard/Kongehuset

Tanskan hovi: Joachimin lapset menettävät kuninkaalliset arvonimensä

Keskiviikkona Tanskan hovi siis tiedotti, että kuningatar Margareetan ja edesmenneen prinssi Henrikin nuoremman pojan prinssi Joachimin neljä lasta menettävät vuodenvaihteessa prinssin ja prinsessan arvonimensä sekä hänen korkeutensa -puhuttelun. Muutos astuu voimaan 1. tammikuuta 2023.

Jatkossa Joachimin lapsiin viitataan Monpezatin kreiveinä ja kreivittärenä, ja puhuttelutyyliksi vaihtuu eksellenssi, jonka kääntyy parhaiten varmaankin ylhäisyydeksi. (Eksellenssiä käytetään usein merkittävien poliittisten virkojen haltijoista. Esimerkiksi Tasavallan presidentti Niinistö on usein kansainvälisissä yhteyksissä puhuttelutyyliltään His Excellency.)

Kuningatar Margareeta myönsi pojilleen sekä näiden vaimoille ja lapsille Monpezatin kreivin/kreivittären arvonimen vuonna 2008. Tähän asti lähinnä muodollisen kakkostittelin virkaa toimittanut arvonimi kunnioittaa edesmenneen prinssi Henrikin sukua ja sen hiukan kiisteltyä aatelistaustaa.

Embed from Getty Images
Prinssi Joachim, prinsessa Marie ja perheen lapset

Vuonna 2016 hovi tiedotti, että kuningattaren lapsenlapsista ainoastaan tuleva kuningas prinssi Christian saa aikuisena valtiollisen ylläpidon. Rahoituksen suhteen hovi on täten palaamassa aiempaan käytäntöön, josta tehtiin aikoinaan poikkeus kruununprinssi Frederikin ja prinssi Joachimin kohdalla.

Tiedotteen mukaan kuningatar Margareeta toivoo nyt ilmoitetun muutoksen luovan hänen lapsenlapsilleen puitteet, joissa lapset voivat rakentaa elämänsä ilman kuningashuoneeseen liittyviä virallisia velvollisuuksia ja rajoitteita. Hovin mukaan päätös on linjassa muissa kuningashuoneissa viime vuosina tehtyjen muutosten kanssa. Muutos arvonimissä ei vaikuta lasten paikkaan kruununperimysjärjestyksessä.

Prinssi Joachim ja prinsessa Marie asuvat prinssi Henrikin ja prinsessa Athenan kanssa Ranskassa. Prinssipari tekee kuninkaallisia edustustehtäviä osa-aikaisesti. Joachimin vanhemmat lapset asuvat Tanskassa. Prinssi Nikolai on tullut viime vuosina tunnetuksi orastavasta mallinurastaan.

Kuninkaalliset arvonimet vaihtelevat eri kuningashuoneissa

Kuningatar Margareetan päätös tuo väkisinkin mieleen Ruotsin, missä kuningas Kaarle Kustaa muutti nuorempien lastensa lasten arvonimiä muutama vuosi sitten. Prinssi Carl Philipin ja prinsessa Madeleinen lapset syntyivät prinsseinä ja prinsessoina HKK-puhutteluun oikeutettuina, ja ruotsalaiseen tapaan kaikki lapsenlapset saivat syntyessään myös herttuakunnat.

Syksyllä 2019 kuningas ilmoitti, että Carl Philipin ja Madeleinen lapset eivät jatkossa nauti HKK-puhuttelua. Samalla lapset rajattiin kuningashuoneen ulkopuolelle, mikä selkeytti jakoa edustuskuninkaallisten ja muun perheen välillä. Lapset ovat edelleen silti kuningasperheen jäseniä. Päätös sai hyväksyvän vastaanoton Ruotsissa, ja lasten vanhemmat kommentoivat päätöstä positiiviseen sävyyn.

Ruotsin kuningashuoneeseen kuuluvat vain kuningaspari, heidän lapsensa sekä kruununprinsessa Victorian lapset. Kuva: Linda Brorström/Kungl. Hovstaterna

Norjassa prinssi Sverre Magnuksella ei ole sisarensa prinsessa Ingrid Alexandran tavoin HKK-puhuttelua, vaikka hän on tulevan kuninkaan poika. Norjan hovissa ei myöskään ole mitään aatelisia kakkostitteleitä.

Alankomaissa taas ex-kuningatar Beatrixin kahden nuoremman pojan lapset saivat syntyessään kreivin/kreivittären arvonimet. Beatrixin lapsenlapsista ainoastaan nykyisen kuninkaan Willem-Alexanderin lapset syntyivät kuninkaallisiksi.

Päätös jakaa mielipiteitä

Kuningatar Margareetan päätös lastenlasten arvonimistä jakoi nopeasti mielipiteitä. Muutoksen tarve on perusteltu, ja siitä taitaa suurin osa olla samaa mieltä. Tiedossa on ollut jo pitkään, että Joachimin lapsilla ei tule edustusrooleja olemaan.

Jos suunnitelmissa on ihan tavallinen työ, oman elämän rakentaminen on helpompaa ilman kuninkaallista arvonimeä. Titteli on suuri etuoikeus, mutta sen myötä joutuu väkisinkin suurennuslasin alle. Täytyy miettiä, missä kaikessa kuninkaallisen perheen jäsen voi olla mukana, ja mikä esimerkiksi lasketaan tittelin kaupalliseksi hyödyntämiseksi.

En siis usko, että kyse olisi kuningattaren huonoista väleistä Joachimin perheeseen. Silti päätöksen toteutus ihmetyttää monia. Muutos on retroaktiivisuudessaan yllättävä.

Embed from Getty Images
Kuningatar Margareeta poikiensa kanssa

Ruotsissa olisi ollut jopa ymmärrettävää ottaa prinssin/prinsessan arvonimet pois pieniltä lapsilta, jotka eivät niistä mitään vielä ymmärtäneet. Kaarle Kustaa tyytyi kuitenkin poistamaan ainoastaan HKK-puhuttelun.

Prinssi Joachimin lapsista nuorinkaan ei kuitenkaan ole mikään pikkulapsi enää. Lapset ovat kasvaneet prinsseinä ja prinsessoina. Arvonimen menettäminen kokonaan tällä tavoin tuntuu isolta askeleelta ja näyttää tylyltä toimenpiteeltä, vaikka se lopulta olisikin lasten parhaaksi.

Tiesivätkö asianosaiset kuningattaren päätöksestä?

Tanskan kuninkaallisen perheen julkikuva sai harvinaisen särön, kun jo itsessään radikaalin päätöksen jälkeen Joachimin ex-vaimo kreivitär Alexandra kommentoi päätöstä.

“Olemme kaikki hämmentyneitä päätöksen vuoksi. Olemme surullisia ja shokissa. Tämä tulee kuin salama taivaalta. Lapset tuntevat itsensä eristetyiksi. He eivät voi ymmärtää, miksi heidän identiteettinsä viedään heiltä”, lausui kreivitär tiedottajansa välityksellä. Julkistiko hovi todella näin merkittävän asian kuningattaren hyväksynnällä ilman, että lapset itse tiesivät siitä?

Hovin tiedottaja taas kertoi, että prinssi Joachim on tiennyt päätöksestä jo keväästä asti ja että prinssi on ollut ajan tasalla prosessin etenemisestä.

Embed from Getty Images
Kreivitär Alexandra osallistui aiemmin syyskuussa ex-anoppinsa valtakauden 50-vuotisjuhliin

Kreivitär Alexandra on ollut julkisuudessa hyvissä väleissä kuningasperheen kanssa avioeronsa jälkeen, ja on vaikea kuvitella hänen lausuvan tällaista silkkaa pahantahtoisuuttaan. Nikolai ja Felix ovat täysi-ikäisiä, joten Alexandraa ei varmaan pyydetty mukaan keskusteluihin, mutta lausunto viittaa hyvin suoraan siihen, että myöskään pojat itse eivät olisi tienneet asiasta etukäteen.

Kuulostaa kyllä todella erikoiselta, että osin jo täysi-ikäisiin lapsiin vaikuttavasta merkittävästä päätöksestä ei olisi keskusteltu heidän kanssaan ennen julkistamista. Päätös on tietysti kuningatar Margareetan, mutta luulisi, että tällaisissa asioissa yritettäisiin päästä jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen ratkaisusta. Olisiko Alexandra ollut tuohtumuksessaan vain harkitsematon lausuntonsa suhteen?

Tanskan media pääsi kysymään kuningattarelta asiasta hyvin lyhyesti tämän saapuessa iltatilaisuuteen myöhemmin keskiviikkona. Kuningatar kertoi ajatelleensa asiaa pitkään ja uskovansa muutoksen olevan hyvä hänen lapsenlapsilleen. Toimittaja tiedusteli myös Margareetan ajatuksia siitä, että lapset tuntevat itsensä ulkopuolisiksi. Siinä kohtaa tuntui kuningattarelta hiukan sanat katoavan.

Olipa totuus mikä hyvänsä, päätös sai Ruotsin kolmen vuoden takaista ilmoitusta selkeästi nihkeämmän vastaanoton. Muutos oli itsessään jo yllättävän suuri, ja vaaka kallistui nyt kovasti näyttämään siltä, että lapsenlapsilta ollaan viemässä heidän syntymäoikeutensa. Toivottavasti kuningasperhe kommentoisi asiaa jotenkin selvemmin julkisuudessa.

18 kommenttia artikkeliin ”Tanskan prinssi Joachimin lapset menettävät kuninkaalliset arvonimensä vuodenvaihteessa

 1. Luin prinssi Joachimin kommentteja ja vaikuttaa (jos nyt ymmärsin oikein), että hieman erilainen käsitys on siitä, mitä ja miten asiasta on tiedotettu. Tämä on varmasti Joachimin lasten parhaaksi tulevaisuudessa, mutta ehkä jotain olisi pitänyt tehdä toisella tapaa, esimerkiksi keskustella asiasta kaikkien osapuolten kanssa. Totuuttahan me emme tiedä, mutta itselle jäi vähän kysymysmerkkejä, että miten tässä on toimittu.

  • Juurikin tämä, että vaikka päätös sinänsä on hyvä ja perusteltu, niin on silti ikävää sekä hoville että perheelle itselleen, jos huonosti hoidetusta tilanteesta jää jotain hampaankoloon useammalle sukupolvelle. Tämä tilanne on lisäksi todellakin saanut miettimään, millaiset välit Joachimin perheellä on Margareetaan ja ehkä myös Frederikin perheeseen.

   Täytyy tehdä päivitys vielä noista Joachimin tämänpäiväisistä kommenteista.

 2. Mielenkiintoista! Varmasti tämä titteleiden antaminen tulee ylipäätään jatkossa vähenemään kaikissa kuningashuoneissa, joten ihan looginen päätös. Tulevaisuuden varalta olisi kyllä hyvä luoda selkeät linjaukset jo ennen lasten syntymää, kuten Norjassa on, niin ei tarvitsisi venkslata titteleitä jälkikäteen. Sitähän on Ruotsin osalta spekuloitu, että Leonoren syntyessä ei ollut muita kuin Estelle (eikä C-P edes naimisissa vielä), niin tuliko titteli ns. “varmuuden vuoksi” kun Leonore oli niin korkealla kruununperimyksessä. Sittemminhän noita serkkuja onkin tupsahtanut aikamoinen lauma 😀

  Yllättävää kyllä, jos titteli-asiasta ei ole perheen sisällä kunnolla keskusteltu. Toinen näistä Joachimin vanhemmista pojista taitaa luoda mallin uraa, jossa prinssin titteli voi olla aika kovaa valuuttaa esille pääsemisessä, voisiko tuollaiset asiat vaikuttaa ehkä taustalla…

  • Leonoren syntyessä tilanne oli tosiaan erilainen Ruotsissa. Samalla kaavalla voi ymmärtää myös, miksi vuonna 1999 syntynyt Nikolai sai Tanskassa arvonimen. Frederik ja Mary eivät olleet edes tavanneet vielä silloin.

   Ilmeisesti Nikolain lisäksi myös Felix on tehnyt jotain mallinhommia. Multa on mennyt ohi tällainen tieto. 😀

 3. Tuon Alexandran kommentin vuoksi tuntui oudolta tapa, jolla asia toteutettiin, olisihan mallia voinut ottaa vaikka Ruotsista ja säilytttää prinssin ja prinsessan tittelit ja jättää vain se HKK pois. (Tämän kohdan poisjättäminen ei ainakaan minulle taviksena kuulosta niin tärkeltä, prinsseistä ja prinsessoistahan puhutaan, on sitten puhuttelun alussa HKK tai ei. Ilmeisesti oikealle kuninkaalliselle sillä taas on merkitystä. Ainakin lehdistön mukaan esim. prinsessa Diana ja prinssi Andrew olivat HKK puhuttelun menettämisestä pahoillaan.)
  Jossain toisaalla ihmeteltiin linjausta ja verratiin että Kreikan serkut ovat ihan kaikki Kreikan JA Tanskan prinssejä, riippumatta siitä, monensiako perheen lapsista ovat. Suoraan ei toki voi verrata, koska Kreikan valtiolla ei ole kuningasta.

  • Näin Twitterissä hiukan keskustelua siitä, että onko HKK+titteli, pelkkä titteli tai tittelittömyys lopulta niin eri asioita. Se julkisuushan tulee pohjimmiltaan siitä sukulaisuussuhteesta hallitsijaan. Britanniassakin Zara ja Peter ovat sen verran paljon julkisuuden henkilöitä, että kyllä heidän tekemisensä ja mahdollinen kuninkaallisten kytköksien hyödyntäminen kiinnostaa.

   Mutta kyllähän se titteli on turha ja rajoittava, jos ei ole edustusroolia luvassa. Silloin on automaattisesti maan ja hallitsijan edustaja eri tavoin, kuin yksityishenkilönä.

   Hyvä kysymys, että paljonko tuo HKK merkitsee kuninkaallisille. Meille se tosiaan tuntuu ehkä vähän hämmentävältä, että joku on prinssi/prinsessa ja silti “vähemmän” kuninkaallinen kuin sisaruksensa tai serkkunsa. Toisaalta taas sitten HKK on tavallaan se, joka tekee kuninkaallisesta kuninkaallisen. Onhan Briteissä paljon ns. tavallisia aatelisia. Olisko myös niin, että se tekee ison eron perheen sisällä?

   Kreikkaa on tosiaan huono vertailla. Monissa aatelissuvuissa Euroopassa on tuo käytäntö, että titteli periytyy mieslinjassa kaikille jälkeläisille. En oikein tiedä, miten aktiivisesti Euroopan aatelisto käyttää arvonimiään itse.

 4. Voi herre du milde! Taas vesilasissa myrskyää! Jotenkin ärsyttää se, että skandinaavit ovat (muka) moderneja ja tekevät, mitä tahtovat ja sitten parutaan muutaman tittelin perään.

  • Tässä ongelmaksi on koettu enemmänkin se, miten asia hoidettiin. Päätöksen kommunikointi mutta myös ajoitus ja toteutustapa. Titteleiden rajaamista ei itsessään ole tietääkseni juuri vastustettu.

 5. Nythän tapahtuu, iloisia vauvauutisia Luxemburgista! Viimeaikaisen surun jälkeen erityisen iloinen juttu ❤️ Ja Ruotsissa tiaroita ja parin viikon päästä varmaan lisää kun Hollanin kuninkaalliset tulee vierailulle.

 6. Ompa mahtavaa että tulossa on tiarakemuja.
  Toivottavasti saamme myös Nobeljuhlat täydessä loistossaan.
  Luxenbourgin uutiset ovat ihania. Toivon sinne kaikkea hyvää.

Jätä kommentti