Tanskan tittelidraama paisui PR-katastrofiksi

Tanskan hovin keskiviikkoinen tiedotus prinssi Joachimin lasten arvonimien tulevista muutoksista paisui torstain aikana valtavaksi PR-katastrofiksi. Kuningatar Margareetan lapsenlapset prinssi Nikolai, prinssi Felix, prinssi Henrik ja prinsessa Athena menettävät kuningattaren päätöksellä prinssin/prinsessan arvonimensä sekä hänen korkeutensa -puhuttelun vuodenvaihteessa.

Jatkossa lapset tunnetaan Monpezatin kreiveinä/kreivittärenä sekä hänen ylhäisyytensä -puhuttelulla. Päätöksen yksityiskohdista ja taustoista voi lukea aiemmasta postauksestani.

Periaatetasolla kuninkaallisten arvonimien karsiminen saa yleisön parissa hyväksyntää, mutta hovin ja kuningasperheen toimintatapoja on ihmetelty puolin ja toisin. Lopullinen päätös ei vaikuta syntyneen täydessä yhteisymmärryksessä.

Prinssi Joachim perheineen. Kuva: Keld Navntoft/Kongehuset

Prinssi Joachim: “Miksi lapsiani pitää rangaista?”

Torstaina prinssi Joachim ja tämän entinen vaimo Frederiksborgin kreivitär Alexandra jatkoivat asian puimista mediassa. Myöhemmin myös prinssi Nikolai antoi haastattelun aiheesta.

Tanskalainen Ekstra Bladet tavoitti Ranskassa asuvan Joachimin torstaina Tanskan Pariisin-suurlähetystön edestä. “Olemme hyvin surullisia. Ei ole koskaan mukavaa nähdä, kun omia lapsia kohdellaan huonosti tällä tavoin. Lapset ovat tilanteessa, jota he eivät ymmärrä”, Joachim sanoi toimittajalle.

Prinssi kertoi saaneensa vain viiden päivän varoitusajan keskiviikon ilmoitukseen, ja haastoi näin hovin aiemman lausunnon, jonka mukaan hänet on pidetty ajan tasalla koko prosessin ajan. “Toukokuussa minulle esiteltiin suunnitelma, jonka mukaan tämä [tittelien menettäminen] tapahtuisi, kun lapset täyttäisivät 25 vuotta. Athena täyttää tammikuussa 11 vuotta.”

Joachimilta kysyttiin myös, miten päätös on vaikuttanut hänen ja äitinsä suhteeseen. “En usko, että minun tarvitsee selittää tarkemmin”, kuului vastaus. Ei kovin lupaavan kuuloista, jos minulta kysytään.

Prinssi puhui myös tanskalaisen B.T.-lehden kanssa. Joachim toisti lasten olevan surullisia ja hämmentyneitä identiteettinsä kanssa. “Miksi heitä pitää rangaista näin?”, hän kysyi. Joachimin mukaan hän pyysi “25-vuotissuunnitelmasta” kuultuaan aikaa miettiä tilannetta ja antaa palautetta ehdotuksesta. Prinssi ei osannut sanoa, miksi lopullista päätöstä yhtäkkiä kiirehdittiin näin.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tittelin menettäminen 25-vuotispäivän yhteydessä ei tunnu äkkiseltään yhtään sen paremmalta ratkaisulta. Joachimin ensimmäisen ja toisen avioliiton lapsilla on suhteellisen suuri ikäero. Eikö olisi outoa, jos nuorin lapsi Athena olisi prinsessa vielä 14 vuotta, kun taas vanhimman arvonimi muuttuisi jo muutaman vuoden sisällä?

Kreivitär Alexandra ja prinssi Nikolai kommentoivat aihetta

Torstaina kreivitär Alexandran tiedottaja Helle von Wildenrath Løvgreen puhui aiheesta kansainvälisen uutiskanava CNN:n kanssa. Alexandra varmisti kanavalle, että von Wildenrath Løvgreen puhuu koko perheen puolesta, siis myös Joachimin ja prinsessa Marien.

Myös CNN:n jutusta käy ilmi päätöksen tulleen järkytyksenä ja yllätyksenä lapsille. Perhe puolustaa lasten arvonimiä aika kiivaasti. Tiedottaja tosin myös mainitsi, että lapset olisivat “joka tapauksessa menettäneet arvonimensä avioituessaan”, mikä jäi kuninkaallisharrastajillekin epäselväksi.

Embed from Getty Images
Kreivitär Alexandra on puolustanut lastensa kuninkaallisia arvonimiä voimakkaasti.

Jotain tilanteen vakavuudesta kertoo myös se, että jopa 23-vuotias prinssi Nikolai antoi lyhyen haastattelun Ekstra Bladetille torstain aikana. Myös Nikolain mukaan tunnelma perheessä on ollut tunteikas. Prinssin mukaan hän sai tiedon kuninkaallisen arvonimen menetyksestä vain päiviä ennen tiedon julkistamista. Nikolain mukaan päätös on iskenyt heihin kovempaa virallisen julkistamisen jälkeen.

Myös Nikolailta kysyttiin tapauksen vaikutuksesta hänen ja kuningatar Margareetan väleihin. Jotenkin kylmäävä lausunto tämäkin.

Mitä tämä tarkoittaa suhteellesi isoäitiisi, kuningattareen?

“Noh, se on hiukan sama kuin mitä isältäni kysyttiin. En usko, että tätä tarvitsee kommentoida.”

Okei, eli se on itsestään selvää?

” Joo. Luulisin niin.”

Embed from Getty Images
Prinssit Nikolai ja Felix ovat kuningatar Margareetan vanhimmat lapsenlapset

Hovi: “Toivomme, että kuningattaren päätöstä kunnioitetaan”

Tanskan hovin tiedottaja Lene Balleby antoi mediamyrskyn keskellä vielä uuden lausunnon.

“Kuten kuningatar totesi eilen, päätös on ollut tuloillaan pitkään. Kuningattaren päätös on saanut eri muotoja matkan varrella, mutta prinssi Joachim on ollut mukana ja informoitu prosessista toukokuun 5. päivästä lähtien. Ymmärrämme täysin, että pinnalla on tällä hetkellä monia tunteita, mutta toivomme, että kuningattaren halua varmistaa Tanskan kuningashuoneen tulevaisuus kunnioitetaan.”

Voi miettiä, kuinka paljon tästä kommentista oli suunnattu medialle ja kuinka paljon perheelle. Tuloksena on joka tapauksessa aikamoinen jupakka. Vain yhdestä asiasta voi olla varma: kommunikaatio ei ole selkeästi toiminut oikein mihinkään suuntaan.

Mitä tästä pitäisi ajatella?

Prinssi Joachim ja prinsessa Marie ovat ennenkin antaneet vähän outoja kommentteja medialle, mikä kielii siitä, että perhe ei taida olla aivan tyytyväinen asemaansa. Lasten arvonimien vieminen tällä tavoin tuon ikäisiltä lapsilta varmasti kirpaisee, mikä on ymmärrettävää, varsinkin jos tilanne on todella hoidettu näin huonosti kuin näyttää.

Silti tämä torstaina nähty julkinen valittaminen Joachimin, Alexandran ja Nikolain taholta tuntuu mielestäni liioitellulta. En voi olla ajattelematta, että tässä purkaantui nyt jotain kulisseissa jo pidempään muhinutta.

Kuninkaallisia pidempään seuranneet ehkä huomasivat tilanteessa vähän tuttuja kaikuja. Kuningatar Margareetan edesmennyt puoliso prinssi Henrik nimittäin purnasi asioista julkisesti useita kertoja. Sympatisoin Joachimin haastavaa asemaa “varaperillisenä”, mutta onko isän jalanjälkien seuraaminen todella oikea tapa vastata tällaiseen tilanteeseen?

Prinssi Henrikillä diagnoisoitiin loppuvaiheessa muistisairaus, mutta sitä ennen hän ehti kohahduttaa moneen kertaan.

Embed from Getty Images
Prinssi Henrik tuli tunnetuksi lehdistölle antamistaan kohuhaastatteluista

Mutta kuten Hovikirjeenvaihtaja totesi Twitterissä, ei tule mieleen toista kuninkaallista perhettä, jossa asioita hoidetaan antamalla tienvarsihaastatteluja tabloideille.

Eivätkä Joachimin lapset ole jäämässä kokonaan ilman titteleitä. Heidät tullaan jatkossa tuntemaan kreiveinä ja kreivittärenä. Titteliuudistus ei muuta heidän asemaansa kruununperimysjärjestyksessä, ja työkuninkaallisen roolia heille ei ole koskaan ollut tarjollakaan.

Asia hoidettiin mielestäni huonosti, mutta Joachimin perheen torstainen hyökkäys meni mielestäni liian pitkälle. Muutos on lapsille iso, ja itse olisin varmaankin päätynyt erilaiseen ratkaisuun kuin Margareeta, mutta äärimmäisen etuoikeutetulta prinssiperheeltä tällainen valituskuoro tuntui liialliselta,

Esimerkiksi yhteisen tiedotteen julkaiseminen vanhempien ja lasten nimissä olisi ollut minusta vielä kohtuullista. Mutta että joukolla annetaan lukuisia haastatteluja ja kommentteja eri medioille ja vihjataan huonontuneista perheväleistä?

Embed from Getty Images
Kuningatar Margareeta 

Päätös muuttaa titteleitä ei ole pohjimmiltaan henkilökohtainen. Kuningatar Margareeta seuraa asiassa koko Euroopassa havaittua kehitystä, mikä vähintään Joachimin, Marien ja Alexandran tulisi ymmärtää.

Sama kohtalo odottanee aikanaan kruununprinssi Frederikin nuorempien lasten lapsia, tosin he eivät varmaan alun alkaenkaan saa kuninkaallisia arvonimiä. Hovin tiedote puhui nyt vain Joachimin lapsista, eikä siis varsinaisesti luonut automaattisesti jatkuvaa tapaa, mikä ehkä sai päätöksen tuntumaan huonolla tapaa juuri heihin “tähdätyltä”.

Sivumennen sanoen olen tulossa siihen johtopäätökseen, että kolme on paras lapsiluku hallitsijapareille. Kahden lapsen kanssa kontrasti kruununperijän ja sen ainoan nuoremman sisaruksen kanssa jää muuten liian suureksi ja selvästi aiheuttaa kitkaa ja ulkopuolisuuden oloa sisarusten väliin.

17 kommenttia artikkeliin ”Tanskan tittelidraama paisui PR-katastrofiksi

 1. Suurkiitokset loistavista artikkeleista rakkaista kuninkaallisista ystävistämme! Kannatan ehdottomasti Ruotsin hovin nykyistä tapaa: muillekin kuin kruununperillisten lapsille ihanat, inspiroivat, historian jatkumoa hehkuvat prinssi- ja prinsessa-arvonimet sekä herttuakunnat, mutta ilman Hänen Kuninkaallinen Korkeutensa -osiota ja kuningashuoneen jäsenyyttä. Kuninkaallisen hyvää syksyä kaikille – ja suosittelu: Ylen verkkouutisista löytyy kirjailija Joonas Konstigin suurenmoinen kolumni SUOMELLE KUNINGATAR!

 2. Kiitos kattavasta artikkelista. Ymmärrän kuningatar Margarethaa, halusi päättää asian ettei se jää Frederikin tehtäväksi. Poru siitäkin olisi syntynyt.
  Jos ei työskentele kuningashuoneen hyväksi ei tarvitse titteleitäkään. Kuningatar Margaretha kertoi jossakin haastattelussa että hän on nopea päätöksentekijä, ei aina muista että asioista pitäisi keskustella etukäteen.

  • Toivottavasti asiat puhutaan lasten kanssa selviksi niin, että kaikki ovat samalla sivulla. Toivon myös, että tuo Joachimin ja Alexandran osoittama etuoikeuden tunne ei periytyisi lapsille.

 3. Muissa hoveissa vastaavat nimitystoimet on hoidettu tyylillä niin, ettei ainakaan julkisuudessa ole mollattu eikä arvosteltu kuningatarta tai kuningasta. Jotenkin tuli mieleeni, että Margareetan nopea toiminta johtui asian aikaansaamisesta ja päättämisestä, koska ikä ja korona ja hänellä muistelisin olevan muutakin sairaustaustaa niin, että häntä voi “syyttää” eikä niin, että jää Frederikille ja Marylle.
  Kehtaavat ruikuttaa titteleistään, etenkin, kun asuvat Ranskassa eivätkä riennä joka kalaasiin edustamaan Tanskaa.
  Tuskin heidän taloudellinen asemansakaan kärsii.
  Ikävää toki on tuottaa lapsille pahaa mieltä ja pettymyksiä ja nähdä heidät surullisina. Niin kaikista vanhemmista on, taviksistakin.

  • Harmituksen voi ymmärtää varsinkin lasten osalta, sillä ovathan he tosiaan kasvaneet jo vanhimpien tapauksessa aikuisiksi asti kuninkaallisina. Vaikka joku lausunto “olemme harmissamme MUTTA ymmärrämme päätöksen” olisi ollut vielä ymmärrettävä. Mutta tämä valituskuoro meni liian pitkälle. Jäljelle jäi vahva etuoikeuden tunne Joachimin perheen puolelta. Julkinen valitus kaivaa maata koko perheen alta.

   • Olen täsmälleen samaa mieltä tästä. Harmistuksen voi ilmaista, mutta ”vinkuminen” kuulostaa typerältä.

    Onkohan tässä jotain muuta taustalla? Ja myös sitä, että ei tosiaan haluta, että uuden kuninkaan homma on ensimmäisenä poistaa tittelit veljenlapsilta. Mutta jotenkin tuntuu, että taustalla on jotain mistä yleisö ei tiedä.

    • Tänäänhän sitten B.T. julkaisi uuden haastattelun Joachimin ja Marien kanssa. Ei ilmeisesti ole hyvät välit Margareetan, Frederikin ja Maryn kanssa. Sivusivat myös vähän sitä, että heidän muuttonsa Ranskaan oli enemmänkin karkotus kuin vapaaehtoinen lähtö.

     Tää menee vain hullummaksi.

 4. Tanskan hovi, jota me kaikki olemme tottuneet pitämään ihmisläheisenä ja mukavana, mokasi vähän tässä asiassa. Miksi Joachimin lapsille edes alunperin annettiin prinssin ja prinsessan arvonimet, jos ajatuksena oli joskus poistaa ne!

  Mehän emme tiedä pinnan alla olevista kuohuista. Kerran taisin lukea veljesten kiistoista koskien Ranskassa olevia kiinteistöjä. Frederik ja Christian ovat keskiössä ja muut saavat päättää itse elämästään. Pikkurahan puutetta tuskin kenelläkään on. Toivotaan, että välit korjautuvat. Lehtien palstoilla ei kannata asioita selvitellä.

  • Silloin kun Nikolai syntyi vuonna 1999, tilanne oli aivan erilainen. Frederik ja Mary eivät olleet edes tavanneet, ja Nikolai syntyi täten perimyksen kolmannelle sijalle. Olen ymmärtänyt Joachimin ja Alexandran olleen tosi suosittuja Tanskassa.

   Mutta silloin ei tietysti tiedetty, että molemmat prinssit saisivat neljä lasta. En tiedä, olisiko tilanne eri, jos lapsenlapsia olisi vähemmän.

   Joachim ja Marie antoivat tänään uuden haastattelun, ja välit Margareetaan, Frederikiin ja Maryyn ovat ilmeisen huonot. Tämä julkinen marmatus on kyllä mennyt nyt aivan liian pitkälle.

 5. Minusta päätös poistaa prinssin ja prinsessan tittelit Joachimin lapsilta on hyvin ymmärrettävä, ja parempi tosiaan että Margareeta teki sen eikä Frederik. Päätös oli ehkä huonosti valmisteltu perheen sisällä koska siitä syntyi näin iso mekkala, mutta silti Joachimin perheen ulostulot vaikuttavat aivan ylimitoitetulta. Varsinkin ottaen huomioon, että ihan kauhean paljon ei muuttunut. Sijoitukset perimysjärjestyksessä säilyivät, sukulaisuussuhteet eivät muuttuneet miksikään, rahoitusta tai virallista asemaa ei olisi muutenkaan ollut tulossa, tittelit olisi menetty ilmeisesti joka tapauksessa jossain vaiheessa (en tosin ihan ymmärtänyt tuota avioitumis-kohtaa Alexandran tiedottajan jutussa). Taviksen korvaan tittelin menetys ei tunnu mitenkään isolta rangaistukselta, mutta ehkä jos on kasvanut prinssinä tai prinsessana niin se voi olla iso osa identiteettiä. Harmistuksesta huolimatta tällainen julkinen valittaminen vain tuo koko Tanskan kuninkaallisen perheen huonoon valoon.

  • Juurikin näin, että kun ihan hirveästi ei loppujen lopuksi lasten tulevaisuudennäkymissä muuttunut, niin näin valtaisi ja hapan julkinen hyökkäys Joachimin perheen puolelta tuntuu aivan kohtuuttomalta. Enemmänkin vain vahvistaa sen, miksi Margareeta poisti arvonimet. Ikävä sanoa, mutta prinssiperheestä paistaa etuoikeuden tunne.

 6. Tässä nyt ehkä nähdään kuninkaallisia pahimmillaan. Euroopassa on sota, uhka sodan laajenemisesta, äärioikeisto nousussa, energiakriisi, talouskriisi, ilmastokriisi ja ties mitä muuta kamalaa, ja tämä etuoikeutettu porukka kitisee julkisesti jostain titteleistä. Ymmärrän mielipahan, äitinä symppasin edellistä kirjoitustasi lukiessani Alexandran loukattuja tunteita, mutta tällainen julkinen likapyykin pesu on vaan niin tyylitöntä.

  • Toivottavasti asialle saatiin nyt päätepiste, kun Margareeta julkaisi uuden tiedotteen! Kommunikaation olisi voinut varmasti hoitaa perheeen sisällä paremmin, mutta kuningasperheissä ei ole millään lailla kestävää ja asiallista, että asioita lähdetään puimaan lehdistön kautta.

   Valitettavasti tuntuu siltä, että välit perheessä eivät ole kunnossa. Harmi, jos nyt Tanskankin kanssa tulee tätä samaa kuin Britanniassa, että joka asiasta luodaan lehdissä ja yleisössä jotain uutisankkoja. “Miksi Joachim ja Marie eivät olleet mukana” tai vastaavasti arvuutellaan, millainen tunnelma vaikka yhteiskuvien kulisseissa on oikeasti.

 7. Neilikka, just näin. En ymmärrä tanskaa kahta sanaa enempää, mutta youtubessa oli selostettu Marien puistossa antamaa haastattelua ja jotenkin tuli tunne, että menisi muualle vinkumaan, maailma pyörii nyt sellaisilla kierroksilla, ettei vähempää voisi kiinnostaa jotkut sisäpiirin nimitykset.
  Ja nimenomaan tyylittömyydestä tässä on kysymys. Viisaat istuvat varjossa, tässä tapauksessa kuningatar ja tuleva hallitsijapari.

 8. Mulle tulee tästä jotenkin vain korostetusti mieleen Englannin hovin sanonta, että täytyy olla 2 lasta : a heir and a spare. On varmasti aika rankkaa huomata aikuisena olevansa vain se varaperijä, jolla ei ole merkitystä. Ja vaikka ei ole fiksua antaa asiasta haastatteluja, niin ymmärrän pahan mielen. Ruotsissa nämä asiat on tehty paljon fiksummin – ja heillähän kaikki lapsenlapset ovat vielä prinssejä ja prinsesssoja vaikka eivät hoviin kuulukaan.

Jätä kommentti