Prinssi Edward on nyt Edinburghin herttua!

Britannian prinssi Edward täyttää tänään 10. maaliskuuta 59-vuotta, ja kuningas Charles antoi nuorimmalle sisarukselleen erityisen ja odotetun syntymäpäivälahjan: Edinburghin herttuan arvonimen!

Prinssi Edward on nyt Edinburghin herttua! Kuva: Chris Jackson/Getty Images

Aiemmin Wessexin jaarlina ja kreivittärenä tunnetut Edward ja hänen vaimonsa Sophie ovat siis tästedes Edinburghin herttuapari. Heidän poikansa James, joka tunnettiin aiemmin Severnin varakreivinä, on puolestaan uusi Wessexin jaarli. Brittiaateliston tapojen mukaanhan perheen vanhin poika on oikeutettu käyttämään isänsä toiseksi korkeinta arvonimeä. Edwardin ja Sophien tytär on edelleen lady Louise.

Kuningas Charles myönsi herttuakunnan veljelleen eliniäksi. Tämä tarkoittaa sitä, että arvonimi ei Edwardin jälkeen periydy hänen pojalleen, vaan palaa takaisin kruunulle. James perii kuitenkin aikanaan isänsä muut arvonimet.

Edinburghin herttuakunta on suurelle yleisölle tunnetuin tietysti edesmenneen prinssi Philipin arvonimenä. Edward ja Sophie ovat jo pitkään profiloituneet prinssi Philipin työn jatkajina, ja muutenkin on hienoa, että monarkian eteen mutisematta työskentelevä pari on nyt ns. samalla viivalla muiden sukulaisten kanssa! Paljon onnea siis Edwardille “ylennyksestä”!

Prinssi Edward sai herttuakunnan poikkeuksellisen myöhään

Britanniassa kuninkaallisille prinsseille on ollut tapana myöntää omat herttuakunnat avioliiton yhteydessä, ja näin toimittiinkin esimerkiksi prinssi Andrew’n, prinssi Williamin ja prinssi Harryn kohdalla.

Poikkeuksen tähän muodosti kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin kuopus Edward, josta tehtiin vuonna 1999 avioitumisensa yhteydessä “vain” jaarli. Tuolloin kuitenkin ilmoitettiin, että Philipin ja kuningattaren toiveena oli, että Edwardista tulee aikanaan Edinburghin herttua.

Wessexin jaarlin yhteydessä Edward sai samalla Severnin varakreivin arvonimen, joka kunnioittaa Sophien walesilaisia juuria. Vuonna 2019 kuningatar Elisabet myönsi pojalleen 55-vuotislahjaksi skotlantilaisen Forfarin jaarlin arvon. Muiden perheenjäsenten tapaan Edwardilla ei ollut entuudestaan skotlantilaista arvonimeä.

Embed from Getty Images
Prinssi Edward ja herttuatar Sophie

Koska Edward oli perheensä kolmas poika, hän ei voinut automaattisesti periä isänsä arvonimeä. Philipin kuoltua kaksi vuotta sitten hänen tittelinsä peri perheen vanhin poika Charles. Vasta Charlesin noustua valtaan hänen arvonimensä palautuivat kruunulle ja näin ollen vapautuivat uuteen käyttöön.

Teknisesti ottaen siis Edward ei perinyt arvonimeä isältään, vaan Charles loi arvonimen uudestaan veljelleen. Tämänkertainen luonti eroaa kahdella tapaa Philipin vuonna 1947 saamasta arvonimestä. Ensinnäkin, Edwardin titteli on tosiaan elinikäinen, eikä periydy hänen jälkeläisilleen. Toisekseen, Edwardilla oli jo entuudestaan liuta muita titteleitä, joten hän ei saanut nyt mitään muita uusia sivutitteleitä. Prinssi Philip oli aikoinaan Edinburghin herttuan lisäksi myös Merionethin jaarli ja paroni Greenwich.

Prinssi Philip ja kuningatar Elisabet elivät molemmat pitkään, joten prinssi Edwardista tuli herttua vasta nyt 59 vuoden iässä. Ilmoitus tuli juuri sopivasti ennen kruunajaisia, jotta Edward ja Sophie voivat osallistua historialliseen tilaisuuteen muiden sukulaisten rinnalla herttuana ja herttuattarena.

Buckinghamin palatsin mukaan Edinburghin uusi herttuapari on ylpeä jatkaessaan prinssi Philipin työtä erityisesti nuorten tukemisessa. Philipin arvonimi lainasi nimensä tämän perustamalle Duke of Edinburgh Award -ohjelmalle, joka tukee nuoria ja auttaa näitä saavuttamaan täyden potentiaalinsa. Ohjelmaan on osallistunut vuodesta 1956 lähtien yli 8 miljoonaa nuorta Britanniassa ja muualla maailmassa.

Brittihovin titteleistä voi lukea lisää mm. täältä (en tosin ole päivittänyt tuota postausta aikoihin). Edinburghin herttuan arvonimen historiasta voi lukea lisää esimerkiksi Royal Centralin artikkelista.

7 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Edward on nyt Edinburghin herttua!

 1. Onnittelut Edward ja Sophie. James ja Louise tuskìn tarvitsevat arvonimiä kun ovat aikuisia, tai siis L. on jo aikuinen. Pärjäävät muutenkin.
  Hyvä että prinssi Philipin työ saa ahkerat jatkajat.

  p.s. eikö Sophielle pitäisi antaa ainakin yksi tiara lisää.

  • Jamesille ja Louiselle riittää varmasti hyvin nykyiset tittelit. Sophielle voisi minustakin antaa uuden tiaran käyttöön! 💎

   Tästä brittihovin tilanteesta näkee muuten hyvin, miten nopeasti tilanteet muuttuvat. Edwardin ja Sophien häiden aikaan vuonna 1999 annettu ilmoitus ei ollutkaan niin helppo juttu enää tämän päivän mielipideilmastossa 24 vuotta myöhemmin. Edward ei saanut Edinburghia omalle sukulinjalleen perittäväksi, ja uusien titteleiden myöntäminen ei varsinaisesti hihku sitä Charlesin “pienempää monarkiaa”. 😃 Olen sitä mieltä kuitenkin, että Edward ansaitsee tittelinsä.

   Samoin aikanaan Camillan tittelistä annettu “lupaus” ei myöskään kestänyt aikaa.

 2. Onnea heille🌹
  Mukava heitä on seurata.
  Ovat ylväästi silti tavallisia kuninkaallisuudestaan huolimatta.

  • Harmi, että jäävät usein niin vähälle huomiolle! He tekevät kuitenkin käsittääkseni aika paljon ulkomaanvierailuja. Ovat muuten käyneet Suomessakin vuonna 2015!

 3. Moi! Osaatko sanoa jotain Lady Colin Campbellin taustoista? Aloitin kuuntelemaan hänen kirjoittamaansa kirjaa “The real Diana” ja mietin, onko Campbell yleensä ihan vakavasti otettava kirjailija vai perustaako hän kirjoituksia myös oletuksien jne varaan. Kuuntelen kirjaa englanniksi vaikka kieltä en aivan täydellisesti osaakaan, ja jos aivan oikein olen kirjan sanomaa tähän mennessä ymmärtänyt, niin kirjasta saa Dianasta melko laskelmoivan kuvan. Olen jo niin tottunut kaikkiin niihin Dianaa ihailemiin kirjoituksiin, että tuntuu ihan oudolta kuulla vähän erilaistakin hänestä.

  • Mun käsittääkseni Lady C ei ole mikään vakavasti otettava kirjailija. Hän on hyvin värikäs persoona ja se lienee tuonut suosiota (ja näkyvyyttä tosi-tv:n parissa), mutta esimerkiksi hänen kuningataräidistä kirjoittama kirjansa sisälsi tosi villejä väitteitä joita kritisoitiin paljon.

Jätä kommentti