Prinssi Harryn lasten tittelit selvillä – “Prinsessa Lilibet kastettiin viime perjantaina”, sanoo herttuapari

Yksi Britannian vallanvaihtoon liittyneistä suurista epäselvyyksistä vaikuttaa saaneen ratkaisun, nimittäin prinssi Harryn lasten tittelit! Sussexin herttuapari on viitannut lapsiinsa ensimmäistä kertaa kuninkaallisella arvonimellä julkisesti.

Yhdysvaltalainen People-lehti raportoi tänään, että prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin kuopus Lilibet, 1, kastettiin viime perjantaina perheen kotona Montecitossa Kaliforniassa. Herttuapari vahvisti edustajansa välityksellä, että “prinsessa Lilibet kastettiin perjantaina 3. maaliskuuta”.

Lausunto herätti välittömästi huomiota, sillä prinssi Harryn lasten tittelit ovat olleet kovan spekuloinnin aihe kuningas Charlesin valtaannousun myötä.

Vallanvaihdon myötä kuningasperheen nettisivuja päivitettiin syyskuussa lähes välittömästi uuden kuningasparin ja prinssi Williamin perheen osalta. Hovi ei kuitenkaan tuolloin ottanut kuninkaan nuoremman pojan lasten arvonimiin kantaa, mutta nyt kuninkaallistoimittajat ovat saaneet asiaan vahvistuksen hovilta, jonka odotetaan päivittävän nettisivujaan lähiaikoina.

Kelataanpa hiukan taaksepäin, että mistä tässä tittelijutussa onkaan kyse.

Prinssi Harryn lasten tittelin ovat nyt selvillä: lapset ovat prinssi Archie ja prinsessa Lilibet.
Prinssi Harryn tytär on nyt prinsessa Lilibet. Kuva: Misan Harriman

Prinssi Harryn lasten tittelit

Prinssi Harryn lapset, Archie (s. 2019) ja Lilibet (s. 2021) eivät olleet syntyessään oikeutettuja kuninkaallisiin arvonimiin, sillä kuningatar Elisabetin eläessä he olivat liian “kaukaisessa” asemassa suhteessa hallitsijaan.

Vuoden 1917 kuninkaallisen Letters Patent -asetuksen ja kuningatar Elisabetin itsensä myöhemmin antaman lisäyksen myötä kuninkaallisiin titteleihin ovat oikeutettuja hallitsijan lapset, mieslinjaiset lapsenlapset sekä Walesin prinssin vanhimman lapsen lapset. Tämä oli hyvin myös suuren yleisön tiedossa jo etukäteen.

Syntyessään Harryn ja Meghanin esikoinen esiteltiin maailmalle yksinkertaisesti nimellä herra Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Kaksi vuotta myöhemmin perheen kuopuksesta tuli samaan tyyliin neiti Lilibet Diana Mountbatten-Windsor.

Herttuan lapsina Archie ja Lilibet olisivat olleet oikeutettuja brittiaateliston käyttämiin “kohteliaisuustitteleihin” – Archie isänsä kakkostittelin mukaan Dumbartonin jaarli, perheen tytär puolestaan lady Lilibet Mountbatten-Windsor. Esikoisen syntyessä kuitenkin ilmoitettiin, että näitä kohteliaisuustitteleitä ei nimenomaan vanhempien toiveesta käytetä.

Oprah-haastattelussa keväällä 2021 Meghan puolestaan vihjasi, että kuninkaallinen perhe ei halunnut heidän lastensa saavan kuninkaallisia arvonimiä rasistisista syistä.

Joka tapauksessa, vasta kuningas Charlesin valtaannousu teki Harryn lapsista hallitsijan mieslinjaisia lapsenlapsia, ja siten oikeutettuja HKK-puhutteluun ja prinssin/prinsessan titteleihin. Kirjoitin silloin vallanvaihdon tuomista arvonimuutoksista Seuran puolella.

Asiassa oli kuitenkin hienoista epäselvyyttä; pätisikö sääntö retroaktiivisesti Sussexien lapsiin, valitsisiko kuningas muuttaa sääntöjä, ja miten homma toimii, kun lasten vanhemmat ovat näyttävästi jättäneet kuninkaallisen elämän eivätkä itse enää yhteisen sopimuksen nojalla käytä HKK-puhuttelua?

Sussexien välit muihin kuninkaallisiin ovat niin tulehtuneet, että tittelikysymys on ollut erityisen latautunut. Kuningas Charlesin tiedetään haluavan pienentää kuninkaallista perhettä. Yhdysvalloissa kasvavat lapset eivät käytännössä tarvitse arvonimiä, varsinkaan, kun heidän vanhemmillaan ei ole enää julkista roolia monarkian palveluksessa.

Prinssin ja prinsessan arvonimien kieltäminen Archielta ja Lililtä kuitenkin antaisi tuulta Sussexien syytöksille rasismista ja heidän lastensa syrjimisestä.

Embed from Getty Images

Prinssi Archie ja prinsessa Lilibet

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että koska arvonimiä koskevia sääntöjä ei ole muutettu, Archie ja Lilibet ovat oikeutettuja kuninkaallisiin titteleihin. Brittitoimittajien mukaan prinssi Harry ja herttuatar Meghan ovat asiaa harkittuaan päättäneet, että he haluavat lastensa käyttävän oikeuttaan, ainakin muodollisissa ja virallisissa yhteyksissä.

Kuningas Charles on tietoinen asiasta, ja hovi on tosiaan vahvistanut päivittävänsä sivujaan lähitulevaisuudessa.

Näin ollen meillä on nyt heidän kuninkaalliset korkeutensa Sussexin prinssi Archie ja prinsessa Lilibet. On tosin epäselvää, tullaanko lapsista käyttämään HKK-puhuttelua vai ei.

Arkielämässä Yhdysvalloissa heidän titteleillään tuskin on hirveästi merkitystä. He voivat käyttää sukunimeä Mountbatten-Windsor, kuten tähänkin asti, tai vaikka isänsä tittelin mukaan Sussex-nimeä. Harry ja prinssi William käyttivät nuorempina Wales-sukunimeä isänsä silloisen arvonimen mukaan.

Archie ja Lilibet ovat kuudentena ja seitsemäntenä Britannian kruununperimysjärjestyksessä prinssi Williamin, serkkujensa ja isänsä jälkeen. Archie on myös Harryn vanhimpana poikana Sussexin herttuakunnan perijä.

Embed from Getty Images

Miksi Harry ja Meghan haluavat lapsilleen tittelit?

Tämä uutinen Sussexien lasten arvonimistä otettiin (yllätys yllätys) vastaan ristiriitaisesti. Herttuaparin tukijoukot hurraavat, vastapuoli taas suhtautuu kriittisesti.

Prinssi Harryn lapsilla ei ole tulevaisuutta monarkian palveluksessa. Tämänhetkisen tilanteen perusteella on suorastaan ihme, jos he edes tutustuvat isänsä kotimaahan. Arvonimi ei tuo lapsille mitään oikeuksia. Herttuatar Meghan puhui joskus perheen turvajärjestelyistä, mutta nykyhetkessä Sussexit maksavat joka tapauksessa turvatoimensa omista varoistaan.

Moni ihmetteleekin sitä, miksi Harry ja Meghan Archien syntyessä sanoivat “ei kiitos” herttuakuntaan liittyville kevyemmille aatelistitteleille. Prinssi Edwardin ja kreivitär Sophien lasten tyylinen ratkaisu olisi ollut luonteva vaihtoehto perheelle.

Prinssi Harry on puhunut kirjassaan ja haastatteluissa kriittisesti kuninkaallisesta lapsuudestaan, monarkiasta instituutiona ja sukupolvelta toiselle siirtyneistä perhetraumoista. Ei siis ihme, että parin päätös ottaa lasten tittelit käyttöön näyttää siltä, että he haluavat samanaikaisesti säästää ja syödä kakun.

Tulevaisuudessa arvonimet avaavat varmasti monia ovia ja ovat siinä mielessä hyödyksi, mutta niiden mukana tulee myös julkisuutta ja tietynlaista tilivelvollisuutta. Samojen kysymysten kanssa ovat kamppailleet myös Harryn serkut, Yorkin prinsessat Beatrice ja Eugenie.

Embed from Getty Images
Herttuaparin kotiseutu Kaliforniassa on vehreää

Prinsessa Lilibet kastettiin Yhdysvalloissa

Lilibetin kastejuhla jäi vähän vähemmälle huomiolle tittelisotkun myötä, mutta prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin kuopus kastettiin heidän kotonaan Montecitossa perjantaina 3. maaliskuuta. Kasteen toimitti Los Angelesin episkopaalisen kirkon piispa.

People-lehden mukaan näyttelijä Tyler Perry, joka lainasi herttuaparille kotiaan näiden jätettyä hovin, on Lilibetin toinen kummi.

Britannian kruununperimyslait eivät salli katolisten periä kruunua, mutta protestanttinen episkopaalikirkko (joka ilmeisesti vastaa aika lailla Englannin anglikaanista kirkkoa) on sallittu. Brittimonarkin, joka on myös Englannin kirkon johtaja, on kuitenkin pakko kuulua omaan kirkkoonsa.

Brittikuninkaallisia on kyllä aiemmin historiassa kastettu ulkomailla, mutta suvun lähihistoriasta ei tule äkkiseltään mieleen toista esimerkkiä hallitsijan välittömään lähisukuun kuuluvista henkilöistä. Lisäksi muutaman kuukauden päästä kaksi vuotta täyttävä Lilibet kastettiin myös harvinaisen myöhään.

Peoplen mukaan herttuapari kutsui kastejuhlaan kuningasparin sekä Walesin prinssiparin, mutta nämä eivät olleet paikalla. Lehden mukaan tilaisuuteen osallistui noin parikymmentä vierasta, mukaan lukien Meghanin äiti Doria Ragland.

19 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Harryn lasten tittelit selvillä – “Prinsessa Lilibet kastettiin viime perjantaina”, sanoo herttuapari

 1. Onhan tuo kieltämättä vähän erikoista, että tittelit otetaan käyttöön, kun ei lapset tule ikinä olemaan ‘working royals’. Vähän kuin Bea ja Eugenie, onko heille loppupeleissä ollut titteleistä enemmän hyötyä vai haittaa? No, onhan kuninkaan lapsenlapsilla automaattinen oikeus olla prinssi ja prinsessa, joten kunnioitetaan ratkaisua 🙂

  Asiasta toiseen, mitä ajatuksia heräsi Madeleinen perheen muutosta takaisin Ruotsiin? Ilmeisesti lapsien paikka kruununperimisjärjestyksessä halutaan säilyttää, kun menevät Ruotsissa kouluun. Toki myös Kaarle Kustaa ja Silvia alkavat olla iäkkäitä, että ymmärrän jos Madeleine haluaa sen takia lähemmäs perhettään. Innolla kyllä odotan että Maddea nähtäisiin edustustehtävissä enemmän (ja tiaroissa!)

  • Mä mietin samalla tavalla, että Madeleinen muuton taustalla on varmaan juuri tuo kruununperimys ja osin vanhempien ikä. Vaikka lapsilla ei ole todellisia mahdollisuuksia kruunuun, niin oishan se symbolisesti tosi iso juttu, jos Madde ja Chris viisveisaisivat siitä.

   Vähän kyllä mietin, miten etenkin Chris mahtaa viihtyä. Tukholma on iso, mutta Floridaan, Nykiin tai Lontooseen suhteutettuna varmaan kultakalamalja. 😄 Ja palaako Madeleine edustamaan vai tekeekö jotain muuta?

   • Sitä minäkin eniten yllätyin, että Chris on suostunut muuttamaan. Aiemminhan hän on todennut, että bisneksien kannalta Tukholma on vähän syrjässä. No, pääseehän sitä tietysti tarpeen tullen matkustamaan ja ehkä hänellä on joku oma kämppä Lontoossa tms. missä voi tarpeen tullen asustella 😀 Toivottavasti Madde ottaisi nyt vihdoin näkyvämpää roolia Childhoodissa, kun Silviasta joskus aika jättää niin Madde olisi luonteva jatkaja siihen.

    • Mun on pakko myöntää, että ensimmäinen ajatus otsikosta oli, että onko Madeleine eronnut.

     Toisaalta maailma on koronan myötä muuttunut ja etätyöt voivat olla jopa Chrisin töissä mahdollisia enemmän kuin ennen. Ja ehkä juuri tuon pitkän lockdownin takia Madeleine on halunnut takaisin lähisukulaisten luo kun joutui pitkän aikaa olemaan erossa heistä.

     • Asuvatkohan Chrisin äiti ja sen puolen sisaret Euroopassa? 🤔 Muistelisin näin, mutta heistä ei löydy kauheasti tietoa netistä.

      Totta tuo, että perheissä yleensä aina joutuu tekemään kompromisseja elämänvalintojen kanssa. Mutta ehkä siellä Tukholmassakin on mahdollista viihtyä, kunhan Madeleinelle löytyy joku järkevä asema. Eivät muutkaan Ruotsin kuninkaalliset näytä minusta olevan vaikka paparazzikuvissa. Ja ehkäpä Chrisin ura myös sietää etätyötä paremmin nykyään.

      Elanto on varmaan jatkossakin Chrisin varassa, mutta Madeleine saanee jonkun korvauksen suhteessa tekemiinsä edustustöihin.

 2. Just sitä ajattelin, että muuttavatko siksi, että kuningas ja kuningatar alkavat olla ikänsä puolesta sellaisia, etteivät joka paikkaan enää jaksa ja molemmilla Ruotsissa asuvilla on omat perheensä ja haluavat ymmärtääkseni viettää lastensa kanssa aikaa. Madeleine olisi kiva lisä visiteeraamaan apuna monissa tilaisuuksissa.
  Ehkä myös ruotsalaiset koulut houkuttelevat ja sukua on paljon, Floridassa asuessaan eivät tulisi tuntemaan serkkujaan ja pikkuserkkujaan. Monta monessa ja ainahan perheessä joku joutuu uhrautumaan ja luopumaan omista tekemisistään, ainakin hiukan.

  • Asuvatkohan Chrisin äiti ja sen puolen sisaret Euroopassa? 🤔 Heistä ei löydy kauheasti tietoa netistä.

   Totta tuo, että perheissä yleensä aina joutuu tekemään kompromisseja elämänvalintojen kanssa. Mutta ehkä siellä Tukholmassakin on mahdollista viihtyä, kunhan Madeleinelle löytyy joku järkevä asema. Eivät muutkaan Ruotsin kuninkaalliset näytä minusta olevan vaikka paparazzikuvissa.

 3. Minusta nämä prinssi ja prinsessa tittelit ovat todella oudot – en ymmärrä ollenkaan, että kun vanhemmat itse haluavat erota kuningashuoneesta JA haluavat pitää lapsensa tyystin pois julkisuudesta, niin miksi sitten kuitenkin kuninkaalliset tittelit ovat tärkeitä? Oudot siinäkin mielessä että muualla maailmassa hallitsijan lapsenlapsilta titteleitä mieslinjassakin karsitaan.

  ***
  Madden paluumuutosta ajattelin niinkin proosallista syytä, kuin raha. Voisiko olla niin, että Chrisin businekset eivät ole sujuneetkaan toivotulla tavalla? Mutta siis kerrassaan upeaa, että Nobeleihin ja muihin tiaratilaisuuksiin saada yksi upea prinsessa lisää!

  • Varmaan moni muukin on ajatellut rahaa, avioeroa jne. Jotenkin Madeleinen ja Chrisin kohdalla käy aina niin. 😀 Ruotsalainen hovitoimittaja Jenny Alexandersson arvelee syyksi ennen kaikkea Madeleinen koti-ikävän, mutta hän ei yleensä tietääkseni kirjoita kovin kriittisiä juttuja kuningasperheestä.

   Mä toivoisin, että Chris tutustuisi ruotsalaisiin vähän paremmin. Voisi ahdistus julkisuudestakin helpottua, jos ei olisi niin yrmyn maineessa.

 4. Hämmennystä herättää tämä titteliasia. Luulin, että jo Archien synnyttyä annetut kommentit tarkoittivat etteivät H&M halua antaa mitään kuninkaallisia titteleitä lapsilleen, mutta nyt tässä valossa vaikuttaa siltä että he ovat vain odotelleet oikeita titteleitä. Ja no, voihan olla että he eivät ole tätä asiaa edes niin paljon miettineet vaan päättäneet nyt ottaa tittelit kun ne on mahdollista saada. Kuka tietää.

  Hämmentävän myöhään myös nuo ristiäiset. Osaako kukaan arvella syytä siihen?

  • Täytyy sanoa, että tämä tittelipäätös kääntää varmaan mun käsitystä Sussexeista enemmän negatiiviseen suuntaan kuin Harryn kirja teki… Mutta toisaalta en myöskään ymmärrä hovin toimintaa. Miksi antaa asian roikkua näin puoli vuotta, kun varsin hyvin tiesivät, että yleisö odottaa jonkinlaista ratkaisua asiasta? Eikö olisi ollut parempi suoraselkäisesti ilmoittaa lopputuloksesta (oli se sitten mikä hyvänsä) ja seistä päätöksen takana? Nyt asia selvisi jotenkin ihmeen “veltolla” ja epämääräisellä tavalla, ja siltikään ei tullut heti selväksi, että käytetäänkö lapsista HKK-puhuttelua, onko kuningas ollut aktiivisesti mukana päätöksessä vai mitä.

   Lilin syntymän jälkeen huhuttiin, että Sussexit haluaisivat pitää “kuninkaallisen” kastejuhlan Britanniassa ja odottivat siksi seuraavaa sopivaa reissua/hetkeä. Voisikohan siinä olla jotain perää? Ehkä sitten ajan myötä kävikin selväksi, että isoveljen tyylinen kastejuhla ei ole enää mahdollista.

 5. Kun tosiaan ottaa huomioon kuinka he tuovat esille sitä kuinka tavallisia he haluavat olla (just Harry), niin titteleiden perään haikailu tuntuu… no juuri niin kuin sanottiin, halutaan syödä ja säästää kakku. Entistä enemmän tulee se mieleen, että haluaisivat valita ne hoviin kuulumisen kivat jutut mutta vähemmän kivat eivät sitten kiinnosta. Ja hirvittävä valitus ja kitinä päälle kun muut eivät suostu.

  • Joo, jotenkin tässä vielä korostuu tämä, että Archie syntyi silloin, kun asiat olivat vielä “normaalisti”. Ja silloin kerrottiin, että vanhempien toiveesta lapselle ei tule mitään arvonimeä. Aikamoinen juttu, että nyt kaiken tapahtuneen jälkeen kuitenkin halutaan lapsista prinssi ja prinsessa.

   Charlesin suunnitelma on jo kauan ollut pienentää kuninkaallisen perheen kokoa, ja Harry on taatusti tiennyt tämän. Tämän ongelman ytimessä on kaikissa kuningasperheissä ollut se ajatus, että ilman edustusroolia tittelit ovat hankalat monella tapaa sekä monarkialle että henkilölle itselleen. Tällainen kuninkaallinen sukuhaara Amerikassa ilman mitään todellista roolia varmaan takaa sen, että tästä perheriidasta puhutaan vielä kymmeniä vuosia…

 6. Hämmentävä valinta kyllä Harrylta ja Meghanilta ottaa käyttöön prinssin ja prinsessa tittelit lapsille. Se on jotenkin ristiriidassa kaiken muun viimeaikaisen toiminnan kanssa, ero hovista, muutto Yhdysvaltoihin, paljastusdokumentti ja -kirja ym. Jälkiviisaana olisi ehkä ollut kaikkien kannalta parasta Edwardin ja Sophien lasten tyyliset kohteliaisuustittelit, joilloin lapset olisivat saaneet vähän kevyemmät arvonimet (jotka heille toki kuuluu), mutta säästyneet Beatricen ja Eugenien tilanteelta, että on prinssin/prinsessan arvonimi mutta ei edustusroolia hovissa. Se on jotenkin iso hyppäys kun lapsilla ei ole mitään arvonimiä yhtenä päivänä ja seuraavana päivänä he ovat prinssi ja prinsessa. Jaarli ja lady olisivat voineet pysyä koko tämän ajan.

  • En syytä Meghania tästä, mutta mua kiinnostaisi tietää, mitä Harry ajatteli tulevien lastensa titteleistä ennen Meghania. Kyllä hän tietää, mitä Louisen ja Jamesin kanssa tehtiin. Eikö kukaan koskaan puhunut aiheesta Harryn kanssa ennen kuin asia tuli ajankohtaiseksi?

   Ja toisaalta olen myös nähnyt mielipiteitä, että kuningatar Elisabet “jätti sotkun” Charlesille. 😃 Jälkiviisastelu on tietty parasta, mutta onhan se tavallaan totta – arvonimistä olisi varmaan pitänyt päättää selkeä linja jo ennen Harryn ja Meghanin häitä, tai viimeistään heidän lähtiessään hovista.

 7. Minäpä tässä nyt ensin provosoin!!! Lopettakaa kaikki kuningashuoneet, ja nillitys loppuu siihen! No niin, myönnetään, en ole itse sitä mieltä, eikä niitä kyllä lopetetakaan. Harry/ Megan -stoori, mitähän seuraavaksi!!! Minä jostakin luin, että kuninkaan lapsenlapsille, siis Charlesin sukukunnassa, prinssin ja prinsessan arvot kuuluu automaattisesti.

  Pitäisi oikeastaan lukea Harryn kirja. Tilanne tuolla Englannin puolessa on hankala!! Kruunajaiset on tulossa ja nyt jo spekuloidaan , tulevatko Sussexit vai ei!! Onko sinne pakko tulla, jos ei halua. Tuskin Harrylle on varattu mitään rooliakaan kruunajaisissa. William kyllä on mukana isossakin roolissa, luulisin, onhan hän Walesin prinssi.

  Madeleine muuttaa kotiin takaisin! Lasten koulunkäynnin takia ilmeisesti muuttavat. Amerikassa on liian kuumaa, siis Floridassa. Mielestäni molemmat ovat ihan järkeenkäypiä syitä. Saattaahan Maddella olla ihan proosallinen koti-ikävä. Ruotsin ja Amerikan välissä on aikas monta kilometriä ja iso merikin välissä. Kuningaspari vanhenee, se on luonnonlaki. Voihan taustalla olla terveyssyitäkin, joita ei ole kaikelle kansalle kerrottu. Kuninkaan sydänleikkauskin oli vasta. Silvia täyttää joulukuussa jo 80. Vanhemmat on kuitenkin ainutkertaisia, myös kuningasperheissäkin! Eiköhän se Krisukin sopeudu Ruotsinmaalle. Samahan se, missä niitä bisneksiä hoitelee näin etätyöaikana. Madeleine on tainnut huomata oikeaksi sanonnan “borta bra men hemma bäst”

  • Tää on kyllä sellaista saippuaoopperaa tämä brittihovin touhu, että en tiedä saisivatko parhaat käsikirjoittajatkaan tällaista materiaalia kasaan. 😃 Mutta Windsoreiden seuraamisesta on mennyt vähän maku. Tietty kiinnostaa mitä tapahtuu, mutta samaan aikaan on jotenkin raskasta seurata tollasta julkista riitelyä ja jatkuvasti ylikierroksilla käyvää somekeskustelua.

   Harryn kirjaa voi suositella. Se on Harryn versio, joten otin sen vastaan ripauksella epäilyä, mutta ei se totuus tapahtumista taida olla myöskään ihan sellainen, kun hovi, muu perhe ja media haluaisi meidän uskovan. Erityisesti Harryn kokemukset median kanssa olivat kiinnostavia.

   Täytyy kirjoittaa joku postaus Madeleinen muutosta, se jäi ihan näiden arvonimijuttujen jalkoihin! 😄

Jätä kommentti