Häätiara Luxemburgin prinsessa Alexandralle?

Viime viikolla arvailimme nimeä Luxemburgin kuninkaalliselle vauvalle, ja nyt on tullut toisen arvausleikin aika: häätiara huhtikuussa avioituvalle prinsessa Alexandralle! Prinsessahan on suurherttua Henrin ja suurherttuatar Maria Teresan ainoa tytär.

Suurherttuaperheellä on vaikuttava tiarakokoelma, josta löytyy jos jonkinlaista kimallusta. Arvailua vaikeuttaa se, että Alexandra on melko tuntematon kuninkaallinen, mutta jotain voimme kuitenkin spekuloida sukuperinteiden perusteella.

Me täällä Timanttisalongissa arvostamme tietysti prinsessahäitä, joten olen avannut Alexandralle oman hääsivun, joka löytyy päävalikon häät-otsikon alta. Sivulle on koottu tietoa häistä ja hääparista, ja päivitän sitä lisää kevään aikana, kun hovi julkaisee lisätietoja.

Olisiko Luxemburgin suurherttuaperheen art deco -tyylinen smaragditiara sopiva häätiara prinsessa Alexandralle?
Prinsessa Alexandra pääsi hiljattain kokeilemaan perheen smaragditiaraa ensimmäistä kertaa. Kuva: Maison du Grand-Duc

Suurherttuaperheen tiarakokoelma on laaja. Kun laskuista vähennetään syystä tai toisesta selvästi epätodennäköisimmät tiarat, jäljelle jää silti useita potentiaalisia vaihtoehtoja.

Hallitsijaparin ainoalle tyttärelle voi olla tarjolla hiukan enemmän vaihtoehtoja kuin perheen miniöille on ollut, mutta mitään kovin uniikkia voi olla vaikea löytää. Suurherttuaperheen naiset jakavat tiaroja keskenään melko vapaasti, joten harvassa ovat tiarat, joita ei olisi nähty jo myös muiden nuorempien prinsessojen käytössä. Myös Alexandran serkut ovat lainanneet sukukokoelmasta tiaroja häihinsä.

Mutta katsotaanpa sitten niitä vaihtoehtoja!

Epätodennäköiset vaihtoehdot

Embed from Getty Images
Suurherttuatar Maria Teresa Empire Tiarassa, Belgian Scroll Tiarassa sekä smaragditiarassa.

Epätodennäköisten tiarojen listalla ovat ainakin pääsääntöisesti suurherttuattarien käyttöön varatut jättimäinen Empire Tiara, klassinen Belgian Scroll Tiara sekä art deco -tyylinen smaragditiara. Smaragditiara ja Empire ovat muutenkin aika erikoisia, mikä ei ole häätiaralle ehkä se toivottavin ominaisuus.

Potentiaalisin näistä olisi Belgian Scroll, joka oli Société Générale -pankin häälahja Alexandran belgialaissyntyiselle isoäidille suurherttuatar Joséphine-Charlottelle. Tiara on ollut suurherttuattar Maria Teresan suosikki jo pitkään, mutta jos hän jollekin sitä lainaisi, niin ehkäpä ainoalle tyttärelleen?

Vasemmalta oikealle: akvamariinipanta, turkoositiara, ametistipanta ja sitriinipanta. Kuvat: Getty Images

Sukukokoelmaan kuuluu myös useita pieniä tiaroja värikkäillä jalokivillä. Prinsessa Alexandra on käyttänyt näistä useampaa, mutta niistä ei minusta ole oikein hääkäyttöön: värilliset jalokivet, verrattain erikoinen design ja vaatimaton koko ei oikein hihku häätiaraa. Perheen prinsessat ovat näitä ahkerasti käyttäneet tiaratilaisuuksissa, mutta kokoelmassa on useita parempia vaihtoehtoja häätiaraksi.

Yllä olevan kuvan lisäksi pantatiarojen joukkoon kuuluu myös toinen ametistitiara (joka on hirveä), perintösuurherttuatar Stéphaniella kerran nähty timanttinen perhostiara sekä prinssi Félixin puolisolla prinsessa Clairella kerran nähty timanttipanta. Kahdesta jälkimmäisestä ei valitettavasti tiedetä juuri mitään.

Erikoisuutensa takia epätodennäköisten listalle voinee huoletta laittaa myös “riikinkukkotiaran” sekä art deco -tyylisen safiiritiaran (alla kuvissa). Kummallakaan ei ole myöskään merkittävää historiaa perheessä. Niitä on ylipäätänsä nähty vain harvoin, eikä suurherttuatar Maria Teresa ole esimerkiksi käyttänyt safiiritiaraa vielä tiaramuodossaan.

Embed from Getty Images
Luxemburgin “riikinkukkotiara” arkkiherttuatar Marie-Astridilla (suurherttua Henrin vanhempi sisko) ja art deco -tyylinen safiiritiara suurherttuatar Maria Teresalla kaulakoruna. 

Mistä sitten häätiara prinsessa Alexandralle?

Yksi lupaava vaihtoehto Alexandralle olisi kokotimanttinen Kongo Tiara, joka oli suurherttuatar Joséphine-Charlotten, tämän molempien tytärten sekä miniöistä suurherttuatar Maria Teresan häätiara. Kaulakoruksi taipuva tiara oli Belgian siirtomaan Kongon häälahja Joséphine-Charlottelle vuonna 1953.

Oman äidin ja isoäidin häätiara olisi luonnollinen valinta, mutta The Court Jewellerin mukaan tiaraa ei ole nähty julkisuudessa vuosikausiin. Ei siis voi olla varma, onko se edes perheen hallussa enää.

Embed from Getty Images
Timanttinen Kongo Tiara Maria Teresan ja Joséphine-Charlotten häätiarana sekä kaulakoruna.

Muita hyvin varteenotettavia vaihtoehtoja ovat Luxemburgin kokotimanttiset kukka- ja viininlehtitiarat. Kumpikin tiara on tehty kokonaan timanteista, ja ne ovat huomattavasti klassisempia kuin moni muu täällä mainittu tiara.

Pieni kukkatiara on nähty häätiarana aiemmin muutaman kerran Alexandran serkuilla. Tiara on aika pieni, ja vaikka kukkakuviot ovat kauniita, niin mun makuun tämä on vähän liian epämääräinen ja lättänä muodoltaan.

Viininlehtitiara muistetaan erityisesti prinsessa Clairen häätiarana. Perintösuurherttuatar käytti sitä siviilivihkimisen jälkeisellä juhlaillallisella, ja Liechtensteinin prinsessa Maria Anunciatan häissä (postaus löytyy täältä) se nähtiin morsiamen iltalookissa.

Embed from Getty Images
Pieni kukkatiara perintösuurherttuattarella ja viininlehtitiara prinsessa Clairella.

Luontoteemaa jatkaa häätiaraksi mainiosti sopiva suurherttuatar Adelaiden safiiritiara, yksi kokoelman vanhimmista (ja kauneimmista!) kappaleista. Klassinen lehtikuvio, kokoshnikmainen design ja maltillinen keskussafiiri ovat tehneet tiarasta suositun, ja se onkin nähty suurherttuatar Maria Teresalla ja tämän kolmella miniällä (Stéphaniella, Clairella ja ex-miniä Tessyllä) sekä häätiarana kahdella Alexandran serkulla.

Embed from Getty Images
Suurherttuatar Adelaiden safiiritiara prinsessa Clairella ja perintösuurherttuatar Stéphaniella.

Viininlehtiä ja safiiritiaraa ei ole vielä Alexandralla nähty, joten ainakin niissä olisi jotain uutta hääpäiväksi. Pientä kukkatiaraa hän on käyttänyt useasti, mutta kuvia niistä kerroista ei juuri ole.

Jäljellä on vielä muutama vaihtoehto. Alla kuvassa näette vasemmalla timanttisen choker-tiaran, joka taipuu myös kaulakoruksi. Se oli pitkään vain Maria Teresan käytössä, mutta viime vuosina se on nähty useasti Alexandralla ja jokusen kerran myös perintösuurherttuattarella. Henkilökohtaisesti toivon kyllä jotain muuta tiaraa, kun en välitä tuosta ristikkokuvioinnista. 😀

Oikealla puoliskolla näette perintösuurherttuatar Stéphaniella myös kaulakoruksi taipuvan safiiritiaran. Se on suurherttuatar Joséphine-Charlotten peruja, ja Maria Teresa on käyttänyt sitä ainoastaan kaulakorumuodossaan ja Stéphanie tiarana vain kerran. Tämä ei ole suosikkejani, mutta siinä olisi Alexandralle tiara, josta ei ole ehtinyt muodostua äidin tai kälyjen tavaramerkkiä.

Choker-tiara Maria Teresalla ja Alexandralla sekä safiiritiara Stéphaniella. Kuvat: Getty Images ja Maison du Grand-Duc

Lopulliset veikkaukset

Tässä tuli nyt runsaasti spekulointia häätiarasta perheen tunnetun kokoelman perusteella. Kuninkaallisten kanssa on kuitenkin todistettu usein, että holveissa saattaa lymytä vaikka minkälaisia unohtuneita aarteita, joita ei ole ehkä nähty vuosikymmeniin julkisuudessa. Alexandra saattaa siis yllättää!

Uskon kuitenkin, että häätiara löytyy sukukokoelmasta. Luxemburgin kohdalla uuden tiaran hankkiminen tuskin olisi rahasta kiinni, mutta kun valinnanvaraa on kuitenkin nyt jo paljon, niin uuden ostaminen tuntuisi turhalta. Alexandralla ei kuitenkaan ole niin paljon tiaratilaisuuksia, ja hänen lapsensa eivät tule myöskään tiaroja tarvitsemaan.

Embed from Getty Images

Todennäköisimpiä vaihtoehtoja prinsessa Alexandralle häätiaraksi ovat minusta hääkäyttöön ehkä parhaiten sopivat Adelaiden safiiritiara sekä timanttinen viininlehtitiara. En ehkä kuitenkaan ruksisi veikkauksista prinsessalla usein nähtyjä ja siten mieleiseksi todettuja kukkatiaraa ja choker-tiaraa. Alla vähän yhteenvetoa mielestäni parhaista vaihtoehdoista.

 • Kongo kaulakorutiara – äidin ja isoäidin häätiara, mutta onko enää perheen hallussa?
 • Viininlehtitiara – klassinen ja romanttinen valinta, ei nähty vielä Alexandralla
 • Pieni kukkatiara – ollut prinsessan käytössä usein
 • Adelaiden safiiritiara – tasapainoinen, erinomainen häätiara
 • Timanttinen choker – nähty Alexandralla usein, joten ainakin mieleinen
 • Belgian Scroll – villi veikkaus, lainaisiko Mara Teresa sitä? Olisihan se upeaa nähdä Alexandralla jotain, mitä ei ole kälyillä ja serkuilla nähty!

Mitäs te luulette tai toivotte? 🙂

Luxemburgin tiarakokoelmaan voi tutustua The Court Jewellerin ja Luxarazzin blogeissa.

9 kommenttia artikkeliin ”Häätiara Luxemburgin prinsessa Alexandralle?

 1. Olipas tässä monta ennestään tuntematonta tiaraa, en tiennytkään että Luxemburgissa on näin paljon tiaroita! Sieltä siirtomaistako nää juontaa juurensa vai ovatko tulleet jostain isommista maista avioliittojen mukana tms? No kuitenkin omat lempparit olis tuo Adelaiden safiiritiara tai sitten Belgian scroll. Voisihan MT nyt ainoalle tyttärelleen häihin lainata kunnon säihkyn 😀

  • Ja tässä ei ole edes kaikki suvun tiarat! Henrin sisaruksilla puolisoineen on joitain omia, joita en ottanut mukaan tähän postaukseen. 😀 Tuolla Luxarazzin listauksessa oli myös useita, joiden nykytilasta ei ole mitään käsitystä.

   Josephine-Charlotte sai varmaan paljon jalokiviä häälahjaksi. Olisko noita pienempiä pantoja sitten teetetty jossain vaiheessa nuorten prinsessojen käyttöön, niin kuin Ruotsissa tehtiin mm. nappitiarat kun Kaarle Kustaan sisaret tarvitsivat tiaroja?

   Lisäksi suurherttuatar Charlotte vaikuttaa kasvattaneen kokoelmaa jonkin verran. 😄 Jotkin näistä ovat vielä Charloten aikojakin vanhempia.

 2. Hei!

  Kiitos postauksesta, tykkään kovasti 🙂 Oma ennakkosuosikkini on Adelaiden safiiritiara. Mielestäni hyvin kaunis!

  Ehkä hieman hakuammuntaa, mutta onko kukaan suunnitellut menevänsä paikan päälle siviilivihkimistä seuraamaan? Itselläni on matkasuunnitelma kutakuinkin kasassa, mutta ei matkakaveria tiedossa. En ole vielä satavarmasti päättänyt olenko itsekään lopulta menossa.

  • Mä oon oikeesti miettinyt, että pitäiskö reissata katsomaan siviilivihkimistä! 😄 En oo ihan satavarma myöskään, en oo kauheesti tutkinut vielä lentojen/junien hintoja. Mähän reissaan siinä tapauksessa Göteborgista, mutta jos ollaan samaan aikaan paikalla niin samanhenkinen seura kiinnostaa kyllä! 😊

 3. Toivoisin että ainoalle tyttärelle suotaisiin juuri se tiara, jonka hän itse haluaa. Belgian scroll tai Adelaiden safiiritiara olisivat minun minun valintani.

  Ja sitten ihan uteliasuutta: näyttäytyvätkö juuri siviilivihkimisen yhteydessä enemmän/ yms vai miksi juuri sitä seuraamaan?

  • Hyviä veikkauksia!

   Mä oon miettinyt myös sitä kirkollista seremoniaa vaihtoehtona, jos menen paikanpäälle, mutta siitä ei ole julkaistu mitään tietoa päivämäärän lisäksi. Kirkkohäät kuitenkin olisi siinä mielessä kivempi kohde, että siellä on se varsinainen hääpuku ja mahdolliset ulkomaiset kuninkaalliset vieraat.

   Siviilivihkimimen on varmaan pienehkö tilaisuus, mutta ainakin yleisö on otettu huomioo . Matkakohteena Luxemburg myös onnistuisi multa huomattavasti helpommin ja nopeammin kuin Etelä-Ranskan pikkukaupungit.

 4. Kiva katsaus Luxemburgin tiarakokoelmaan! Omat suosikkini ovat ehdottomasti Belgian Scroll ja Kongo tiara. Hallitsijaparin ainoalle tyttärelle voitaisiin tosiaan lainata häätiaraksi jokin erityinen tiara, joka ei muuten ole esimerksi kälyjen käytössä. Adelaiden safiiritiara on ollut muillakin laajasti käytössä, mutta ansaitsee paikkansa tässä listauksessa, koska se on niin kaunis ja tasapainoinen. Jännä juttu, minä olin pitkään sitä mieltä, että häätiaran pitäisi olla kokotimanttinen, mutta Eugenien smaragdikokoshnik käänsi mun pään! Se oli riittävän upea, ja tämä Adelaiden safiiritiara menee samaan sarjaan.

  • Oon alkanut toivoa tosi kovasti Belgian Scrollia mutta saapa nähdä! 😃

   Mä voisin muuten hyvin kuvitella myös Ruotsin akvamariinit häätiaraksi! 😍 Siinä on samaa henkeä kuin tässä Adelaiden ja Eugenien tiaroissa.

   • Totta, Ruotsin akvamariinitiara olisi varmasti upea häätiara! Enpä ole tullut sitä edes ajatelleeksi, kun Ruotsin häätiaroita ei ole tarvinnut spekuloida muutamaan vuoteen.

Jätä kommentti