Luxemburgin prinsessa Alexandran häät

Huom: Tämä hääsivu ei päivity enää, mutta sivun lopusta löytyy linkit kaikkiin häitä käsitteleviin artikkeleihin.

Luxemburgin hovi tiedotti 7. marraskuuta 2022 prinsessa Alexandran ja Nicolas Bagoryn kihlauksesta. Prinsessa Alexandran häät tuovat mukavasti kuninkaallista häähumua kevääseen, joten tottahan toki prinsessapari ansaitsee oman hääsivunsa blogiin!

Siviilivihkiminen järjestetään Luxemburgissa 22. huhtikuuta 2023, ja kirkolliset häät pidetään viikkoa myöhemmin 29. huhtikuuta Ranskan Rivieralla, missä suurherttuaperheellä on kesäpaikka.

Tältä sivulta löytyy tietoa hääparista, häiden ajasta ja paikasta sekä linkit aihetta käsitteleviin postauksiin.

Luxemburgin prinsessa Alexandran ja Nicolas Bagonyn kihlajaispotretti.
Luxemburgin prinsessa Alexandra ja Nicolas Bagony. Kuva: Maison du Grand-Duc/Sophie Margue

Hääpari

Prinsessa Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine (s. 16.2.1991) on Luxemburgin suurherttua Henrin ja suurherttuatar Maria Teresan neljäs lapsi ja ainoa tytär. Prinsessalla on kolme vanhempaa veljeä, perintösuurherttua Guillaume sekä prinssit Félix ja Louis, sekä nuorempi veli prinssi Sébastien.

Alexandra ei ollut nuoruudessaan kruununperimyskelpoinen ollenkaan, mutta vuoden 2011 lakimuutoksen myötä myös perheen tytär sai paikan kruununperimysjärjestyksessä. Perintösuurherttuaparin toisen lapsen syntymän jälkeen hän on huhtikuussa 2023 kruununperimyksen seitsemännellä sijalla.

Prinsessa Alexandra on opiskellut psykologiaa, sosiaalitieteitä, etiikkaa ja antropologiaa. Prinsessalla on maisterin tutkinto uskontojen välisistä opinnoista, erikoisalanaan konfliktinratkaisu. Hovin mukaan Alexandra on kiinnostunut politiikasta ja uskontotieteestä, ja suurherttuatar Maria Teresa mainitsi haastattelussa vuonna 2021 Alexandran työskentelevän humanitaarisella sektorilla.

Prinsessa Alexandra. Kuva: Maison du Grand-Duc/Sophie Margue

Alexandra osallistuu säännöllisesti hovin merkittävimpiin edustustilaisuuksiin, kuten kansallispäivän juhliin, uudenvuoden vastaanotolle ja perhetilaisuuksiin. Sen lisäksi hän edustaa silloin tällöin myös muissa tilaisuuksissa. Vuonna 2017 prinsessa tuurasi äitiään valtiovierailulla Japaniin.

Alexandra puhuu sujuvasti luxemburgia, ranskaa, englantia ja espanjaa, joiden lisäksi hän osaa myös saksaa ja italiaa.

Sulhasesta valitettavasti on hyvin niukasti tietoa. Moni ei varmasti edes tiennyt prinsessan seurustelutilanteesta mitään ennen kihlausta. Alexandra ei ole kovin korkean profiilin kuninkaallinen, eikä suurherttuaperhe muutenkaan ole jatkuvasti lööpeissä.

Nicolas Bagory (s. 11.11.1988) on kotoisin Ranskasta Bretagnen seudulta. Hovin mukaan hän on opiskellut valtiotieteitä ja kirjallisuutta, ja työskentelee sosiaalisten ja kulttuuristen projektien parissa.

Prinsessa Alexandran häät (ajat Suomen aikaa)

Monien katolisten kuninkaallisten tapaan prinsessa Alexandra ja Nicolas Bagony vihitään ensin siviilisti ja sen jälkeen kirkollisin menoin.

Siviilivihkiminen la 22. huhtikuuta

Siviilivihkiminen tapahtuu Luxemburgin kaupungintalolla, jossa myös perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stéphanie vihittiin vuonna 2012.

Kaupungintalo (alla kuvassa) sijaitsee Luxemburgin kaupungin keskustassa Place Guillaume -aukiolla muutaman sadan metrin päässä suurherttuan palatsista. Hovin mukaan yleisö on tervetullut tervehtimään hääparia ja suurherttuaperhettä kaupungintalon edustalla.

Embed from Getty Images

Aikataulu (ajat Suomen aikaa):

  • Klo 16: hääpari ja kuninkaallinen perhe saapuvat
  • Klo 16:30: vihkiminen alkaa
  • Klo 17: hääpari perheineen tervehtii yleisöä lähtiessään kaupungintalolta.
  • Klo 19: juhlavastaanotto palatsissa (kutsulistalla on hääparin perheiden lisäksi myös virallisia vieraita)
Siviilivihkimisen jälkeinen vastaanotto Luxemburgin kuninkaallisessa palatsissa 22.4.2023. Kuva: Maison du Grand-Duc /Sophie Margue

Kirkollinen vihkiminen la 29. huhtikuuta

Prinsessa Alexandran ja Nicolas Bagoryn kirkollinen vihkiminen järjestetään viikkoa myöhemmin. Paikaksi pari on valinnut Etelä-Ranskassa sijaitsevan Bormes-les-Mimosasin pikkukaupungin, jossa suurherttuaperheellä on kesäpaikka.

Vihkiminen tapahtuu Saint Trophymen kirkossa, josta on noin 10 km matka perheen huvilalle Cabassoniin. Huvila on ollut kuninkaallisen perheen omistuksessa yli 70 vuotta ja sijaitsee lähellä Ranskan presidenttien kesäresidenssiä Brégançonin linnoitusta.

Tätä kirjoittaessa hovi ei ole tiedottanut päivän kulusta mitään, mutta paikkakunnan perusteella voi spekuloida, että hääjuhla on mahdollisesti suurherttuaperheen huvilalla.

Prinsessapari vihittiin 29.4.2023 Saint Trophymen kirkossa. Kuva: Suurherttuaperheen yksityinen albumi.

Häihin ja suurherttuaperheeseen liittyvät postaukset

Muita linkkejä

  • Onnittelukirja: Lähetä onnittelusi hääparille hovin nettisivujen kautta.
  • Luxarazzi: Luxemburgin ja Liechtensteinin kuninkaallisiin erikoistunut blogi ei päivity enää, mutta blogissa on silti paljon mielenkiintoista tietoa näistä perheistä kiinnostuneille.
  • The Court Jewellerin Tiarapediassa voi tutustua Luxemburgin suurherttuaperheen tiarakokoelmaan.
  • Cour Grand-Ducale: Luxemburgin suurherttuaperheen nettisivut

Jätä kommentti