Kuka on Luxemburgin prinsessa Alexandra?

Ennen Britannian kruunajaisia meillä on edessä vielä kuninkaallista häähumua Luxemburgin prinsessa Alexandran taholta! Avasin parille aiemmin oman hääsivun tänne blogiin, minkä lisäksi olemme pohtineet morsiamelle häätiaraa ja puhuneet kuninkaallisista siviilivihkimisistä ja niiden pukukoodista. Nyt vielä juuri ennen häitä on aika tutustua morsiameen paremmin: kuka on prinsessa Alexandra?

Tässä häitä odotellessa on tullut varmasti jo esiin, että Alexandra on verrattain matalan profiilin kuninkaallinen, joten tietoa löytyy rajallisesti. Pienistä palasista saa kuitenkin koottua jonkinlaisen kokonaiskuvan!

Luxemburgin prinsessa Alexandra on suurherttua Henrin ainoa tytär.
Luxemburgin prinsessa Alexandra. Kuva: Maison du Grand-Duc / Sophie Margue

Prinsessa Alexandra on suurherttua Henrin ja suurherttuatar Maria Teresan ainoa tytär

Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine syntyi 16. helmikuuta 1991 Luxemburgin silloisen perintösuurherttuaparin Henrin ja Maria Teresan neljänneksi lapseksi. Alexandralla on neljä veljeä: isoveljet perintösuurherttua Guillaume (s. 1981), prinssi Félix (s. 1984) ja prinssi Louis (s. 1986) sekä pikkuveli prinssi Sébastien (s. 1992).

Perheen tytär sai komeat kuusi etunimeä, kun veljet puolestaan saivat kukin “vain” neljä. Alexandra on klassinen kuninkaallinen nimi, ja Joséphine, Teresa ja Charlotte taas tulevat prinsessan isoäidiltä, äidiltä ja isoisoäidiltä. Marie puolestaan viittaa katolisten kuninkaallisten tavan mukaan Neitsyt Mariaan, ja Wilhelmine (ja sen maskuliinimuoto Guillaume/Willem/William) kunnioittaa suvun kuninkaallisia esi-isiä ja on yleinen suurherttuaperheessä.

Maria Teresa kaksi kuukautta vanhan tyttärensä kanssa. Kuva: Jochen Herling / Suurherttuaperheen kotialbumi

Prinsessa Alexandra kastettiin viiden viikon iässä 23. maaliskuuta 1991 Fischbachin kirkossa. Hänen kummeinaan toimivat Lignen prinssi Michel (isän serkku) sekä Itävallan arkkiherttuatar Maria-Anna (isän pikkuserkku), joka on Itävallan viimeisen keisarin Kaarle I:n lapsenlapsi.

Alexandra on eräänlainen triplaprinsessa: hän on arvonimeltään hänen kuninkaallinen korkeutensa Luxemburgin prinsessa, Nassaun prinsessa sekä Bourbon-Parman prinsessa. Hänen veljensä ovat vastaavasti triplaprinssejä.

Embed from Getty Images
Prinsessa Alexandra (valkoisessa mekossa) vastaanotti ensimmäisen ehtoollisensa 7-vuotiaana vuonna 1998. Takana seisovat isovanhemmat, suurherttua Jean ja suurherttuatar Joséphine-Charlotte, sekä vanhemmat Henri ja Maria Teresa.

Prinsessa ei ollut syntyessään sukupuolensa vuoksi kelvollinen kruununperijäksi, mutta paikka perimysjärjestyksessä liikesi vuonna 2011 lakimuutoksen myötä. Nyt Alexandra on seitsemännellä sijalla nuorimman veljenpoikansa prinssi François’n syntymän jälkeen.

Vuonna 2009 Alexandra sai Nassaun suvun Kultaisen leijonan ritarikunnan jäsenyyden. Kyseessä on maan korkea-arvoisin ritarikunta, ja Alexandra oli sukunsa ensimmäinen syntyperäinen prinsessa, jolle tämä kunnianosoitus myönnettiin. Jäsenyyden myöntäminen perheen tyttärille on tässä ritarikunnassa verrattain uusi juttu, ja esimerkiksi edes perintösuurherttuatar Stéphaniella ei tätä kunniamerkkiä ole.

Embed from Getty Images
Alexandra on Kultaisen leijonan ritarikunnan jäsen (kuvassa ritarikunnan oranssi kunnianauha).

Alexandra toimi morsiusneitona sekä perintösuurherttuaparin että prinssi Félixin ja prinsessa Clairen häissä. Hän on prinssi Louis’n ja Tessy Antony de Nassaun esikoispojan prinssi Gabrielin sekä Félixin ja Clairen esikoisen prinsessa Amalian kummitäti.

Opinnot ja työura

Alexandra vietti nuoruutensa Luxemburgissa, ensin Fischbachin ja myöhemmin Bergin linnassa, jossa hänen vanhempansa asuvat edelleen. Hän oli 9-vuotias isoisänsä suurherttua Jeanin luopuessa kruunusta.

Monikielisessä perheessä ja maassa kasvanut prinsessa puhuu sujuvasti luxemburgia, ranskaa, englantia ja espanjaa, ja osaa myös saksaa ja italiaa.

Alexandra kävi peruskoulunsa paikallisessa koulussa. Toisen asteen hän opiskeli Luxemburgin kaupungissa, valmistuen vuonna 2009. Sen jälkeen prinsessa suuntasi Yhdysvaltoihin Ohioon, missä hän opiskeli psykologiaa ja sosiaalitieteitä Steubenvillen katolisessa yliopistossa. En ole varma, kuinka kauan Alexandra oli Yhdysvalloissa, mutta jossain vaiheessa hän palasi Eurooppaan opiskelemaan etiikkaa ja antropologiaa, sillä hovin mukaan hän suoritti kandidaatintutkintonsa kuitenkin Pariisissa.

Embed from Getty Images
15-vuotias Alexandra vanhempiensa kanssa näiden 25-vuotishääpäivän juhlissa vuonna 2006.

Vuonna 2017 Alexandra sai valmiiksi maisterin tutkinnon uskontojen välisistä opinnoista, erikoisalanaan konfliktinratkaisu. Maisteriopinnot hän suoritti Irlannin maineikkaaseen Trinity Collegeen kuuluvassa ekumeniikan instituutissa.

Alexandran kerrotaan saaneen kokemusta journalismista oleskellessaan jonkin aikaa Lähi-idässä. Harjoittelu YK:n turvallisuusneuvostossa Luxemburgin vaihtuvan jäsenyyden aikana toi puolestaan osaamista kansainvälisistä suhteista.

Hovin mukaan prinsessa on kiinnostunut politiikasta ja uskontotieteestä, ja tekee vapaaehtoistyötä pakolaisten hyväksi. Suurherttuatar Maria Teresa mainitsi haastattelussa vuonna 2021 tyttärensä työskentelevän humanitaarisella sektorilla, mutta sen tarkempaa tietoa uran nykytilanteesta minulla ei valitettavasti ole.

Embed from Getty Images
Alexandra ja prinssi Sébastien vuonna 2015.

Prinsessa Alexandran opinto- ja urapolku tuntuu kuninkaallisella mittapuulla aika poikkeukselliselta. Yliopisto, kansainväliset opinnot ja harjoittelu YK:ssa ovat kyllä monien kuninkaallisten ansioluetteloista tuttuja elementtejä, mutta uskontotiede ja antropologia erottuvat kauppatieteiden, valtiotieteiden, historian ja taidehistorian joukosta. Olisi mielenkiintoista kuulla lisää Alexandran työkuvioista!

Hovin mukaan prinsessa Alexandra on kiinnostunut kirjallisuudesta ja matkustelusta. Hänen kerrotaan olevan myös hyvin urheilullinen: hän on harrastanut ainakin nuorempana tanssia ja voimistelua, ja käyttää mielellään vapaa-aikaansa myös tennikseen. Alexandra pitää myös laskettelusta ja vesihiihdosta.

Alexandran kuninkaallinen rooli

Prinsessa Alexandra on ensin kruununperijän ja sittemmin hallitsijan tyttärenä ollut koko elämänsä kiinteä osa Luxemburgin suurherttuaperhettä. Perheensä neljäntenä lapsena hän on kuitenkin väistämättä sivuosassa, ja hänen roolinsa tulee luonnostaan pienenemään tulevaisuudessa, kun huomio kohdistuu entistä enemmän perintösuurherttua Guillaumen perheeseen.

Embed from Getty Images
Nuorempana Alexandra oli perheen ainoana tyttärenä usein veljensä Guillaumen “pari” edustustilaisuuksissa.

Alexandra tuskin kuitenkaan on häviämässä julkisuudesta ihan heti. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta perintösuurherttuaparin lapset ovat vielä pieniä, joten esimerkiksi vallanvaihto suurherttua Henriltä Guillaumelle ei mutu-tuntumalla kuulosta vielä ajankohtaiselta. Henri on muutenkin nyt kymmenisen vuotta nuorempi kuin isänsä oli vallasta luopuessaan.

Mikä siis on Alexandran rooli suurherttuaperheessä? Prinsessa osallistuu perhetilaisuuksien lisäksi säännöllisesti hovin merkittävimpiin tilaisuuksiin, kuten kansallispäivän juhlallisuuksiin ja uudenvuoden vastaanottoon. Silloin tällöin hän osallistuu myös muihin tilaisuuksiin, usein vanhempiensa rinnalla, mutta toisinaan hän on tehnyt myös joitain omia soolotehtäviä. Ne tilaisuudet, joihin Alexandra osallistuu, vaihtelevat paljon: joskus kyse on virallisemmista edustustilaisuuksista, joskus taas vaikkapa hyväntekeväisyysgaalasta tai urheilu- tai kulttuuritapahtumasta.

Luxarazzi-blogin mukaan Alexandra toimi nuorempana usein vanhimman veljensä Guillaumen seuralaisena virallisissa tilaisuuksissa, kunnes Guillaume meni naimisiin. Prinsessan merkittävin työtehtävä lienee ollut valtiovierailu Japaniin vuonna 2017. Tuolloin Alexandra hyppäsi lentopelosta kärsivän äitinsä saappaisiin ja toimi isänsä seuralaisena kolmipäiväisen valtiovierailun ajan.

Embed from Getty Images
Vuonna 2017 Alexandra toimi isänsä seurana valtiovierailulla Japanissa.

Alexandralla on hovin mukaan kaksi yhteistyöjärjestöä, joiden suojelija hän on: eläinsuojeluyhdistys sekä Luxemburgin näkövammaisten järjestö. Hovi on tiedottanut, että Alexandra ja hänen sulhasensa Nicolas Bagory toivovat mahdollisten häälahjojen sijaan lahjoituksia juurikin tälle näkövammaisten järjestölle tai suurherttuaparin hyväntekeväisyyssäätiölle.

Pukeutumistyyli

Odotan suurella mielenkiinnolla, millainen Alexandran häätyyli tulee olemaan, sekä siviilivihkimisen että kirkkohäiden osalta. Alexandran pukeutumistyyli nimittäin vaihtelee: toisinaan hän suosii klassista “prinsessamaista” linjaa, mutta hyvin usein hän näyttää myös boheemimman puolensa, jossa korostuu erityisesti kuvioinnit ja väriyhdistelmät.

Näitä asuja katsellessa tulee sellainen tunne, että Alexandra pukeutuu edustustilaisuuksiin aika lailla siten, miten tavalliset hänen ikäisensä ihmiset pukeutuvat muutenkin. Ehkä se on juuri se boheemi puoli, tai sitten matalan profiilin kuninkaallisuuden etuja, mutta Alexandra näyttää jotenkin rennon tavalliselta: hänessä ei tunnu olevan sellaista über-hienostunutta prinsessan auraa ympärillään kuin vaikka Ruotsin prinsessa Madeleinella, eivätkä hänen asunsa tunnu myöskään rooliasumaisilta kuten vaikka Walesin prinsessa Catherinen jo nuorena herttuattarena käyttämät takkimekot.

Luxemburgin hovielämää on vaikea verrata Ruotsiin tai Britanniaan, mutta ehkä saatte kiinni ajatuksesta. 😀 Tuossa alla on vähän esimerkkejä Alexandran asuista.

Embed from Getty Images

Joka tapauksessa kiinnostavaa nähdä, minkä linjan prinsessa Alexandra on hääjuhlallisuuksiinsa valinnut! Blogiin tulee sitten tietenkin raporttia hääviikonlopuista!

Ps. Eilen 19.4. julkaistussa Seura-lehdessä on kirjoittamani iso artikkeli kuningas Charlesista ja hänen pitkästä tiestään kuninkaaksi! Haastattelin juttua varten tietokirjailija-kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatista. Seuran nettisivuille taas on ilmestynyt uusin blogikirjoitukseni, tällä kertaa aiheena brittihovin kuuluisat kultaiset vaunut, jotka nähdään toukokuun kruunajaisissa!

6 kommenttia artikkeliin ”Kuka on Luxemburgin prinsessa Alexandra?

 1. Kiitos paljon artikkelista.
  Oli mukava tutustua prinsessaan
  lähemmin.
  Nyt mukava odotella hääuutisia 😍

 2. Mielenkiintoista kyllä nähdä Alexandran häätyyli ja tiara! Sekä Stephaniella, että Clairella muistaakseni oli Elie Saabin tekemät upeat hääpuvut (ja myös Maria Teresa taitaa Elie Saabia paljon suosia), joten saas nähdä onko taas valikoitunut sama suunnittelija 😀 Olihan ne Stephanien ja Clairen häätyylit upeat, mutta olisi toisaalta kiva nähdä jotain boheemimpaa vaihteeksi! Eipä taida olla Madeleinen jälkeen muilla prinsessoilla sellaista tyyliä juuri ollutkaan. Ajatella että Madden ja Chrisin häistäkin tulee tänä kesänä jo 10 vuotta, äkkiä aika menee!

  • Elie Saab on mestari, mutta mä toivon myös, että nyt nähtäisiin jotain erilaista.

   Joo siis musta on tuntuu usein siltä, että monista asioista kirjoittaessa ne “viime aikaiset” esimerkit kuninkaallisista tapahtumista alkaakin olla jo 10 vuoden takaa 2010-luvun alusta… Ihan hullua, miten aika menee!

 3. Toivottavasti tulisi hyvä kuvasaldo sekä siviilivihkimisestä että kirkkohäistä! Alexandran ja vieraiden asut kyllä kiinnostaa. En tunne Alexandran pukeutumistyyliä entuudestaan, mutta ihastuin useammassa tilaisuudessa nähtyyn tyylii, jossa on musta yksinkertainen asu ja sen päällä värikäs jakku/takki. Mun mielestä tosi raikas, tyylikäs ja hauska kokonaisuus! Jotain samanhenkistä pientä boohemiutta saisi mun puolesta näkyä myös häissä.

  • Felixin ja Clairen häistä ainakin julkaistiin aika runsaasti kuvia, joten toivotaan parasta!

   Mä tykkään myös noista tummista asuista jonkun väriläiskän kanssa. Ne on mun mielestä juuri sellaisia tyylikkäitä mutta “normaaleja” asuja, joita tavallisetkin ihmiset käyttävät.

Jätä kommentti