Guillaume ja Stéphanie saivat toisen pojan – tässä on prinssi François!

Luxemburgin perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stéphanie saivat maanantaina 27. maaliskuuta toisen lapsensa! Poikavauva, prinssi François Henri Luis Marie Guillaume, syntyi aamupäivällä klo 10:04 paikallista aikaa.

Hovin mukaan vauva oli 53 cm pitkä ja painoi 3575 g. Perintösuurherttuatar synnytti Grand Duchess Charlotte Maternity Hospital -sairaalassa, jossa myös parin esikoinen prinssi Charles syntyi kolme vuotta sitten toukokuussa 2020.

Hovin mukaan sekä äiti että lapsi voivat hyvin, ja perheen kerrottiin odottavan innolla pääsevänsä esittelemään uuden perheenjäsenensä kansalle. Ylpeä isä antoi seuraavana päivänä lyhyen haastattelun, jossa hän kuvaili perheen tunnelmia, ja eilen keskiviikkona pari julkaisi ensimmäiset kuvat pienokaisesta.

Luxemburgin prinssi François on perintösuurherttuan toinen poika.
Prinssi François. Kuva: StudioByC / Céline Maia

Prinssi François

Vauva on arvonimeltään hänen kuninkaallinen korkeutensa Luxemburgin prinssi François. François ja Charles ovat ymmärtääkseni isänsä ja isänsä sisarusten tavoin myös Nassaun ja Bourbon-Parman prinssejä, vaikka hovin tiedotteessa ei tätä mainittu.

François otti kruununperimysjärjestyksessä kolmannen sijan, mikä tiputtaa muut sukulaiset prinssi Félixistä alkaen yhden pykälän alemmas.

Kuva: StudioByC / Céline Maia

Suurherttua Henrille ja suurherttuatar Maria Teresalle François on jo kuudes lapsenlapsi. Suku on hyvin miesvaltainen: suurherttuaparilla on neljä poikaa ja yksi tytär, ja kuudesta lapsenlapsestakin viisi on poikia.

Haastattelussaan Guillaume (vajaa 2 min pätkä englanninkielisillä teksteillä löytyy mm. Twitteristä) kertoi uuden tulokkaan olevan hyvin suloinen vauva. Perintösuurherttua kiitti myös sairaalan henkilökuntaa ja kertoi synnytyksen sujuneen hyvin. Hän kertoi myös Charlesin olleen hyvin innoissaan sisaruksen syntymästä. Isoveli oli suurherttuaparilla hoidossa synnytyksen ajan ja tuli sitten näiden kanssa sairaalaan.

Luxemburgissa ammuttiin maanantaina 21 kunnialaukausta uuden prinssin kunniaksi. Perintösuurherttuaparille voi halutessaan lähettää onnitteluviestin hovin nettisivujen digitaalisen onnittelukirjan kautta.

Kuva: StudioByC / Céline Maia

Pikkuprinssin nimet

Arvuuttelimme täällä Salongissa aiemmin nimiä, ja vaikka osa nimistä oli suhteellisen helppo arvata, niin etunimi kyllä yllätti taas!

Kruununperijä Charles sai komeat kuusi etunimeä, mutta pikkuveljelle riitti yksi vähemmän. François Henri Luis Marie Guillaume on kokonaisuudessaan perinteinen ja klassinen rimpsu.

François tarkoittaa ranskalaista ja joidenkin lähteiden mukaan myös “vapaata miestä”. Ranskan kielessä se on klassinen ja suosittu nimi. François on ollut mm. kahden Ranskan kuninkaan nimi 1500-luvulla, ja sen veljesversiot Franz/Frans, Francesco ja Francis ovat yleisiä muualla Euroopassa ja pitävät sisällään paljon kuninkaallista historiaa. Nimessä on myös hiukan uskonnollinen fiilis nykyisen paavin sekä esimerkiksi kuuluisan Franciscus Assisilaisen vuoksi. Suurherttuaperhe on tunnetusti katolinen.

Nimellä ei kuitenkaan ole Luxemburgin suurherttuaperheessä merkittävää historiaa. Royal Centralin mukaan se löytyy muutaman perheen kaukaisemman sukulaisen nimirimpsuista, mutta muuten se ei tunnu mitenkään viittaavan perintösuurherttuaparin lähisukulaisiin tai tunnettuihin kuninkaallisiin esi-isiin. Pidän ehdottoman positiivisena sitä, että prinssillä on lähisuvusta helposti erottuva kutsumanimi! Niin ei todellakaan ole aina mantereen kuninkaallisissa suvuissa.

Henri puolestaan tulee tietysti suurherttualta, vauvan isoisältä. Luis on perinteinen kuninkaallinen nimi ja Guillaumen keskimmäisen veljen nimi. Kirjoitusasu on ranskaksi yleensä Louis, mutta Guillaume ja Stéphanie ovat valinneet tiputtaa o:n pois. Luis-versiota näkee tietääkseni paljon espanjan kielialueella.

Marie ja Guillaume ovat niin ikään suurherttuaperheen perinteisiä nimiä, ja mainitsinkin arvuuttelupostauksessa, että monien suvun miesten nimirimpsu loppuu nimenomaan Marie Guillaume -yhdistelmään. Neitsyt Mariaa kunnioittava Marie on katolisissa perheissä hyvin yleinen, ja se löytyy sekä Guillaumen että Stéphanien etunimien joukosta. Guillaume, joka on ranskalainen versio Williamista ja Willemistä, kunnioittaa vauvan isän lisäksi myös suvun esi-isiä.

Paljon onnea perintösuurherttuaperheelle perheenlisäyksestä! ❤️️ 

13 kommenttia artikkeliin ”Guillaume ja Stéphanie saivat toisen pojan – tässä on prinssi François!

 1. Ihana pieni prinssi François 💙.
  Perheestä näkee että lapsi on lahja.
  Onnea ja iloa koko perheelle 💗.

 2. Hyvä nimi valittu minustakin.
  Laitoin tänään postiin onnittelukortin perintösuurherttuaparille.

  Ohi aiheen mutta kysyisin uteliaisuudesta mistä hoveista Timanttisalonkiin on tullut kiitoskortit joulutoivotuksista? En ole itse saanut Walesin prinssiparilta, viime vuonna tuli maaliskuussa. En myöskään prinsessa Annelta, en Tanskasta kruununprinssiparilta, enkä Ruotsin kuningasparilta (Ruotsista ei ole minulle koskaan keneltäkään mitään kiitoksia lähetetty. PR ei siellä ole niin hanskassa vrt. Esimerkiksi Espanjaan, Monacoon tai Belgiaan 🙂 )

  • Laitoin muistaakseni 17 joulukorttia menemään, mutta joukossa oli testimielessä useita sellaisia, joilta en välttämättä odottanutkaan vastausta.

   Belgia, Monaco, Espanja, Luxemburg, Yorkin herttuatar Sarah ja Romanian Margareta ovat vastanneet. Norjasta en odota vastausta. Ruotsista ja Britanniasta ei ole tullut mitään (laitoin useille pareille/perheille), tosin en ole saanut vastausta vielä Charlesilta ja Camillalta edes Elisabetin kuoleman osanottoihin.

   Walesin perheeltä olen aiemmin saanut huhtikuun puolella jouluvastauksia. Brittihovi varmaan on edelleen postikaaoksessa, joten en ihmettele jos nyt kestää tavallista pidempään.

   Ruotsin kohdalla ihmetyttää vähän, että olen nähnyt somessa muiden saaneen vastauksia ainakin Sofialta ja Carl Philipiltä, mutta mä en ole saanut kertaakaan useista yrityksistä huolimatta. 😃 Jatkan sinnikkäästi!

   • Walesien vastaukseen on siis vielä toivoa.
    Mulle tuli Charlesilta aika hieno mustareunainen kuvakortti Elisabethin kuoleman suruvalitteluuni. Kuvassa on Charles lapsena ja Elisabeth nuorena äitinä.

    • Vielä on toivoa joulukortteihin! Sain vuonna 2019 Archien toukokuisen syntymän kunniaksi lähetettyyn korttiin vastauksen joskus lokakuussa, joten välillä niillä vaan kestää, kun on paljon postia.

     Mä oon nähnyt viime viikkoina ihmisten saaneen Charlesilta surukortteja, joten jaksan vielä toivoa sitä. 😃

 3. Voi mikä söpöliini, onnea koko perheelle! <3 François on tosi kiva nimi, vaikka vähän hankala kirjoittaa erikois c:n takia 😀

  • Joo, tää on näitä nimiä jotka täytyy aina copy paste postauksia kirjoittaessa! Ja joudun varmaan tarkistamaan taivutuksenkin pariin kertaan ennen kuin jää päähän. 😃

 4. Oon niin onnellinen,kun ihan vahingossa löysin tän blogin!! Mahtavaa! Aikanaan Hovikirjeenvaihtajan lopetettua jäi iso aukko ja tyydyin vaan instassa seurailemaan ulkomaalaisia postaajia 😊 voi kuinka oon iloinen ♥️👍

  • Voin muuten lisätä vielä, että blogi on aktiivinen myös Facebookissa. Jaan siellä usein lyhyempiä päivityksiä ja huomioita, kun kaikesta ei ehdi kirjoittaa varsinaisia postauksia. Instagram ja Twitter on myös käytössä, mutta harvemmin.

 5. Tuo lapsi on niin suloinen, ihan kuin isoveljensäkin 😍 Ja kiva, että jakavat Instassa kunnolla kuvia pienestä. Minäkin laitoin tänään Luxemburgiin onnittelukirjeen.

  Joulukorteista, sain viime viikolla Charlesilta vastauksen joulutervehdykseen. Kuvaton kortti. Suruvalitteluihin Elisabetin kuoleman jälkeen en ole saanut Charlesilta vastausta, mutta ilmeisesti toivo elää vielä! Luxista ja Monacosta tuli hienot vastaukset, ja Monacon vastaus tuli tosi nopeasti, loppiaisen tienoilla!

  Pakko lisätä vielä, että kävin jokin aika sitten Tampereen teatterissa katsomassa Anastasia-musikaalin, olit sitä suositellut. Aivan mahtava elämys 😍

  • Kiva kuulla, että tykkäsit Anastasiasta! Se oli kyllä todella upeasti toteutettu musikaali. 😍

   Mietin tosissani, että voiko vielä yli puolen vuoden jälkeen olla niitä surunvalitteluja vastattavana vai onko mun kortti hukkunut postissa tai palatsissa. Mutta vielä en luovu toivosta, kun olen viime viikkoina nähnyt somessa joidenkin saaneen vastauksia.

   Mutta Williamin 40v onnitteluihin tuskin enää tulee vastausta. 😅

Jätä kommentti