Nimiarvailuja Luxemburgin kuninkaalliselle vauvalle!

Luxemburgin perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stéphanie odottavat parhaillaan toista lastaan, ja hovin mukaan vauvan on tarkoitus saapua maailmaan huhtikuussa. Nyt onkin mainio hetki pitkästä aikaa virittäytyä kuninkaalliseen vauvahuumaan nimiarvausten muodossa!

Viimeksihän tämän perheen kanssa kävi niin, että arvailut jäivät vähän viime tippaan. Postaus ehti olla pari tuntia ulkona, kun hovi jo tiedotti vauvan syntyneen ja paljasti samalla nimenkin. 😀 Tällä kertaa olen kuitenkin hyvissä ajoin liikkeellä!

Päivän kysymys on siis selkeä: mikä perintösuurherttuaparin toisen lapsen nimeksi tulee?

Perintösuurherttuaperhe joulukuussa 2022. Kuva: Maison du Grand-Duc/Sophie Margue

Kuinka monta etunimeä?

Aloitetaan sillä, että perintösuurherttua Guillaumen koko nimi on Guillaume Jean Joseph Marie ja perintösuurherttuatar Stéphanien puolestaan Stéphanie Marie Claudine Christine. Parin esikoinenhan puolestaan on prinssi Charles Jean Philippe Joseph Marie Guillaume.

Manner-Euroopassa kuninkaallisilla on helposti kuusi etunimeä, mutta näppituntuma sanoi, että määrässä on tultu alaspäin nuorten sukupolvien kohdalla. Koska molemmilla vanhemmilla on neljä etunimeä, veikkasin viimeksi esikoislapselle samaa määrää. Toisin kuitenkin kävi, ja prinssi Charles sai kuusi nimeä. Tuntuu turvalliselta arvata, että samaan määrään päädytään myös toisen lapsen kohdalla.

Etunimien määrä kuitenkin vaihtelee suurherttuaperheen sisällä, joten en toisaalta yllättyisi, jos toinen lapsi saakin eri määrän nimiä kuin isoveljensä.

Suurherttua Henrillä itsellään on kuusi etunimeä, samoin perheen ainoalla tyttärellä prinsessa Alexandralla, vaikka pojat saivat kukin neljä nimeä. Suurherttuaparin lastenlasten kohdalla etunimien määrä on vaihdellut kolmen ja kuuden välillä.

Kuva: Maison du Grand-Duc/Sophie Margue

Uutta vai perinteistä?

Guillaume ja Stephanie valitsivat esikoiselleen perinteisen kutsumanimen Charles, joka on yleinen monessa kuninkaallisessa ja aatelisessa suvussa. Luxemburgissa se solahtaa ranskankieliseen nimistöön vaivatta, mutta sillä ei ole erityisen merkittävää historiaa suurherttuaperheessä. Pidin valinnasta, sillä Luxemburgissa on aiemmin pyörinyt aika paljon samoja nimiä sukupolvesta toiseen. Pidän siitä, että lapsella on välittömästä lähisuvusta erottuva nimi.

Charlesin muista nimistä Jean tuli isän isoisältä suurherttua Jeanilta, Philippe taas Stéphanien isältä (molemmat miehet kuolivat Charlesin syntymää edeltävänä vuonna).

Joseph puolestaan on yksi Guillaumen etunimistä, Marie taas lähes koko suvulta löytyvä katolisen perinteen mukainen etunimi, ja Guillaume tulee tietysti perintösuurherttualta itseltään sekä maan entisiltä hallitsijoilta.

Koska Charles edustaa perinteistä linjaa, arvaan myös toisen lapsen saavan klassisen kutsumanimen. Toivon, että Charlesin tapaan myös tämä vauva saa nimen, joka ei ole lähisuvun käytössä.

Embed from Getty Images
Luxemburgin prinssi Félix ja prinsessa Claire lastensa prinsessa Amalian ja prinssi Liamin kanssa. Vasemmalla prinssi Louis.

Mahdollisia nimiä

Olipa pienokainen kumpaa sukupuolta tahansa, niin Marie tulee taatusti löytymään etunimien joukosta.

Jos lapsi on tyttö, perintösuurherttuattaren edesmenneen äidin nimi Alix on myös aika varmalta tuntuva arvaus. Toinen hyvin mahdollinen nimi tytölle on tietysti Teresa suurherttuatar Maria Teresan mukaan; se löytyy jo suurherttuaparin tyttären Alexandran ja pojantyttären Amalian nimirimpsuista.

Jos lapsi taas on poika, uskon Henrin olevan tällä kertaa etunimien joukossa suurherttuan mukaan.

Joskus tuntuu, että me kuninkaallisharrastajat laitamme hirveästi painoa pienillekin yksityiskohdille. Ei kuitenkaan voi olla sattumaa, suurherttuaperheessä useamman miehen nimi loppuu Marie Guillaume -yhdistelmään!

Pojalle

 • Henri, nykyisen suurherttuan eli vauvan isoisän mukaan
 • Jean, Guillaumen isoisän suurherttua Jeanin mukaan
 • Philippe, Stéphanien viime vuonna kuolleen isän mukaan
 • Félix, yleinen nimi suurherttuaperheessä ja Guillaumen veli
 • Louis, toinen yleinen nimi perheessä ja Guillaumen toinen veli
 • Guillaume, vauvan isän nimi ja entisten hallitsijoiden nimi
 • Muita perinteisiä ranskankielisiä nimiä suvusta: Sébastien, Xavier, Gabriel, Charles, Antoine, Christian, Frédéric
 • Suurherttuaperheen ulkopuolelta mieleeni tulivat esimerkiksi Alexandre, Victor, Oscar, Emmanuel, Leopold

Tytölle

 • Alix tai Alice, Stéphanien edesmenneen äidin mukaan, mutta nimellä on historiaa myös suurherttuaperheessä
 • Teresa, suuherttuatar Maria Teresan eli Guillaumen äidin mukaan
 • Charlotte, Guillaumen isomummon suurherttuattar Charlotten mukaan
 • Joséphine, Guillaumen edesmenneen isoäidin suurherttuatar Joséphine-Charlotten mukaan
 • Adelaide, hallinneen suurherttuattar Marie-Adelaiden mukaan
 • Muita suvussa esiintyneitä nimiä: Elisabeth, Gabriela, Astrid, Wilhelmine
 • Suurherttuaperheen ulkopuolelta: Isabelle, Louise, Helene, Sophie, Eleonora, Christine, Emilie
Perintösuurherttuapari juhli viime syksynä 10-vuotishääpäiväänsä. Kuva: Maison du Grand-Duc/Sophie Margue

Viralliset nimiveikkaukset

Tuntuu hankalalta keksiä kuuden nimen pituista rimpsua, joten tyydyn tällä kertaa veikkaamaan, että tytär saa nimet Alix, Marie, Charlotte, Wilhelmine ja Teresa, muttei välttämättä tässä järjestyksessä. Pojalle veikkaan nimiä Xavier, Henri, Christian, Marie ja Alexandre. Lapsen titteliksihän tulee muuten yksinkertaisesti prinssi tai prinsessa.

Bonusveikkaus: Charles sai kummeikseen vanhempien sisaruksista prinssi Louis’n ja kreivitär Gaëlle de Lannoyn. Kumpikin kummi oli sisarussarjansa keskeltä, eli vanhin sisarus ei siis saanut kunniaa. Mitenhän nyt?

Luxemburgissa on yleensä tapana pyytää kummeiksi vanhempien sisaruksia (tai joskus lapsen isovanhempia), joten uskoisin, että sen kauemmas ei tarvitse spekulaatioissa mennä. Kun viimeksi valittiin Guillaumen veli ja Stéphanien sisko, niin olisi tällä kertaa prinsessa Alexandran ja jonkun Stéphanien veljen vuoro?

Mitäs mieltä olette? 🙂

Ps. Kirjoitin Seuran puolella hiljattain Luxemburgin suurherttuaperheen kuulumisista. Vauvan lisäksi keväällä on luvassa myös kuninkaalliset häät! Postauksessa on myös hieman tilannekatsausta suurherttuatar Maria Teresaa ja hovin työilmapiiriä koskevaan skandaaliin.

16 kommenttia artikkeliin ”Nimiarvailuja Luxemburgin kuninkaalliselle vauvalle!

 1. Jes, nimiveikkailu on aina hauskaa vaikka yleensä vaikeaa osua oikeaan 😀 Kai arvaillaan Eugenien toiselle vauvalle nimeä kans myöhemmin?

  Muistelisin jostain lukeneeni, että vanhemmat olisi kertoneet tulevan lapsen olevan tyttö. Jos näin on, niin oma suosikkini nimeksi olisi Josephine. Se on vaan yksi kauneimpia nimiä. Mukana rimpsussa ovat varmasti Alix ja Theresa isoäitien mukaan, sekä se Maria. Jos kuitenkin tulisi poika, niin Sebastian tai Philippe olisi ehkä omat lempparit nimeksi. Ja rimpsuun varmasti taas isovanhemmat ja Maria. On kyllä erikoinen tuo”Maria”-perinne 😀

  • Onko jotain lähdettä tälle että olisi tyttö tulossa? Pikaisella googlauksella en löytänyt ainakaan mitään englanninkielisiä lähteitä asiasta!

   Josephine on kyllä kaunis nimi. Olen tykästynyt siihen ihan hiljattain, kun kirjoitan Ruotsin kuningatar Josefinasta artikkelia. 😀 Sebastian olisi myös kiva, mutta kun on Guillaumen veljen nimi, niin onkohan mukana listalla… Philippe olisi kiva kunnianosoitus Stephanien isälle.

   • Luin että Guillaume olisi Luxemburgin tv:lle antamassaan syntymäpäivähaastattelussa kertonut että tyttö on tulossa, mutta eipä sitä itse haastattelua mistään löydy 😀 Joten voi olla että tieto on ihan huuhaata, huhtikuussa sitten nähdään kumpi tulee!

    • Täytyypä etsiä vielä uudestaan! Luulisi, että tällainen tieto olisi kantautunut esim. Royal Centralin toimittajien korviin mutta missään ei osunut silmiin äkkiseltään. Nyt alkoi kyllä kiinnostaa. 😃

 2. No nyt olemme oikean asian äärellä! Tehdäänpä tytöstä Josephine Alice Teresa Marie Henrietta Christine. Pojalle sopisi Christian Joseph Alois Henry Giullame Marie. Nämä ranskankieliset nimet on vähän vaikeita kun kieli on vieras.
  Täältä olisikin vanhempien helppoa poimia sopiva nimirimpsu, googlekääntäjä vaan apuun.
  Marie taitaa olla Belgiassakin kaikkien prinssien ja prinsessojen nimissä, yksi maailman yleisimmistä nimistä.

  • Jahas, Josephinelle ääni siis Kikiltäkin!

   Maria/Marie on tosiaan hyvin yleinen nimi myös miehillä. Sen tiesin, että José on Espanjassa (ja kai Italiassakin) myös naisten nimi. Maria Jose on nainen, Jose Maria mies. Mutta huomasin taannoin, että yhdellä Belgian prinsessa Astridin tyttäristä on Joachim etunimien joukossa. Se yllätti.

 3. Moi, miksi heillä siis käytetään tuota Marie-nimeä sekä tytöille, että pojille? Mun suuhun se on ihan naisen nimi, mutta näköjään oppia ikä kaikki! En tosiaan ole perehtynyt Luxemburgin kuninkaallisiin oikeastaan ollenkaan 🙂 Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

  • Mun käsityksen mukaan se on Neitsyt Marian mukaan ja nimenomaan katolisten maiden perinne. Harva mies varmaan on kutsumanimeltään Marie mutta olen siinä uskossa että nimenomaan muiden etunimien joukossa ja yhdistelmänimissä se on tavallinen kummallakin sukupuolella. 😊

   Luxemburg tulee varmaan vähän tutummaksi kevään aikana, kun luvassa on vauva ja häät. 😄

  • Sieltähän se vastaus tulikin. Joskus ennen vanhaan ainakin Espanjassa oli pakollisena tytöille ’María’ etunimien joukossa juuri neitsyt Marian mukaan, mutta kutsumanimi oli yleensä se nimi joka ei ollut María.

   • Joo, Länsi-, Keski- ja Etelä-Euroopan kuninkaallisten keskuudessa on tosi tavallista, että tytöillä on yhdistelmänimi Maria/Marie. Suomessa tuntuu usein toinen nimi tulevan vaikkapa isovanhemmilta, mutta en ole koskaan kuullut, että samassa suvussa olisi pilvin pimein äitejä, tyttäriä, tätejä ja serkkuja, joiden nimet olisivat vaikkapa Maria Laura, Maria Teresa, Maria Kristiina, Maria Astrid. Varmaan niitäkin on, monihan käyttää toista nimeään, mutta en ole itse ainakaan törmännyt tähän ilmiönä samalla lailla kuin näiden tiettyjen kuninkaallisten sukujen kohdalla.

    • Heh, voin kokemuksesta sanoa että kyllä on sellaisiakin sisaruskatraita missä on Maria Sitä, Maria Tätä ja Maria Tota 😂😂
     Mm. Maria Teresalla (Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta) oli just näin

     • Tarkoitin siis, etten ole koskaan kuullut suomalaisista perheistä, joissa nimitilanne olisi samanlainen. Kirjoitin vähän epäselvästi edellisessä kommentissa. 😄 Vai tarkoititko siis, että olet itse törmännyt siihen myös Suomessa?

 4. Voisin listata useita nimiehdotuksia, mutten, koska tuskin osuisivat lapselle nimiksi. Marie on tosiaan monen miehen ja naisen nimi ranskalaisilla. Jean-Marie ei ole mitenkään erikoinen miehen nimi.
  Yksi ehdokkaani tytölle olisi Aimee, jotenkin suloinen nimi, tuskin missään käytetty ja ainakin erottuisi Elisabetheistä ja muista perinteisistä.

 5. Veikkaan Marie-Charlottea tytölle ja Gabrielia pojalle. Elisabeth tuntuisi Charlesin rinnalla vähän isolta nyökkäykseltä Brittien suuntaan.

Jätä kommentti