Kuninkaallinen häätyyli siviilivihkimisessä

Luxemburgin prinsessa Alexandran häitä odotellessa on aika tutustua kuninkaalliseen siviilivihkimisen perinteeseen. Miksi joissain Euroopan monarkioissa on tapana pitää erillinen siviilivihkiminen? Millaista on kuninkaallinen häätyyli siviilivihkimisessä?

Luxemburgin perintösuurherttua Stéphanien kuninkaallinen häätyyli siviilivihkimisessä nojasi perinteisesti valkoiseen asuun.
Luxemburgin perintösuurherttuaparin siviilivihkiminen lokakuussa 2012. Kuva: Cour grand-ducale/Guy Wolff

Kuninkaallinen siviilivihkiminen

Suomessakin jo yli puolet hääpareista valitsee siviilivihkimisen, mutta meillä näkökulma on yleensä joko tai, eli pari valitsee joko siviili- tai kirkkovihkimisen. Kansainvälisesti lainsäädäntö kuitenkin vaihtelee, ja monissa maissa ainoastaan siviilivihkiminen on laillisesti pätevä. Kirkollinen toimitus on tuolloin enemmänkin vapaaehtoinen ekstra, joka ei yksikseen ole sitova.

Tämän vuoksi monet kuninkaalliset hääparit menevät naimisiin “kahdessa osassa”. Vaikka Eurooppa on maallistunut kovaa vauhtia ja kuninkaallisten puolisot ovat taustaltaan moninaisempia, niin kuningasperheet ovat edelleen vahvasti sidoksissa kirkkokuntiinsa. Jos kuninkaallinen hääpari on vihitty ainoastaan siviilisti, taustalla on yleensä ollut jonkinlainen erityistilanne.

Joskus vihkiseremoniat ovat jopa samana tai peräkkäisinä päivinä, toisinaan taas niiden välillä voi kulua pidempi aika. Aika moni kahden seremonian pari pitää isomman hääjuhlan kirkkovihkimisen yhteydessä.

Embed from Getty Images
Perintösuurherttuatar Stéphanien häätyyliä vuodelta 2012

Siviilivihkimisen rooli kuninkaallisissa hääjuhlallisuuksissa vaihtelee hovien ja pariskuntien välillä. Alankomaiden kuningasparin häissä vuonna 2002 päivä alkoi siviilivihkimisellä, jota todisti noin 600 vierasta. Seremonian jälkeen pari siirtyi kirkkoon uskonnollista vihkimistä varten.

Luxemburgin perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stéphanie puolestaan vihittiin pienessä siviiliseremoniassa perheen ja joidenkin virallisten vieraiden kesken. Myöhemmin samana iltana pidettiin isompi gaalavastaanotto, ja kirkollinen vihkiminen oli seuraavana päivänä.

Huhtikuussa alttarille astelevan prinsessa Alexandran siviiliseremonia on perintösuurherttuaparin tavoin Luxemburgin kaupungintalolla, ja kirkollinen vihkiminen viikkoa myöhemmin Etelä-Ranskassa.

Tästä pääsemmekin itse asiaan: millaista on kuninkaallinen häätyyli siviilivihkimisessä? Katsotaan seuraavaksi joitakin esimerkkejä!

Embed from Getty Images
Alankomaiden ja Belgian nykyiset kuningasparit vihittiin ensin siviiliseremoniassa, jota seurasi heti perään kirkollinen toimitus.

Kuninkaallinen häätyyli siviilivihkimisessä

Kuninkaallinen siviilivihkiminen on usein hääjuhlallisuuksien arkisempi osuus, johon osallistuu pienempi vierasjoukko. Morsian pukeutuu tyypillisesti esimerkiksi jakkupukuun tai mekkoon, varsinkin jos vihkimiset eivät ole samana päivänä. Varsinainen hääpuku ja tiara nähdään sitten vasta kirkossa.

Poikkeuksiakin löytyy: kuningattaret Máxima ja Mathilde olivat kumpikin jo siviilivihkimisessä hääpuvussa ja tiarassa, sillä heidän tapauksissaan vihkiseremoniat olivat peräkkäin.

Siviilivihkimiseen ei ole näytä olevan tiettyä pukukoodia, ja kuninkaallisten morsianten yllä onkin nähty monenlaista häätyyliä. Valkoinen ja muut neutraalit sävyt ovat suosittuja, mutta eivät kiveen hakattuja. Luonnollisesti asuvalintaan vaikuttaa morsiamen oma maku, mutta varmasti myös hääparin asema ja häiden luonne.

Postauksen alussa näimme perintösuurherttuatar Stéphanien häätyylin, ja alla puolestaan on vuotta myöhemmin suurherttuaperheeseen liittyneen prinsessa Clairen morsiuslook. Claire ja prinssi Félix siviilivihittiin Saksassa, ja kirkkohäät olivat muutama päivä myöhemmin Ranskassa.

Embed from Getty Images
Luxemburgin prinsessa Clairen häätyyliä vuodelta 2013

Belgian prinsessa Maria Laura (kuningas Philippen siskontytär) meni naimisiin viime syksynä. Aamupäivän siviilivihkimisessä Brysselin kaupungintalolla oli vain 35 vierasta, ja siellä nähty kermanvärinen minimekko vaihtui iltapäiväksi varsinaiseen hääpukuun. Kirkossa nähtiinkin sitten jo useita satoja vieraita.

Embed from Getty Images
Belgian prinsessa Maria Lauran häätyyliä vuodelta 2022

Britannian kuningas Charlesin ja kuningatar Camillan häät vuonna 2005 eivät olosuhteidensa vuoksi ihan vertaudu tämän postauksen muihin esimerkkeihin, mutta Camillan valkoinen asu Windsorin kaupungintalolla oli tyyliltään kuitenkin selvästi samaa kastia. Siunaustilaisuudessa nähty kokopitkä vaaleansininen puku on kuitenkin se varsinainen hääpuku, jonka ihmiset muistavat.

Embed from Getty Images
Kuningatar Camillan häätyyliä vuodelta 2005

Prinsessa Annen toinen avioliitto sir Timothy Laurencen kanssa solmittiin Skotlannin kirkossa, mutta kyse oli matalan profiilin tilaisuudesta, johon Anne valitsi valkoisen asun, joka muistuttaa muita postauksen esimerkkejä (katso kuva Hello-lehden artikkelissa).

Alankomaiden prinsessa Laurentien puolestaan valitsi siviilivihkimiseensä kirkasta pinkkiä vuonna 2001. Juhlallisuudet kestivät useamman päivän, ja kirkkohäät olivat kaksi päivää siviilivihkimisen jälkeen.

Embed from Getty Images
Alankomaiden prinsessa Laurentien valitsi siviilivihkimiseen pinkkiä vuonna 2001

Monacon ruhtinasperhe

Monacon ruhtinasperhe saa nyt oman alaotsikon, sillä perheen naisilla on nähty vaikka minkälaista tyyliä. Aloittakaamme prinsessa Carolinesta!

Prinsessahan meni ensimmäisen kerran naimisiin vuonna 1978. Caroline ja Philippe Junot vihittiin ensin siviiliseremoniassa, jota seurasi katolinen vihkiminen seuraavana päivänä. Morsiamella oli siviiliseremoniassa hyvin 70-lukulainen harmaa pitkä mekko.

Prinsessa Carolinen häätyyliä vuodelta 1978

Carolinen toinen avioliitto Stefano Casiraghin vuonna 1983 solmittiin ainoastaan siviilivihkimisellä, sillä kirkon silmissä prinsessa oli vielä naimisissa ensimmäisen aviomiehensä kanssa. Ruhtinasperheen palatsissa pidettyyn tilaisuuteen Caroline valitsi Diorin vaalean, poimutetun silkkimekon (vähän parempi kuva koko mekosta löytyy täältä). Liitto päättyi tunnetusti Stefanon traagiseen kuolemaan veneilyonnettomuudessa vuonna 1990.

Embed from Getty Images
Prinsessa Carolinen häätyyliä vuodelta 1983

Caroline meni kolmannen kerran naimisiin vuonna 1999. Prinsessa vihittiin Hannoverin prinssi Ernst Augustin kanssa suorastaan salamyhkäisesti, eikä hovi edes tiedottanut hääaikeista etukäteen. Morsian oli pukeutunut Chanelin vaaleansiniseen jakkupukuun.

Prinsessa Carolinen häätyyliä vuodelta 1999. Kuva: AP

Vaaleansiniseen päätyi myöhemmin myös ruhtinatar Charlene. Värivalinta oli kaunis, mutta asu oli kaikkiaan aika poikkeuksellinen: siisti business-jakku ja olkaimeton, leveälahkeinen pitsihaalari olivat eri maailmoista. Samana iltana pidetyssä konsertissa Charlene edusti ilman jakkua (alla olevan gallerian kolmas kuva).

Embed from Getty Images
Ruhtinatar Charlene valitsi siviilivihkimiseen vaaleansinistä

Prinsessa Carolinen ja prinsessa Stéphanien lapset eivät ole kuninkaallisia, mutta kuitenkin ruhtinasperheen jäseniä, joten he ansaitsevat paikkansa postauksessa. Charlotte Casiraghi, Beatrice Borromeo (Pierre Casiraghin vaimo) ja Marie Hoa Chevallier (Stéphanien pojan Louis Ducruet’n vaimo) olivat hääpäivinään ihan erilaisissa tyyleissä.

Charlotella oli minimekko, Beatricella taas täyspitkä iltapukumainen mekko ja Mariella puolestaan valkoinen elegantti haalari.

Vasemmalta: Charlotte Casiraghi, Beatrice Borromeo ja Marie Hoa Chevallier. Kuvat: Palais Princier

Myös prinsessa Carolinen vanhin poika Andrea Casiraghi ja Tatiana Santo Domingo siviilivihittiin Monacossa (katso kuvia täältä).

Siviilivihkimisissä on siis tosiaan nähty monenlaisia asuja vuosien varrella. Odotan mielenkiinnolla, millainen on Luxemburgin prinsessa Alexandran häätyyli! 🙂 Valkoinen tuntuu aika turvalliselta veikkaukselta, mutta eihän sitä koskaan tiedä!

Kenen kuninkaallinen häätyyli on näistä suosikkisi?

6 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaallinen häätyyli siviilivihkimisessä

 1. Ihan virkistävää miten erilaisia asuja näissä siviilivihkimisissä on nähty, etenkin Laurentienin pinkki asu säväytti! Kuitenkin ne varsinaiset kuninkaalliset hääpuvut on aika turvallisia ja klassisia, niin näissä on tosiaankin enemmän vaihtelua, jopa Monacon pari häähaalaria 😀 Kuitenkin oma lemppari on sieltä tavanomaisimmasta päästä Camilla. Kuten se hänen “varsinainen” hääpukukin, niin myös siviilivihkimisen asu on erittäin onnistunut valinta ja pukee häntä kauniisti. Ottaen huomioon ne paineet ja kritiikin, mitä häihin ja Camillaan tuolloin kohdistui, niin nappiin meni. Odotan jo mielenkiinnolla mitä hänellä nähdään kruunajaisissa yllä!

  • Mä en tykkää Laurentienin hatusta, mutta muuten pinkki asu tuntui raikkaalta!

   Camillan kummatkin asut olivat kyllä tosi onnistuneita. Toinen suosikki näistä on Clairen peplum-mekko ja kaunis nuttura.

 2. Mielenkiintoista tarkastella siviilivihkimisen asuja, todella monipuolinen valikoima tyylejä!

  Camilla ja Claire ovat mun suosikit muodollisista asuista. Molemmilla on elegantit asut ja ne sopivat kummankin ikään. Clairen asu on vähän nuorekkaampi ja muodikkaampi, Camillalla on klassisempaa tyyliä mutta se sopii hyvin 58-vuotiaalle. Ja onhan Camillan mekon helmassa tuollaista koristetta, mikä tuo vähän lisämielenkiintoa asuun!

  Rennoista asuista mun suosikit ovat Charlenen asu ilman jakkua ja Beatrice Borromeon mekko. Vaaleansininen väri sopii tosi hyvin Charlenelle ja haalari on ihanan romanttinen ja herkkä! Jakku on kyllä aivan eri tyyliä eikä sovi haalarin kanssa yhteen ollenkaan. Ymmärrän, että on haluttu ehkä jotain hartioiden peitoksi, mutta joku rento ja lyhyt jakku tai ehkä huivi/shaali olisi voinut toimia paremmin. Tykkään myös Beatricen romanttisesta mekosta. Mun mielestä siivilivihkimiseen sopii hyvin valkoinen väri ei-morsiuspukumaisessa asussa (esim juuri Clairen kotelomekko) ja sitten jotain muuta väriä kuin valkoista asuun joka vähän enemmän muistuttaa morsiuspukua niin kuin Beatricella.

  • Camilla ja Claure olivat kyllä kumpikin erityisen tyylikkäitä! Tuossa Clairen kokonaisuudessa kampaus mielestäni täydentää kokonaisuuden kauniisti.

   Charlenen asu jää kyllä mielenkiintoisuudessaan historiaan. Väri on tosiaan kaunis ja sopi hyvin hänelle.

Jätä kommentti