Kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary skandaalin keskellä Espanjan valtiovierailulla

Tanskan ja Espanjan kuninkaallisten nuorten lokakuisten 18-vuotispäivien jälkeen saimme kuin kirsikaksi kakun päälle vielä maiden välisen valtiovierailun. Näimme kuninkaallista tyyliä tiaroineen päivineen, mutta huomion vei varsin ikävä skandaali, johon liittyy kruununprinssi Frederik ja kyseenalainen vierailu Madridissa muutama viikko sitten.

Mietin ensin, raportoidako koko asiasta ollenkaan, ainakaan vielä. Katsoin aiheen harmillisuudestaan (ja henkilökohtaisesta järkytyksestäni!) huolimatta kuitenkin postauksen arvoiseksi, sillä kyse ei ole epämääräisistä anonyymeistä juoruista, vaan kruununprinssin liikkeistä Madridissa on kiistatonta kuvamateriaalia. Tapahtumien tulkinta onkin sitten vaikeampaa.

Mistä siis on kyse?

Tanskan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary vastaanottivat Espanjan kuningasparin valtiovierailulle aiemmin tällä viikolla.
Tanskan kruununprinssipari on huhumyllyn keskellä. Kuva: Keld Navntoft / Kongehuset

Espanjalaislehti: kruununprinssi Frederik vietti yön seurapiirinaisen luona Madridissa

Kohun keskiössä on muutaman viikon takaiset tapahtumat, joista espanjalaislehti Lecturas on raportoinut. Lehti on julkaissut koko tarinan ja kuvia tämän viikon numerossaan. Jutun pääpiirteet voi lukea lehden nettiversiosta (espanjaksi, mutta selaimella voi kääntää tekstin). Kuvat eivät ole nettisivun ilmaisversiossa, mutta olen nähnyt kuvat omin silmin.

Lecturas kirjoittaa, että keskiviikkona 25.10. kruununprinssi oli yksityisellä matkalla Madridissa, missä hän vietti iltaa meksikolaissyntyisen seurapiirirouva Genoveva Casanovan, 47, kanssa. Kaksikko kävi taidenäyttelyssä, Retinon puistossa sekä Genovevan kotona, missä he lehden mukaan viettivät muutaman tunnin ennen ennen kuin lähtivät illalliselle.

Illallinen kesti noin yhteen asti yöllä (lehden mukaan kaksikko poistui ravintolasta viimeisinä), minkä jälkeen he suuntasivat takaisin Genovevan asunnolle. Lehti raportoi kruununprinssin poistuneen asunnolta aamulla klo 8:30 yksin, eri vaatteissa ja matkalaukku mukanaan. Hänen kerrotaan olleen hiukan eksyksissä ja joutuneen soittamaan puhelun löytääkseen Tanskan suurlähetystön kilvissä olevan auton, joka vei hänet suoraan lentokentälle.

Joidenkin väitteiden mukaan Frederikin oli tarkoitus tavata Espanjassa toinen ystävä, joka olisi esteen saatuaan ehdottanut Genovevaa tilalleen seuralaiseksi.

Tapauksesta ovat Lecturasin jalanjäljissä raportoineet useat mediat Espanjassa ja maailmalla; mm. El País, El Mundo, Hola/Hello, Daily Mail, Svensk Damtidning ja Ilta-Sanomat.

Lecturas on muuten sama lehti, joka paljasti tammikuussa 2022 kuningas Felipen langon Iñaki Urdangarinin salasuhteen. Infanta Cristina ja Urdangarin ilmoittivat eroavansa pian paljastuksen jälkeen.

Kuka on Genoveva Casanova?

Genoveva Casanova on meksikolaissyntyinen seurapiirijulkkis. Hän tuli 2000-luvun alkuvuosina tutuksi Arjonan herttua ja Salvatierran kreivi Cayetano Luis Martínez de Irujo y Fitz-James Stuartin puolisona. Cayetano on kuuluisan Alban herttuattaren (joka oli tunnettu mm. ennätysmäisestä tittelimäärästään) viides poika ja toiseksi nuorin lapsi.

Lecturas kirjoitti myös Genovevan taustoista ja kertoo hänen tulleen aikoinaan Meksikosta vaihto-opiskelijana Espanjan Sevillaan, missä hän tapasi itseään 13 vuotta vanhemman Cayetanon. Suhde oli vielä tuore, kun he saivat yhteiset kaksospojat vuonna 2001. Pari meni naimisiin vuonna 2005, mutta ilmoitti eroavansa jo vuonna 2007. Ex-pari on edelleen hyvissä väleissä.

Ennen Cayetanoa Genoveva oli lehden mukaan seurustellut meksikolaisen diplomaatin kanssa. Avioeron jälkeen hänen on yhdistetty useisiin tunnettuihin miehiin.

Genovevalla on Instagramissa tätä kirjoittaessa 66 000 seuraajaa, Facebookissa suunnilleen saman verran. Hän ei vaikuta olevan kunnon supertähti (Espanjan kokoisessa maassa tai kielialueella seuraajamäärä lienee vaatimaton), eikä hänestä esimerkiksi löydy omaa Wikipedia-sivua. Hän on kuitenkin kilpaillut mm. Espanjan Master Chefin julkkisversiossa sekä Masked Singer -ohjelmassa. Hänen kerrotaan työskennellään mm. mallina, kirjoittajana ja taideasiantuntijana ja harjoittaneen hyväntekeväisyyttä.

Somesta käy ilmi, että Genovevan oli lokakuun alussa Kööpenhaminassa, mutta ei ole tietoa, ketä hän on matkan aikana tavannut.

Kohu tuli julki Espanjan kuningasparin valtiovierailun aikana

Tämän viikon maanantaina 6.11. Espanjan kuningas Felipe ja kuningatar Letizia saapuivat Tanskaan kolmipäiväiselle valtiovierailulle. Espanjan ja Tanskan kuninkaalliset ovat sukulaisia ja läheisiä ystäviä. Felipe ja Letizia ovat kulkeneet monessa kohtaa “samaa tahtia” Frederikin ja Maryn kanssa.

Felipe tunnetusti oli paikalla Frederikin ja Maryn ensitapaamisessa vuonna 2000. Felipen ja Letizian suhteen alkuajankohtaa ei tiedetä, mutta parit menivät tahoillaan naimisiin vain viikkojen päässä toisistaan toukokuussa 2004. Myös heidän esikoisensa ja toiset lapsensa ovat syntyneet samaa tahtia vain viikkojen päässä toisistaan (prinssi Christian ja ruhtinatar Leonor lokakuussa 2005, prinsessa Isabella ja infanta Sofía huhtikuussa 2007).

Kuningatar Margareeta ja kruununprinssipari toivottivat Espanjan kuningasparin tervetulleiksi. Kuva: Keld Navntoft / Kongehuset

Kuningasparia ei ole yhdistetty Frederikin Madridin-reissuun tai Genovevaan millään lailla, mutta skandaali antoi odotetulle valtiovierailulle harmillisen sävyn. Ajankohta oli Lecturasilta tietenkin taktinen veto. Vierailu takasi jymyjutulle ajankohtaisuutta ja laajan näkyvyyden. Voisin kuvitella hovien ja kuninkaallisten tulleen yllätetyiksi. Useiden julkisten esiintymisten myötä skuupin vanavedessä saatiin näistä juttuja, että miltä Frederikin ja Maryn välit näyttivät loppuvierailun ajan.

Olen henkisesti allerginen artikkeleille, joissa kehonkielen asiantuntijat laitetaan antamaan mahdollisimman skandaalimaisia arvioita milloin mistäkin yksittäisestä hetkestä, mutta tällä kertaa minäkin olin aistivani kireyttä Frederikin ja Maryn välillä. Aina niin ammattimainen Mary meinasi tiistain iltaohjelmasta poistuessaan unohtaa hyvästellä autolla odottaneen henkilön (ks. video täältä).

Embed from Getty Images

Genoveva Casanova on kiistänyt voimakkaasti väitteet romanssista ja julkaissut sosiaalisessa mediassa espanjankielisen lausunnon, jossa hän kertoo ottaneensa yhteyttä jo asianajajiinsa.

Ei käy kateeksi Tanskan hovin tiedottajia. En tiedä, miten tällaisessa tilanteessa pitäisi oppikirjan mukaan toimia, mutta hovin lausunto ei millään muotoa onnistunut hälventämään huhuja.

“Olemme jo vuosia tavanneet olla kommentoimatta tai vahvistamatta mitään yksityisasioihin liittyviä yksityiskohtia. Lisäksi haluaisimme korostaa sitoumustamme kunnioittaa kuninkaallisen perheen jäsenten, kruununprinssi mukaan lukien, yksityisyyteen”, kuuluu vapaasti suomennettu lausunto.

Oliko kruununprinssi Frederik vain varomaton ja naiivi?

Kehotan pitämään jäitä hatussa, sillä oikeastihan totuus voi olla jotain muuta kuin mitä ajattelemme, eikä nyt valtiovierailun aikana nähdyistä tilanteistakaan voi tehdä liikaa päätelmiä. Haluan myös korostaa, että Lecturasin artikkelin kuvissa Frederikin ja Genovevan välillä ei näkynyt fyysistä kontaktia tai intiimejä eleitä, kuten kädestä pitämistä, selästä koskettamista tai suutelua.

Ei tilanne kuitenkaan mitenkään hyvältä näytä kruununprinssin kannalta. Jos kyse on salasuhteesta, niin hän hoiti matkansa huonosti. Jos kyse on viattomasta tapaamisesta ystävien kesken tai vaikka “luvallisesta” hairahduksesta, niin hän hoiti tilanteen silti huonosti.

Kruununprinssi Frederik luultavasti voi liikkua suuressa osassa Eurooppaa suhteellisen anonyymisti, mutta riski näin julkisessa ja avoimessa toiminnassa on silti valtava – varsinkin, jos toinen osapuoli on paikallinen julkkis! Miksei hän mennyt yöpynyt hotellissa tai liikkunut eri autolla? Sekin olisi auttanut, jos seurueessa olisi ollut kaksikon lisäksi muita henkilöitä.

Kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary yhdessä kuningatar Margareetan, kuningas Felipen ja kuningatar Letizian kanssa valtiovierailun illallisella Kööpenhaminassa.
Maanantaina nähtiin tiaroja valtiovierailun ensimmäisen päivän illallisella. Huhumylly alkoi seuraavana päivänä. Kuva: Keld Navntoft / Kongehuset

Jos kyse oli viattomasta toiminnasta, niin täytyyhän kruununprinssin silti ymmärtää, miltä yökyläily ulkomailla sinkkunaisen luona vaimon ollessa työmatkalla toisella mantereella näyttää. Voisiko kukaan Frederikin asemassa oleva henkilö olla niin varomaton ja naiivi?

Olipa tilanne mikä hyvänsä, Marylla on minusta kaikki oikeus olla raivoissaan ihan vain varomattomuudesta, jonka johdosta pariskunta on nyt skandaalin keskellä. Tilanne on nöyryyttävä Marylle ja kiusallinen heidän lapsilleen. Frederik myös otti aikamoisen riskin ihan omankin suosionsa kannalta. Kenen puolelle uskotte julkisen sympatian asettuvan?

Toivon, että tilanteeseen saadaan selitys, mutta en pidättele hengitystäni. Kaikista pareista juuri Frederik ja Mary? Olen ihan järkyttynyt. Mitäs mieltä te olette?

Ps. Jos Espanjan kuninkaalliset kiinnostavat, niin kirjoitin Seuran puolelle juuri 18 vuotta täyttäneestä ruhtinatar Leonorista!

8 kommenttia artikkeliin ”Kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary skandaalin keskellä Espanjan valtiovierailulla

 1. Olihan tämä kieltämättä tosi yllättävä uutinen, en olisi odottanut että kaikista miehistä juuri Frederik joutuisi tällaisen kohun pyörteisiin. Mutta emmehän voi toisaalta ikinä tietää mitä kulissien takana tapahtuu ja tuskin näistäkään tapahtumista ikinä totuutta saadaan tietää. Olipa kyseessä sitten ihan vaan ystävyys tai salasuhde, niin tosiaankin olisi pitänyt Frederikin miettiä tarkemmin tekemisiään. Kohut kyllä laantuu aikanaan, mutta helposti tämmöiset myös nostetaan mediassa uudelleen esiin ja tekee hallaa maineelle (kuten esim. Kaarle Kustaan tapauksessa).

  • Tästä tulee varmaan samanlainen juttu kuin Motvillige monarken on Kaarle Kustaalle ja Silvialle. Sellainen “pakko mainita” aina kun heidän suhteestaan kirjoitetaan.

   Toivon kovasti, että mistään ei nyt nouse julkisuuteen lisää kuvia tai muita naisia. Ikävä tilanne silti tällaisenaankin.

 2. Ehkä kaikkein hämmentävintä on tämä, jos näin tosiaan on:

  ” Joidenkin väitteiden mukaan Frederikin oli tarkoitus tavata Espanjassa toinen ystävä, joka olisi esteen saatuaan ehdottanut Genovevaa tilalleen seuralaiseksi.”

  Jää mielikuva, että ns. kuka vaan kelpaa tai että on hankittu jonkinlainen escort. 🙈

  Joka tapauksessa, miten olisi millään selitettävissä (puhtoisesti) että naimisissa oleva mies menee ulkomailla vieraan naisen luokse yöksi? Köh, köh. Sanon vaan.

  • Mä ehkä muotoilin tuon vähän huonosti, mutta ymmärsin siis, että Genovevalla ja Frederikillä on yhteisiä ystäviä. Genoveva taideasiantuntijana varmasti oli hyvä ehdotus kaveriksi Picasso-näyttelyyn. 😄

   Mutta on vaikea uskoa, että Madridin kokoisessa kaupungissa ei olisi edes viime minuutilla löytynyt muuta majoitusratkaisua kruununprinssille kuin vieraan sinkkunaisen koti. Vaikka sitten viime kädessä oma suurlähetystö.

 3. Eniten huolestuttaa kruununprinssiparin lapset, jotka, hekin lukevat lehtiotsikoita! Onko Frederikillä “viidenkympinvillitys! vai mitä siellä Tanskanmaassa on meneillään! Onko Frederik tosiaan niin naiivi, että kuvitteli olevansa Espanjassa vähän niin kuin tuntemattomana! No, toivottavasti saavat välinsä kuntoon. Lapsethan siinä eniten kärsii, kun vanhemmilla on häikkää!

  Ihan tyhjästähän lehtiotsikot ei synny.

  • Sellaset epämääräiset lehtilöpinät on helppo jättää omaan arvoonsa, mutta tässä on ihan selvää, että tällainen erikoinen yöpyminen on tapahtunut. Tilanteen tulkinta onkin sitten eri asia. Haluaisin kovasti uskoa hyvään mutta kyllä jo ihan näillä tiedoilla mielikuvani Frederikistä kärsi kovan kolauksen. 😅

 4. Olipa hyvä kun avasit tätä kohujuttua enemmän.
  Minusta Frederik on aina ollut karismansa lisäksi vähän flirtti ja vilkkusilmä. Eikös hänellä ollut ennen Marya joku alusvaatemalli tyttöystävänä. Voin hyvin kuvitella hänen viehtymyksensä kauniisiin ja vapaamielisiin naisiin.
  Oli miten oli, niin juttu on varsin epämiellyttävä upealle Marylle ja heidän lapsilleen.

  • Mä oon niin nuori, etten muista Frederikin elämää ennen Marya, mutta olen lukenut tästä flirtin maineesta. Alusvaatemallista en ole kuullut, täytyypä googlata.

   Turhaahan se on kuvitella, että kuninkaalliset olisivat immuuneja aviomurheille (ja hoveissahan niitä salasuhteita ja rakastajattaria vasta onkin ollut) mutta järkytyin nyt silti. Ensin Victoria ja Daniel, nyt Frederik ja Mary huhumyllyssä.

Jätä kommentti