Kuninkaalliset juhlivat prinssi Christiania Kööpenhaminassa

Tanskan prinssi Christianin 18-vuotispäivää juhlittiin eilen Kööpenhaminassa kuningatar Margareetan emännöimällä illallisella. Komeat olivat juhlat, ja kuninkaallisten daamien joukossa nähtiin myös muutama mukava tiarayllätys!

Prinssi Christianin istui kuningatar Margareetan ja prinsessa Ingridin pöydässä. Kruununprinssi Frederik kävi tervehtimässä. Kuva: Keld Navntoft / Kongehuset

Christiansborgin illallinen

Juhlaillallinen oli katettu Christiansborgin linnan suureen saliin (tunnetaan myös ritarisalina), jonka tunnistaa helposti kauniisti kuvioidusta lattiasta ja seiniä koristavista näyttävistä kuvakudoksista.

Illan aluksi kuningatar Margareeta, kruununprinssipari ja päivänsankari tervehtivät saapuvia vieraita. DR:n livelähetyksen taustalla kuului, miten kuninkaallisen henkivartiokaartin soittokunta esitti kättelyjonon aikana mm. Ed Sheerania, Coldplayta ja Indiana Jonesin tunnarin!

Kuningatar piti tervetulopuheen, ja illan aikana mikrofonin eteen astuivat myös kruununprinssi Frederik sekä Christian itse. Puheissa käsiteltiin mm. aikuistumista, uuden edessä olemista ja itsensä etsimistä. Ylpeän isän puheessa oli myös mukana elämänviisautta. (Vinkki: linkkien takaa löytyy tekstiversiot puheista, mutta selaimen kääntäjällä saat tekstit suomeksi).

Ennen katsoit aina meidän suuntaan, kun sinulla oli kysymys, johon et löytänyt vastausta. Nykyään katsot myös muualle – esimerkiksi alas puhelimeesi. Muista katsoa ylös aika ajoin.

Kruununprinssi Frederik

Christianin elekielessä oli havaittavissa pientä hermostuneisuutta, mihin hän myös viittasi puheessaan, mutta hän selvisi tulikokeesta kunnialla. Kyseessä oli nuorukaisen ensimmäinen virallinen puhe, ja heti mentiin syvään päätyyn satojen ihmisten ja vielä tv-katsojien eteen. 😀

Puheiden lisäksi kuultiin musiikkiesityksiä. Laulun säestämänä tarjoiltu syntymäpäiväkakku päätti tv-lähetyksen, jonka viimeisillä hetkillä nähtiin Christianin puhaltavan kynttilät kakustaan.

Hovi julkaisi myöhemmin videon (näkyy alempana postauksessa) illan loppuhuipennuksesta: Margareeta oli järjestänyt yllätyksenä tanskalaisen Benjamin Hav & Familien -yhtyeen esiintymään! Lopuksi Christian oli vielä astunut lavalle kiittämään juhlaväkeä illasta.

Alkupalaksi tarjoiltiin piikkikampelaa fenkolin, maa-artisokan ja tanskalaisten tryffelien kanssa. Pääruuaksi vieraat nauttivat täytettyä Gråstenin kukonpoikaa Fredensborgin linnan kasvisten ja Karl Johan -kastikkeen kanssa. Jälkiruokana oli syntymäpäiväkakkua ja persikoita Fredensborgista. Viinit tulivat Chateau de Cayx’sta eli kuninkaallisen perheen kesäpaikasta Ranskasta.

Hovi kertoi kuningattaren osallistuneen kukkakoristeiden suunnitteluun. Yhteensä 18 erilaista kukkaa (mm. ruusuja, sinipiikkiputkea, laukkaa, neilikoita, krysanteemeja, ja liljoja) yhdistelevissä koristeissa näkyi hovin mukaan monimuotoisuus ja nuorekas ilme.

Asukooste – Tanskan kuninkaalliset

Kuningatar Margareetalla oli pinkki Birgitte Thaulowin iltapuku (nähty aiemmin) sekä Pearl Poire -tiara ja kruununjalokiviin kuuluvia helmi- ja rubiinikoruja.

Kruununprinsessa Maryn Jesper Høvringin kauttaaltaan kirjailtu iltapuku (nähty aiemmin) säihkyi kilpaa Maryn häätiaran ja timanttisten hapsukorvakorujen kanssa. Kaulassa näkyi kruununprinssiltä lahjaksi saatu pieni F-riipus. Laukku oli Pradan ja kengät Gianvito Rossin.

Prinsessa Isabellan olkaimeton violetinsininen iltapuku oli Safiyaalta, ja prinsessa Josephine oli tyylikäs mustassa (korjaus: tummansinisessä) venepäänteisessä haalaripuvussa. Alaikäisillä prinsessoilla ei tiaroja nähty, mutta Isabellan timanttinen hiuskoriste ja ametistikorvakorut olivat äidin korulippaasta. Josephinella oli pienet nappikorvakorut sekä näyttäviä helmikoruja kaulassa ja ranteessa. Isabellan laukku oli niin ikään äidiltä lainassa.

Embed from Getty Images
Kuvagalleria: Tanskan kuninkaalliset

Prinsessa Mariella oli Elie Saabin iltapuvun (nähty aiemmin) parina kukkatiaransa ja timanttikorvakorut. Kreivitär Athenalla oli äidin puvun sävyyn sointunut paljettimekko Grace Karinin mallistosta.

Kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachim olivat pukeutuneet univormuihin. Prinssi Christian ja kreivi Felix juhlivat frakeissa, ja päivänsankarilla tosiaan oli aiemmin päivällä saatu Elefanttiritarikunnan kunniamerkki. Prinssi Vincent ja kreivi Henrik oli puettu muista poiketen smokkeihin.

Asukooste – Muut sukulaiset

Prinsessa Benediktellä oli syreeninviolettia ja vihreää yhdistellyt Wichmann Couturen iltapuku (nähty aiemmin). Sayn-Wittgenstein-Berleburgien perintötiara on mielestäni yksi Euroopan parhaista hapsutiaroja. Ametistikorut ovat kuningatar Ingridin perintöä.

SWB:n prinsessa Carina oli pukeutunut punaiseen Birgit Hallsteinin luomukseen. Carinan timanttitiarasta ei tiedetä juuri mitään. Se ilmestyi julkisuuteen vuonna 2010, ja toistaiseksi sitä ei ole nähty muilla perheenjäsenillä. Prinsessalla oli myös helmikoristeiset timanttikorvakorut sekä helmirannekoru. Puoliso prinssi Gustav edusti frakissa. Sivuhuomautuksena muuten, että Christianista tuli hiljattain Carinan ja Gustavin pojan prinssi Gustav Albrechtin kummisetä.

Kreikan kuningatar Anne-Marien iltapuku ja tiara nähtiin kuukausi sitten Tukholmassa, tosin eri tilaisuuksissa. Celia Krithariotin iltapuku nähtiin silloin Drottningholmissa, ja Ruotsin kruununprinsessa Margaretin peruja oleva timanttitiara taas eri puvun kanssa kuninkaanlinnassa. Eilen Kööpenhaminassa Anne-Mariella oli lisäksi safiirikaulakoru sekä timanttinen joutsenrintakoru.

Kreikan kruununprinsessa Marie-Chantalilla oli vaaleanpunainen ja mahdollisesti Mary Katrantzoun suunnittelema iltapuku, jossa oli pliseeratut hihat ja helma sekä röyhelökaulus. Laukku oli Pradan. M-C kantoi Kreikan kuningatar Sofian peruja olevaa timanttitiaraa. Kruununprinssi Pavlos oli pukeutunut frakkiin.

Embed from Getty Images
Prinsessa Benedikte, kuningatar Anne-Marie ja kruununprinsessa Marie-Chantal

Asukooste – ulkomaiset kuninkaalliset

Ruotsin kruununprinsessa Victorian beige Elie Saabin iltapuku oli tuttu vuoden 2010 Nobeleista. Prinsessa Lilianilta perityt laakeriseppeletiara ja timanttikaulakoru ovat olleet viime vuosina Victorian suosikkeja. Timanttikorvikset ovat sukukokoelmasta. Prinssi Daniel edusti frakissa.

Prinsessa Estellen vaaleanpunaisessa Christer Lindarwin iltapuvussa oli ihan prinsessa Marien puvun henkeä! Estellellä oli pienet nappikorvakorut ja lähes huomaamaton kaulakoru.

Embed from Getty Images
Ruotsin kruununprinsessaperhe

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit on päässyt takaisin töihin kuukauden sairausloman jälkeen! Dundasin iltapuvun seurana nähtiin tuttu päivänkakkaratiara, helmikorvakorut sekä akvamariinirintaneula. Rannekoru on kuninkaallisasiantuntija Trond Norén Isaksenin mukaan lainassa prinsessa Ingridiltä, joka sai sen rippilahjaksi isotädiltään prinsessa Astridilta. Kruununprinssi Haakon oli pukeutunut univormuun.

Prinsessa Ingrid oli sävy sävyyn äitinsä kanssa, ja harmaa yksiolkaiminen Puccin iltapuku olikin Mette-Maritin vaatekaapista. Helmitiara oli tunnetusti 18-vuotislahja hänen toisen isotätinsä prinsessa Ragnhildin lapsilta. Korvissa ja ranteessa kimalteli kuningas Haraldilta ja kuningatar Sonjalta saadut helmikorvakorut ja timanttirannekoru, joilla kummallakin on historiaa kuninkaallisessa perheessä.

Embed from Getty Images
Norjan kruununprinssiperhe

Belgian prinsessa Elisabethilla oli olkaimeton harmaa Natanin iltapuku ja samansävyiset hansikkaat. Hänellä nähtiin ensimmäistä kertaa Belgian Wolfers-kaulakorutiara, joka kuului edesmenneelle kuningatar Fabiolalle. Pieni, mutta kaunis tiara on hyvä valinta nuorelle prinsessalle!

Prinsessa Elisabeth. Kuva: Belga

Alankomaita edusti Oranian prinsessa Amalia, joka on ehtinyt kokeilla jo muutamaa eri tiaraa. Nyt vuorossa oli siniseen Essentiel Antwerpin iltapukuun sointunut safiiritiara, joka on alkujaan Alankomaiden kuningatar Emmalle kuulunut kaulakoru. Amalian korva-, kaula- ja rannekoruissa oli niin ikään safiireja.

Embed from Getty Images
Belgian ja Alankomaiden prinsessat

Useamman iltapuvun väriä oli vaikea sanoa. Eri valaistuksissa otetuissa kuvissa sävyt näyttävät erilaisilta. Norjan daamien puvut näyttivät joissain kuvissa ikään kuin todella haalean mintunvihreiltä. Elisabethin puvun mielsin ensisilmäyksellä beigeksi. Entä oliko Isabellan puku sininen vai violetti? 😀

Kuvakaappaus: DR

Kunniamerkit

Juhlissa oli eri ikäisiä ja kuninkaallisen uransa kanssa eri vaiheissa olevia kuninkaallisia, joten myös kunniamerkkejä näkyi sekalainen seurakunta. Ihan kaikkia en tunnistanut, mutta suurimman osan.

Tanskan aikuisilla (Benedikte ja Anne-Marie mukaan lukien ja kreivi Felix pois lukien), norjalaisilla, kruununprinsessa Victorialla ja kruununprinssi Pavloksella nähtiin Elefanttiritarikunnan kunniamerkki, jonka vaaleansinistä nauhaa kannetaan vasemman hartian puolella. Syntyperäisillä tanskalaisilla (Christian ja Felix pois lukien) nähtiin myös alemman Dannebrogin ritarikunnan merkit kaulassa tai rinnassa.

Pohjoismaiden aikuisilla naisilla oli perhekunniamerkit, miesväellä puolestaan näkyi mitalirivejä. Nuorisosta Christianilla ja Felixilläkin on jo useita eri merkkipäivien yhteydessä jaettuja muistomitaleita.

Kuva: Keld Navntoft / Kongehuset

Muut kuninkaallisilla nähdyt kunniamerkit:

 • Prinssi Daniel: Ruotsin Serafiimiritarikunta ja kaulassa Pohjantähden ritarikunta.
 • Prinsessa Elisabeth: Belgian Leopoldin ritarikunta
 • Prinsessa Amalia: Alankomaiden Leijonan ritarikunta
 • Kruununprinsessa Marie-Chantal: Kreikan kuningasperheen Pyhän Olgan ja Sofian ritarikunta. Kyseessä on hänen ainoa kunniamerkkinsä, ja kuninkaallisharrastaja RoyalArjan huomasi Twitterissä, että M-C kantoi nauhaansa väärällä olalla! 😀 Myöhemmin hänen nähtiin korjanneen merkkinsä oikein päin.

Poikkeuksen joukkoon tekivät SWB:n prinssipari, joilla ei kummallakaan ole mitään merkkejä.

Viisi tulevaa hallitsijaa: prinsessa Estelle, prinsessa Ingrid Alexandra, prinssi Christian, prinsessa Catharina-Amalia ja prinsessa Elisabeth. Kuva: Keld Navntoft / Kongehuset

Tiivitys

Kuukausi sitten Tukholman juhlallisuuksissa pastellisävyt tuntuivat hallitsevan pukeutumista. Tällä kertaa väriskaalassa korostuivat vaaleanpunainen, nude ja harmaa.

Emäntäperheestä Mary ja Isabella olivat suosikkejani. Ulkomaisista vieraista taas Amalia ja Ingrid ihastuttivat eniten. Victorian look oli kiva, mutta haluan edelleen nähdä tuon Lilianin tiaran kanssa korkean ja ison nutturan!

Kuka oli sinun suosikkisi?

DR:n sivuilta löytyy videokoosteita tv-lähetyksistä, täällä esimerkiksi illalliselta vajaan tunnin kooste. Lisää juhlallisuuksista voi lukea Tanskan hovin sivuilta. Asutiedot: UFO No More, The Royal Watcher ja The Court Jeweller.

Päivitys 17.10.

Tanskan hovi julkaisi tiistaina 17.10. potretteja prinssi Christianista ja kruununprinssiperheestä iltalookissa. Kuvat on ottanut Dennis Stenild.

Kruununprinssi Frederik, prinssi Christian ja kruununprinsessa Mary Christianin 18-vuotisjuhlan yhteydessä.

15 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaalliset juhlivat prinssi Christiania Kööpenhaminassa

 1. Mary upea kuten aina! En malta odottaa että Isabella täysi-ikäistyy ja toivottavasti alkaa vierailla tiara kemuissa vähän useammin. Hänestä tulee varmasti äitinsä veroinen tyyliniekka! Nuorisosta myös Ingrid Alexandra oli upea, tuo tiara sopii hänelle täydellisesti.

  • En tiedä, missä määrin Isabellaa tullaan näkemään muiden maiden tiaratilaisuuksissa, mutta eiköhän hän Tanskassa ainakin tule osallistumaan kaiken maailman pippaloihin isänsä ja veljensä valtakaudella. Onneksi, sillä äidin eleganssi näyttää tosiaan periytyneen!

 2. Olipa mahtavat juhlat ja kyllähän tuo tiaroiden säihke ja upeat puvut piristää syksyn pimeydessä 😀 Mahtavaa, että taas saatiin yhteiskuva nuorista kuninkaallisista, jospa vielä saataisiin Espanjan Leonorkin mukaan… Puvuissa ei ollut yhtäkään joka olisi ollut omaan makuuni floppi, vaan kautta linjan oli onnistuneita valintoja! Jos nyt muutamia nostaisin, niin ihanaa että Victoria oli kaivanut tuon vanhan Nobel-puvun esiin, se on edelleen yksi lemppareitani. Kaikki nuoret prinsessat oli upeita, mutta mulla on joku erityinen soft spot Elisabethiin, hän on aivan hurmaava 🙂

  • Ainut, josta mä en ollenkaan pitänyt, oli Mette-Marit. Nää tällaiset puvut on mun mielestä tosi raskaita, kun ovat niin peittäviä, ja sitten vielä tuo vaakatasossa yläosaa halkova koristepaneeli korostaa ylävartalon leveintä osaa. Sitten vielä tylsä tiaravalinta. 😃 Eikö kruununprinsessalla ole melkein velvollisuus käyttää koruja vähän vaihtelevammin, kun eipä niitä hänen lisäkseen voi kovin monen muunkaan ihmisen käytössä nähdä? 😄

 3. Ingrid oli mun suosikki! Myös muu nuoriso oli tosi edustavana. Erityisesti Elisabethin mekko oli nyt paljon enemmän mun mieleen kuin Ingridin juhlissa 😅 Estelle on aina niin iloinen ja vaikuttaa viihtyvän tällaisissa isoissakin tilaisuuksissa, vaikka onkin vielä tosi nuori.

  • Estelle on kyllä melkeinpä yllättävän paljon mukana tällaisissa tilaisuuksissa! Todella arvokasta kokemusta, että varsinkin muuta jengiä vähän nuorempana pääsee myös tapaamaan ja viettämään aikaa.

   Leonor (ja George) tuntuvat jäävän niin paljosta paitsi.

 4. Mahtava nähdä nousevaa kuninkaallista polvea! Mietiskelin tässä, että 100 tai 200 vuotta sitten olisivat kuninkaalliset naimakauppaneuvottelut näiden nuorten perheiden välillä olleet jo kovasti käynnissä. Huh, onneksi näin ei enää ole! Estelle on kyllä ihastuttava. Jotenkin prinsessa Amalia nousi omaksi suosikikseni. En osaa sanoa miksi, mutta mielestäni hän hehkuu eleganssia ja jonkinlaista tyyneyttä ehkä. Jos nyt ulkokuoren perusteella voi mitään sanoa. 🙂

  • Jos pitäisi tehdä nykyajassa kuninkaallisia naimakauppoja, niin Elisabethin veli Gabriel sopisi hyvin Amalialle tai Ingridille 😃 Tai ehkä Leonorille, kun ennen katoliset suvut naivat mielellään toisia katolisia.

   Kruununperijä ei voi naida toista kruununperijää, mutta olisko Sverre Magnus vaikka potentiaalinen match Amalialle? Vincent ja Estelle sopisivat ikänsä puolesta. Isabellalle ja Josephinelle pitäisi löytää arvoisensa puolisot, mutta samanikäisiä tulevia kuninkaita on vähän. Josephine sopisi ehkä Englannin Georgelle. 😂

 5. Mun suosikki on tuo Victorian puku. Ihastuin jo Nobeleissa siihen. Silloin tiarana oli isompi terästiara. Se sopi mielestäni paremmin tuon puvun kanssa. Terästiara on kuulemma hauras, niin ehkä sitä ei oteta ulkomaille. Nuorisosta Josephinen housuasu oli todella magee. Ja hänestä on kasvanut todella kaunis nuori nainen. Suosikkitiarani oli Ingridin tiara. Se on viehättävän vanhanaikainen ja muoto aika poikkeuksellinen. Ihana kun se on palannut parrasvaloihin.

  • Ingridin tiara on todella kaunis, samaan aikaan näyttävä mutta kuitenkin kevyt. Sopii hänelle erinomaisesti ja ylipäätään monikäyttöinen ensitiara!

  • Mä tykkäsin kanssa terästisrasta tämän puvun kanssa. Sitä tiaraa on värimaailmaltaan vaikeahkoa yhdistää moniin väreihin, mutta nuden/beigen sävyissä toiminut mun mielestä kivasti.

   Ihanaa, että Ingridille löytyi kunnollinen tiara, eikä mitään kokoelman ö-mapista kaivettua jämäpalaviritystä!

 6. Upeita pukuja naispuolisilla kuninkaallisilla näissä kuvissa! Minun lempparit olivat Elisabethin ja Amalian asut ja wow mitkä kauniit hansikkaat Elisabethilla, kuin Disneyn Tuhkimolla konsanaan! Harmi, että en muistanut laittaa tuonne Tanskaan postia, tämän merkkipäivän johdosta.. No mutta osaatko sanoa, että teettivätköhän he Tanskan hovissa edes vastauskorttia Christianin kuvalla ennen tai jälkeen syntymäpäivänsä, tai vain tekstillä varustetun kiitoskirje, en varmaan mitään menettänyt, vaikka unohtui laittaa kortti/kirje?

  • En usko, että kuvallista korttia on luvassa. Mutta jos tekstivastaus kelpaa tai haluat muuten vaan onnitella, niin voi sen kortin tai kirjeen lähettää vähän jälkijunassakin! 😊

  • Mary on aina niin upea. Vaikka en joskus joistain yksittäisistä asuista ehkä pitäisikään, niin hän on aina huoliteltu ja tyylikäs silti.

Jätä kommentti