Paljon onnea, prinssi Christian!

Oikein paljon onnea Tanskan prinssi Christianille 18-vuotispäivänä tänään 15. lokakuuta! Prinssi Christian on kruununprinssi Frederikin ja kruununprinsessa Maryn esikoinen ja kruununperimysjärjestyksessä toisena isänsä jälkeen.

Tähän postaukseen olen koonnut päivän juhlatunnelmia ja Christianin saamia huomionosoituksia. Keskustelu on tervetullutta! Jälkikäteen on luvassa sitten vielä perinteinen kooste pian alkavan iltajuhlan asuista. Illallista voi seurata DR:n kautta täältä.

Embed from Getty Images

Parvekenäyttäytyminen

Puolilta päivin paikallista aikaa prinssi Christian, kruununprinssiperhe ja kuningatar Margareeta tervehtivät yleisöä Amalienborgilla vahdinvaihdon yhteydessä. Kuninkaalliset näyttäytyivät kruununprinssiperheen asuttaman Frederik VIII:n palatsin parvekkeella. Amalienborgin aukio oli täynnä Tanskan lippuja heiluttelevia kansalaisia.

Prinssi Christian ilmestyi parvekkeelle ensin yksin, kunnes hetken päästä muu perhe liittyi seuraan. Parvekkeella nähtiin eri kokoonpanoja, joten päivänsankarista saatiin kuvia myös vanhempiensa kanssa sekä tietysti perinteisiä “kolmen sukupolven kuvia” kruununprinssi Frederikin ja kuningatar Margareetan kanssa. Yleisö lauloi syntymäpäiväonnittelut ja yhtyi kuningattaren johtamiin hurraa-huutoihin.

Alla olevat kuvat voi klikata auki isommiksi.

Palatsin ikkunoista bongattiin myös muita sukulaisia, kuten Kreikan kuningatar Anne-Marie ja kruununprinssi Pavlos sekä Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssi Gustav. He luultavasti osallistuvat juhlaillalliselle, mutta puhutaan vieraslistasta postauksen lopussa tarkemmin.

Christian oli pukeutunut harmaaseen ruudulliseen pukuun. Kuningatar Margareeta oli odotetusti myöntänyt pojanpojalleen Elefanttiritarikunnan kunniamerkin aamupäivällä, ja tarkkasilmäiset bongasivat merkin miniversion Christian takin liepeestä.

Vahdinvaihto Amalienborgilla. Kuva: Keld navntoft / Kongehuset

Kruununprinsessa Maryn rinnassa puolestaan säihkyi upea safiiririntakoru, jonka näemme usein juuri perhetilaisuuksissa. Mary sai suuresta safiirista, timanteista ja helmistä koostuvan rintakorun kuningatar Margareetalta Christianin syntymän jälkeen. Koru kuului alun perin Margareetan isoäidin äidille, Preussin prinsessa Louise Margaretille. Tanskaan se päätyi kuningatar Ingridin mukana. En yllättynyt nähdessäni sen Marylla tänään, sillä aiemmin kruununprinsessa on kantanut sitä Christianin kaste- ja konfirmaatiojuhlissa.

Embed from Getty Images

Prinssi Christian sai uusia kunniamerkkejä

Kuningatar Margareeta myönsi pojanpojalleen Elefanttiritarikunnan kunniamerkin, jonka näemme illalla käytössä. Merkkiin sisältyy pieni viittaus Christianin edesmenneeseen isoisään prinssi Henrikiin, sillä Christianin kunniamerkin elefantti oli aiemmin Henrikin käytössä.

Hovi kertoo tiedotteessaan, että kunniamerkit ovat periaatteessa aina lainassa vastaanottajalla, ja ne palautetaan tämän kuoleman jälkeen takaisin ritarikunnalle. Normaalisti vastaanottaja ei tiedä, kenen käytössä hänen saamansa merkki on aiemmin ollut, mutta kuninkaallisessa perheessä niillä on ollut tapana periytyä sukupolvelta toiselle. Christianin elefanttiin on tehty pieniä huoltotöitä ja maalattu kuningatar Margareetan monogrammi.

Christian sai lisäksi Norjan kuningas Haraldilta Pyhän Olavin ritarikunnan kunniamerkin. Norjan ja Tanskan hallitsijaperheillä on tapana myöntää oman maansa kunniamerkit toistensa kruununperijöille 18-vuotispäivien yhteydessä. Kuningas Harald ja kuningatar Sonja eivät osallistu Tanskan juhlahumuun tänään, joten oletettavasti kruununprinssi Haakon saa kunnian antaa merkin kummipojalleen.

Norjan Pyhän Olavin ritarikunnan kunniamerkki. Kuva on prinsessa Ingridin syntymäpäiviltä vuonna 2022. Kuva: Øivind Möller Bakken – Det kongelige hoff

Viime vuonnahan prinsessa Ingrid Alexandra sai kuningatar Margareetalta Elefanttiritarikunnan merkin, jonka odotamme näkevämme prinsessalla tänään käytössä ensimmäistä kertaa.

Huomionosoitukset

Prinssi Christian on saanut merkittäviä huomionosoituksia 18-vuotispäivänsä yhteydessä.

Tanskan yleisradioyhtiö DR:n uusi dokumentti Prins Christian – en kongelig rejse on nyt katsottavissa palvelun nettisivuilla. Ohjelmaan saa valitettavasti ainoastaan tanskankielisen tekstityksen, mikä sopinee ruotsia osaaville. Saa vinkata, jos näette jossain käännöksen!

Kruununperillisen syntymäpäivä on tästä lähtien myös virallinen liputuspäivä Tanskassa.

Grönlannin postilaitos on julkaissut merkkipäivän kunniaksi uuden postimerkin. Prinssi on kuvattu grönlantilaisten miesten kansallispukuun kuuluvassa valkoisessa anorakissa. Viimeksi Christian on esiintynyt Grönlannin postimerkeissä vuonna 2016 vanhempiensa kuparihääpäivän yhteydessä julkaistussa perhekuvassa.

Hovi julkaisi myös yksityisen perhealbumin kuvia Christianin elämästä vuosien varrelta. Kuvia voi katsella täältä tai hovin somekanavilla.

Prinssin syntymäpäivä on huomioitu myös Norjan ja Ruotsin hovien somekanavilla. Norjan päivityksen yhteydessä oli yhteiskuva Christianista ja Ingridistä jälkimmäisen konfirmaation jälkeisissä juhlissa.

Prinssi Christian ja prinsessa Ingrid. Kuva: Sigurd Fandango / Det kongelige hoff

Iltajuhlan vieraslista (päivitetty 15.10. klo 18:40)

Illalla kuningatar Margareeta emännöi Christiansborgin linnassa juhlaillallista. Kirjoitin aiheesta aiemmin Seuran puolella, mutta kuninkaalliseen vieraslistaan on saatu täydennystä, joten käydään se läpi vielä tässä.

Tanskan kuninkaallinen perhe

 • Kuningatar Margareeta
 • Kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary
 • Prinssi Christian
 • Prinsessa Isabella
 • Prinssi Vincent
 • Prinsessa Josephine
 • Prinssi Joachim ja prinsessa Marie
 • Kreivi Felix
 • Kreivi Henrik
 • Kreivitär Athena

Joachimin ja Marien vanhin poika kreivi Nikolai opiskelee tällä hetkellä Australiassa, eikä siksi päässyt paikalle.

Muu suku

 • Prinsessa Benedikte
 • Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssi Gustav ja prinsessa Carina
 • Kreikan kuningatar Anne-Marie
 • Kreikan kruununprinssi Pavlos ja kruununprinsessa Marie-Chantal

Ulkomaiset kuninkaalliset

 • Ruotsin kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja prinsessa Estelle
 • Norjan kruununprinssi Haakon, kruununprinsessa Mette-Marit ja prinsessa Ingrid Alexandra (Mette-Marit on päässyt takaisin sairauslomalta!)
 • Belgian prinsessa Elisabeth
 • Oranian prinsessa Catharina-Amalia

Ingridille ja Elisabethille ennustan heidän debyyttitiarojaan, jotka näimme Ingridin juhlissa viime vuonna. Amalian toivon yllättävän. Margareetalle toivon jotain muuta kuin Pearl Poirea, mutta en ylläty, jos hän sen kuitenkin tällaiseen merkkitilaisuuteen valitsee. Muuten on ihan sama, ihanaa vain kun on isot juhlat ja paljon tiaroja luvassa!

10 kommenttia artikkeliin ”Paljon onnea, prinssi Christian!

 1. Aivan mahtava tuo kuva Christianista ja Ingridistä! Toivottavasti saataisiin uusi ryhmäkuva nuorista kruununperillistä. Hauskaa, että Ingrid oli plaseerattu Christianin viereen illallisella

    • On tämä nuori sukupolvi niin edustava! Vielä kun olisivat Leonorin saaneet mukaan. Luxemburgin Charles ja Monacon Jacques ovat vähän nuoria tällaisiin tilaisuuksiin, ja Georgea nyt on turha edes odotella näihin mantereen kuninkaallisten juhliin vielä hetkeen. 😀

 2. Hei ja kiitos hienosta postauksesta taas. Onko se ilmaista katsoa DR nettisivuilta Christianista kertova dokumentti?

 3. Mitäs mieltä olette te muut näistä niiauksista kuninkaallisille? Lähinnä ajattelen Tanskan kruunuprinsessa Maryn todella syvä ja kaunis niiaus anoppinsa edessä. Joka kerta kun Mary menee syvään niiauksen niin Margarethe katsoo ja tervehtii jo seuraava henkilöä. Epäkohteliasta ja kumminkin Tanskan hovi korostaa, että tervehtiessään toista ihmistä pitää katsoo silmiin!!

  • Maryn niiaus on kyllä täydellisen elegantti. Ja juhlia katsoessa oli hauska huomata, että selvästi moni tanskalaisnuori oli harjoitellut niiaamista ja kumartamista.

   Noi saapumiset on varmaan aika nopeita tilanteita, varsinkin kun tässä piti tervehtiä poskisuudelmin kuutta ihmistä kerralla.

 4. Syvä niiaus vie aikaa, kuningatar ei jaksa odottaa ;). Kuningatar välttää aina katsekontaktia, hän katselee usein ylöspäin puhuessaan jonkun kanssa.

  • Mä tunnistan tän, että on vaikee pitää katsekontaktia, itsellä ihan sama juttu 😅 Mutta kuten vastasin Siville tuossa ylempää, nää saapumiset on varmaan aika nopeita tilanteita livenä. Tässä piti tervehtiä kuutta henkilöä poskisuudelmin.

   Harmi, ettei nähty Isabellan ja Josephinen niiausta. Koko perhehän tosin oli tavannut Margareetan jo aiemmin päivällä, eli en tiedä olisiko Marylta vaadittu niiausta. Kai se silti tulee selkärangasta, varsinkin julkisissa hetkissä.

Jätä kommentti