Paljon onnea, kuningas Charles!

Yhdistyneen kuningaskunnan ja neljäntoista muun maan hallitsija sekä Kansainyhteisön päämies kuningas Charles III täyttää tänään 75 vuotta. Suuret onnittelut!

Charles Philip Arthur George syntyi Buckinghamin palatsissa 14.11.1948 klo 21:14 silloisen Edinburghin herttuatar prinsessa Elisabetin ja Edinburghin herttua Philipin esikoisena. Hän oli Britannian kruununperijä ennätykselliset 70 vuotta äitinsä valtakauden ajan vuosina 1952-2022. Charles nousi valtaan 73-vuotiaana 8.9.2022 Elisabetin kuoleman myötä.

Kuningas Charles kruunajaispotretissaan toukokuussa 2023, käsissään valtakunnanomena ja hallitsijan valtikka.
Kuningas Charles III kruunajaispotretissaan toukokuussa 2023. Kuva: Hugo Burnand

Valtakausi on lähtenyt reippaasti liikkeelle

Kuningas Charlesin ja hänen puolisonsa kuningatar Camillan valtakauden voi sanoa lähteneen reippaasti liikkeelle. Moni (minä mukaan lukien) varmasti ajatteli ennakkoon vallanvaihtoa tuulisemmaksi ajanjaksoksi.

Monarkian jatkuvuus tuli kuitenkin hyvin esiin: vankat perinteet ja seremoniat kantoivat show’ta. Maailma suri kuningatar Elisabetia, ja kun hautajaisten jälkeen palattiin taas arkeen, niin monarkian juna puksutti jo täyttä vauhtia eteenpäin Charles uutena kuljettajanaan.

Hovissa on ollut meneillään monenlaisia vallanvaihtoon liittyviä muutoksia, mutta ulospäin kuninkaallisen perheen elämä on aika pitkälti business as usual. Olemme nähneet paljon näitä “ensimmäisiä”, kun Charles on luotsannut ensimmäistä kertaa hallitsijana esimerkiksi valtiovierailuja, parlamentin avajaisia ja Sandringhamin joulua.

Charles ja Camilla matkalla parlamentin avajaisiin marraskuussa 2023. Kuva: House of Lords / Roger Harris

Vuoden ehdoton kohokohta oli tietysti Charlesin ja Camillan toukokuiset kruunajaiset, jossa eteemme vyörytettiin lähes ähkyksi asti perinteitä ja kuninkaallista symboliikkaa pursuavia arvoesineitä aina kruunuista kruunajaislusikkaan. Tällaisten spektaakkelien järjestämisen britit kyllä taitavat.

Uusi kuningas on kohdannut myös vastatuulta. Kaduilla on näkynyt protesteja monarkiaa vastaan, eikä esimerkiksi Kansainyhteisön maissa jyllääviä itsenäisyyshaaveita voi pysäyttää. Ylipäätänsä Charles tasapainoilee historian painolastien ja nykypäivän ilmapiirin välillä, eikä kuningasparin henkilökohtainen suosio anna samanlaista “puskuria” kuin valtavan suositulla kuningatar Elisabetilla oli.

Jo useamman vuoden brittihovia piinanneet perhedraamat ovat niin ikään jatkuneet; prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin välirikko muun perheen ja hovin kanssa otti uusia kierroksia Sussexien vuosi sitten julkaistun Netflix-dokumentin ja sitä seuranneen Harryn elämäkerran myötä. Liennytyksen merkkejä ei ole ollut ilmoilla.

Kuningas Charles Windsorien johdossa

Kuningas Charles on suunnitellut valtakauttaan vuosikymmenien ajan. Hänen tiedetään haluavan pienentää kuningasperheen työskentelevien jäsenten määrää. Tällä hetkellä työkuninkaallisiksi lasketaan seuraavat henkilöt:

 • Kuningas Charles ja kuningatar Camilla
 • Walesin prinssi William ja prinsessa Catherine
 • Edinburghin herttua prinssi Edward ja herttuatar Sophie
 • Prinsessa Anne (hänen puolisonsa sir Tim Laurence ei ole kuninkaallinen)
 • Gloucesterin herttua prinssi Richard ja herttuatar Birgitte
 • Kentin herttua prinssi Edward
 • Kentin prinsessa Alexandra

Iltapäivälehdissä on kirjoiteltu toistuvasti, että Charles olisi jo pienentänyt työporukkaa, mutta todellisuudessa tähän kokoonpanoon ei ole hänen valtakaudellaan tehty muutoksia. Sussexit ja prinssi Andrew hyllytettiin jo kuningatar Elisabetin aikana. Elisabet ja prinssi Philip taas poistuivat vahvuudesta “luonnollisesti”.

Windsorien työkuninkaalliset kruunajaispotretissa. Kuva: Hugo Burnand

En usko, että kuningas Charles komentaisi Gloucesterin ja Kentin sukulaisia eläkkeelle. Koko elämänsä kuninkaallisille velvollisuuksille omistaneet serkut tekevät työtä loppuun asti niin kauan kuin jaksavat.

Charlesilla on sen sijaan ollut vaikutusta perheenjäsentensä titteleihin. Kuninkaaksi tultuaan hän teki pojastaan Williamista Walesin prinssin. Maaliskuussa hän myönsi veljelleen Edwardille Edinburghin herttuakunnan – asiastahan oli sovittu perheen kesken jo vuosikymmeniä sitten.

Jonkinlainen kapula Charlesin rattaisiin oli Harryn ja Meghanin päätös alkaa käyttää lapsistaan Archiesta ja Lilibetistä kuninkaallisia arvonimiä, joihin nämä virallisesti ovat oikeutettuja nyt, kun heidän isoisänsä on kuningas. Päätöksen uskotaan olleen Charlesin suunnitelmien vastainen, mutta kuningas ei ole toistaiseksi toiminut poistaakseen lapsenlapsiltaan nämä arvonimet. Nyt Sussexeilla on oma kuninkaallinen klaaninsa Kaliforniassa, vaikka Archie ja Lilibet ovat minimaalisen vähän kontaktissa kuninkaallisen sukuperintönsä kanssa.

Kuningaspari Buckinghamin palatsin parvekkeella kruunajaispäivänä. Kuva: Chris Jackson

Pieni, mutta konkreettinen askel Charlesin haluamaan suuntaan on kuitenkin se, että Buckinghamin palatsin parvekkeella ei ole juhlahetkien yhteydessä enää useampaan vuoteen nähty koko Windsorin klaania, vaan ainoastaan suvun työkuninkaalliset. Aiemmin siellä nähtiin kuningatar Elisabetin serkkujenkin lapsia, nykyisin taas esimerkiksi prinsessat Beatrice ja Eugenie eivät enää pääse parvekkeelle.

Työkuninkaallisten määrä on brittihovissa päivänpolttava kysymys. Kuningasperhe ei tästä nuorene, ja tällä hetkellä William ja Catherine ovat perheen ainoat alle 50-vuotiaat edustuskuninkaalliset. Menee helposti vielä 20 vuotta, ennen kuin heidän lapsensa ovat valmiita täysipäiväiseen edustusrooliin.

Ratkaisuksi on spekuloitu välillä Yorkin prinsessoja, välillä taas prinssi Edwardin tytärtä lady Louisea. Vaihtoehtona on koittaa pärjätä nykyisellä porukalla – se tosin tarkoittaa sitä, että kun väki vähenee ja ikääntyy, kuningasperheen työsarkaa joudutaan karsimaan raskaalla kädellä.

Mitä sinulle on jäänyt mieleen kuningas Charlesin valtakauden alusta?

Aiheeseen liittyviä postauksiani:

2 kommenttia artikkeliin ”Paljon onnea, kuningas Charles!

 1. Kiitos taas kivasta päivityksestä!

  Parhaiten mieleen on jäänyt kruunajaiset, totta kai! Se pömpöösiys oli aivan upeaa seurattavaa. ❤

  Harmittaa, kun en ole saanut aikaiseksi lähettää Charlesille onnittelukorttia syntymäpäivän johdosta. Vastaakohan hovi kovin myöhään saapuviin kortteihin? 🤔

  Huomasin lööpeistä, että tulossa on taas uusi Harry&Meghan-paljastuskirja. Materiaalia näyttää riittävän.

  • Kortti vaan menemään, tuskin pieni viivästys haittaa! Mullakin menee usein tosi viime tippaan. Viive voi näkyä niin, että vastauksen varmaan saa viimeisten joukossa. 😄

   Joo, se Omid Scobien kirja puhuttaa nyt. En oikein tiedä, jaksanko lukea vaikka tavallaan kiinnostaa. The Crownin uusi kausi varmaan myös valtaa lehdet, niin tulee taas ähky brittihovia.😅

Jätä kommentti