Kruunajaisten pukuloistoa, osa 1 – brittikuninkaalliset

Kruunajaiset ovat monella tapaa erityinen ja ainutlaatuinen tilaisuus, erityisesti vaatetuksen osalta. Tiaroja emme menneiden aikojen tapaan tällä kertaa nähneet, mutta kruunajaisten pukuloistoa oli silti ilo katsella. Aloitamme puvuston läpikäymisen isännistä ja muutamista muista brittivieraista, ja jatkamme seuraavassa osassa ulkomaisilla kuninkaallisilla.

Olen aiemmin postannut jo virallisista kruunajaispotreteista sekä juhlapäivän kohokohdista.

Kruunajaisten pukuloistoa näkyi mm. virallisessa ryhmäpotretissa, jossa kuninkaalliset kuvattiin juhlavaatteissa ja ritarikuntien viitoissa.
Kruunajaisten virallinen ryhmäkuva Windsorien työkuninkaallisista. Kuva: Hugo Burnand

Kruunajaisista ei voi sanoa puuttuneen loistoa, mutta olen nähnyt sosiaalisessa mediassa hiukan jakautuneita reaktioita kuninkaallisten pukeutumiseen. Ritarikuntien komeat viitat ja naisten yhtenäinen valkoinen vaatetus toivat juhlallisuutta, mutta samaan aikaan moni toivoi viimeiseen asti tiaroja tähän ainutlaatuiseen valtiolliseen juhlatilaisuuteen. Huomiota saivat myös muutamat yksittäiset asut.

Kuningas Charles

Kuningas Charlesin yllä nähtiin monenlaisia viittoja, kruunuja ja kruunajaisvaatteita. Westminster Abbeyyn saapuessaan Charlesilla oli karmiininpunainen valtakunnan viitta (Robe of State), jonka alta pilkotti päällyspaita/tunika, valkoinen aluspaita, laivaston housut sekä kultaisilla soljilla koristellut kengät. Kaulassa oli Sukkanauharitarikunnan kunniamerkki (badge) käädyssä (collar).

Embed from Getty Images
Kuningas saapuu kirkkoon

Seremonian aikana Charles puettiin yksinkertaiseen pellavatunikaan (Colobium Sindonis), kultaiseen “supertunikaan” (Supertunic), kultaiseen viittaan (Royal Robe tai Imperial Mantle), kuninkaalliseen stoolaan, miekkavyöhön, kruunajaishanskaan ja tietysti kruununjalokiviin. Kruunaus tapahtui Pyhän Edvardin kruunulla.

Embed from Getty Images
Kruunaamiseen liittyy monia perinteisiä vaatekappaleita

Seremonian lopussa Charles vaihtoi violettiin tunikaan, Imperial State Crowniin sekä tummanviolettiin samettiviittaan (Robe of Estate tai Imperial Robe). Sukkanauharitarikunnan käädyssä roikkui poistuessa valtava timanttinen riipus.

Saapuessa ja lähtiessä nähdyt samettiviitat olivat kumpikin Charlesin isoisän Yrjö VI:n kruunajaisista.

Embed from Getty Images
Charles lähtemässä kirkosta

Viittojen alla olleet värikkäät tunikat olivat aiempien sukupolvien kruunajaistyylin inspiroimia. Luulin koko ajan, että kyseessä oli yksi tunika, joka näytti vain vähän eri sävyiseltä sisätiloissa ja luonnonvalossa. Useassa blogissa on kuitenkin sanottu, että tunikoita oli kaksi, kuten samettiviittojakin: saapuessa punaisempi sävy ja lähtiessä violetti.

Kuningatar Camilla

Kuningatar Camilla seurasi edeltäjiensä toimivaksi toteamaa kaavaa: valkoista ja kultaa. Valkoisen takkimekon ja siihen sointuvan hameen takana oli hänen luottosuunnittelijansa Bruce Oldfield.

Pukuun oli kirjottu kulta- ja hopealangoilla luonnonkukkia (päivänkakkaroita, lemmikkejä, keltamoita ja peltopunkia) ja kansalliskukkia (Englannin ruusu, Walesin narsissi, Skotlannin ohdake ja Pohjois-Irlannin apila). Helmaan oli kirjottu myös kuningattaren monogrammi, kuningasparin koirat Bluebell ja Beth sekä kauniina eleenä Camillan lasten ja lastenlasten nimet. Kuningattaren kengissä oli niin ikään hänen monogramminsa.

Embed from Getty Images
Kuningattaren puku. Neljännessä kuvassa kuningatar Elisabetin vanha viitta vuodelta 1953.

Kirkkoon saapuessaan Camilla käytti kuningatar Elisabetin karmiininpunaista valtakunnan viittaa vuodelta 1953. Poistumista varten hänelle oli tehty uusi violetti viitta, jonka kirjailuista vastasi Royal School of Needlework. Viitassa oli kuningattaren monogrammi, kansalliskukat sekä lukuisia muita henkilökohtaisia luontoviittauksia, muun muassa kieloja, myrttiä, ritarinkannuksia, ruiskukkia, tammenlehtiä ja erikoisuutena myös hyönteisiä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kruunajaisviittaan on kirjottu hyönteisiä. Viitassa on yhteensä 24 eri kukkalajia.

Pidin Camillan puvusta, mutta jälkikäteen näin Twitterissä yhden huomion, jota en voi olla enää huomaamatta. Hovikirjeenvaihtaja ihmetteli viittojen kummallista kiinnitystä, joka näytti siltä, kuin kuningattarella olisi reppu selässä. 😀 Can’t be unseen!

Camillan kirkosta lähtiessä käyttämä ja potretteihin ikuistettu uusi viitta oli koristeltu näyttävästi. Bongaatko mehiläisten ja perhosen lisäksi myös etanan, koppakuoriaisen ja sudenkorennon? Kuva: Royal School of Needlework

Koruina Camillalla oli upea kruunajaiskaulakoru, timanttikorvakorut omasta kokoelmastaan, pieni kultainen rannekoru sekä kihla- ja vihkisormuksensa.

Kuningatar Maryn kruunussa oli nyt kahdeksan sijaan neljä kaarta, ja siihen oli istutettu kuningatar Elisabetin henkilökohtaiseen kokoelmaan kuuluneet Cullinan III, IV ja V -timantit.

Embed from Getty Images
Kuningatar Maryn kruunu Camillalla ja Marylla sekä lähikuvat Cullinan-timanteista

Walesit

Walesin prinsessa Catherinella oli valkoinen Alexander McQueenin puku, jonka hopeakirjailuihin oli kuvattu neljä kansalliskukkaa. Kaunis kukkapäähine oli McQueenin ja modisti Jess Collettin yhteistyötä. Pukua ei päivän aikana valitettavasti nähty kauhean hyvin Royal Victorian Orderin ritarikunnan viitan alta.

Katella oli tutut prinsessa Dianan korvakorut sekä uutuutena kuningatar Elisabetille kuulunut kolmirivinen timanttikaulakoru, jonka Elisabet sai lahjaksi isältään vuonna 1950. Kaulakoru nähtiin vasta maanantaina julkaistuissa potreteissa, joita varten naiset olivat riisuneet viitat.

Embed from Getty Images
Walesin prinssipari saapumassa kirkkoon

Potreteista alkoi mielenkiintoinen väittely Katen asusta. Tv-lähetyksen aikana viitan alta näkyneen mekon pääntie oli nimittäin selvästi erilainen kuin potreteissa, vaikka look on muuten samanlainen. Useat Twitterin muotiasiantuntijat ovat syynänneet päivän kuvia suurennuslasilla ja uskovat Katella olleen kaksi eri pukua.

En todellakaan nipota siitä, että naiset hankkivat kruunajaisiin uudet puvut, mutta kaksi lähes identtistä pukua? Jos tiarat jätettiin kotiin pröystäilyvaaran vuoksi, niin millaisen viestin lähettää kaksi pukua? Pidän myös Katen päähineestä, mutta somessa on myös huomioitu, että uuden tyyriin tiaramaisen päähineen sijaan olisi voinut käyttää niitä olemassa olevia tiaroja ihan ilmaiseksi.

Katen puvun kaula-aukko oli selvästi erilainen seremoniassa ja potreteissa, mikä vihjaa kahdesta eri puvusta

Walesin prinssi William oli pukeutunut walesilaiskaartin univormuun ja Sukkanauharitarikunnan samettiviittaan.

Prinssiparin lapset olivat tyylikäs trio. Isoisänsä paašipoikana toiminut prinssi George oli punaisessa livreessä, kun taas prinsessa Charlotte ja prinssi Louis oli sävytetty vanhempiensa asuihin. Charlotte oli Katen mini-minä, ja Louis’n tumma asu sointui Williamin viittaan.

Twitter-yleisö huomautti mielestäni osuvasti, että Charlotte ja Louis muistuttivat Tähtien sodan prinsessa Leiaa ja Luke Skywalkeria. 😀

Embed from Getty Images
Prinssi George, prinsessa Charlotte ja prinssi Louis

Prinsessa Anne ja Zara Tindall

Prinsessa Anne edusti Skotlannin Ohdakeritarikunnan viitassa, jonka alla hänellä oli Blues and Royals -rykmentin univormu. Anne on rykmentin kunniaeversti. Kirkon jälkeen hän ratsasti kruunajaiskulkueessa yhtenä hallitsijan seremoniallisista henkivartijoista. Charles oli pyytänyt sisartaan tähän tehtävään.

Embed from Getty Images
Prinsessa Anne ja sir Tim

Zara Tindallilla oli kaunis vaaleansininen asu, timanttikorvakorut sekä rintakoru, joka oli Charlesin häälahja Annelle vuonna 1973.

Embed from Getty Images
Zara Tindall oli erityisen tyylikäs

Edinburghit

Edinburghin herttuatar Sophie edusti Katen tavoin RVO:n viitassa, jonka alla hänellä oli valkoinen Suzannah Londonin puku sekä Jane Taylorin hiuskoriste. Sophiella oli myös timanteista ja safiireista tehdyt korvikset. Prinssi Edward oli pukeutunut Sukkanauharitarikunnan viittaan.

Embed from Getty Images
Edinburghin herttuapari

Lady Louisella oli Suzannah Londonin kaunis kukkakuvioinen mekko ja sydänaiheiset Cartierin korvakorut ja kaulakoru.

Embed from Getty Images
Lady Louise

Yorkit

Prinssi Andrew oli pukeutunut monien sukulaistensa tavoin Sukkanauharitarikunnan viittaan. Tyttäristä prinsessa Beatrice yhdisti vadelmanpunaiseen Beulah Londonin mekkoon kullansävyiset asusteet ja punaisista jalokivistä tehdyt Garrardin korvakorut.

Embed from Getty Images
Prinsessa Beatrice ja prinssi Andrew

Prinsessa Eugenien laivastonsininen asukokonaisuus oli Fendin käsialaa. Myös Eugenie luotti koruvalinnoissa Garrardiin: timanttinen kaulakoru ja korvakorut olivat Albemarle-kokoelmasta, ja kaulakorun kuviointi on saanut inspiraationsa Girls of Great Britain and Ireland -tiaran kuvioinnista.

Embed from Getty Images
Prinsessa Eugenie odottaa parhaillaan toista lastaan

Muu kuninkaallinen perhe

Prinssi Harry pukeutui Diorin mittatilaustyönä tehtyyn sakettiin.

Embed from Getty Images
Harry luotti Dioriin

Kuningatar Elisabetin serkuista Kentin herttua prinssi Edward ja Gloucesterin herttua prinssi Richard olivat Sukkanauharitarikunnan viitoissa, kun taas herttuatar Birgitte, Kentin prinsessa Alexandra ja Kentin prinssi Michael edustivat RVO:n viitoissa. Birgittellä ja Alexandralla oli viittojen alla Katen ja Sophien tavoin valkoista.

Alexandra on myös Sukkanauhojen jäsen, mutta tiettävästi aika hauraassa kunnossa oleva prinsessa oli valinnut ilmeisesti käytännön syistä raskaan samettiviitan sijaan RVO:n kevyemmän asun. Hän 86-vuotias, ja tekee edustustehtäviä vain harvoin. Kruunajaispotretissa Edinburghin herttuapari kirjaimellisesti kannattelee häntä.

Embed from Getty Images
Kentit ja Gloucesterit (prinssi Edwardin puoliso herttuatar Katharine, 90, ei osallistunut kruunajaisiin)

Vierasjoukosta löytyi myös prinsessa Margaretin lapset Snowdonin jaarli David ja lady Sarah Chatto perheineen. Sarahilla oli tyylikäs kermanvärinen asu, ja jaarli Davidin tytär lady Margarita Armstrong-Jones oli valinnut ylleen vaaleanpunaista. Pidän väristä, mutta mekko oli mun makuun ihan liian levoton.

Embed from Getty Images
Snowdonin jaarli David; lady Margarita ja lady Sarah selin kameraan; lady Margarita

Kentin prinssiparin tytär lady Gabriella Kingstonin pirteän pinkki asukokonaisuus oli kaunis. Gabriellan apilakoru on kuningatar Maryn perintöä 1800-luvun loppupuolelta. Paikalla oli myös muita kuningatar Elisabetin serkkujen lapsia, mutta heistä on huonosti kuvamateriaalia.

Embed from Getty Images
Lady Gabriella Kingston veljensä lordi Frederick Windsorin kanssa; Gloucesterin herttuaparin tytär lady Rose Gilman; Kentin herttuaparin tytär lady Helen Taylor

Muita merkkivieraita

Myös prinsessa Catherinen perhe oli kutsuttu; Michael ja Carole Middleton, James Middleton ja Pippa Matthews.

Embed from Getty Images

Huomiota herätti tyylikkääseen siniseen asuun pukeutunut Britannian parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt, joka on myös Privy Councilin eli valtakunnanneuvoston Lord President. Hän on ensimmäinen nainen, joka on saanut kunnian kantaa kruunajaismiekkaa.

Embed from Getty Images
Penny Mordaunt

Kuningatar Camillaa tuki päivän aikana hänen sisarensa Annabel Elliot sekä ystävätär Lansdownen markiisitar Fiona Petty-Fitzmaurice, eli “Ladies in Attendance”.

Embed from Getty Images

Camillan lapset Laura Lopes ja Tom Parker Bowles olivat luonnollisesti kutsuvieraiden joukossa.

Embed from Getty Images

Asutiedot löydetty seuraavista blogeista: The Court Jeweller (Charles ja Camilla, muut työkuninkaalliset, muu perhe), UFO No More.

Kuka oli sinun suoikkisi näistä brittivieraista? Kuningasparin lisäksi mun mieleen jäi erityisesti Kate, Charlotte ja Zara. Valinta oli vaikea, kun asut olivat mielestäni yleisesti hyvin onnistuneita! Kukaan brittikuninkaallisista ei ollut mielestäni katastrofaalinen.

15 kommenttia artikkeliin ”Kruunajaisten pukuloistoa, osa 1 – brittikuninkaalliset

 1. Minustakin oli pääosin onnistunutta ja päivän juhlallisuuteen sopivaa pukeutumista. Suosikkeja oli Zara ja lady Gabriella. Lady Louise oli myös tosi tyylikäs! Nuo kukkahiuskoristeet oli hyvä vaihtoehto tiaroille ja toi juhlallisuutta. Charlotten asu oli myös hieno vaikka häntä nyt ei tässä ollutkaan mainittu 🙂

 2. Ylen lähetyksessä muuten vähän hämmästeltiin, ettei Charlesilla nähty sotilasunivormua ollenkaan. En kyllä nyt muista, miten aiemmilla kuninkailla on ollut?

  • Ennakkoon mun mielestä oletettiin, että Charles haluaisi edeltäjistään poiketen polvihousujen ja tunikoiden sijaan pukeutua univormuun, mutta nyt sitten hämmästys olikin se, että näin ei tapahtunut. Ja univormu ehkä olisi aika jykevä ja jäykkä valinta noiden viittojen alle? 🤔

 3. Walesin prinsessa Catherinella oli ohut irroitettava yläosa puvun päällä suojaamassa puvun koristelua raskaan Royal Victorian Orderin ritarikunnan viitan alla. Ei kahta pukua.

  • Ootko löytäny tälle varmistusta? Mulla ei ole osunut silmiin. Sitä moni arveli ensin, mutta useat bloggaajat ovat kuvia syynättyään olleet sitä mieltä, että viitan tai muun irtonaisen yläosan reuna olisi näkynyt päivän kuvissa.

 4. Penny Mordaunt näyttää tuossa puvussa ja miekka kädessään ihan joltain antiikin ajan papittarelta uhraaamassa jumalille. Ja tämä on ehdottomasti kehu.

  • Kokonaisuus on tosi upea! Näissä kuninkaallisissa juhlissa on se hauskaa, kun ei ikinä tiedä mistä tulee sellainen yllättävä puheenaihe. 😄

 5. Hauskaa että tässä oli mainittu osa internetkansan reaktioista, itse meemisukupolvea olevana arvostan!

  Charlotesta ja Louis’sta olikin tokaistu ”Empire strikes back” ja joku oli twiitannut Annen kuvatekstiksi että hän on valmiina kukistamaan Napoleonin 😀

  Huvitti myös Camillan yhdennäköisyys hovinaistensa(?) kanssa, hyvä että on stunttinäyttelijätkin paikalla xD

 6. Kruunajaisten pukuloistoa oli iso seurata! Pukukoodista vähän, ymmärrän että vieraiden kannalta juhlava päiväasu ja mahdollisesti hattu on huomattavasti helpompi pukukoodi kuin juhlapuku, mutta kyllä Kate, Sophie, herttuatar Birgitte ja prinsessa Alexandra olisivat voineet laittaa tiarat päähän kun heillä oli pitkät juhlapuvut viittojen alla ja osalla myös tuollaiset tiaramaiset hiuskoristeet. Halvemmalla olisi tosiaan päässyt tiaroilla! 😂

  Charles vaihtoi yllättävän monta kertaa vaatteita seremonian aikana. Mun suosikka oli ehdottomasti kultainen supertunika! Camilla ja Ladies in Attendance näyttivät upeilta, ei mitään valittamista! Muita erityisiä onnistumisia oli mielestäni prinsessa Charlotte, lady Louise ja Zara Tindall. Chalotte näytti aivan ihanalta, ihan mini-Kate. Louise oli myös tyylikäs ja nyt oli astetta aikuisempi look kuin mitä hänellä on yleensä nähty. Se ei siis missään nimessä ollut liian vanhentava vaan juuri sopiva nuorelle aikuiselle. Zara taas oli klassisen tyylikäs.

  Luin, että Eugenien korusetti olisi yli 150 000 punnan arvoinen. Luuletko, että hänellä tai Jackilla olisi varaa ostaa noin kallis korusetti vai olikohan se lainassa Garrardilta? Kuvittelen, että Charles pystyisi ostamaan vastaavan hintaisen settin vaikka Camillalle lahjaksi, mutta kaikille muille tuo tuntuu aika isolta summalta…

  • Olen nähnyt vähän kritiikkiä (tai enemmänkin vaan mielipiteita), että pukukoodin suhteen linja oli vähän hukassa. Että ei oikein tiedetty, mitä olla. Ja vaikka Katen päähineestä kovasti tykkäsinkin (juuri siksi, kun se muistuttaa tiaraa ja olisi muuten upea malli modernille tiaralle!) niin onhan se totta, että jos tuollaisen ns. iltalookin halusi, niin eikö sitten olisi voinut vaan käyttää niitä tiaroja.

   Garrardin sivuilla Eugenien kaulakoru ja korvakorut ovat noin 130 000 punnan hintaisia. Kallistun kyllä lainan puoleen, vaikka en Eugenien ja Jackin raha-asioista sen enempää tiedä. Muistan lukeneeni joskus, että Eugeniella ja Beatricella olisi jotkut rahastot, mutta eihän esimerkiksi Andrew’n tai Sarahin rahatilannetta ole pidetty mitenkään loistavina. Yli 100k kuulostaa isolta summalta yhdestä korusetistä, kun Eugenie ei kuitenkaan osallistu tiaratilaisuuksiin muuten.

 7. Zaralla oli ehdottomasti tyylikkäin asu. Väri, leikkaus, koko, just paras! Lady Louise oli myös kauniisti pukeutunut, hän on kasvonpiirteiltäänkin oikeastaan todella nätti ja kaunis.
  Pippan asu oli myös leikkaukseltaan hieno mutta väri ei sykäyttänyt yhtään.
  Yorkin siskokset pukeutuvat minun makuun lähes aina kummallisesti mutta ilmeisesti ovat itse tyytyväisiä pukeutumislinjaansa. Charlenen asusta tuli mieleen 80-luvun isonappiset kotimekot.
  Yleisesti ottaen paljon oli rahaa laitettu asuihin, asusteisiin ja koruihin; Charles olisi voinut laittaa pukukoodiksi kierrätysasut😉 niin olisivat vieraat voineet käyttää tiaroita uusien hattujen sijaan ja kaivaa komeroistaan vintagemekkoja.

  • Mäkään en pitänyt ruhtinatar Charlenen asusta, mutta palataan siihen tarkemmin seuraavassa postauksessa!

   Vintagemekot olisivatkin olleet hauska teema!

   Beatrice ja Eugenie ovat mun silmissä jotenkin epätasaisia pukeutuja. Onnistuessaan upeita, mutta aika usein on myös sellaisia kummallisia asuvalintoja. Molemmat ovat kyllä mielestäni petranneet viime vuosina.

Jätä kommentti