Kuningas Charlesin ja kuningatar Camillan kruunajaispotretit

Lauantaisten kruunajaisten perkaaminen jatkuu! Jaoin Seuran puolella jo kruunajaisten kohokohdat, mutta tänään maanantaina hovi on jakanut viralliset kruunajaispotretit! Työstän parhaillaan myös asukoostetta tänne Salonkiin (se on luvassa myöhemmin tällä viikolla), joten kyllähän tässä on vielä puitavaa vaikka kuinka ja paljon.

Kuningas Charles ja kuningatar Camilla valitsivat suuren päivänsä viralliseksi valokuvaajaksi brittiläisen Hugo Burnandin, joka on kuvannut kuningasparia sekä virallisissa yhteyksissä että yksityisesti jo yli 20 vuoden ajan. Sama mies otti heidän ja myöhemmin myös prinssi Williamin ja prinsessa Catherinen hääkuvat.

Hovi julkaisi viralliset kruunajaispotretit kaksi päivää juhlan jälkeen. Kuvassa kuningas Charles istumassa Buckinghamin palatsin valtaistuinsalissa kruununjalokivien kanssa.

Virallisessa kruunajaispotretissaan kuningas Charles on kuvattu istumassa Buckinghamin palatsin valtaistuinsalissa. Kuninkaalla on yllään syvän violetti ja kärpännahalla koristeltu samettiviitta (Robe of Estate), joka nähtiin hänellä Westminster Abbeysta poistuessa. Viitan alla on niin ikään violetti kruunajaistunika sekä laivastounivormun housut.

Charlesilla on päässään Imperial State Crown ja käsissään valtakunnanomena sekä hallitsijan valtikka. Kuninkaan käyttämä tuoli kuuluu tuolipariin, joka valmistettiin vuonna 1902 tulevalle kuningas Yrjö V:lle ja kuningatar Marylle Edvard VII:n kruunajaisiin.

Kuningatar Camilla on kuvattu omassa potretissaan seisomassa Buckinghamin palatsin vihreässä salongissa yllään oma Robe of Estate -viittansa ja häntä varten hiukan muokattu kuningatar Maryn kruunu. Valkoinen ja kultakirjailtu kruunajaispuku on Camillan luottosuunnittelija Bruce Oldfieldin käsialaa. Sekä viitassa että puvun hameenhelmassa on kuningattaren monogrammi CR. Puvun helmaan oli kirjailtu melko huomaamattomasti myös hänen lastensa ja lastenlastensa nimet. Hauska yksityiskohta oli myös kuningasparin kahden rescuekoiran, Bluebellin ja Bethin, kirjaillut hahmot hameenhelman etuosassa.

Kaulassa Camillalla oli 1800-luvun puoliväliltä peräisin oleva “kruunajaiskaulakoru”, joka on on ollut vuodesta 1902 brittikuningatarten kruunajaisten kaulakoruvalinta. Timanttikorvakorut olivat Camillan omasta kokoelmasta ja uudempaa tekoa.

Yhteiskuvassaan kuningaspari seisoo valtaistuinsalissa. Mä en ole ihan päättänyt, tykkäänkö tästä Charlesin kirkkaanliilasta tunikasta, mutta puhutaan siitä lisää sitten asupostauksessa!

Kuuluisilla portaille on ikuistettu jälleen kerran myös ryhmäkuvia kuninkaallisesta perheestä. Muun muassa perhedraamojen vuoksi tämä rajanveto työkuninkaallisten ja laajemman kuninkaallisen perheen välillä on selvästi tullut jäädäkseen, ja nyt “perhepotretissa” hymyilevät tosiaan ainoastaan virallisesti hovia edustavat kuninkaalliset.

Vasemmalta oikealle: Kentin herttua prinssi Edward, Gloucesterin herttuatar Birgitte, Gloucesterin herttua prinssi Richard, sir Tim Laurence, prinsessa Anne, kuningas Charles, kuningatar Camilla, Walesin prinssi William, Walesin prinsessa Catherine, Edinburghin herttuatar Sophie, (Kentin) prinsessa Alexandra sekä Edinburghin herttua prinssi Edward.

Perheen naiset ovat univormupukuista Annea lukuun ottamatta koordinoineet valkoiset asut. Kiva, että kuvasta saa paremman käsityksen ritarikuntien viittojen alla olleista puvuista. Miehet puolestaan ovat Annen puolisoa ja kuningatarta lukuun ottamatta ovat Sukkanauharitarikunnan juhlakaavuissa.

Tulee taas vähän ristiriitaisia ajatuksia: ymmärrän hyvin, että monimutkaisen perhetilanteen ja myös monarkian uudistamisen vuoksi julkaistuissa kuvissa näkyy nyt vain työkuninkaallisia (huomatkaa, että edes lapset eivät päässeet tähän potrettiin). Mutta toivottavasti joskus näemme vielä myös kuvia muiden sukulaisten kesken. Aiemmissa kruunajaisissa tyyliin jokainen sukuhaara on ottanut omat potrettinsa. 😀

Ja vaikka ei nyt siitä kuninkaan nuoremmasta pojasta jaksa taas jauhaa, niin ajatelkaa, että jos punapäinen prinssimme lähti kirkosta suoraan lentokentälle, niin Charlesin kruunajaisista ei siinä tapauksessa oikeasti ole edes otettu virallista kuvaa, jossa kuningas olisi molempien jälkeläistensä kanssa.

8 kommenttia artikkeliin ”Kuningas Charlesin ja kuningatar Camillan kruunajaispotretit

 1. Klassisen tyylikkäät kuvat. Camillan kuvassa ehkä vähän levoton tausta vrt. Charlesin kuva, mutta ei liian häiritsevästi. Asuista kommentit jätän siihen asupostaukseen, paitsi pakko sanoa et ihastuin niihin Camillan pukuun kirjailtuihin perheenjäsenten nimiin ja koirien kuviin! Ihana idea.

  • Ja se piti vielä sanomani, että toivottavasti on otettu kuva Charlesista, Williamista ja Georgesta yhdessä!

  • Koirat oli hauska yksityiskohta! 😀 Aika erikoinen valinta, kun miettii että ne koirien silhuetit kuitenkin ihan selvästi näkyvät (toisin kuin nimet), mutta kyllä persoonallisuutta voi vähän näyttää!

 2. Hienoja kuvia. Jäi mietityttämään miksei Kentin prinssi Michael ole näissä kuvissa? Onko hän ainut joka on eläköitynyt ja ei siksi työkuninkaallisena ole kuvissa vai mistä johtuu. Työkuninkaallinenhan hänkin on aiemmin kuitenkin ollut tietääkseni.

  • Prinssi Michael ei ole koskaan ollut työkuninkaallinen siinä määrin kuin sisaruksensa. Hän on edustanut vaimonsa kanssa kuningatar Elisabetia toisinaan ulkomaisissa tapahtumissa, mutta hänen perhettään ei rahoiteta julkisista varoista. Michaelilla on tietääkseni ollut yksityistä konsulttiliiketoimintaa. Prinssipari tekee myös hyväntekeväisyyttä, mutta he eivät ole työkuninkaallisia.

   Perheellä on “grace and favour” -asunto Kensingtonin palatsissa, mikä on merkittävä etu, mutta en osaa, onko kuningatar Elisabet esimerkiksi maksanut yksityisesti jotain korvausta vaikkapa tehtyjen työtehtävien mukaan.

 3. Mielestäni oikein onnistuneet potretit! Sussexeistä sen enempää jauhamatta niin kyllä mulla tuli vähän suru koko perheen puolesta. Näissä kuvissa vaikeat perhesuhteet tulee jotenkin tosi konkreettisesti näkyviin kun niin monta perheenjäsentä ei tähän yhteiskuvaan osallistunut. Kuvat tietenkin muistuttaa asiasta vielä vuosikymmeniä. Mun mielestä on myös aika imagollinen ongelma, että Britannian kuninkaallinen perhe ei tunnu yhtenäiseltä perheeltä ja todella monelle on epäselvää, että kuka on työkuninkaallinen ja kuka ei. Elisabetin serkkujen olisi iän puolesta kyllä aika päästä eläkkeelle (jos he itse tahtovat!) ja silloin kuningasparin tueksi jäisi Anne, Walesit ja Edinburghit. Ei mikään huono tiimi sekään.

  • Toivon, että ovat ottaneet siellä jotain kuvia vaikka kuningatar Elisabetin jälkeläisistä mutta ei sekään potretti kokonainen ole, kun Harry lapsineen puuttuu. Ja Zaran ja Peterin lapset eivät olleet ainakaan kirkossa mukana (en tiedä, olivatko Buckinghamin palatsissa vai kotona).

Jätä kommentti