Kruunajaisten liveseuranta – tervetuloa keskustelemaan päivän tapahtumista

H-hetki lähestyy! Timanttisalongissa on tuttuun tapaan kruunajaisten liveseuranta, eli tervetuloa fiilistelemään ja kommentoimaan päivän tapahtumia! Livelähetystähän voi seurata Ylen kautta TV1:ltä tai Areenasta.

Olen lupautunut vierailemaan Ylen livechatissa kommentoimassa tapahtumia, joten katoan täältä Salongista huomenna jossain kohtaa noin 1,5 tunniksi, mutta olen muuten koko päivän linjoilla. Meillä on ollut edellisten suurtapahtumien aikaan hyvä meininki täällä, joten toivottavasti joku jaksaa liittyä seuraani huomennakin! 🙂

Hevoset

Hovi on jakanut kuvia hevosista, joilla on kunniatehtävä kruunajaiskulkueessa Gold State Coachin vetäjinä. Neljä tonnia painavaa kulkupeliä vetää kahdeksan “Windsorin harmaata”, jotka on valittu tehtävään vakaan luonteen ja kestävyyden perusteella. Kyse ei siis ole omasta hevosrodustaan.

Kruunajaisissa näkemämme hevoset ovat nimeltään Icon, Shadow, Milford Haven, Newark, Echo, Knightsbridge, Meg ja Tyrone.

Faktoja kruunajaisista

Hovi on postannut sivuilleen myös hauskan listan, jossa on 25 faktaa kuningas Charlesista ja kuningatar Camillasta sekä 50 faktaa kruunajaisista ja niiden historiasta. Muutama poiminta kruunajaisfaktoista:

 1. Charles on peräti 40. Westminster Abbeyssa kruunattava monarkki.
 2. Yrjö II:sta alkaen (1727) kaikki kruunajaiset on järjestetty toukokuun ja syyskuun välillä.
 3. Kruunajaisten nykyaikainen malli on peräisin vuodelta 1902, jolloin Edvard VII ja kuningatar Aleksandra kruunattiin kuningatar Viktorian yli 60 vuotta kestäneen valtakauden jälkeen. Myös kuninkaallisen perheen parvekenäyttäytyminen päivän huipentumana on peräisin juuri Edvardin kruunajaisista.
 4. Kuningatar Elisabetin kruunajaisten aamuna Westminster Abbeyssa odotti yllätys: satoja vuosia vanhalla kruunajaistuolilla oli nukkumassa musta kissa nimeltä Matins!
 5. Vuonna 1661 valmistettu Pyhän Edvardin kruunu, jolla hallitsija kruunataan, on tehty kullasta. Painoa sillä on noin 2,2 kg.
 6. Edvard VII:n kruunajaisissa (1902) Canterburyn arkkipiispa asetti Pyhän Edvardin kruunun vahingossa väärinpäin kuninkaan päähän.
 7. 1700- ja 1800-luvuilla spektaakkelin viihdearvo syrjäytti toisinaan toimituksen uskonnollisen merkityksen. Yrjö III:n kruunajaisissa (1761) osa seurakunnasta alkoi syömään jo saarnan aikana.
 8. Kruunajaisten ikuistaminen nykymedian välineillä eteni vaiheittain 1900-luvulla: Yrjö V:n kruunajaisissa (1911) otettiin valokuvia, Yrjö VI (1937) salli suoran radiolähetyksen, ja Elisabet II:n kruunajaiset (1953) televisioitiin.
 9. Nuorimman hallitsijan ennätystä pitää hallussaan Skotlannin kuningatar Maria, josta tuli kuningatar vuonna 1542 vain kuuden päivän ikäisenä isänsä kuoltua.
 10. Ennen Westminster Abbeyn rakentamista kruunajaiset järjestettiin vaihtelevasti siellä, missä se oli kulloinkin kätevintä; esimerkiksi Bathissa, Oxfordissa ja Canterburyssa.

Lukuvinkki: kirjoitin hiljattain Seuralle isomman artikkelin kuningas Charlesin pitkästä ja kuoppaisesta tiestä kuninkaaksi. Jos fyysinen lehti jäi lukematta, niin artikkeli löytyy nyt Seuran nettisivuilta. Haastattelin artikkeliin tietokirjailija Satu Jaatista.

Noniin, ovatko kaikki valmiina ehkäpä aikamme odotetuimpaan kuninkaalliseen tapahtumaan? Mikä on fiilis kotikatsomoissa? 🙂

85 kommenttia artikkeliin ”Kruunajaisten liveseuranta – tervetuloa keskustelemaan päivän tapahtumista

 1. Mukavaa juhlapäivää kaikille! Harvinaista herkkua tämmöinen, joten totta kai täytyy television ääreen virittäytyä. Toivottavasti Briteissä sää suosisi eikä mitään kaatosadetta tulisi katsojien niskaan 👍🏻

  • Hyvää kruunajaispäivää! 🥳

   Joku kommentoi aiemmin täällä, että britit kyllä seisovat vaikka pyörremyrskyssä kuninkaallisista tapahtumia varten. 😄 Mutta toivottavasti ei ole ihan kaatosade!

 2. Brittimedian perusteella pukukoodi todella on päiväpuku, mutta hatut on merkitty vapaaehtoisiksi. Kuninkaalliset uskoakseni suosivat hattuja, mutta vapaaehtoisuus helpottanee tavallisia vieraita.

 3. Iskä kirjotti just et näyttelijä Emma Thompson puolisoineen on saapunut paikalle 😀

 4. Täällä jo virittäydyn tunnelmaan katsomalla Areenasta BBCn suoraa lähetystä 🥳

 5. Niin jännittävää nähdä miten päivä etenee! 🤩
  Pukukoodi on kyllä valtaisa pettymys.. eniten odoton kyllä pikku Louisin omaa showta, toivottavasti hän ei petä meitä 🤭

 6. Toivottavasti joku tekee editin missä soi Leijonakuninkaan tunnari kun Charles kruunataan hihihi

 7. Seuraan Ylen lähetystä ja istumalihakset tulevat olemaan kovilla. Täytyy tehdä taukojumpat välillä 🙂
  Ihan supermahtavaa on katsoa lähetystä.

 8. Siis kertokaa nyt etten ole ainoa joka itkee!

  Camilla oli ihanan häkeltyneen näköinen.

 9. Voi tulla Louis’lla aika pitkäksi, pitäis olla samanlainen lelupussi kun Ruotsin lapsilla 😀

 10. Musiikki on upeaa. Jos se kuulostaa näin upealta tvn kautta, kirkossa se on taatusti ylimaallista.

 11. On muuten hienot nuo Katen, Charlotten ja Sophien hiuskoristeet! Luulin ensin tiaroiksi, mutta taitaa ne jotain kangasta olla 😀

 12. Liittyykö nää Katen ja Sophien kasvut jotenkin herttuattaren arvonimeen vai sukkanauharitarikuntaan? En muista aiemmin nähneeni, mutta oletan että Williamilla ja Edwardilla yms. on ritarikunnankaavut. Niin onks noi sitten jotkin vaimojen versiot niistä kun eihän Kate ja Sophie kuulu ritarikuntaan?

  • Vaikka oon yleisesti sitä mieltä että kaikkea hyvää vaan Harrylle ja perheelle rapakon taakse ja varmasti oikea ratkaisu heidän kannaltaan, niin kyllä aina tälläisillä tilaisuuksissa harmittaa että he eivät ole tuolla Williamin ja Katen vieressä kaavuissaan eturivissä kuten kuuluisi.

 13. Päästäkää joku minut tuskistani ja kertokaa, kuka tuo siniasuinen miekkanainen on?

   • Googlasin sormet kuumana ja selvisi, että hän on Penny Mordaunt, Lord President of the Council, alahuoneen johtaja ja siis poliitikko.

   • Jostain instajulkaisusta luin että olisi Penny Mordaunt, Lord President of the Council. Eli olisiko sen alahuoneen johtaja..? En osaa suomentaa titteleitä😊

    • Penny Mourdant oli parlamentin alahuoneen johtaja ja samalla Privy Councilin eli valtakunnanneuvoston Lord President eli johtaja. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun miekkatehtävää hoitaa nainen!

 14. Olipa upeat musiikit ja kuoroesitykset seremonian aikana! Samoin kuninkaallisen perheen puvustus oli huikea, ja Katen, Sophien ja Charlotten hiuskoristeet (?) täyttivät kyllä suurimman tiaranjanon 😊 Kyllä Britit osaavat. Kaikkea hyvää Charlesille ja Camillalle!

  Charles näytti aika vakavalta koko seremonian ajan, olikohan kyse jännityksestä? Ihmetytti myös miten paljon vuorosanoja luettiin paperilta – ymmärrän että nämä olisivat käden ulottuvilla unohduksen varalta, mutta mielestäni näihin tukeuduttiin hieman liiaksi.

  Nyt käynnissä oleva paraati on upea myöskin!

  • Musta tuntuu, että brittikuninkaalliset on aina näissä kirkkoseremonioissa tosi vakavana, varmaan uskonnollisuus liittyy asiaan. Ja varmasti myös jännittää että ei tulisi mitään virheitä, kun miljoonat ihmiset katsoo.

 15. Siis oikeastiko nämä tyypit soittavat ja ratsastavat samaan aikaan? Vau!

  Ihana, että Anne on tuolla kunniapaikalla kuninkaan vaunujen vierellä.

  • Oli kyllä hienot kruunajaiset! Seurasin sekä bbc:n lähetystä että yleltä suomeksi selostettua. Olisin kyllä kaivannut enemmän tietoa ihmisistä/asioista suomeksi, kun kaikkea ei ymmärtäny bbc:n selostuksesta.

   Kate, Shopie, Charlotte ja Louisa olivat kyllä upeita! Varsinkin Katelle sininen viitta sopi todella hyvin.

   Hetken aikaa harkitsin josko olisi lähtenyt Lontooseen paikanpäälle, mutta ei sit kuitenkaan. Täytyy mennä katsomaan sitten, kun on Williamin aika. Täytyy olla todella vaikuttava livenä!

   • Seurasitko Ylen livechattia? Minä ja Enni Koistinen ollaan oltu vastailemassa siellä kysymyksiin ja annettu nippelitietoa seremonian aikana jne

    • Ei ollut chatti auki. Aukes aina ruotsiksi, kun yritin aukaista joten annoin olla. Meinas tehä tiukkaa, kun alkoi tv/apit kesken kaiken jumittamaan😅 bbc:n lähetys yle areenasta katkesi mulla juuri kun kruunua oltiin painamassa Charlesin päähän🙄

    • Eka kommenti katosi näköjään bittiavaruutten…
     Ei ollut chatti auki, kun avautui aina ruotsiksi niin en yrittäny kuin pari kertaa.
     Meinasi tehdä tiukkaa, kun katkesi televisiosta nettiyhteys juuri kun kruunua painettiin Charlesin päähän😅 Onneksi oli tabletilla toinen lähetys auki!

     • Joku muukin sanoi, että oli saanut vain ruotsinkielisen chatin auki. Harmi! Mutta tästä päivästä löytyy onneksi koosteita varmaan joka lehdestä kaikilla kielillä. 😊

    • Mahtavaa kommentointia siellä livechatissa, Mikaela, kiitos siitä! Ihan täysin ei kylläkään pystynyt seuraamaan, kun yritti keskittyä myös itse lähetykseen mutta kaikesta kiehtovasta on ollut vähän ylitarjontaa! 😀 Olin syksyllä päättänyt lähteä kruunajaisia katsomaan, mutta luovuin ajatuksesta, kun saatiin hääkutsu Englantiin toukokuun loppuun. Tokihan kotisohvalta näkee paremmin, mutta tunnelman aistiminen… Kyllä Williamin kruunajaisiin minäkin olen menossa! 😀

     • Minä just mietin, että seuraavia suuria kuninkaallisia juhlia varten minä hankin tiaran (sellaisen lelukauppaversion, muuhun ei budjetti vielä taivu) 😁

      Tulee kyllä vähän tyhjä olo. Tälle vuodelle on odotettavissa yksi kuninkaallinen vauva, mutta mitä muuta? 🤔

     • Neilikka, tyhjä olo iski täälläkin! Jäin oikein pohtimaan että milloin Briteissä, Pohjoismaissa tai Alankomaissa seuraavan kerran tulisi vähän vastaavaa spektaakkelia. Kaarlen kultajubileumia en muistanut, hienoa että sellainen on tulossa! Mutta esimerkiksi häitä saadaan varmaan odotella vielä pitkään.

     • Joo ei taida olla häitä tulossa ihan hetkeen. Nämä nyt täysi-ikäistymässä olevat kruununperijät alkavat mennä naimisiin noin 10 vuoden päästä.

      Kuninkaallisia hautajaisia varmaan tulee lähivuosina. En usko millään, että kaikki kuninkaalliset eläisivät Elisabetin ja Philipin ikäisiksi.

 16. Aivan huikea spektaakkeli! Tiaroiden puuttuminen alkuun vähän harmitti,mutta upeat on noikin hiuskoristeet. Kyllä ihmetyttää Meghanin poisjäänti. Ei näihin kruunajaisiin joka vuosikymmen edes pääse. Mutta ehkä parempi näin.
  Itse ihmettelin sitä että osa ihmisistä ei kumartanut/ niiannut ollenkaan kun Charles poistui kirkosta. Tosi epäkunnioittavaa.

  • Niiaaminen ja kumartaminen eivät käsittääkseni ole pakollisia enää. Voisko olla, että osa vieraista ei yksinkertaisesti tee sitä muuten missään yhteydessä arjessaan, niin ei sitten tullut luontevasti nytkään?

   Charlotte oli mun päivän suosikkipukeutuja itse kuningasparin jälkeen! 😄 Kiva myös tosiaan nähdä Kate viitassa.

 17. No niin, parveke. Ensinnäkin minua närkästyttää, että Catherine seisoo niin, ettei Annea näy. Luulisi parvekkeella olevan tilaa niin, että kenenkään ei tarvitse kuikuilla toisten takaa. Ja toiseksi se, että jos Harry ei ollut tervetullut parvekkeelle, koska ei ole työkuninkaallinen, niin samalla logiikalla en kyllä ymmärrä, miten Louis, Charlotte tai Louise ovat siellä esillä.

  • Williamin lapset ymmärrän aseman puolesta. Mutta tosi hassua jotenkin, että kuninkaan toinen poika ei ollut parvekkeella. Kurja tilanne. Toisaalta olisiko sekään ollut kivaa, että kaikki olisivat olleet tekohymyt päällä kireissä tunnelmissa kameroiden edessä, jos Harry ja Meghan olisivat tulleet? 🤔

 18. Hei suurkiitos kaikille kommentoijille täällä! Saa toki keskustella lisääkin vielä ja jakaa fiiliksiä!

  Mä vastailen vähän jälkijunassa, kun tuo Ylen chatti vei mennessään niin olinkin siellä vähän pidempään kuin oli tarkoitus. 😄

 19. Kiitos Mikaela kommenteista ja asioiden avaamisesta! Tuli ihan sellainen olo että pitää enemmänkin perehtyä tähän Britannian kuningashuoneen historiaan, varsinkin niihin alkuaikoihin.
  Seremonian aikana viitattiin vanhojen regaalien ikään ja vuosilukuihin. Ei voinut olla ajattelematta omaa kotikaupunkiani, joka tänä vuonna viettää 700- vuotis juhliaan. Täällä on ollut jo virallinen kirkkopitäjä, kun kuningashuone Britanniassa eli myrskyisiä alkuaikojaan.
  Ikimuistoinen päivä!

  • Mä mietin usein myös, että mitä Suomessa oli vaikka 1600-luvulla, mistä suurin osa Britannian regaaleista on peräisin. Historia on ollut hyvin eri tavalla täällä Pohjolassa.

   Me taidetaan olla samasta kaupungista! Kävin pääsiäisenä juuri esittelemässä lapsuudenkotipaikkaa ruotsalaisille ystäville 700-vuotisjuhlan kunniaksi. 😄

   • No niinpä taidetaan samasta kaupungista olla😉 Tunnen sen kirkon hyvin. Olen toiminut kaupunkioppaana ja esitellyt kirkkoa ja koko kaupunkia monelle ryhmälle. Kustaa Vaasa ja usea muukin Ruotsin kuningas liittyy läheisesti paikkakunnan historiaan.

    • Musta oli tosi hauskaa esitellä kotikaupunkia turistin silmin. Nähtävyydet eivät ole mitään suurkaupunkien vetonauloja tietenkään, mutta yllättävän paljon kuitenkin mielenkiintoisia pienempiä juttuja. Hyvin saatiin pari päivää kulumaan.

 20. Mutta miksi Bea ja Eugenie eivät olleet parvekkeella? Eivätkö he nimenomaan ole osa-aikakuninkaallisia ja hoitavat ihan edustustehtäviäkin?

  • Beatrice ja Eugenie eivät tee edustustehtäviä hovin nimissä. He osallistuvat vain tällaisiin isompiin tilaisuuksiin perheenjäseninä ja harrastavat yksityisesti jonkin verran hyväntekeväisyyttä, mutta he eivät ole ns. working royal.

 21. Uteliaille tiedoksi: se komea mies kiltissä joka oli melko isossa roolissa on majuri Johnny Thompson 😉

 22. No juu, olihan tuo sellainen “once in the life time” -tilaisuus. Komeaahan siellä oli ja minäkin napotin ruudun ääressä tai ainakin kuulomatkan päässä. Välillä keittiöaskareet sotkivat kuningashumua.

  En tiedä, oliko muilla jotenkin ristiriitainen olo. Tarkoitan nyt lähinnä Williamia ja Catherinea myöskin. Hänelläkin lienee leppymätön viha Harryyn ja Meganiin! William näköjään vihaa veljeään! Niin on valitettavasti pakko myöntää. Ja jos se Harryyn käsiksi käyminen pitää paikkansa, niin kaksinaamainen on!!!

  Itse kruunajaiset oli mahtava tilaisuus. Ne kaikki viitat oli upeita. Ovat vissiin jotakin ritarikuntien asusteita. George oli niin reipas viitankantaja. Hienoa, että pienet pojatkin oli otettu mukaan seremonioihin. Minun suosikkikuninkaallinen on kuitenkin Anne ja olihan hänellekin varattu näkyvä rooli ihan henkivartijana.

  Mikäköhän oli se kirkossa vilahtanut musta olento, jostal lehdet Briteissä kirjoittaa!! Oliko haamu vai jollakin pahat mielessä! Eniten pelotti se hirmuinen ihmismassa, joka oli tulossa linnalle! Hyvinhän se meni, onneksi!

  • Mä työnsin kaikki kuninkaalliset perhedraamat pois mielestä kruunajaisten ajaksi. Tilanne on mikä on, varmasti raskas kaikille osapuolille, mutta tämä oli Charlesin ja Camillan päivä. 🙂

   Williamin, Katen ja muun perheen yllä nähdyt viitat olivat juurikin eri ritarikuntien!

   Se tumma hahmo oli ilmeisesti kirkon ei papistoon kuuluva työntekijä!

 23. Kyllä voin kertoa että jos mun veljeni kohtelisi mua ja mun perhettä samoin kuin Harry on kohdellut omaa perhettään niin välit olisi takuulla poikki.

  • Tosi harmillinen tuo brittihovin tilanne. Juuri mietin, kun hovi julkaisi nyt viralliset kruunajaispotretit, että jos Harry tosiaan lähti suoraan kirkosta lentokentälle, niin koko päivästä ei siinä tapauksessa ole kunnollista potrettia kuninkaasta molempien lastensa kanssa. :/

Jätä kommentti