Kaikki oleellinen kuningas Charlesin kruunajaisista

Kuningas Charlesin ja kuningatar Camillan kruunajaiset ovat lauantaina 6. toukokuuta, ja tässä tulee Timanttisalongin opas vuoden kuninkaalliseen suurtapahtumaan!

Tämä postaus sisältää tiivistelmän mm. juhlaviikonlopun ohjelmasta ja itse kruunajaispäivän kulusta. Postauksen tarkoitus on toimia apuvälineenä juhlallisuuksia seuraaville katsojille. Käyn asiat läpi pääpiirteissään, ja lisätietoa löytää laittamieni linkkien takaa. Postaus päivittyy tarvittaessa, kun uutta tietoa tulee julki.

Kuningas Charlesin kruunajaiset lähetysvät, ja sen kunniaksi hovi julkaisi uuden potretin kuninkaasta.
Kuva: Hugo Burnand

Kruunajaiset lyhyesti

Britanniassa kruunajaiset on kristillinen seremonia, jossa uusi hallitsija kruunataan osana ehtoollista. Kruunajaiset ovat eräänlaiset virkaanastujaiset, mutta niillä ei ole laillista merkitystä eivätkä ne siinä mielessä siis “vahvista” valtaannousua. Charles on ollut kuningas siitä hetkestä asti, kun kuningatar Elisabet kuoli.

Britannia on Euroopan ainoa maa, jossa vielä järjestetään kruunajaisia. Moni hovi on siirtynyt maallisempiin ja pienimuotoisempiin virkaanastujaisiin.

Lue lisää: Westminster Abbeyn nettisivuilla on paljon tietoa seremonian historiasta ja elementeistä. Tulossa vielä oma postaus tästä Seuran puolella, laitan linkin tähän kunhan saan sen julkaisuun.

Näin seuraat kruunajaisia Suomessa

Kruunajaisia voi seurata Suomessa Ylen kautta TV1:ssä ja Areenassa. Lähetys alkaa klo 11:45 Suomen aikaa, ja itse kruunajaisseremonia starttaa klo 13. Lähetyksen selostaa Marjukka Havumäki seuranaan professori Tuomas Heikkilä Helsingin yliopistosta.

Julkaisen täällä Salongissa vielä lähempänä postauksen, johon voi tulla fiilistelemään ja keskustelemaan livenä.

Yle näyttää perjantaina 5.5. BBC:n juhladokumentin kuningas Charlesin elämästä. Myöhemmin toukokuussa katsottavaksi tulee myös Windsorin kruunajaiskonsertti.

Linkit: Ylen info aiheesta ja itse lähetys.

Kuva: Hugo Burnand

Kruunajaisviikonlopun ohjelma

 • Keskiviikkona 3.5. – puutarhakutsut Buckinghamin palatsissa
 • Perjantaina 5.5. – vastaanotto ulkomaisille vieraille Buckinghamin palatsissa
 • Lauantaina 6.5. – kruunajaiset Westminster Abbeyssa
 • Sunnuntai 7.5. – kruunajaiskonsertti Windsorin linnalla sekä katujuhlatyyppinen Big Lunch
 • Maanantai 8.5. – kansallinen vapaapäivä Britanniassa, kansalaisia kannustetaan talkoohenkiseen hyväntekeväisyystyöhön

Lue lisää: Kruunajaisten vieraslista

Kruunajaiset – päivän kulku

 • Kuninkaan kulkue Buckinghamin palatsilta Westminster Abbeyyn.
  • Kuningaspari matkaa Diamond Jubilee State Coach -vaunussa, joka tehtiin kuningatar Elisabetin valtakauden timanttijuhlaa varten vuonna 2012. Viivästysten takia vaunu otettiin käyttöön vasta kaksi vuotta myöhemmin.
 • Kruunajaisseremonia alkaa Westminster Abbeyssa klo 13 Suomen aikaa.
  • Seremonia on säilynyt vuosisatoja pääosin samanlaisena. Sen tärkeimpiin hetkiin lukeutuu mm. kruunajaisvala ja hallitsijan voitelu, jonka jälkeen hallitsija saa regaalit eli kruununkalleudet (mm. valtikan ja valtakunnanomenan). Itse kruunaamisen jälkeen Walesin prinssi William osoittaa kunnioitusta ja uskollisuutta isälleen polvistumalla tämän eteen. Kunnianosoituksia seuraa kuningatar Camillan kruunaaminen. Lopuksi on vielä siunauksia, ehtoollinen ja kansallislaulu.
 • Kruunajaiskulkue: reitti on sama kuin tulomatkalla, mutta nyt kulkue on huomattavasti isompi.
  • Kuningaspari matkustaa 1760-luvulla valmistetuissa kultaisissa Gold State Coach -vaunuissa, joita on käytetty kaikissa brittikruunajaisissa sitten vuoden 1831, jolloin Vilhelm IV kruunattiin. Vaunu painaa neljä tonnia, minkä vuoksi se etenee kävelyvauhtia.
 • Parvekenäyttäytyminen Buckinghamin palatsin parvekkeella.
  • Huhujen mukaan tähän osallistuisivat ainoastaan työkuninkaalliset, mikä tarkoittaisi kuningasparin lisäksi Walesin prinssiperhettä, prinsessa Annea ja sir Timothy Laurencea, Edinburghin herttuaparia, Gloucesterin herttuaparia, Kentin herttua prinssi Edwardia ja Kentin prinsessa Alexandraa.
Kruunajaisnäyttämö Westminster Abbeyssa

Miten Charlesin kruunajaiset eroavat kuningatar Elisabetin kruunajaisista?

Itse seremonia on peruspiirteiltään sama – kruunajaisriitit ovat satoja vuosia vanhoja. Myös muut juhlallisuudet, kuten näyttävät kulkueet ja parvekenäyttäytyminen, ovat edellisistä kruunajaisista tuttuja. Moni asia kuitenkin on myös toisin, sillä perinteiden lomaan mahtuu aina tulkinnanvaraa, ja maailma on muuttunut paljon 70 vuodessa.

 • Kruunajaisseremonia on lyhentynyt parilla tunnilla nyt noin tunnin pituiseksi. Itse kruunaaminen noudattaa perinteistä kaavaa, mutta muuta seremoniallisuutta on karsittu.
 • Puolison rooli: kuninkaiden vaimot kruunataan, toisin kuin hallitsevien kuningatarten prinssipuolisot. Puolison kruunaus onkin nähty viimeksi siis vuonna 1937 Charlesin isovanhempien kruunajaisissa.
 • Aiemmin kuninkaalliset herttuat ovat osoittaneet uskollisuuttaan hallitsijalle polvistumalla tämän edessä. Vuonna 1953 ensimmäinen polvistuja oli prinssi Philip. Nyt koko perhettä edustaa ainoastaan prinssi William.
 • Kuninkaallisten jälkeen polvistumaan ovat päässeet aateliset: viimeksi jokaista viittä aatelisarvoa (herttua, markiisi, jaarli, varakreivi ja paroni) edusti joukon korkea-arvoisin suku. Nyt tämä päärien oma hetki on poistettu, ja sen tilalla on otettu kansan yhteinen kunnianosoitus, johon myös kotisohvilla katsova yleisö voi liittyä.
Kuva: Hugo Burnand
 • Liturgian musiikki- ja kielivalinnoissa kuuluu ja näkyy paremmin koko Yhdistynyt kuningaskunta sekä joitain kuninkaan henkilökohtaisia valintoja.
 • Vieraita on noin 2000, mikä on siis vain neljäsosa Elisabetin 8000 vieraasta.
 • On myös hyvin nykyaikainen ilmiö, että kuningatar Camillan ei-kuninkaallisilla lapsenlapsilla on merkittävät roolit seremoniassa paasipoikina.
 • Reitti kirkolle ja takaisin on huomattavasti lyhyempi kuin 70 vuotta sitten.
 • Ilmeisesti myös pukukoodi on arkisempi. Olette varmasti nähneet vanhoja kuvia, joissa brittihovi sukulaisineen poseeraa tiaroissa, iltapuvuissa ja viitoissa ykköset yllä kruunajaisten yhteydessä? Voi olla, että ihan samanlaista kuvastoa ei tällä kertaa nähdä.
 • Erityisenä “uutuutena” seremonian lopussa on hetki, jolloin kuningas Charles kirkosta poistuessaan pysähtyy vastaanottamaan suurten ei-kristillisten uskontojen johtajien tervehdyksen. Ele heijastaa Kansainyhteisön uskonnollisen kentän monipuolisuutta. Yhteinen tervehdys ei viittaa mihinkään tiettyyn uskontoon, vaan korostaa yhteisöjen luonnetta kansan palvelijoina.

Seremonian elementit

Kruunajaiset sisältävät valtavasti symboliikkaa ja yksityiskohtia. Bloggaajan paras vinkki kotikatsomoille on liturgiaan tutustuminen etukäteen. Liturgia on julkaistu Englannin kirkon sivuilla, ja erityisesti selittäviä kommentteja sisältävä versio on ihan kullanarvoinen! Se kannattaa siis lukea ajatuksella läpi ennen lauantaita, jotta seremoniasta saa mahdollisimman paljon irti.

Tässä tulee lukuvinkkejä yksityiskohtiin liittyen:

Siis täytyy sanoa, että kyllä on kuninkaallisbloggaajakin viime viikkoina hiukan häkeltynyt siitä, miten paljon ja miten vanhoja perinteitä ja esineitä kruunajaisiin liittyykään! Ihan valtavasti yksityiskohtia.

Tässä on kuitenkin toivon mukaan tullut mainittua oleellisimmat. Suosittelen todella tutustumaan liturgiaan etukäteen, niin pysyy kärryillä paremmin seremoniasta sitten. 🙂

4 kommenttia artikkeliin ”Kaikki oleellinen kuningas Charlesin kruunajaisista

 1. Kruunajaiset pitää nähdä, moista spektaakkelia tuskin saamme eteemme lähikuvina toiste. Sanoinkin miehelleni, että lauantain iltapäivän pysyttelen tiiviisti ruudun ääressä.

  Jonkin verran tätä tapahtumaa on vesittänyt ja ikävästi maustanut ilkeät kommentit tietystä pariskunnasta ja heidän valinnoistaan, en kyllä kaikkea ole lukenut, koska jo otsikko kertoo paljon. Minua kismittää se, että toinen lapsista ei ole tervetullut parvekkeelle, koska hän ei tee hoville työtä, ole tuottava. Hän on perhettä. Se, että onko tulematta omasta halustaan vai ei, on asia erikseen.

  No, hienoa tulee olemaan, kiillettä ja kimallusta ja säihkettä. Olisipa vielä sää suosiva, toisaalta uskolliset rojalistibritit seisovat vaikka pyörremyrskyssä katujen varsilla.
  Meidänhän kelpaa, saamme vain nauttia , satoi tai paistoi.
  Juhlavaa kruunajaisiltapäivää kaikille!

  • Mä olen ignoorannut Harry-uutisoinnin melkein kokonaan. Tämä on nyt Charlesin päivä, joten en jaksa yhtään median keksimiä turhia poruja.

   Se on kyllä harmi, että kun kuninkaalla on vain kaksi lasta, niin se on tosi suuri kontrasti, jos toista ei parvekkeella nähdä. Ymmärrän kyllä Charlesin rajauksen, jos vain työkuninkaalliset nähdään. Mutta samaan aikaan pidän sitä ehkä vähän tylynä myös muulle suvulle. Ovathan hekin osa kuningasperhettä ja omalla tavallaan tukevat instituutiota, vaikka eivät kirkkaimmassa valokeilassa olekaan.

   Hauskaa kruunajaispäivää sinnekin!

 2. Minusta on upea ajatus, että kruunajaisseremonia on pysynyt lähes samana vuosisatoja, mikä annos perinteitä ja historiaa! Kiitos linkistä, täytyy perehtyä yksityiskohtiin 🤩

Jätä kommentti