Kruunajaisten pukuloistoa, osa 2 – ulkomaiset kuninkaalliset

Kruunajaiset tarjosivat kuninkaallisen muodin ystäville runsaasti pukuloistoa, ja postaussarjan toisessa osassa perehdymme tänään ulkomaisiin kuninkaallisiin vieraisiin. Brittikuninkaalliset löytyvät omasta postauksestaan.

Käymme pidemmittä puheitta suoraan asiaan! Olen ryhmitellyt kuninkaalliset löyhästi maantieteeseen perustuen.

Kruunajaisten pukuloistoa tarjoilivat myös ulkomaiset kuninkaalliset vieraat, kuten eturivissä istunut kruununprinsessa Victoria, joka toimi kuningas Kaarle Kustaan seuralaisena.
Kuva: Andrew Matthews/AFP/TT

Pohjoismaat

Ruotsi: Kruununprinsessa Victoria oli pukeutunut Pär Engshedenin sähkönsiniseen mekkoon, Tim Mårtensonin pillerihattuun, Jimmy Choon kenkiin, Susan Szatmaryn laukkuun ja Handsome Stockholmin hansikkaisiin. Koruina oli yksinkertaisia timanttikoruja, ja rinnuksessa komeili perhekunniamerkki. Kuningas Kaarle Kustaa edusti univormussa.

Embed from Getty Images

Norja: Kruununprinsessa Mette-Marit oli pukeutunut puuterinpinkkiin Dundaksen mekkoon, jossa oli kaunista kirjailua helmassa ja iso rusetti olkapäällä. Asusteet olivat sävy sävyyn: Jane Taylorin pillerihattu, Christian Louboutinin kengät, VBH:n laukku ja Paula Rowanin hansikkaat. Mette-Maritilla pienet timanteista ja rubiineista koostuvat korvakorut ja perhekunniamerkki. Kruununprinssi Haakon oli univormussa.

Embed from Getty Images

Tanska: Kruununprinsessa Marylla oli tummanvioletti Søren le Schmidtin takkimekko, Gianvito Rossin korkokengät, Carlend Copenhagenin laukku, Jane Taylorin päähine, Halberstadtin kaulakoru ja kuningatar Margareetalta viime vuonna 50-vuotislahjaksi saadut perintöturkoosit. Kruununprinssi Frederik oli univormussa.

Embed from Getty Images

Keski-Eurooppa

Alankomaat: Kuningatar Máximalla oli Jan Taminiaun valkoinen mekko, samansävyinen Philip Treacyn hattu, Gianvito Rossin nudet kengät, VBH:n nude pikkulaukku, Stuart-tiaran timantit korvakoruina, timanttirannerengas sekä timanttinen rintakoru vyötäröllä. Mekon yläosan kuviointi yhdistyi kivasti asusteiden sävyyn. Kuningas Willem-Alexander oli monista miespuolisista kuninkaallisista poiketen univormun sijaan saketissa.

Embed from Getty Images

Belgia: Kuningatar Mathilde yhdisti vaaleanpunaseen Armani Privén viittamekkoon vaaleanpunaiset kengät, hansikkaat ja laukun, valkoisen Philip Treacyn hatun sekä timantti- ja helmikoruja. Huomatkaa näyttävä helmichoker sekä iso timanttinen rintakoru! Kuningas Philippe oli pukeutunut univormuun.

Embed from Getty Images

Liechtenstein: Perintöruhtinatar Sophiella oli yksinkertainen ja klassinen kirkkaanvioletti asu, samansävyinen hattu ja neutraalit asusteet. Korvissa säihkyi timantteja, ja takkia koristi kaunis timanttirintakoru. Perintöruhtinas Alois edusti saketissa.

Embed from Getty Images

Luxemburg: Suurherttuatar Maria Teresa pukeutui tummansiniseen Alexander McQueenin pukuun ja saman suunnittelijan puseroon. Säihkettä asuun toivat timanttiset korvakorut, rintakoru ja rannerengas. Kaulakoru oli osa puseron kaulusta, ilmeisesti pukukoru. Suurherttua Henri edusti univormussa.

Embed from Getty Images

Saksa: Charlesin isänpuoleisia sukulaisia edustivat tietojeni mukaan Hohenlohe-Langenburgin prinssi Philipp ja prinsessa Saskia, Badenin rajakreivi Bernhard ja rajakreivitär Stephanie sekä Hessenin maakreivi Donatus. Heistä ei valitettavasti ole näkynyt yhtäkään kuvaa.

Etelä-Eurooppa

Bulgaria: tsaaritar Margaritan mekko oli tehty valkoisesta pitsistä. Mustien asusteiden lisäksi Margaritalla oli liila huivi lämmikkeenä. Tsaari Simeonin saketin rintamuksessa oli aikamoinen rivistö mitaleita ja kunniamerkkejä!

Embed from Getty Images

Espanja: Ulkomaisista kuninkaallisista päivän tyylikkäimpiin kuului kuningatar Letizia, jonka pinkki puku oli Carolina Herreralta. Veikeä hattu puolestaan tuli Balel Millinerylta. Kuningas Felipe oli pukeutunut univormuun.

Embed from Getty Images

Kreikka: Kuningatar Anne-Marie oli tyylikäs tummansinisessä takkimekossaan sekä helmissä ja timanteissa. Huomatkaa erityisesti joutsenrintakoru! Valkoiset hansikkaat sitoivat kokonaisuuden kauniisti yhteen. Kruununprinsessa Marie-Chantal luotti vaaleansiniseen ja maltillisiin timantteihin. Hänen erikoinen pikkulaukkunsa kuvaa Kadonnutta aikaa etsimässä -kirjaa. Kruununprinssi Pavlos oli pukeutunut sakettiin ja mätsännyt solmionsa vaimonsa asuun.

Embed from Getty Images

Monaco: Olipa hauskaa nähdä myös ruhtinatar Charlene kuninkaallisten kollegoiden seurassa! Valitettavasti hänen luonnonvalkoinen kaksiosainen pukunsa ei vakuuttanut tällä kertaa. Charlene on tunnettu atleettisuudestaan, mutta puku loi mielestäni aika pönäkän vaikutelman ja hassut mittasuhteet hänen vartalolleen. Yksinkertaiset helmikorvakorut sopivat puvun kauniisiin helminappeihin.

Embed from Getty Images

Romania: Margareta, Romanian kruunun suojelija, oli pukeutunut kirkkaaseen siniseen asuun, johon hän oli yhdistänyt helmikoruja sekä suuren timanttisen ranskanliljarintakorun. Prinssi Radulla oli saketti.

Embed from Getty Images

Serbia: Kruununprinsessa Katherine erottui pinkkien ja sinisten joukosta hopeisessa asussaan, jonka kangas oli kauniisti koristeltua. Katherinen timanttikorut olivat designiltaan ketjumaiset. Kruununprinssi Alexander pukeutui sakettiin.

Embed from Getty Images

Aasia ja Tyynimeri

Bhutan: Kuningatar Jetsun Pema oli tyylikäs syreeninliilaa ja kultaa yhdistävässä bhutanilaisessa perinneasussaan. Pankaa merkille kuitenkin näyttävät korvakorut! Kuningas Jigme Khesari oli pukeutunut niin ikään perinneasuun.

Embed from Getty Images

Japani: Kruununprinsessa Kiko oli pukeutunut vaaleaan kimonoon, jossa oli koristekuviointia sekä vyössä että itse kankaassa. Kenkinä oli perinteiset sandaalit (onko niillä joku oma nimensä?). Kruununprinssi Fumihito edusti länsimaiseen tyyliin saketissa.

Embed from Getty Images

Jordania: Kuningatar Ranian vaaleankeltaisen asun juju oli hauska rusettimainen yläosa. Samansävyinen hattu ja timanttiset helmikorvakorut kruunasivat kokonaisuuden. Kuningas Abdullah oli tummassa puvussa.

Embed from Getty Images

Malesia: Kuningatar Azizah loisti kuin aurinko kirkkaassa keltaisessa asussaan. Kuningatar oli onnistunut yhdistämään asuunsa myös aikamoisen kasan timantteja (bongasin kaulakorun lisäksi ainakin seitsemän rintakorua), mistä annan aina lisapisteitä! Kkuningas Abdullah al-Haj edusti univormussa.

Embed from Getty Images

Qatar: Sheikha Jawaherilla oli näyttävä kokopitkä hopeinen iltapuku ja siihen sointuva viitta. Pikkulaukun kirjailut mätsäsivät pukuun, samoin kuin suuret timanttikorvakorut. Pidin myös kauniisti kiharretusta kampauksesta. Emiiri Tamim bin Hamad al-Thani edusti saketissa ja vaimon asuun sointuneessa solmiossa.

Embed from Getty Images

Thaimaa: Kuningatar Suthida oli pukeutunut upeaan perinteiseen thaimaalaiseen asuun, jonka sininen ja hopea olivat upea yhdistelmä! Suthida yhdisti asuunsa näyttäviä safiirikoruja sekä aikamoisen läjän kunniamerkkejä ja rintakoruja. Pidin erityisesti hänen hauskasta laukustaan! Kuningas Vajiralongkorn oli pukeutunut univormuun.

Embed from Getty Images

Tonga: Myös kuningatar Nanasipauʻu oli pukeutunut kotimaansa perinneasuun, joka yhdisteli puuteripinkkiä, harmaata, valkoista ja vaaleaa persikkaa. Kuningas Tupou edusti puvussa.

Embed from Getty Images

Lisäksi Bahrainista, Omanista, Bruneista, Kuwaitista, Saudi-Arabiasta ja Abu Dhabista oli paikalla kuninkaallisia vieraita, mutta ei yhtäkään naista, joten jätän heidän nyt suosiolla väliin tässä asupostauksessa.

Afrikka

Lesotho: Kuningatar ‘Masenate oli majesteetillinen upeassa sinisessä puvussaan! Siis yksi päivän parhaita mun mielestä! Kaulassa ja korvissa säihky timanteista ja sinisistä jalokivistä koostuvat korut. Kuningas Letsie oli puvussa.

Embed from Getty Images

Marokko: Prinsessa Lalla Meryemin asusta ei valitettavasti näkynyt valkoisen viitan/huivin alta juuri muuta kuin väri sekä näyttävät korvakorut.

Embed from Getty Images

Swazimaa: Kuningatar Sibonelo Mngometulu toi lesotholaisen kuningatarkollegansa kanssa päivän asuihin säpinää! Röyhelöisen muotiluomuksen vaaleanpunaiset ja vihreät sävyt sopivat kuningattarelle kauniisti. Vaaleanpunaine hatuke, punaiset kengät, punainen laukku ja kultaiset rannekorut täydensivät kokonaisuutta. Röyhelöiden takaa hänen suuri jalokivikaulakorunsa näkyi valitettavasti huonosti kuvissa, mutta maan hallituksen Twitter-tili julkaisi parempia kuvia. Kuningas Mswati edusti saketissa.

Embed from Getty Images

Ajatuksia asuista

Ulkomaalaisten kuninkaallisten vieraiden asuissa oli aika mielenkiintoista hajontaa. Mietin, että onko kyse vain kulttuurieroista, vai onko vieraillakin ollut vähän vaikeuksia hahmottaa, miten pukeutua? En seuraa aasialaisia tai afrikkalaisia kuninkaallisia niin paljoa, että osaisin sanoa, miten he tavallisesti pukeutuvat tällaisiin tilaisuuksiin tai millaisia jalokiviä heillä tavallisesti nähdään.

Tietyt kuninkaalliset Euroopan ulkopuolelta (mm. Bhutanin kuningaspari) edustavat aina kotimaansa perinneasuissa, ja niissä ei tietenkään ole mitään arvosteltavaa. Oli silti aika mielenkiintoista, että Lesothon ja Swazimaan kuningattaret saapuivat paikalle täyspitkissä iltapuvuissa (ja pitivät niiden kanssa hattuja), ja Thaimaan kuningatar puolestaan erottui muusta naisväestä kunniamerkeissään ja jättikoruissaan. Kulttuurieroja vai onko pukukoodia tulkittu eri tavoin eri maissa?

Päivän suuria trendejä olivat sinisen, liilan ja vaaleanpunaisen sävyt, kuten näissä kahdessa koostekuvassa näkyy.

Yllättäen monet päivän suosikkiasuistani tulivat Euroopan ulkopuolelta. En oikein osaa sanoittaa, että mikä näiden tuttujen kuninkaallisten asuissa tökki, sillä monet olivat oikein perustyylikkäitä. Ainoa oikea huti oli mielestäni ruhtinatar Charlenen asu. Silti jäin kaipaamaan jotain.

Omiin suosikkeihin kuuluivat Lesothon ja Swazimaan kuningattaret iltapuvuissaan, Thaimaan kuningatar sini-hopeassa perinneasussaan sekä Espanjan kuningatar Letizia ja Kreikan kuningatar Anne-Marie. Tällaista pukuloistoa tällä kertaa!

Asutiedit haettu The Court Jewellerin ja UFO No Moren blogeista.

8 kommenttia artikkeliin ”Kruunajaisten pukuloistoa, osa 2 – ulkomaiset kuninkaalliset

 1. Omia suosikkejani olivat Victoria, Letizia ja Mathilde, Charlenen asu hyppäsi jo telkkarikuvista epäonnistuneena silmilleni. Hame oli kireä ja jossain kuvassa kävellessä se oli miltei revetä napeistaan.

 2. Olivatkohan Victoria, Mette-Marit ja Mary sopineet keskenään samantyylisistä asuista.
  Pidin Mathilden ja Letizian asuista.
  Muuten: Carl Gustaf on vain 2 vuotta vanhempi kuin Charles mutta ollut vallassa jo 50 vuotta.

  • Vaikea uskoa, että sillä tavalla sopisivat asuista keskenään. Ehkä väreistä, mutta muuten. Heillä on kaikilla kuitenkin ihan oma tyylinsä.

   Kaarle Kustaa ja Charles ovat ihan toistensa vastakohtia monissa asioissa. 😃

 3. Tosiaan hyvin perustyylikästä joukkoa, mutta ei juuri suurta vau-efektiä. Tavallaan ymmärrän, että vieraat haluavat itse pukeutua arvokkaasti ja tilaisuuteen sopivasti, mutta ehkä antaa sen valokeilan brittikuninkaallisille ja siksi pelata varman päälle. Ehkä siinä on myös vähän kulttuurieroa, joissain kulttuureissa näyttävä pukeutuminen vieraana on ennen kaikkea kunnianosoitus juhlan järjetäjälle.

  Mielestäni on aina ihana nähdä perinneasuja muista maista, tykkäsin erityisesti Bhutanin, Thaimaan ja Lesothon kuningatarten asuista! Mathilden vaaleanpunainen viittamekko on minusta aivan ihana, mutta en erityisemmin pidä helmichokereista ylipäätään ja erityisesti tämä asu olisi pärjännyt hyvin ilman mitään kaulakorua. Letitzian asu on myös todella tyylikäs ja erottui hauskoilla yksityiskohdilla.

  • Mä olisin myös jättänyt Mathilden helmichokerin kotiin!

   Perinneasut ovat kyllä hienoja, ja on kunnioitettavaa, että useampi kuninkaallinen nainen niitä edelleen kantaa! Vaikea kuvitella, että muuten kansallispuvuissaan hyvin viihtyvät norjalaiset vaikka saapuisivat niissä ulkomaisiin juhlatilaisuuksiin. Ei ehkä ihan vertailukelpoinen Japanin, Thaimaan ja Bhutanin kanssa mutta silti. 😀

   • Olen samaa mieltä perinneasuista! Suomen kansallispuvut ovat myös virallisesti juhla-asu, joissa voi mennä vaikka Linnan juhliin, mutta en kyllä usko että esimerkiksi Suomen presidenttipari osallistuisi tälläisiin kruunajaisiin kansallispuvuissa. Pohjoismaiset kansallispuvut ovat ehkä kuitenkin hieman arkisempia kuin esimerkiksi Japanin tai Thaimaan kansallispuvut. Norjan elävä kanssallispukuperinne on kyllä hieno noin muuten!

    • Japanin keisariperhe mielenkiintoisesti edustaa pääsääntöisesti kuitenkin länsimaisissa vaatteissa. Siis päivätilaisuudet ja iltapuvutkin, vaikka heillä onkin iltapuvuissa tietynlainen look, jota kaikki perheen naiset noudattavat. Sitten taas Jetsun Pemasta en ole tainnut nähdä ikinä edes kuvaa, jossa hän olisi länsimaisesti pukeutunut.

     Pohjoismaista Norjan kuninkaallisille olisi eniten potentiaalia laajentaa pukujen käyttöä, kun perinne on muutenkin vahva, mutta enpä usko ihan heti näkeväni niitä ulkomaisissa tilaisuuksissa. 😃

Jätä kommentti