Terveyshuolia brittihovissa: prinsessa Catherine leikkauksessa, kuningas Charles operoidaan ensi viikolla

Ikäviä terveyshuolia brittihovissa: tänään keskiviikkona Kensingtonin palatsi tiedotti, että Walesin prinsessa Catherinelle on tehty eilen tiistaina vatsan alueen leikkaus, minkä johdosta prinsessa on alkuvuoden sairauslomalla. Hiukan myöhemmin Buckinghamin palatsista tuli tieto, että kuningas Charlesilta operoidaan ensi viikolla suurentunut eturauhanen.

Kuningas Charles ja kuningatar Camilla Walesin prinssiparin kanssa joulukuussa 2023. Kuva: Chris Jackson / The Royal Family

Prinsessa Catherine on leikattu, edessä pitkä sairausloma

Prinsessa Catherine on siis ollut eilen vatsan alueen operaatiossa. Hovi ei kerro yksityiskohtia, mutta sanoo leikkauksen olleen suunniteltu ja onnistuneen hyvin. Brittimediat ovat saaneet tiedon, että kyse ei ole syöpäleikkauksesta.

Catherine pysyy sairaalahoidossa 10-14 päivää, minkä jälkeen toipuminen jatkuu kotona. Tämänhetkisten tietojen mukaan hänen ei odoteta palaavan edustustehtäviin ainakaan ennen pääsiäistä, joka on tänä vuonna maaliskuun lopussa.

Hovin mukaan prinsessa arvostaa tiedotteen synnyttämää kiinnostusta, mutta toivoo yleisön ymmärtävän hänen halunsa pitää terveystietonsa yksityisinä ja lastensa arjen mahdollisimman normaalina. Asiasta tiedotetaan jatkossa vain, jos heillä on jotain merkittävää kerrottavaa. Prinsessa Catherine myös pahoittelee työtehtävien lykkääntymistä.

Seuraavina viikkoina ei kannata odottaa julkisia esiintymisiä prinssi Williamiltakaan, sillä hän hoitanee perheen arkea Katen ollessa sairaalassa ja ainakin kotiutumisen alkuvaiheessa.

Pitkä sairaalajakso ja sairausloma saavat asian kuulostamaan tosi vakavalta, mutta toivotaan, että syytä isoon huoleen ei ole. Vatsan alueen leikkauksissa ymmärtääkseni on helposti aika pitkä toipumisaika.

Kuningas Charlesin eturauhanen operoidaan

Myöhemmin iltapäivällä Buckinghamin palatsi tiedotti kuningas Charlesin terveydestä. Kuningas on hakeutunut hoitoon suurentuneen eturauhasen vuoksi. Liikakasvu on todettu hyvänlaatuiseksi, ja Charles operoidaan sairaalassa ensi viikolla.

Kuninkaan julkisia edustustehtäviä lykätään, mutta toipumisajan odotetaan olevan lyhyt.

Kuninkaalliset tiedottavat terveysasioista niukasti

Hoveilla on ymmärrettävästi tapana olla aika niukkasanaisia kuninkaallisten terveystiedoista. Kukapa haluaisi omia yksityisasioita julki yhtään sen enempää kuin on pakko?

Pienistä ja isoista terveysongelmista (lyhyet tilapäiset sairastumiset, operaatiot, pitkäaikaiset sairaudet) tiedotetaan usein lähinnä jos on pakko, eli jos tilanne on ilmeinen ja/tai vaatii esimerkiksi työtehtävien perumista tai pidempää poissaoloa, niin kuin nyt prinsessa Catherinen tapauksessa.

Joskus kansa saa tiedon ennakkoon, kuten Charlesin kohdalla nyt, mutta ei ole mitenkään harvinaista, että leikkauksista kerrotaan julki vasta operaation jälkeen, jotta vältetään turhaa huolestumista.

Monet asiat jäävät täysin pimentoon yleisöltä, tai sitten niistä kuullaan joskus paljon myöhemmin, jos tieto vuotaa medialle tai kuninkaallinen itse puhuu aiheesta julki. Moni haluaa omalla esimerkillään edistää tietoisuutta tai purkaa ennakkoluuloja.

Voisin kuvitella, että vilustumisesta tai vaikka onnettomuudessa murtuneesta luusta tiedottaminen ei ehkä ole niin kamalaa, mutta terveysasioissa mennään hyvin nopeasti arkaluontoisten ja joskus kipeidenkin asioiden ääreen. Puhuimme jokunen vuosi sitten täällä kuninkaallisten raskauksista ja perheellistymisestä.

Onpa nyt ikäviä terveyshuolia brittihovissa – epäonninen alku uudelle vuodelle! Toivomme hyvää toipumista prinsessa Catherinelle ja tsemppiä koko Walesin perheelle sekä onnistunutta operaatiota kuningas Charlesille!

9 kommenttia artikkeliin ”Terveyshuolia brittihovissa: prinsessa Catherine leikkauksessa, kuningas Charles operoidaan ensi viikolla

  1. Ihmettelen miksi nämä eivät voineet olla samassa tiedotteessa ja toisen yksityiskohta kerrotaan ja toisen ei. Olisivat nyt olleet edes linjassa. Kuningasta syytetään nyt harjoittamisesta tai huomiohakuisuudesta. Että hyvin meni. Katen leikkaus ehkä suunnittelu mutta kyllä tuo aika isolta ja vakavalta kuulostaa. Jopa 2vk sairaalassa? Suunniteltu tarkoittaa vain ettei hätä mutta jotain suurta kuitenkin. Kun ohjelmaakin oli suunniteltu ja nyt perutaan niin äkkiä tämä tuli. Toivotaan paranemista.

      • Mulla kävi kanssa mielessä, että eikö oisi voitu tiedottaa samaan syssyyn molemmista… Ei mua häiritse, että tulivat peräkkäin, mutta kyllähän se hassulta näyttää. 😄 Siis just siltä, että eivät ole kartalla toistensa tekemisistä.

  2. Toivotaan pikaista paranemista kummallekin! Kieltämättä kuulostaa vähän huolestuttavalta että Kate joutuu noin kauan olemaan sairaalassa. Mutta toivottavasti ei ole mistään kovin vakavasta kyse.

    • Charlesin toimenpide sentään vaikuttaa aika pienimuotoiselta, eikä kenenkään tarvitse sijaistaa häntä hallitsijana.

      Vähän toivoisin, että brittimedia keskittyisiä raportoimaan vaihteeksi kunnolla muiden kuninkaallisten (Anne, Edinburghit) sillä aikaa kun Kate ja William ovat pois julkisuudesta.

  3. Heippa! Lukuvinkki kaikille. Omid Scobien Endgame. Kuvaa hyvin ja laajasti Britannian kuningasperheen nykytilaa ja kriisiä ja pohtii voiko monarkia selvitä. Scobie on tunnettu englannissa lähinnä Sussexien puolustajana ja on aiemmin heistä kirjoittanut Finding Freedom nimisen kirjan. Ajattelin etukäteen että Endgame olisi myös hyvin Sussex keskeinen, mutta yllätyin positiivisesti kuinka laaja-alaisesti siinä kuvataankin koko perhettä (tietysti keskittyen perheen päähenkilöihin). Ja vaikka lehdistössä tikun nokassa on ollut tottakai se mitä kirjassa kirjoitetaan Archien ihonväriin liittyvään kohuun ja kuka oikein näitä kommenteja esitti, pakko sanoa että yllätyin kyllä kuinka suorasanaisesti Scobie ruotii palatsin erinäisiä työntekijöitä ja heidän toimiaan. Samoin brittilehdistö saa kyllä oman osansa. Scobie ei kyllä kauheasti ketään säästele. En voikuin suositella, hyvä kirja, harmitti kun loppui!

    • Kiitos vinkistä! Kiva kuulla mielipiteesi tästä kirjasta. Olen miettinyt sen lukemista, mutta vielä en ainakaan ole ehtinyt.

      Brittihovi jotenkin tökkii mulla tosi pahasti nykyisin. Toki tulee seurattua koko ajan väkisinkin, mutta siis kaikkineen hovin ja kuninkaallisten mediasuhteet, hovin sisäinen sääntö, tietty nämä lukuisat juorut ja paljastukset viile vuosilta… Eikä mistään oikein enää tiedä, voiko mihinkään luottaa. Brittijournalistit ja monet harrastajat tuntuvat valinneen puolensa, niin oikeaan keskusteluun ei ole kauheasti mahdollisuuksia. Ei Scobiekaan täysin objektiivinen tietenkään ole (kukapa meistä olisi), mutta on kyllä kiinnostanut juuri tämä, että hovin toimintakulttuuria perattaisiin enemmän. Joten täytynee tähän kirjaan tarttua jossain vaiheessa! 😃

      • Juu, Scobie ei todellakaan ole objektiivinen ja ehkä se mitä jäin kaipaamaan kirjassa olisi enemmän reflektiota myös Harryn ja Meghanin virheistä. Tykkäsin kuitenkin kuinka suorasukaisesti kirjassa käytiin läpi brittihovin viime vuosien epäonnistumisia ja vaikka itse aika aktiivisesti kuninkaallisia seuraan niin oli siellä paljon itselle uutta tietoa etenkin Charlesin valonaroista toimista. Muutenkin tuntuu että suurin osa jutuista mitä brittihovista nykyään lukee on kuinka Kate ja muut eivät voi tehdä mitään väärin, niin oli kyllä piristävää lukea noinkin rohkea ja avoin kuvaus siitä mitä kulisseissa oikeasti tapahtuu.

Jätä kommentti