Elokuvavinkkejä kuninkaallisista

Kaikki eivät jaksa tai kerkeä uppoutumaan kuninkaallisiin niin paljon, että lukisivat historiikkeja ja elämäkertoja heistä. Menneiden (ja nykyisten) aikojen hallitsijoista on onneksi tehty lukemattomia elokuvia, joista saa hyviä yleiskatsauksia historiaan. Sadepäivät näyttävät vaihtuneen helteeksi, ainakin Turussa, mutta leffavinkit on hyvä pitää mielessä vaikka syksyä varten!
roses10
Marie Antoinette, kuva täältä
Kuningattaren sisar (The Other Boleyn Girl), 2008 – Natalie Portman ja Scarlett Johansson esittävät Boleynin sisaruksia, joiden suhteet Englannin kuningas Henrik VIII:teen hajottaa valtakuntaa ja perhesiteitä. Loistava leffa, suosittelen lämpimästi!
Marie Antoinette, 2006 – Kirsten Dunst kuvaa nuoren itävaltalaisprinsessan tien poliittisena pelinappulana Ranskan kuningattareksi ja valtakuntansa huonon tilanteen syntipukiksi. Kaikki varmaan tietävät, että kuningatar lopulta mestattiin Ranskan suuren vallankumouksen kuohuissa. Leffa sai parhaan puvustuksen Oscarin, todella ansaitusti! Suosittelen tätäkin 🙂

 

Kuninkaan puhe (The King’s Speech), 2010 – Colin Firth sai Oscarin suorituksestaan kuningas Yrjö VI:na (nykyisen kuningatar Elizabethin isä). Yrjö, oikealta nimeltään Albert, kärsi änkytyksestä, mikä vaikeutti suunnattomasti kuninkaallisten velvollisuuksien hoitamista. Tilanne muuttuu entisestään, kun yllättäen Albertista tulee kuningas. Tämä on yksi suosikkini kuninkaalliselokuvista ja voitti lukuisia palkintoja. Muissa rooleissa mm. Helena Bonham Carter ja Geoffrey Rush ja taustajuonena on myös toisen maailmansodan alkaminen.
The Queen, 2006 – Sinänsä harvinainen elokuva, että se kertoo nykyisestä, edelleenkin elossa olevasta monarkista. Leffa kuvaa kuningatar Elizabeth II:n ja pääministeri Tony Blairin suhdetta prinsessa Dianan kuoleman jälkeisessä koko kansakunnan kriisissä. Hovin suosio todella oli hyvin alhaalla tuolloin, kun hovi ja kansa eivät olleet yhtä mieltä siitä, miten tapahtumia tulisi käsitellä. Helen Mirren tekee loistavaa työtä Elizabethin roolissa ja tämäkin elokuva palkittiin moninkertaisesti.
the-queen-film1
The Queen, kuva täältä
Tyttökuningas, 2015 – Suomalaisohjaaja Mika Kaurismäen Turussa kuvattu elokuva kertoo Ruotsin kuningatar Kristiinasta. Hänestä tuli kuningatar hyvin nuorena, ja valtakausi päättyi myöhemmin skandaalimaiseen kruunusta luopumiseen ja katoliseksi kääntymiseen. 1600-luvulla eläneen Kristiinan sukupuoli-identiteettiä on pohdittu pitkään ja sitä kuvataan myös elokuvassa. Tyttökuningas on kaikessa pohjoismaalaisuudessaan hyvin eritunnelmainen elokuva kuin brittien pianomusiikkiset pukudraamat, mutta suosittelen silti, oikein mielenkiintoinen elokuva!
Anastasia, 1997 – Monien tuntema piirretty on kokonaan fiktiota, mutta silti yksi suosikkipiirretyistäni. Anastasia ei jäänyt henkiin Venäjän vallankumouksesta, mutta elokuvan tarina on ihanan tuhkimomainen ja kiehtova, olihan tästä aikoinaan paljon epäselvyyttä vuosien ajan.
Nuori Victoria (Young Victoria), 2009 – Kuningatar Victoria on yksi maailman tunnetuimpia naishallitsijoita ja hänestä on tehty varmasti lukemattomia elokuvia ja dokumentteja. Emily Blunt tekee mainion suorituksen Victoriana, joka eristäytyneen ja ylisuojellun lapsuuden jälkeen löytää itsenäisyytensä ja paikkansa valtakunnan ykköspaikalla. Tämäkin elokuva sai parhaan puvustuksen Oscarin!
iris2
Nuori Victoria, kuva täältä 
Hänen majesteettinsa rouva Brown (Mrs Brown), 1997 – Tätä elokuvaa en ole vielä nähnyt, mutta Judi Dench vanhempana kuningatar Victoriana ei voi olla huono! 😀 Elokuva keskittyy myöhempään vaiheeseen Victorian elämää, jolloin kuningatar suree puolisonsa Albertin kuolemaa ja katoaa julkisuudesta. Läheinen suhde palvelija John Browniin saa pahat kielet puhumaan kuningattaresta rouva Brownina. Leffa sai paljon palkintoja ja ehdokkuuksia ja onkin omassa leffajonossani seuraavana.
Sissi, 1955 – Tämäkin elokuva on katselujonossani. Se on trilogian ensimmäinen osa ja kertoo Itävallan keisarinna Elisabeth “Sisin” nuoruudesta. Elokuva on yksi menestyneimmistä saksankielisistä elokuvista kautta aikojen. Elisabethin elämäkerta on monella tapaa hyvin mielenkiintoinen ja toisaalta traaginen, joten odotan innolla että jossain vaiheessa kerkeän katsomaan, miten elokuva(t) on toteutettu.
Elisabet (Elizabeth), 1998 – Cate Blanchett näyttelee Englannin kuuluisaa “neitsytkuningatar” Elizabeth I:tä valtakautensa alussa ja hallitsijan roolin ulkopuolella. Kuningatar ei halua naimisiin ja hallitseminen miesvaltaisessa ja juonikkaassa valtapelissä vaatii kovia otteita. Jatko-osa Elisabet – kultainen aikakausi keskittyy puolestaan uskontokiistojen, salaliittojen, Espanjan ja henkilökohtaisten suhteiden vaivaamaan kuningattareen, jolla on täysi työ pitää kuningaskunta tolpillaan.
Herttuatar (The Duchess), 2008 – Keira Knightleyn tähdittämä elokuva ei kerro kuninkaallisista, mutta brittiaatelista kuitenkin. Georgiana Cavendish on Devonshiren herttuatar, aikansa muoti-ikoni ja vaikuttaja, mutta loukussa kylmässä avioliitossa paljon vanhemman ja hyvin etäisen miehen kanssa. Nainen ei voi kuin haaveilla samoista oikeuksista kuin mies, joten Georgianan täytyy vain niellä miehensä temput ja unohtaa omat haaveensa. Leffa sai monta palkintoehdokkuutta ja voitti mm. sen monesti mainitun parhaan puvustuksen Oscarin.

Jätä kommentti