Kuninkaallisia hääpukuja vuosien varrelta

Täytin hiljattain 21 vuotta, ja jossain vaiheessa tajuntaan iskeytyi, että tämä on se ikä, kun menen naimisiin! Vuodenvaihteessa täytyy alkaa katsella hääpukuja, ja mikä olisikaan parempi tapa purkaa innostusta, kuin tutkia menneitä kuninkaallisia häitä? Tässä postauksessa on listattuna häätyyliä viimeisen 70 vuoden ajalta. Huippusuunnittelijat ja mittaamattoman arvokkaat tiarat täytyy valitettavasti unohtaa omissa häissäni, mutta kuninkaallisilta saa vähintäänkin mallia todellisesta eleganssista!
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Ruotsin naiset saavat kunnian aloittaa postauksen! Silvian hääpuvulle en kerta kaikkiaan lämpeä, vaikka miten olen yrittänyt katsoa sitä läheltä ja kaukaa. En tunne 70-luvun muotia kovin hyvin, mutta puku on mielestäni kaapu eikä hääpuku, tosin ikoninen kaapu onkin. Mutta miten kauniilta nuori Silvia näyttääkään! Hän on niitä harvoja, jotka ovat päätyneet häistään suoraan kuningattariksi ilman prinsessa-välivaihetta: Kaarle Kustaa oli ollut jo muutaman vuoden kuningas, kun pari avioitui. Ruotsin prinsessakolmikon häätyyleistä Madeleinen puku on oma suosikkini. Kaikkien kolmen kokonaisuudet olivat kyllä onnistuneita, ainut selkeä miinus oli Sofian tiaran kummallinen asettelu korkealle keskijakaukseen. Madden ja Sofian pitsit ja tiarat ovat prinsessamaisia, kun taas Vickanin satiini yhdistettynä kamee-tiaraan antaa majesteetillisen vaikutelman, kuten tulevalle kuningattarelle sopii. Täytyy tunnustaa, että ensisilmäyksellä en pitänyt Victorian puvusta, se oli omaan makuuni liian pelkistetty ja tiarakaan ei ollut suosikkejani. Jälkikäteen sanon, että tyyli oli maanläheiselle ja perinteitä kunnioittavalle prinsessalle aivan nappisuoritus.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Monacon ruhtinatar Grace kuuluu 1900-luvun legendaaristen kaunotarten ja tyyli-ikonien joukkoon, eikä syytä tarvitse ihmetellä. Ruhtinattaren häätyyli on yksinkertaisesti elegantti ja viehkeä, vanhan maailman kauneutta parhaimmillaan! 20 vuotta myöhemmin nähty Silvian hääpuku on kuin aivan eri planeetalta, tyylikausissa on selkeästi ollut joku rajapyykki tuossa kohtaa. Tietysti myös kulttuuri vaikuttaa, Skandinaviassa ollaan usein huomattavasti pelkistetympiä kuin muualla. Monacon nykyinen ruhtinatar Charlene on tyyliltään modernin klassinen ja tämä näkyy hääpuvussa, joka on sopivan yksinkertainen ja selkeälinjainen kestääkseen aikaa, mutta pienellä twistillä. Pidän molempien ruhtinatarten häätyyleistä kovasti, vaikka kumpikaan ei ole sellainen, mitä voisin itse kuvitella käyttäväni.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Britannian kuninkaalliset häät ovat yleensä ne isoimmat ja huomiota herättävimmät. Kuningatar Elizabeth ja prinssi Philip viettivät aiemin tässä kuussa (20.11.) peräti 69. hääpäiväänsä! Nuori Elizabeth on niin hehkeä ja tyylikäs, tuo on myös sitä vanhan ajan glamouria. Viimeisen 100 vuoden aikana Britannian suuressa kuningashuoneessa on nähty monet monet häät, mutta valitsin tähän postaukseen ehkä kaikista vähiten hehkutetut: prinssi Charlesin häät Camilla Parker-Bowlesin kanssa. Camillan häälook on mielestäni todella kaunis ja loistava valinta vanhemmalle morsiamelle. En tiedä, millaisen puvun nuori Camilla olisi valinnut kuninkaallisiin häihinsä, mutta pidän tästä asusta enemmän kuin Dianan, Sarahin, Annen tai Sophien häätyyleistä. Tuo sulkalaite henkii mielestäni tulevan majesteetin tyyliä, siksi onkin harmi, että todennäköisesti emme näe koskaan kuningatar Camillaa. Sääli, sillä uskon, että hän suoriutuisi hallitsijan puolison roolista loistavasti.
Kolmannessa brittikuvassa ovat kuningattaren jo edesmennyt pikkusisko prinsessa Margaret ja aviomies Anthony Armstrong-Jones häissään vuonna 1960. Prinsessan hääpuku on kauniin yksinkertainen, mutta samalla näyttävä. Pidän erityisesti kapeasta vyötäröstä ja levenevästä helmasta. Alin kuva on kuningattaren tyttären, prinsessa Annen ja kapteeni Mark Phillipsin häistä vuodelta 1973. Samalta aikakaudelta kuin Silvian puku, ja huomaan, että tuo kaapumaisuus ja peittävyys ovat selkeästi olleet muodissa silloin.
Timanttisalongissa tulee jatkossakin näkymään hääteema tällaisina katsauksina kuninkaallisiin häihin. Hovikirjeenvaihtajan blogissa oli muuten hiljattain postaus kuninkaallisista kihlasormuksista, mielenkiintoinen teksti, jota suosittelen ehdottomasti! Luulen, että kuninkaallinen häärintama on hiljentynyt ruuhkavuosien jälkeen hetkeksi, toki luvassa on pienempiä tilaisuuksia, esimerkiksi Yorkin prinsessa Eugenien kihlauksesta on huhuttu jo kauan. Siksi onkin hyvä aika muistella vanhoja häähetkiä samalla kun odottelee uuden kuninkaallissukupolven aikuistumista!
Mikä hääpuvuista on suosikkisi, mikä inhokkisi?

3 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaallisia hääpukuja vuosien varrelta

  1. Paluuviite: Kuninkaalliset hääpuvut -kuvakooste | Timanttisalonki

Jätä kommentti