Kenestä tulee kuningas Elisabetin jälkeen, Charlesista vai Williamista?

Prinssi Philipin kuolema toi yleisön henkisesti lähemmäs sitä tosiasiaa, että kuningatar Elisabet ei elä ikuisesti. Juuri 95 vuotta täyttäneen kuningattaren valtakausi on väistämättä loppusuoralla. Huhupuheet hänen seuraajastaan ovat jo vuosien ajan olleet esillä lehdissä keskustelupalstoillakin arvuutellaan, kenestä tulee kuningas Elisabetin jälkeen: Charlesista vai Williamista?

Kuningatar Elisabet ja kolme tulevaa kuningasta, Walesin prinssi Charles, prinssi William ja prinssi George, vuonna 2020. Kuva: Ranald Mackechnie.

Sinänsä asiassa ei oikeastaan ole mitään arvailtavaa, mutta kun tätä paljon kuitenkin netissä spekuloidaan, niin puhutaan aiheesta hetki täälläkin.

Aloitetaan faktalla: kruununperijästä eli tällä hetkellä Walesin prinssi Charlesista tulee automaattisesti kuningas hallitsijan kuollessa. Siihen ei tarvita mitään vahvistuksia, virallista nimitystä tai edes kruunajaisia, sillä perimys on määritelty laissa.

Kovin erilaiset isä ja poika

Prinssi Charlesin odotus on ollut kirjaimellisesti elinikäinen, ja hänen valtakautensa jää pakostikin melko lyhyeksi. Charlesin varsinainen elämäntyö onkin ollut Walesin prinssin rooli, josta hän on rohkeasti jalostanut uudenlaisen ja omannäköisen. Charles on perheen ahkerin jäsen ja hallitsijan rooliin erinomaisesti valmistautunut.

Prinssin suurin synti on kuitenkin ensimmäisen avioliittonsa ja sen jälkipuinnin pilaama julkisuuskuva. Tämähän ei kerro kyvystä hoitaa hallitsijan tehtäviä, mutta kansansuosion merkitystä ei voi monarkiassa kuitenkaan täysin sivuuttaa.

Embed from Getty Images

Prinssi William on isänsä tavoin tiennyt koko elämänsä nousevansa jonain päivänä hallitsijaksi. Jos prinsessa Dianan muisto edelleen vaivaa Charlesin julkisuuskuvaa, niin Williamille se on ehdottomasti ollut eduksi yleisön kanssa. William on myös silminnähden onnellisesti naimisissa valovoimaisen herttuatar Catherinen kanssa, ja Cambridget lapsineen ovat todellinen mediamagneetti. Juuri sitä, mitä monarkia tarvitsee.

Onnellinen avioliittokaan ei kuitenkaan liity kykyyn hoitaa hallitsijan työtä. William ei ole ollut kokoaikainen työkuninkaallinen vielä montaa vuotta, ja isäänsä verrattuna hän on vielä toistaiseksi valmistautumaton tulevaan rooliinsa.

Monet näkisivät kuitenkin Elisabetin jälkeen valtaistuimella mieluummin kuningas Williamin ja kuningatar Catherinen. Nuori perhe on kiinnostavampi vaihtoehto kuin kohuissa ryvettynyt seitsemänkymppinen pariskunta. Ovathan britit katsoneet seniori-ikäistä hallitsijaa jo viimeiset 30 vuotta (suurella kiintymyksellä toki).

Embed from Getty Images

Voisiko Charles luopua kruunusta poikansa hyväksi?

En usko, että prinssi Charles valtaannousunsa jälkeen luopuisi kruunusta poikansa hyväksi. Monarkia ei toimi niin. Olipa siitä mitä tahansa mieltä, niin eurooppalaiset monarkiat perustuvat ennalta määrättyyn kruununperimykseen, joka on lailla säädetty. Kyse on jatkuvuudesta ja perinteestä.

Monarkiaan ei sisälly kansan mahdollisuutta valita kuningasperheestä haluamaansa ehdokasta. Millaisen viestin se lähettäisi, jos Charles luopuisi kruunusta poikaansa sinänsä pinnallisesta syystä, että poika on isäänsä suositumpi? Kuka määrittelisi jatkossa, kenen kohdalla tehdään poikkeuksia? Monarkian vakaus on yksi sen suurista eduista, ja sitä olisi ihan turhaa lähteä horjuttamaan.

Kruunusta luopuminen ei muutenkaan ole ilmoitusluontoinen asia, josta hallitsija päättää itsekseen. Se vaatii oman prosessinsa parlamentin kanssa, ja koska brittimonarkki on myös 15 muun maan valtionpää, niin vastaava hyväksyntä pitänee saada myös muista maista.

Embed from Getty Images

Virheellisiä huhupuheita

Netissä törmää kaikenlaisiin perusteluihin sille, miksi Williamista tulee seuraava kuningas isänsä ohi. Kaikki eivät seuraa kuninkaallisia niin tarkasti, ja etenkin tabloidit kirjoittavat asioista usein virheellisesti ja valikoiden, joten ymmärrän harhaluulojen alkuperän. Oikaisen nyt kuitenkin muutaman väittämän.

Ensinnäkin, hallitsija ei voi muuttaa jälkeläistensä sijoittumista perimysjärjestyksessä. Kaikki lehtiotsikot siitä, miten kuningatar Elisabet on päättänyt tehdä Williamista seuraajansa, ovat siis puppua. Laista päättää parlamentti.

Toiseksi, lehdet kirjoittavat usein Cambridgen herttuaparin olevan valtiovierailulla heidän ollessaan työtehtävissä ulkomailla. Välillä näkee kommentteja, että kuningatar kaavailee Williamista seuraajaansa, koska ei heitä muuten olisi lähetetty niin tärkeille matkoille edustamaan.

Todellisuudessa prinssi Charles ja prinssi William puolisoineen eivät tee valtiovierailuja. He kaikki neljä voivat osallistua sellaiselle, mutta valtiovierailuja tekevät vain valtionpäät. Muiden perheenjäsenten työmatkat ulkomaille ovat useimmiten virallisia vierailuja. Siinä on iso ero, sillä kumpikaan prinssi ei siis todellisuudessa tee tai isännöi tätä hallitsijalle kuuluvia valtiovierailuja.

Kuten jo mainitsin, Williamilla ei ole vielä tarvittavaa kokemusta hallitsijan pestiin. Ennen koronapandemiaakaan hän ei (petraamisesta huolimatta) ollut lähelläkään prinssi Charlesin lukuja. Tilanteeseen on syitä, mm. Cambridgejen pienet lapset. Pointtini on tässä vain se, että William ei ole vielä niin valmistautunut, että se olisi pätevä peruste millekään Charlesin syrjäyttämiseen liittyvälle salajuonelle kuningattaren kanssa. 😀

Embed from Getty Images

Hovin työnjaossa tapahtunee muutoksia koronan jälkeen, sillä Sussexien ja prinssi Andrew’n edustustehtävistä jää iso lovi. Itse toivon, että nyt prinssi Philipin kuoltua ja Cambridgen lapsienkin hieman kasvettua William ja Kate ottavat entistä suuremman roolin. Herttuaparin suosio tärkeys korostuu entisestään nyt, kun he ovat ainoat nuoremmat edustuskuninkaalliset.

Pidän kovasti Williamista ja hänen perheestään, vaikka olenkin herttuaparin työmäärää ja pientä vastahakoisuuttaan kritisoinut. Toivon ihan prinssin itsensäkin takia, että hän antaa kuninkaallisuudelle mahdollisuuden ja yrittää tehdä roolistaan sellaisen, jonka kanssa on sujut.

Voidaanko monarkia lakkauttaa Elisabetin jälkeen?

Voidaanko monarkia lakkauttaa kuningatar Elisabetin jälkeen? Kirjoitin tästä vuonna 2016 Brexit-äänestyksen tuloksen yhteydessä. Brexitistä tuli valtava sisäpoliittinen haaste, joka laittaa maan yhdistyneisyyden koetukselle, etenkin Skotlannin osalta, vielä pitkäksi aikaa. Siinä kontekstissa hallitsijavaihdoksen “taitekohta” voi olla tuulinen paikka monarkialle.

William ja Kate voisivat antaa tuulta monarkian purjeisiin ja kannustaa kansan vaikeiden aikojen läpi paremmin kuin Charles ja Camilla. Monarkia on kuitenkin jo moneen kertaan todistanut olevansa vakaa instituutio, enkä yllättyisi ollenkaan siitä, että se selviytyisi tästäkin myrskystä.

Kenestä tulee siis kuningas Elisabetin jälkeen, Charlesista vai Williamista? Jos prinssi Charles kuolee ennen kuningatarta, niin siinä tapauksessa William olisi seuraava hallitsija. Jos Charles sattuisi sairastumaan vakavasti, niin Williamista voisi tulla isänsä sijaishallitsija. Mutta normaalitilanteessa prinssi William ei mitenkään voi ohittaa isäänsä kruununperimysjärjestyksessä. Se ei ole laillisesti mahdollista, eikä siihen näytä olevan sellaista syytä, jonka takiaprinssi Charlesin kannattaisi luopua kruunusta.

Embed from Getty Images

Artikkeli julkaistu alun perin heinäkuussa 2017. Päivitetty huhtikuussa 2021: päivitetty tekstiä ja kuvia, uusittu kappalejakoa, lisätty alaotsikot.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kenestä tulee kuningas Elisabetin jälkeen, Charlesista vai Williamista?

  1. I see you don’t monetize your website, but you can earn additional bucks every day.
    It is very easy even for noobs, if you are interested simply search in gooogle: pandatsor’s tools

Jätä kommentti