Kuninkaalliset kokoontuivat Thaimaahan kuningas Bhumibol Adulyadejn hautajaisiin

Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej kuoli vuosi sitten lokakuussa 88-vuotiaana pitkän sairastelun jälkeen. Maataan 70 vuotta hallinnut kuningas oli hyvin suosittu thaimaalaisten keskuudessa, ja tiukoista kuningasperhettä suojelevista laista tunnettu Thaimaa julisti vuoden suruajan koko maahan. Isäänsä valtaistuimelle seurannut kuningas Maha Vajiralongkorn on tarkoitus kruunata loppuvuodesta suruajan päätyttyä, mutta tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä ilmoitettu.
Kuningas Bhumibolin ruumis on ollut esillä Bangkokin kuninkaanlinnassa, ja vuoden aikana viimeisen tervehdyksen kuninkaalle on käynyt esittämässä yli 12 miljoonaa ihmistä. Paikallisten ja turistien lisäksi kunnioitusta on käynyt osoittamassa pitkä lista virallisia vieraita ulkomailta: pääministereitä, kuninkaallisia ja muita valtioiden virallisia edustajia. Ensimmäisten joukossa vuosi sitten olivat Bhutanin hallitsijapari, kuningas Jigme Khesar ja kuningatar Jetsun Pema. Myös Japanin keisaripari vieraili palatsissa maaliskuussa.
Embed from Getty Images Embed from Getty Images
Tällä viikolla tuli viimein virallisten hautajaisten aika. Buddhalaiset (kuninkaalliset) hautajaiset poikkeavat merkittävästi länsimaisesta tyylistä, ja erityisen rakastetulle ja pitkään hallinneelle kuninkaalle on haluttu varmasti järjestää erityisen näyttävät menot. Viisipäiväisten hautajaisten seremoniat alkoivat keskiviikkona ja itse polttohautaus oli torstai-illalla klo 22 paikallista aikaa. Poltto järjestettiin Sanam Luangin aukiolla Bangkokissa kuninkaallisen palatsin läheisyydessä väliaikaisessa, erikseen tätä tilaisuutta varten rakennetussa krematoriossa. Kuninkaan ruumis kuljetettiin loisteliaassa kultaisessa vaunussa palatsista aukiolle, missä kuningas Maha Vajiralongkorn sytytti polttorovion. Tuhkat kerätään ja viedään palatsille takaisin, ja seremoniat kestävät vielä sunnuntaihin. Kaduilla on ollut arvioiden mukaan satoja tuhansia ihmisiä katsomassa kulkuetta ja muistelemassa kuningasta. Kansa on ollut pääosin mustissa vaatteissa, ja turistejakin on kehotettu huomioimaan hautajaisten tuomat poikkeukset liikenteeseen, aukioloaikoihin ja käyttäytymiseen.
Embed from Getty Images
Bangkokiin kokoontui ulkomaisia hautajaisvieraita yli 40 maasta. Oletettavasti paikalla oli koko Thaimaan kuninkaallinen perhe eli kuningas Bhumibolin ja kuningatar Sirikitin kaikki neljä lasta perheineen, mutta kuvia on saatavilla vähän huonosti. Myös ulkomaista kuninkaallista edustusta oli runsaasti: Belgian kuningatar Mathilde, Bhutanin kuningaspari, Tongan kuningaspari, Tanskan kruununprinssi Frederik, Hollannin kuningatar Maxima, Japanin prinssi Akishino ja prinsessa Kiko, Lesothon kuningaspari, Liechtensteinin prinsessa Margaretha, Luxemburgin perintösuurherttua Guillaume, Malesian sulttaani, Norjan kruununprinssi Haakon, Qatarin prinssi Thani bin Hamad bin Khalifa Al-Thani, Espanjan kuningatar Sofia, Ruotsin kuningatar Silvia sekä Britannian prinssi Andrew. Virallista edustusta oli monien Aasian maiden lisäksi Yhdysvalloista, Kanadasta, Australiasta, Uudesta-Seelannista, Ranskasta, Saksasta, Sveitsistä ja Vatikaanista. Kuvia eurooppalaisista kuninkaallisista vieraista ei oikein löytynyt, alempana olevat ovat screenshotteja Thaimaan ulkoministeriön sivuilta vieraiden saapuessa. En itse asiassa tiedä, miten paljon hautajaisista on tapana julkaista kuvia? Kuningashuoneiden sosiaalisissa medioissakaan ei ole oikein mitään, vaikka virallisiin kalentereihin on merkitty osallistuminen.
Embed from Getty Images
Kuningas Maha Vajiralongkornin tyttäret prinsessa Bajrakitiyabha ja prinsessa Sirivannavari.
Ylhäällä vasemmalla Bhutanin kuningaspari. Huomatkaa, he ottivat mukaan pienen poikansa! Kruununprinssi Jigme Namgyel Wangchuck täyttää helmikuussa kaksi vuotta. Oikealla ylhäällä Luxemburgin perintösuurherttua prinssi Guillaume, hänen alapuolellaan Britanniasta prinssi Andrew. Alhaalla Hollannin kuningatar Maxima. Kuvat saa isommaksi klikkaamalla.
Monarkioissa on eletty nyt pitkään iloista häiden ja ristiäisten aikakautta, mutta hallitsijat vanhenevat, ja odotettavissa on pikkuhiljaa taas ikävä hautajaiskausi. Euroopassa tuskin tulee olemaan yhtä näyttäviä seremonioita kuin Thaimaassa on nyt nähty, mutta esimerkiksi kuningatar Elisabetin, kuningas Haraldin ja kuningatar Margareetan poismenot tulevat varmasti olemaan kansalle kova paikka sitten aikanaan. Nyt toivotaan kuitenkin vielä pitkää ikää ja hyvää terveyttä kaikille!

Jätä kommentti