Suomen juhlavuosi on tuonut maahan lukuisia kuninkaallisia vieraita

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla on tuskin jäänyt keneltäkään huomaamatta, sillä tärkeää merkkipaalua on juhlittu lukuisin eri tavoin pitkin vuotta. Tasavaltana Suomi ei ole yleensä kuninkaallisen loiston keskus, mutta tänä vuonna vieraita tuntuu olleen erityisen paljon ja vielä lisää on tulossa loppukuusta! Syynä on selkeästi ollut itsenäisyyden juhlavuosi. Vierailut aloitti Pohjoismaiden valtionpäiden kesäkuinen kokoontuminen Helsingissä.
Olin itsekin paikalla hyytävän kylmässä ja kosteassa kesäkuisessa säässä bongaamassa pohjoismaisia valtionpäitä. Paikalla olivat kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, kuningatar Margareeta, kuningas Harald ja kuningatar Sonja sekä Islannin presidenttipari Guðni Thorlacius Jóhannesson ja rouva Eliza Reid. Tapahtumaa isännöivät presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Ohjelmassa oli mm. lounas Helsingin kaupungintalolla sekä vierailut Hanasaaren kulttuurikeskukseen ja Sibelius-monumentille. Vierailu oli merkittävä, sillä Suomessa harvoin nähdään useita kuninkaallisia samaan aikaan. Presidenttiparimme tapasi Ruotsin kuninkaallisia uudestaan vielä loppukesästä, kun Tukholmassa juhlittiin Suomen itsenäisyyttä.

parveke

Syyskuussa Suomessa kävi suurelle yleisölle hieman tuntemattomampi vieras. Kentin prinssi Michael, kuningatar Elisabetin serkku, viipyi syyskuussa muutaman yön. Prinssi oli paikalla Genesis Initiativen edustajana, eikä tavannut valtionjohtoa. Kolmipäiväinen vierailu suuntautui pääkaupunkiseudun lisäksi Porvooseen ja Tampereelle. Haikon kartanossa puhumassa oli mm. Rovio-peliyhtiön perustaja Peter Westerbacka, lisäksi prinssi vieraili esimerkiksi Aalto-yliopistossa.
Prinssi Michaelin isä oli Kentin herttua George, kuningas Yrjö V:n ja kuningatar Maryn viides lapsi. 75-vuotias prinssi edustaa edelleen jonkin verran kuningatar Elisabetin nimissä. Hänen edustustehtävänsä liittyvät usein Kansainyhteisön maihin, lisäksi hän on monien eri järjestöjen suojelija.
Syyskuussa myös kruununprinsessa Victoria vieraili lyhykäisesti Helsingissä Hanasaaren kulttuurikeskuksen ja Svenska Kulturfonden -säätiön kutsumana. Kruununprinsessa kävi Kansallisoopperassa katsomassa Syyssonaatti-oopperan.
Marraskuun lopussa Victorian puoliso prinssi Daniel vierailee Slush-kasvuyritystapahtumassa Helsingissä. Ennen avioliittoaan kruununprinsessa Victorian kanssa Daniel toimi kuntosaliyrittäjänä, ja monet hänen työtehtävistään kuninkaallisena liittyvät liikunnan ja yrittäjyyden edistämiseen. Daniel on vieraillut Slushissa aiemminkin kaksi vuotta sitten.
Todellinen yllätys kuitenkin saatiin, kun Tasavallan presidentin kanslia ilmoitti Cambridgen herttuan prinssi Williamin vierailevan Suomessa marraskuun lopussa, itse asiassa samaan aikaan Danielin kanssa. William tulee viralliselle vierailulle, jota isännöi presidentti Sauli Niinistö. Ohjelmaa ei ole vielä julkaistu, mutta allekirjoittanut on jo suunnitellut livebongausta, jos työvuorot suinkin mahdollistavat sen! Cambridgen herttuaparin piti vierailla samoihin aikoihin myös Ruotsissa ja Norjassa, mutta ilmeisesti Catherinen raskaus muutti suunnitelmia. William saapuu alkuperäisen aikataulun mukaan Suomeen, mutta yksin. Naapurimaamme saavat sitten Williamin sekä Catherinen vieraiksi vuodenvaihteen jälkeen. Brittikuninkaalliset ovat kiertäneet ahkerasti Eurooppaa viimeisen vuoden ajan, sillä sekavan Brexit-tilanteen ja huonojen EU-välien takia on tärkeää keskittyä kahdenvälisiin suhteisiin Euroopan maiden kanssa. Prinssi Harry vierailu viime viikolla Tanskassa, Cambridget kävivät kesällä muun muassa Saksassa ja Puolassa.
Jos Danielin ja Williamin vierailut toteutuvat suunnitellusti, juhlavuosi on tuonut maahan kokonaiset yhdeksän kuninkaallista pitkin vuotta! Melkoinen määrä, vaikka vierailut ovatkin olleet pääosin melko lyhyitä. Toivottavasti erityisesti Williamin vierailulla on hyviä yleisöpaikkoja, sillä hän tulee ensimmäistä kertaa Suomeen, eikä hänen tasoistaan vierasta luultavasti nähdä ihan hetkeen.

 

Jätä kommentti