William ja Catherine hurmasivat Ruotsissa – tiivistelmä Tukholman-vierailusta

Cambridgen herttuapari saapui maanantai-iltana Tukholmaan, josta he siirtyvät torstaiaamuna Norjaan Osloon. Herttuapari yöpyy Britannian suurlähetystössä suurlähettiläs David Cairnsin luona, sillä Tukholman kuninkaanlinnan vierashuoneet ovat poissa käytöstä remontin vuoksi. Sekä William että Catherine ovat ensimmäistä kertaa Ruotsissa.
Vierailu alkoi tiistaiaamuna Vasaparkenissa jääpallotapahtumalla. Paikalla oli runsaasti yleisöä seuraamassa, kun William ja Catherine pääsivät näyttämään taitonsa jäällä. Herttuapari nautti lämmintä kaakaota nuorten pelaajien kanssa ja sai minikokoiset maajoukkuepaidat kotiinviemisiksi prinssi Georgelle ja prinsessa Charlottelle. Pari oli pukeutunut lämpimästi ja rennon sporttisesti, eli tilaisuuteen sopivasti. Kuninkaallisilla on usein tapana pukeutua isäntamaan suunnittelijoiden vaatteisiin, ja ruotsalaislehdet bongasivat Fjällrävenin neuleen takin alta. Huomatkaa prinssi Williamin pipo, ihana!
Embed from Getty Images
Seuraavaksi herttuapari pääsi tutustumaan ruotsalaisiin kollegoihinsa, kun kuningaspari tarjosi vieraille lounaan kuninkaanlinnassa. Paikalla olivat myös kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel. Kruununprinsessapari oli herttuaparin häissä, ja Daniel ja William tapasivat Suomessa Slushissa, mutta Cambridget ovat olleet ylipänsä hyvin vähän tekemisissä eurooppalaisten kuninkaallisten kanssa viime vuoteen asti. Kuningatar Silvia edusti lounaalla sähkönsinisessä asussa ja herttuatar tummanvihreässä Catherine Walkerin mekossa, kun taas kruununprinsessa oli hätkähdyttävän kesäinen Ida Sjöstedtin kukkamekossa, jossa oli yksityiskohtana valtava rusetti kaulassa.
Lounaan jälkeen Victoria ja Daniel ottivat isäntäparin paikan ja esittelivät herttuaparille Tukholman vanhaa kaupunkia, jonka läpi nelikko käveli linnalta Nobel-museolle. Suurtorilla aivan linnan vieressä oli mahdollisuus tervehtiä kuninkaallisia, ja yleisöä näyttää olleen paikalla oikein tungokseksi, kuten myös toimittajia. Herttuatar Catherinen musta karvahattu on tyylikäs, katselin sitä jo brittikuninkaallisten joulukirkkokuvissa. Catherinen ja Victorian takit olivat samojen suunnittelijoiden käsialaa, kuin heidän asunsa lounaalla.
Embed from Getty Images
Nobel-museolla herttuapari tutustui tietysti Nobel-säätiön toimintaan, paikalla olleisiin palkittuihin sekä ruotsalaiseen tiedekenttään. Sen jälkeen matka jatkui ArkDesiin, Ruotsin kansalliseen arkkitehtuuri- ja designkeskukseen. Ensimmäisen vierailupäivän kruunasi illallinen suurlähetystössä. Tilaisuus oli melko pieni, paikalla oli vain kolmisenkymmentä henkeä. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven saapui paikalle hieman aikaisemmin tervehtiäkseen herttuaparia kunnolla ennen muiden vieraiden saapumista.
Herttuattarella oli sinapinkeltainen (vai oliivinvihreä?) Erdemin iltapuku, jossa oli runsaasti kukkakuviota ja lukuisia yksityiskohtia. Helma leveni alaosasta, samoin hihat. Vyötäröllä oli vyömäinen kaistale, miehustaa halkoi jonkinlainen rypytys ja kaula-aukko oli korkea. Kuvio itsessään teki puvusta näyttävän, joten yksinkertaisempi malli olisi ollut minusta kauniimpi. Kruununprinsessa Victoria onnistui iltalookissaan paremmin. Ruotsalaisen Stylein-merkin musta mekko oli yksinkertainen ja koruton, mutta toispuolinen leikkaus teki puvusta mielenkiintoisen. Herttuatar oli valinnut mekkonsa pariksi korviinsa yksinkertaiset helmikorut, kruununprinsessalla oli näyttävät graafiset korvakorut. Juhlissa oli myös toissavuonna parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon saanut ruotsalaisnäyttelijä Alicia Vikander. Näyttelijätär oli valinnut ylleen sähkönsinistä.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Alicia Vikander pääministeri Stefan Löfvenin kanssa.
Vierailun toisen päivän ohjelma alkoi Karoliinisesta instituutista, joka on maailman johtavia lääketieteen yliopistoja. Kruununprinsessapari oli mukana, ja kuninkaallinen seurue tutustui erityisesti kehityspsykologian ja mielenterveyden aloihin, jotka ovat herttuaparin oman hyväntekeväisyystyön pääteemoja. Instituutin jälkeen seurue jatkoi tukholmalaiseen Matteusskolan-kouluun, jossa he keskustelivat oppilaiden kanssa mm. nuorille suunnatusta mielenterveysohjelmasta, jota kansallinen itsemurhien tutkimukseen ja mielenterveysongelmien ehkäisyyn keskittyvä yhdistys pyörittää.
Toisena päivänä Catherinella oli yllään ihanan pirteä punavalkoinen kukonsaskelin kuvioitu takki Catherine Walkerilta. Sen alla kuvissa näkyvä valkoinen mekko on Alexander McQueenilta. Kruununprinsessa Victoria oli pukeutunut ruotsalaisen Rodebjerin mintunvihreään housupukuun, johon hän yhdisti Acnen vaaleanpunaisen takin. En tiedä, onko asia Ruotsissa samalla tavalla, mutta tuo väriyhdistelmä tuo mieleen sairaaloiden potilasvaatteet. Nehän on juuri tuollaisia! 😀 Näin tuon housupuvun toisissa kuvissa ilman takkia, eikä se pistä yksinään silmään, mutta nuo kaksi väriä yhdessä tuo itselleni selkeän mielleyhtymän sairaalavaatteisiin. Takki on kyllä kaunis, kelpuuttaisin mieluusti omaan vaatekaappiini… Huomatkaa muuten, että Victorialla oli hiukset taas ponnarilla nutturan sijaan!
Embed from Getty Images
Seurue jatkoi ohjelmaansa Tukholman keskustan NK-tavaratalossa, jossa he avasivat brittiläistä designia ja muotia esittelevän näyttelyn. Avajaisten jälkeen oli vuorossa yksi vierailun kohokohdista: teehetki kruununprinsessaperheen kotona Hagan linnassa. Eihän teehetkessä yksinään mitään erikoista ole, mutta prinsessa Estelle ja prinssi Oscar pääsivät tapaamaan Williamin ja Catherinen! Estelle näytti reippaalta ja Oscar tapansa mukaan vähän varautuneelta. Mahtoivatkohan kuninkaalliset parit puhua keskenään lasten kasvattamisesta kuninkaalliseen elämään? Victoria ja Daniel tekevät erinomaista työtä sen suhteen, Estelle on todella luonteva julkisissa tilaisuuksissa.
Embed from Getty Images
Haga slott, 31 januari 2018Tisdagen den 30 och onsdagen den 31 januari 2018 besöker Hertigen och Hertiginnan av Cambridge Sverige på uppdrag av den brittiska regeringen. På onsdagen var Hertigparet på besök hos Kronprinsessparet på Haga slott. / On

Kuninkaallinen seurue Hagan linnassa. Kuva: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Haga slott, 31 januari 2018Tisdagen den 30 och onsdagen den 31 januari 2018 besöker Hertigen och Hertiginnan av Cambridge Sverige på uppdrag av den brittiska regeringen. På onsdagen var Hertigparet på besök hos Kronprinsessparet på Haga slott. / On

Prinsessa Estelle ja prinssi Oscar tapasivat prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen. Kuva: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Päivä ei suinkaan loppunut siihen! Nelikko osallistui illalla vielä Tukholman valokuvamuseossa järjestettyyn tapahtumaan, joka esitteli ruotsalaista nykykulttuuria herttuaparille. Kruununprinsessapari tuli Hagasta autokyydillä, mutta herttuapari sai ennen juhlia käydä veneajelulle Tukholman satamassa. Herttuattarella oli yllään jälleen Erdemiä; sininen kuvioitu samettimekko, jossa oli jälleen outo helma ja leveät hihat. Tuossa kuvassa ei näy, mutta ulkona Catherinella oli Ida Sjöstedtin musta takki, joka on nähty myös prinsessa Sofian päällä. Kruununprinsessa Victoria oli valinnut kaksiosaisen mustanpunaisen puvun , joka ei myöskään aiheuta ihastuneita henkäyksiä. Hieman viittamainen yläosa näyttää joissain kuvissa kivalta, mutta jotenkin tuo hameen halkio ja nuo kengät eivät vain miellytä omaa silmääni. Tuntuu, että koko vierailun ajan kumpikaan ei ole ollut oikein parhaimmillaan. Victoria on yrittänyt liikaa ja Catherine on hukkunut jonnekin tätimäisten raskausmekkojen joukkoon. Toivotaan, että Mette-Marit hoitaisi homman kotiin Oslossa! Herttuapari lentää siis aamulla Norjaan. Ohjelmassa on vielä lyhyt tutustuminen Ruotsin ilmavoimiin ennen lähtöä. Oslon lentokentällä vastassa ovat kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit.
Eli hyvin tyypillistä kuninkaallisen vierailun ohjelmaa, samankaltaisia teemoja kuin Williamilla oli Suomessa. Tästä myös näkee hyvin, miten ulkomaanmatkat kerryttävät nopeasti kuninkaallisten työsaldoa, kun lyhyessä ajassa on paljon ohjelmaa. Tästä Ruotsi-osuudesta pelkästään tulee jo kymmenkunta työtehtävää kasaan. Yleisöäkin näyttää odotetusti olleen paikalla sankoin joukoin kaikkialla. Seuraavaksi isännän roolin ottavat siis Haakon ja Mette-Marit, palataan asiaan perjantaina oman koostepostauksen kanssa! Tässä alla vielä Ruotsin hovin instagramissa julkaistut koostevideot molemmista päivistä.

Hertigparet av Cambridge i Sverige – dag 2.

🎥:Kaffegruppen/Kungahuset.se #kungahuset

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

 

Jätä kommentti