William ja Catherine tällä viikolla Ruotsissa ja Norjassa

Brittikuninkaalliset jatkavat Brexit-kierrostaan ympäri Eurooppaa, ja vuorossa on  Cambridgen herttuaparin kaksipäiväiset viralliset vierailut Ruotsiin ja Norjaan! William ja Catherine ovat matkustaneet tänään jo Tukholmaan, ja vierailu alkaa virallisesti huomenna tiistaina aamulla Vasaparkenissa jääpallotapahtumalla. Osloon Cambridget siirtyvät torstaiaamuna, josta he suuntavat takaisin Lontooseen perjantai-iltana.
Kuninkaallisten piirien vanhempi polvi on sukulaisuuksien ja pitkien valtakausien aikana muodostanut vuosikymmeniä kestäneitä ystävyyssuhteita, mutta nuorempien brittikuninkaallisten välit muihin kuningashuoneisiin ovat jääneet etäisiksi. William ja Harry ovat tietenkin vasta viime vuosina astuneet virallisiin rooleihinsa kunnolla, mutta tilaisuuksia tutustua mannermaisiin kollegoihin olisi varmasti ollut. Kaikissa Ruotsin kuningasparin lasten häissä brittihovia edustivat prinssi Edward ja kreivitär Sophie. Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 sattui nolo moka, kun William, Kate ja Harry eivät edes tervehtineet Ruotsin prinssikaksikkoa Danielia ja Carl Philipiä. Lööpeissä puhuttiin “jäisistä väleistä” ja brittikuninkaallisten ylimielisyydestä, mutta uskottavampi selitys taitaa olla se, että he eivät vain tunnistaneet ruotsalaisprinssejä. Muiden maiden kuninkaalliset eivät ole brittimediassa esillä samaan tapaan kuin William ja Kate ovat täällä, ja pikaisia kohtaamisia kummankin prinssin kanssa on luultavasti ollut yksi tai kaksi joissain isommissa tilaisuuksissa, joten ylimielisyyden sijaan kyseessä oli luultavasti vain erehdys. Silti, se oli nolo moka myös Williamin ja Katen henkilökunnalta.
Embed from Getty Images
Onneksi Kensingtonin palatsi tuntuu ottaneen asiasta kopin, ja näillä vierailuilla herttuapari viettää aikaa ensisijaisesti molempien maiden kruununperillisten kanssa. Eli “isäntinä” ovat kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel sekä kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit, mikä sopiikin paremmin ei-valtiovierailun luonteeseen. Herttuapari tietysti tapaa molempien maiden kuningasparitkin: kuningas  Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian tiistaina lounaalla, ja Norjassa herttuapari yöpyy kuninkaanlinnassa kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan kutsusta.
Ohjelma on monipuolista, ja sisältää herttuaparille tärkeitä teemoja, kuten mielenterveys, lasten ja nuorten asiat sekä koulutus ja tiede. Brittiläis-pohjoismaalainen yhteistyö tulee myös olemaan esillä. Yleisölle on järjestetty molemmissa kaupungeissa tilaisuus tervehtiä herttuaparia. Vierailuihin kuuluu yleensä poikkeuksetta illallinen, jossa vierailija tapaa isäntämaan edustajia valtionjohdosta, yritysmaailmasta ja kulttuuripuolelta. Ruotsissa kyseiselle illalliselle osallistuvat mm. näyttelijät Alicia Vikander ja Stellan Skarsgård.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Viimeisten tietojen mukaan näyttää siltä, että prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia, prinsessa Madeleine ja prinsessa Märtha Louise eivät kukaan osallistu vierailuille. Carl Philipin ja Sofian tiedetään olevan ulkomailla, pitkällä raskaana oleva Madeleine asuu Lontoossa ja Märtha Louisea ei ole ainakaan merkitty hovin kalenteriin osallistuvaksi. Ilmeisesti herttuaparin lapset prinssi George ja prinsessa Charlotte eivät ole mukana, sillä kumpikin käy jo päiväkotia.
Vierailun ohjelman voi lukea kokonaan englanniksi täältä. Raportoin molemmista vierailuista samanlaiset koosteet, kun tein Williamin Suomen-reissusta!

Jätä kommentti