Tiaroja esillä Lontoossa Victoria Revealed -näyttelyssä!

Nyt kaikki jalokivistä kiinnostuneet lukijat korvat hörölle! Jos suunnistat ulkomaille tämän vuoden aikana, kannattaa ehdottomasti harkita Lontoota, sillä Kensingtonin palatsissa on parhaillaan auki Victoria revealed -näyttely, jossa on mukana kolme tiaraa, jotka linkittyvät kuningasperheen historiaan. Sain eilen Kensingtonin palatsilta tiedon, että näyttely on auki vuoden loppuun asti, joten hyvin ehtii vielä viikonloppureissulle.
Kuningatar Viktoria on yksi Britannian historian tunnetuimpia hallitsijoita, ja jonka valtakausi tunnetaankin viktoriaanisena aikakautena, jolloin imperiumi eli kukoistuksen aikaa ja yhteiskunta kehittyi vauhdilla.
Kensingtonin palatsi on vuosisatojen varrella ollut lukuisten kuninkaallisen perheen jäsenten koti, ja sen tunnetuimpia asukkeja ovat olleet esimerkiksi prinsessa Margaret, Diana, Walesin prinsessa sekä tietysti tämänhetkiset asukkaat prinssi William ja herttuatar Catherine. Noin 200 vuotta sitten palatsissa kuitenkin syntyi Kentin prinsessa Alexandrina Victoria, josta tuli vain 18-vuotiaana imperiumin kuningatar Viktoria. Valtakautta edelsi suljettu ja yksinäinen lapsuus Kensingtonissa äidin ja tämän neuvonantajan valvonnassa, ja palatsi tunnetaankin erityisesti Viktorian lapsuudenkotina.
Embed from Getty Images
Victoria revealed -näyttely esittelee kuningattaren elämää hänen eri rooliensa pohjalta, ja lupaa antaa intiimin katsauksen Viktorian elämään. Eristetty lapsuus vaihtui 18-vuotiaana hallitsijan elämään, ja Viktoria oli kuningatar yli 63 vuotta. Nuori hallitsija löysi suuren rakkauden serkustaan prinssi Albertista, mutta avio-onni päättyi vain 20 vuoden päästä Albertin äkilliseen sairastumiseen. Viktoria ei koskaan oikein toipunut aviomiehensä menetyksestä, vaan eristäytyi vuosiksi kansasta ja pukeutui lopunikäänsä mustiin. Ympärillä oli kuitenkin valtava perhe, sillä Viktorian ja Albertin yhdeksän lasta ja kymmenet lapsenlapset ympäri hoveja pitivät kuningattaren hyvin keskeisenä hahmona Euroopan valtasuhteissa. Victoria revealed on ollut Kensingtonissa auki jo pidempään, ja sitä on kehuttu hyvin mielekiintoiseksi. Hiljattain se sai hieman päivitystä, ja näyttely sisältää nyt kolme eri tiaraa. Yksikään näyttelyn tiaroista ei ole kuninkaallisen perheen käytössä, eli niitä ei jatkossakaan tulla näkemään julkisuudessa kovin usein – harvinaista herkkua siis tarjolla.
Ensimmäinen tiaroista on timanteista ja safiireista koostuva kaunotar, jonka prinssi Albert suunnitteli itse ja antoi lahjaksi vaimolleen vuonna 1845. Parure eli korusetti sisältää myös smaragdiset korvakorut, kaulakorun ja rintaneulan, jotka ovat myös esillä.
Toinen näyttelyn tiaroista on timanttinen “The Fife Tiara”, jonka Fifen herttua Alexander Duff antoi häälahjaksi vaimolleen prinsessa Louiselle vuonna 1889. Prinsessa oli kuningatar Viktorian pojantytär ja kuningas Edward VII:n vanhin tytär. Tiara periytyi prinsessa Louisen jälkeläisille ja siirtyi siten pois kuninkaallisen perheen ytimestä, kunnes se viime vuonna päätyi valtion omistukseen. Kerron sen tarinan hieman alempana tekstissä.
Näyttelyn kolmas tiara on niin ikään linkittynyt prinsessa Louiseen. Kyseinen kokoshnik-tiara oli kuningas Edward VII:n ja kuningatar Alexandran häälahja tyttärelleen. Kokoshnik viittaa venäläistyyliseen tiaramalliin, joka pohjautuu perinteiseen venäläiseen päähineeseen, jota naiset ovat kautta aikojen pitäneet. Monet kokoshnik-tiarat ovat selkeästi keskeltä korkeampia ja koostuvat “timanttipiikeistä”. Malli yleistyi Britannian kuninkaallisten keskuudessa kuningatar Alexandran sisaren, Venäjän keisarinna Maria Fjodorovnan vaikutuksesta. Alla olevassa kuvassa näkyvät näyttelyn kaikki kolme tiaraa. Ylärivissä vasemmalla kokoshnik, oikealla Fife ja alarivissä smaragdiparure.
Kuningatar Viktorian smaragdisetti ja prinsessa Louisen kokoshnik ovat edelleen Louisen jälkeläisten omistuksessa ja lainassa näyttelyssä. Louise itse sai kaksi tytärtä, ja poikkeusasetuksella Fifen herttuattaren arvonimi periytyi hänen tyttärelleen Alexandralle, minkä jälkeen se siirtyi tämän siskonpojalle James Carnegielle eli Louisen tyttärenpojalle. James Carnegie kuoli 2015, ja hänen pojastaan Davidista tuli neljäs Fifen herttua. Fife-tiara puolestaan siirtyi viime vuonna valtion omistukseen. Britanniassa on Acceptance in lieu -järjestelmä (AiL), jossa perintöveron maksamisen voi korvata luovuttamalla valtiolle muuta omaisuutta, tyypillisesti rakennuksia tai taidetta. AiL on mahdollistanut sen, että esimerkiksi monia merkittäviä rakennuksia on siirtynyt valtion omistukseen, ja ne ovat nykyisen yleisölle avoimia vierailukohteita. Muuten kohteet käytännössä huutokaupattaisiin, jotta perijä selviytyisi perintöverosta. Fife-tiara päätyi tällä tavoin Carnegien suvulta valtiolle, ja hallitus määräsi tiaran Kensingtoniin esille.
Victoria Revealed on siis auki loppuvuoden. Kensingtonin palatsi on auki päivittäin, ja lippu aikuiselle maksaa tällä hetkellä noin £15. Täsmälliset aukioloajat ja hinnat voivat vaihdella sesonkien mukaan, ajankohtaiset tiedot löydät täältä. Jos tiarat kiinnostavat ja on vain mahdollisuus matkustaa, niin suosittelen lämpimästi. Nämä eivät tosiaan ole siis kuningasperheen käytössä, joten niitä ei julkisuudessa tulla käytössä näkemään kovin usein, jos ollenkaan.

Jätä kommentti