Mitä tiaraa Meghan Markle ei ainakaan käytä hääpäivänään?

Prinssi Harry ja Meghan Markle vihitään kahden viikon kuluttua, ja nyt on viimeinkin aika hääpostauksille! Aloitetaan häähuuma allekirjoittaneen suosikkiaiheesta, eli Meghanin tiarasta. Tiaraveikkailu tuntuu jotenkin hankalalta, ja onkin ollut helpompaa miettiä, että mitä tiaraa emme varmasti tule näkemään. Tiarojahan brittihovissa on pilvin pimein, mutta läheskään kaikki eivät ole vaihtoehtoja syystä tai toisesta.
Kuningatar Elisabetilla on tapana lainata kuninkaallisen perheen naisille muutama tiara eliniäksi, jotta jokaista tapahtumaa varten ei tarvitse käydä koko holvia läpi. Jokseenkin ärsyttää, kun iltapäivälehdet kaavailevat Meghanille esimerkiksi herttuatar Catherinen Halo Scrollia. Voin vannoa, että sitä ei Meghanilla nähdä, koska tiara on lainassa nimenomaan Catherinella, ja itse asiassa häiden aikaan näyttelyssä ulkomailla.
Embed from Getty Images
Cambridgen herttuatar Catherinella oli hääpäivänään vuonna 2011 kaunis Halo Scroll -tiara
Kuninkaalliseen perheeseen avioituvalla naisella on muutama vaihtoehto tiaran suhteen. Jos morsian tulee aatelissuvusta, jolta löytyy sukutiara omasta takaa, hän voi käyttää sitä. Näin teki esimerkiksi lady Diana Spencer avioituessaan Walesin prinssi Charlesin kanssa vuonna 1981. Tuoreen Walesin prinsessan kutreilla nähtiin Spencerin suvun tiara, ja kuningattarelta saadut lainatiarat tulivat myöhemmin mukaan kuvioihin.
Morsian voi myös saada tiaran lainaksi. Vähän morsiamesta ja tämän tulevasta asemasta riippuu, mitä lainaksi on tarjolla. Kuningatar voi lainata jotain, joka yleensä sitten jää morsiamelle käyttöön pidemmäksi aikaa (jos kyseessä on henkilö, jolle tiaratilaisuuksia tulee jatkossakin). Näin tehtiin juurikin herttuatar Catherinen kohdalla. Sitten taas prinsessa Annen pojan, Peter Phillipsin morsian Autumn Kelly lainasi anopiltaan Annelta tiaraa. Autumn ei tiaraa jatkossa tarvitse, sillä he ovat Peterin kanssa yksityishenkilöitä ilman mitään titteleitä tai virallista roolia.
Embed from Getty Images
Walesin prinsessa Diana käytti omaa sukutiaraansa hääpäivänään
Kuningasperheen loputtomista korukokoelmista voidaan muunnella uusia tiaroja. Prinssi Edwardin morsiamen Sophie Rhys-Jonesin häätiara oli uusi, mutta se oli koottu (vahvistamattomien tietojen mukaan) kuningatar Victorialle kuuluneen tiaran irrotettavista kappaleista. Samoin kuningatar Elisabetin sisarentyttärellä lady Sarah Armstrong-Jonesilla oli hääpäivänään uusiotiara. Se oli valmistettu timanttirintaneuloista, jotka Sarahin isä oli antanut häälahjaksi tuoreelle vaimolleen prinsessa Margaretille vuonna 1960.
On mahdollista hankkia myös kokonaan uusia tiara. Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip antoivat toisen poikansa prinssi Andrew’n morsiamelle Sarah Fergusonille häälahjaksi kokonaan uuden tiaran, josta tuli sitten Sarahin henkilökohtaista omaisuutta.
Embed from Getty Images
Wessexin kreivitär Sophie hääajelullaan vuonna 1999
Meghanin tiaraa pohtiessa täytyy morsiamen henkilökohtaisen maun lisäksi miettiä myös historiallisia kytköksiä, asemaa kuninkaallisessa perheessä ja julkisuuskuvaa. On myös arvailtu, tuleeko Meghanille tiaraa ollenkaan, vai esimerkiksi jokin kukkaseppele-ratkaisu, mutta en usko, että tiaraperinteestä lähdetään sooloilemaan. Joku yhdistelmä on ehkä mahdollinen, Sarah Fergusonillahan oli kukkaseppele kirkkoon mennessä ja tiara kirkosta poistuessa. Lady Sarah Armstrong-Jonesilla taas oli tiaran lomassa lehtiä.
Meghan tulee olemaan kuninkaallisessa perheessä keskeisessä asemassa, mutta mitään liian suureellista tai herttuatar Catherinen tiaravarustuksen merkittävästi ylittävää ei kannata odottaa. Brittihovin häätiarat eivät muutenkaan ole olleet erityisen näyttäviä viime vuosikymmeninä. Häätiarat myös harvoin ovat kovin värikkäitä, eli sellaiset voidaan ruksia yli veikkauksista, vaikka Meghanille varmasti sopisi hyvin smaragdit, rubiinit ja safiirit. Asiaa vaikeuttaa vielä se, että läheskään kaikkia brittihovin tiaroja ei ole välttämättä nähty vuosikymmeniin kenelläkään, ja niiden olemassaolosta ja omistajasta ei ole varmoja tietoja.
Embed from Getty Images
Sarah Fergusonilla oli kirkkoon mennessä kukkaseppele, joka otettiin pois vihkiseremonian jälkeen ennen yleisön eteen astumista. Alta paljastui timanttitiara, jonka kuningatar Elisabet ja prinssi Philip antoivat häälahjaksi miniälleen.
Marklen suvulla ei varmasti ole omaa tiaraa, joten sen vaihtoehdon voi pyyhkiä pois. Uuden tiaran teettäminen vanhoista koruista ei ole poissuljettua, sillä holveissa pyörii varmasti vaikka minkälaista irtojalokiveä. Henkilökohtaisesti toivon, ettei tähän vaihtoehtoon ole päädytty. Elisabetin itse teettämät tiarat ovat nimittäin kokoelman hirveimmästä päästä. Jos esim. prinssi Harry on prosessissa mukana, lopputulos voisi ehkä olla jopa onnistunut. Teoriassa olisi myös mahdollista hankkia Meghanille ihan oma kokonaan uusi tiara. Kun Meghanillakin on omaa omaisuutta, niin halutessaan ei varmasti olisi rahasta kiinni. Periaatteessa prinssi Charles voisi sellaisen miniälleen lahjoittaa, mutta sitä ei pidetä kovin todennäköisenä, sillä siihen vedettäisiin taatusti mukaan herttuatar Catherine, joka ei sellaista saanut appiukolta. Ja muutenkin jo herttuatar Sarahin kohdalla puhuttiin, että kuningatar ei halunnut antaa perintökalleuksia lainaan miniälleen, koska ei uskonut liiton kestävyyteen. Jos Meghanilla olisi uusi tiara, sama virsi alkaisi myös hänen kohdallaan.
Unohtaa voi varmasti kaikki kuningatar Elisabetin käytössä olevat tiarat, värikkäät tiarat ja muut vakituisesti lainassa olevat. Kovin moni tuskin muutenkaan lainailee hääpäiväksi koruja miehensä tädeiltä tai kälyltään. Lehdistö ja kuninkaallisia vähemmän seuraavat ovat väläytelleet kaikenlaisia vaihtoehtoja, mutta tässä tiaravalinnassakin on oma kontekstinsa, jota ei voi ohittaa. Kuten se julkisuuskuva. Lainaamalla arvokkaita ja historiallisesti merkittäviä koruja esimerkiksi herttuatar Camillalle ja Catherinelle, kuningatar Elisabet osoittaa hyväksyntäänsä. Mutta kun brittihovissa tiarat ovat yleensä vuosikymmeniä yhden ja saman kuninkaallisen käytössä, niihin tulee väkisinkin kytköksiä ja mielleyhtymiä. Hovissa ei luultavasti ole halua yhdistää Meghanin julkisuuskuvaa menneiden vuosikymmenten skandaalikuninkaallisiin, kuten prinsessa Margaretiin, prinsessa Dianaan tai ex-herttuatar Sarahiin. Omassa käytössään olevia tiaroja Elisabet ei lainaa edes tyttärelleen tai kruununperijän vaimolle, joten ei ole syytä olettaa, että pojanpojan morsiamen kohdalla tehtäisiin suurieleinen poikkeus.
Vaihtoehtoja on siis kokonaisuudessaan vaikea veikata. Kuninkaallisen perheen kokoelma on valtava, mutta kun suodattaa muutamalla kriteerillä, niin vaihtoehtoja ei sitten äkkiä olekaan niin montaa. Näiden läpikäytyjen seikkojen perusteella alan melkein toivoa, että Meghanille tehtäisiin/hankittaisiin uusi tiara, koska niissä jäljellä olevissa realistisissa mahdollisuuksissa ei oikein ole mitään kovin säväyttävää.
Embed from Getty Images
Spencer-tiara prinsessa Dianalla vuonna 1987
Prinsessa Dianan käyttämä Spencerin tiara olisi minun suosikkini, jos pitäisi valita ihan vain silmää miellyttävin vaihtoehto. Se on minusta kaunis ja sopivan kokoinen, ja sillä olisi tunnearvoa. Kukaan ei voisi ainakaan sanoa, että Meghania päästetty perintökalleuksien pariin. Julkisuudessa on huhuttu Harryn enon eli Spencerin jaarlin tarjonneen tiaraa lainaksi. Yleinen käsitys on ollut, että tiara on vain Spencerin naisille – tyttärille ja vaimoille, ja Harryhan ei ole Spencer, vaan Windsor. Mutta jos tiaran omistajalle asia olisi ok, niin eipä siitä kukaan muu voi ottaa nokkiinsa.
Kuningatar Elisabetin hapsutiara, jota hän käytti omissa häissään vuonna 1947 olisi toinen aivan upea vaihtoehto, mutta en kuitenkaan usko ihan täysillä sen mahdollisuuksiin. Tiarahan oli alunperin Elisabetin isoäidin, kuningatar Maryn. Sitä lainattiin kyllä prinsessa Annelle tämän ensimmäisissä häissä (kuva alla), mutta hämmästyn silti kovasti, jos tämä tiara Meghanilla nähdään. Upeahan se olisi, mutta ehkä vähän liian merkittävä verrattuna herttuatar Catherinen häätiaraan?
Embed from Getty Images
Prinsessa Annen ensimmäiset häät vuonna 1973. Tiara näkyy valitettavasti vähän heikosti.
Vaikeaa siis on, ja olen jo valmistautunut yllätysmomenttiin. Jos ihan yksittäisistä tiaroista puhutaan, niin listalta voi ruksia ainakin: Girls of Great Britain and Ireland, Vladimir-tiara, Elisabetin safiiritiara, Burmese Ruby, akvamariinitiarat, Delhi Durbar, Greville-tiara, meanderit, Cambridge Lover’s Knot, Lotus-tiara, Halo Scroll, kaikki Kentin ja Gloucesterin perheiden tiarat… Ei paljoa jää niitä tunnettuja ja upeimpia jäljelle. TiaraManialla on esimerkiksi upea arkisto, josta voi englanniksi käydä katsomassa tiaroja järjestettynä maittain. Niin kuin postauksesta on huomannut, on paljon helpompi sanoa, mitä Meghanilla ei ainakaan nähdä. Itse liputan vaikka sitten sen Spencerin puolesta. Onko teillä veikkauksia tai toiveita?

Jätä kommentti