Prinssi Harryn uudet arvonimet

Tuoreen Sussexin herttua prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin hääpäivää käydään blogissa läpi häitä seuraavan viikon ajan. Hääpäivässä oli paljon kaikenlaista kiinnostavaa ja huomioitavaa, joten ei ole järkeä edes yrittää tiivistää kaikkea yhteen postaukseen. Ensimmäiseksi otetaan katsaus pariskunnan uusiin titteleihin.
Brittihovi ilmoitti odotetusti hääpäivän aamuna kuningatar Elisabetin myöntäneen prinssi Harrylle liudan uusia arvonimiä. Prinssistä tehtiin Sussexin herttua, Dumbartonin jaarli ja paroni Kilkeel. Vihkimisen jälkeen morsian omaksui automaattisesti miehensä titteleiden feminiiniversiot. Ms. Meghan Markle on nyt siis mennyttä aikaa, ja tästä eteenpäin tuore rouva on hänen kuninkaallinen korkeutensa Sussexin herttuatar. Parin ensisijaisessa käytössä on titteleistä korkein, eli herttua. Hovi ja muut viralliset tahot tulevat jatkossa viittaamaan Harryyn ja Meghaniin Sussexin herttuana ja herttuattarena.
Media ja kansa voivat hieman joustaa asiasta, ja jatkossa uutisissa ja blogeissa tullaan edelleen puhumaan prinssi Harrysta. Tuore morsian on yksinkertaistettuna herttuatar Meghan, aivan kuten puhutaan herttuatar Catherinesta.

harrymeghan_tittelit

Britannian kuninkaallisessa perheessä arvonimet on tapana myöntää avioitumisen yhteydessä, kun taas esimerkiksi Ruotsissa kuninkaalliset saavat herttuakunnan jo syntyessään. Myös prinssi William sai hääpäivänsä aamuna kuningattarelta kolmen tittelin sarjan. Williamin litaniahan on Cambridgen herttua, Strathearnin jaarli ja paroni Carrickfergus.
Herttuakunnista Sussex ja Clarence olivat arvailujen kärjessä Harryn titteliksi, jaarlia ja paronia ei minun tietääkseni edes ihan hirveästi arvailtu. Niillä on sen verran vähemmän käyttöä, että mielenkiinto kohdistuu enemmän herttuakunnan valintaan. Perinteinen hallitsijan toiselle pojalle annettu York on tällä hetkellä käytössä Harryn sedällä prinssi Andrew’lla, joten se oli pois vaihtoehdoista (ja eihän Harrykaan vielä ole hallitsijan poika). Monet toivoivat, minä mukaan lukien, että Harry ei saisi Clarencea, sillä kun veli on Cambridge ja isä Cornwall, niin sekaantumisen vaara olisi suuri kolmen c-alkuisen kanssa. Lisäksi prinssi Charlesin toimisto on Clarence House, mikä olisi sekoittanut pakkaa entisestään.
Sussexia ”vastaan” oli lähinnä sanan äänneasu ja mahdollisuudet sanaleikkeihin ja otsikkoväännöksiin. Sarah, Yorkin herttuatar oli brittilehdistössä Duchess of Pork lihottuaan jonkin verran… Meghanin titteli ei ole niin paha, mutta kyllä tuon Duchess of Sussexin ääntäminen vähän hymyilyttää jotenkin. Muuten siinä ei ole mitään vikaa. Sussexilla on ollut yksi herttua aikaisemmin, kuningas Yrjö III:n poika prinssi Augustus Frederick, jolle titteli luotiin vuonna 1801. Herttuakunnalla ei ole merkittävää historiallista painolastia tai mainetta, eli sinänsä siis aivan sopiva valinta. Sussex sijaitsee Kaakkois-Englannissa, ja alueen suurimpia kaupunkeja ovat mm. Brighton, Hastings ja Eastbourne. Alueella on ollut muinainen Sussexin kuningaskunta varhain keskiajalla 400-luvulta 800-luvulle.
Embed from Getty Images
Sussexin tuore herttuapari
Kuninkaalliset herttuat saavat Britanniassa yleensä useamman tittelin, jotka viittaavat maan eri osiin. Monien kuninkaallisten kakkostitteli (herttuoiden tapauksessa jaarli) viittaa Skotlantiin, ja kuninkaallisesta käytetään siellä aina sitä skottiarvonimeä. Esimerkiksi prinssi Charles on Skotlannissa Rothesayn herttua, prinssi William taas Strathearnin jaarli. Harry ja Meghan tunnetaan tästedes Skotlannissa Dumbartonin jaarlina ja kreivittärenä. Dumbartonin jaarlin titteli on luotu kerran aikaisemmin 1600-luvulla, mutta mitä luultavimmin miespuolisen perijän puuttuessa se palautui kruunulle vuonna 1749. Kyseinen kaupunki sijaitsee Skotlannin Alamailla.
Harryn kolmas arvonimi, paroni Kilkeel, viittaa Pohjois-Irlantiin. Vaikka titteli virallisesti on paroni (ja Meghanilla paronitar) Kilkeel, niin oikea puhuttelu on lordi ja lady Kilkeel. Näin on aina paronien kanssa, vain muodollisissa tai lakidokumenteissa käytetään muotoa paroni X. Kilkeelilla ei ole aikaisempaa historiaa aatelisena tai kuninkaallisena arvonimenä, ja paikalliset vaikuttavat uutisten mukaan ilahtuneilta siitä, että kotikaupunki on huomioitu. Kilkeel sijaitsee Pohjois-Irlannin kaakkoisosassa, ja sen alueella on ollut aiemmin keskiajalla varhainen Mournen kuningaskunta.
Kaiken kaikkiaan millään Harryn titteleistä ei siis ole merkittäviä historiallisia kytköksiä. Perinteisimmistä titteleistä monet olivat jo varattuja, ja tiettyjä herttuakuntia ei ole syystä tai toisesta tähän pariin haluttu yhdistää. Arvonimiinkin voi liittyä historiaa ja merkityksiä sekä hyvällä että huonolla tavalla. Harryn ja Meghanin tittelit ovat siis siinä mielessä neutraalit, että mitään huonomaineisuutta ei ole havaittavissa, kun arvonimillä ei ole ollut merkittäviä tai viime aikaisia kantajia. Esimerkiksi Windsor olisi ollut vapaa herttuakunta, ja Windsorin linnassa avioituneelle parille sinänsä kaunis valinta, mutta ensimmäinen ja toistaiseksi ainut Windsorin herttuatar oli eronnut amerikkalainen Wallis Simpson, jonka vuoksi kuningas Edwrad VIII luopui kruunusta. Windsor ei sen takia taatusti ole ollut edes mukana alustavissa pohdinnoissa herttuakuntaa valitessa. Perinteikäs valinta York ei ollut vapaana. Tittelin olisi suotavaa varmasti olla sujuva ja helppo käyttää, minkä takia pitkät ja moniosaiset nimet (esim. Kingston-upon-Hull -tyyppiset vaihtoehdot) on myös voitu ruksia listalta. Sussex on siis monessa mielessä oikein hyvä valinta. Ehkä vähän tylsä, mutta siihen varmasti tottuu muutaman postauksen jälkeen.

2 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Harryn uudet arvonimet

 1. Hellurei, kunhan selailen ajan ratoksi vanhempia artikkeleita 😅

  Noista titteleistä, kaikki muut Britannian maat on huomioitu paitsi Wales? Onko tähän jokin historiallinen syy?

  • Nyt heitit vaikean kysymyksen! Yritin googlailla nopeasti, mutta en löytänyt mitään selitystä. Täytyy koittaa kysellä joltain asiantuntijalta.

   En tiedä vaikuttaako se, että Wales on ollut osa Englannin kuningaskuntaa kauemmin kuin Skotlanti. Skotlanti ja Englanti (johon myös Wales kuului) yhdistyivät virallisesti Yhdistyneeksi kuningaskunnaksi 1700-luvun alussa. En kyllä osaa sanoa, mutta palaan asiaan jos löydän jostain vastauksen!

   Muistaakseni kuitenkin prinssi Philipillä on walesilainen jaarlin titteli, mutta toisaalta hänen herttuakuntansa edustaa jo Skotlantia. Muistaakseni myös Antony Armstrong-Jonesin titteli Snowdonin jaarli tulee Walesista.

Jätä kommentti