Prinssi Harryn arvonimet

Britannian prinssi Harryn ja Meghan Marklen hääpäivä sisälsi paljon kaikenlaista kiinnostavaa ja huomioitavaa, mutta yksi häiden merkittävimpiä asioita oli prinssi Harryn arvonimet, eli millä “nimellä” tulisimme jatkossa tuoreen avioparin tuntemaan.

Prinssi Harryn arvonimet ovat olleet keskustelun aiheena siitä asti, kun herttuapari ilmoitti jättävänsä hovin vuonna 2020.
Herttuatar Meghan ja prinssi Harry kesäkuussa 2022

Prinssi Harryn uudet arvonimet

Brittihovi ilmoitti odotetusti hääpäivän aamuna kuningatar Elisabetin myöntäneen prinssi Harrylle liudan uusia arvonimiä. Prinssistä tehtiin Sussexin herttua, Dumbartonin jaarli ja paroni Kilkeel. Käytännössä Harryyn viitataan hovin viestinnässä jatkossa Sussexin herttuana, joka on titteleistä korkein.

Vihkimisen jälkeen morsian omaksui automaattisesti miehensä titteleiden feminiiniversiot. Hovin tiedotteissa ennen häitä nähty Ms. Meghan Markle oli siis mennyttä, ja tilalla tuli hänen kuninkaallinen korkeutensa Sussexin herttuatar. Huomionarvoista on kuitenkin se, että Meghanilla ei siis ole omia arvonimiä, vaan hänellä on ns. avio-oikeus miehensä titteleihin.

Media ja kansa joustavat hieman, ja uutisissa ja blogeissa puhutaan edelleen prinssi Harrysta. Meghan puolestaan on yksinkertaistettuna herttuatar Meghan, aivan kuten puhutaan herttuatar Catherinesta.

harrymeghan_tittelit
Kuningatar Elisabet myönsi pojanpojalleen uusia arvonimiä tämän hääpäivänä.

Harryn arvonimien tausta

Jaarlin ja paronin arvonimet ovat sivutitteleitä, joilla on lopulta aika vähän käyttöä, joten spekulaatiot ennen häitä kohdistuivat lähinnä herttuakuntaan. Sussex olikin Clarencen lisäksi arvailujen kärjessä Harryn titteliksi.

Hallitsijan toiselle pojalle perinteisesti myönnetty York on tällä hetkellä käytössä Harryn sedällä prinssi Andrew’lla, joten se oli pois vaihtoehdoista (ja eihän Harrykaan vielä ole hallitsijan poika). Clarence puolestaan ei olisi ollut kovin käytännöllinen vaihtoehto; kun veli on Cambridge ja isä Cornwall, niin kolmas c-alkuinen nimi olisi taatusti mennyt sekaisin suuren yleisön suussa. Lisäksi prinssi Charlesin Lontoon-koti ja toimisto on Clarence House, mikä olisi sekoittanut pakkaa entisestään.

Sussexia “vastaan” oli lähinnä sanan äänneasu ja mahdollisuudet sanaleikkeihin ja otsikkoväännöksiin. Prinssi Andrew’n ex-vaimo Yorkin herttuatar Sarah oli brittilehdistössä takavuosina julmasti Duchess of Pork saatuaan jonkun verran lisäkiloja.

Embed from Getty Images

Sussexilla on ollut yksi herttua aikaisemmin, nimittäin kuningas Yrjö III:n poika prinssi Augustus Frederick, jolle titteli luotiin vuonna 1801. Sussex sijaitsee Kaakkois-Englannissa, ja alueen suurimpia kaupunkeja ovat mm. Brighton, Hastings ja Eastbourne. Alueella on ollut muinainen Sussexin kuningaskunta varhain keskiajalla 400-luvulta 800-luvulle.

Harryn uudella arvonimellä ei siis ole merkittäviä historiallisia kytköksiä. Se oli siinä mielessä neutraali valinta, että mitään huonomaineisuutta ei ollut havaittavissa, kun arvonimellä ei ole ollut merkittäviä tai kovin viimeaikaisia kantajia. Titteleihin voi liittyä historiaa ja merkityksiä sekä hyvällä että huonolla tavalla.

Esimerkiksi Windsor olisi ollut vapaa herttuakunta, ja ensimmäinen ja toistaiseksi ainut Windsorin herttuatar oli eronnut amerikkalainen Wallis Simpson, jonka vuoksi kuningas Edvard VIII luopui kruunusta. Windsor ei aivan varmasti ollut sen takia edes mukana alustavissa pohdinnoissa herttuakuntaa valitessa.

Perinteikäs valinta York ei siis ollut vapaana, ja myös esim. muutamia kuninkaallisia haltijoita nähnyt Kent on kuningatar Elisabetin serkun prinssi Edwardin hallussa. Tittelin olisi varmasti suotavaa olla sujuva ja helppo käyttää, minkä takia pitkät ja moniosaiset nimet (esim. Kingston-upon-Hull -tyyppiset vaihtoehdot) mahdollisesti ruksittiin pois vaihtoehdoista.

Brittikuninkaallisten arvonimet

Britanniassa kuninkaallisille miehille on tapana myöntää arvonimiä avioitumisen yhteydessä, kun taas esimerkiksi Ruotsissa kuninkaalliset saavat herttuakunnat syntymän yhteydessä. Myös prinssi William sai hääpäivänsä aamuna kuningattarelta kolmen tittelin sarjan. Williamhan on Cambridgen herttua, Strathearnin jaarli ja paroni Carrickfergus.

Britanniassa aatelisilla on tavallisesti sen varsinaisen päätittelin lisäksi alempiarvoisia sivutitteleitä, eli herttuoilla juurikin näitä jaarlin- ja paroninarvoja. Kuninkaallisten herttuoiden arvonimet yleensä viittaavat maan eri osiin.

Monien kuninkaallisten kakkostitteli, kuten prinssi Harryn tapauksessa Dumbartonin jaarli, viittaa Skotlantiin. Yleensä kuninkaallisista käytetään Skotlannissa näitä paikallisia arvonimiä, joten Harry ja Meghan tunnetaan valtakunnan pohjoisosassa vieraillessaan Dumbartonin jaarlina ja kreivittärenä.

Embed from Getty Images

Prinssi William on Skotlannissa vastaavasti Strathearnin jaarli ja prinssi Charles puolestaan Rothesayn herttua.

Dumbartonin jaarlin titteli on luotu kerran aikaisemmin 1600-luvulla, mutta miespuolisen perijän puuttuessa se palautui kruunulle vuonna 1749. Kyseinen kaupunki sijaitsee Skotlannin Alamailla.

Harryn kolmas arvonimi, paroni Kilkeel, viittaa puolestaan Pohjois-Irlantiin. Vaikka titteli virallisesti on paroni (ja Meghanilla paronitar) Kilkeel, niin oikea puhuttelu on lordi ja lady Kilkeel. Näin on aina paronien kanssa, ja vain muodollisissa tai lakidokumenteissa käytetään muotoa paroni X.

Kilkeelilla ei ole aikaisempaa historiaa aatelisena tai kuninkaallisena arvonimenä. Kilkeel sijaitsee Pohjois-Irlannin kaakkoisosassa, ja sen alueella on ollut aiemmin keskiajalla varhainen Mournen kuningaskunta.

Harry ja Meghan jättivät hovin vuonna 2020 – mitä tapahtui Harryn titteleille?

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan jättivät hovin ja virallisen edustusroolinsa alkuvuodesta 2020. Prinssi Harryn arvonimet ovat olleet uutisen myötä suosittu puheenaihe.

Herttuapari sopi kuninkaallisen perheen kanssa, että he eivät muutoksen myötä jatkossa käytä julkisuudessa hänen kuninkaallinen korkeutensa -arvonimiään, mutta titteliä ei ole virallisesti otettu pois heiltä.

Embed from Getty Images

Prinssi Harry on myös edelleen Sussexin herttua. Kyseessä on perinnöllinen aatelisarvo, jonka poistaminen vaatisi parlamentin toimia. Harry on myös edelleen prinssi. Harryn ja Meghanin poika Archie Mountbatten-Windsor perii aikanaan Sussexin herttuan arvon.

Archie ja parin tytär Lilibet olisivat syntymästään asti oikeutettuja käyttämään muun brittiaateliston lasten tapaan kohteliaisuustitteleitä, mutta vanhempiensa toiveesta lapsista ei käytetä mitään arvonimiä. Archie olisi oikeutettu käyttämään isänsä kakkostitteliä Dumbartonin jaarlia, ja Lilibet olisi brittiläisen tavan mukaan herttuan tyttärenä lady Lilibet Mountbatten-Windsor.

Artikkeli julkaistu alun perin toukokuussa 2018. Päivitetty heinäkuussa 2022: korjattu tekstiä ja kappalejakoa ja lisätty kuvia.

2 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Harryn arvonimet

 1. Hellurei, kunhan selailen ajan ratoksi vanhempia artikkeleita 😅

  Noista titteleistä, kaikki muut Britannian maat on huomioitu paitsi Wales? Onko tähän jokin historiallinen syy?

  • Nyt heitit vaikean kysymyksen! Yritin googlailla nopeasti, mutta en löytänyt mitään selitystä. Täytyy koittaa kysellä joltain asiantuntijalta.

   En tiedä vaikuttaako se, että Wales on ollut osa Englannin kuningaskuntaa kauemmin kuin Skotlanti. Skotlanti ja Englanti (johon myös Wales kuului) yhdistyivät virallisesti Yhdistyneeksi kuningaskunnaksi 1700-luvun alussa. En kyllä osaa sanoa, mutta palaan asiaan jos löydän jostain vastauksen!

   Muistaakseni kuitenkin prinssi Philipillä on walesilainen jaarlin titteli, mutta toisaalta hänen herttuakuntansa edustaa jo Skotlantia. Muistaakseni myös Antony Armstrong-Jonesin titteli Snowdonin jaarli tulee Walesista.

Jätä kommentti