Tanskan kruununprinssi Frederikin 50-vuotisjuhlallisuudet huipentuivat gaalaillalliseen ja tiaraloistoon

Tanskan kruununprinssi Frederik täytti lauantaina 50 vuotta, onnea! Viikon pituiset juhlat ovat olleet hyvin näyttävät ja sisältäneet paljon erilaista ohjelmaa. Ensimmäiset juhlallisuudet olivat jo viikko sitten perjantaina 18. toukokuuta, mutta kuninkaallisten häiden takia muu maailma jäi auttamatta varjoon sinä viikonloppuna. Katsotaan ensin lyhyesti, mitä ohjelmaa juhlallisuuksiin kuului, ennen kuin käsitellään lauantaista gaalaa. Kruununprinssin merkkipäivä on nimenomaan kansallinen juhla, ja gaalaillallinen kuninkaallisine vieraineen oli vain yksi osa juhlamenoja.
 • Perjantaina 18.5. kruununprinssi jakoi oman nimikkosäätiönsä juhlavuosipalkinnot. Säätiö oli aikoinaan amerikan-tanskalaisten 25-vuotislahja kruununprinssille, joka opiskeli silloin Yhdysvalloissa Harvardissa.
 • Maanantaina kruununprinssi osallistui Royal Run -juoksutapahtumaan, joka järjestettiin viidessä eri kaupungissa Tanskassa. Valittavana oli yhden mailin tai 10 km matka. Frederik kävi juoksemassa neljässä kaupungissa mailin ja Kööpenhaminassa 10 km. Kruununprinsessa Mary ja parin lapset, prinssi Christian, prinsessa Isabella, prinssi Vincent ja prinsessa Josephine, juoksivat Kööpenhaminassa mailin matkan.
 • Tiistaina kuninkaallisella Dannebrog-aluksella oli vastaanotto kruununprinssin hyväntekeväisyysjärjestöille, ja illalla kruununprinssipari purjehti aluksella Aarhusiin, jossa pari vietti keskiviikon vieraillen organisaatioissa ja yrityksissä. Frederik avasi kaupungin yliopiston uuden tutkimuskeskuksen, joka on nimetty kruununprinssin mukaan: the Crown Prince Frederik Centre for Public Leadership.
 • Torstaina kruununprinssi vieraili Kööpenhaminassa kansallismuseossa, jossa paljastettiin uusi muotokuva kruununprinssistä ja vietettiin samalla kahden eri näyttelyn avajaisia: “HRH Crown Prince Frederik – Prince of Denmark” ja “Ralph Heimans Portraits”. Ralph Heimans on tehnyt aiemmin muotokuvia mm. kruununprinsessa Marysta, kuningatar Elisabetista ja prinssi Philipistä.
 • Lauantaina kruununprinssiperhe ja kuningatar tervehtivät kansaa perinteisillä parvekevilkutuksilla, ja illalla virallinen Tanska ja kuninkaalliset arvovieraat kokoontuivat juhlimaan Christiansborgin linnaan. Sunnuntaina kuninkaallinen perhe osallistui Koko Tanska juhlii kruununprinssiä -näytökseen Kööpenhaminassa.
 • Kruununprinssistä ja koko perheestä julkaistiin nyt viikonloppuna syntymäpäiväkuvat. Sen lisäksi aiemmin jo julkaistiin uudet potrettivalokuvat, joista toisessa Frederik on täydessä tällingissä univormussa, ja toinen on kuninkaallisten parissa trendikkääksi noussut intiimi ja pelkistetty lähikuva. Frederik on kyllä ehdottomasti sukupolvensa komeimpia kuninkaallisia!
kronprins_07052018_0647_franne_voigt

Kuva: Franne Voight/Kongehuset.dk

tanska_kruununprinssiperhe_franne_voigt

Takarivi vasemmalta: kruununprinssi Frederik, prinssi Christian, prinsessa Isabella, kruununprinsessa Mary, edessä prinssi Vincent ja prinsessa Josephine. Kuva: Franne Voigt/Kongehuset.dk

Kuninkaallisseuraajia kiinnostaa tietysti eniten eilinen, eikä ihmekään! Tiaraloiston ja vanhojen tuttujen naamojen lisäksi näimme eilen kolme nuorta kuninkaallista ensimmäistä kertaa tällaisessa tilaisuudessa. Tanskan prinssi Nikolai ja Kreikan kruununprinssiparin vanhimmat lapset, prinsessa Maria-Olympia ja prinssi Constantine-Alexios ovat aikuistuneet ja voivat nyt osallistua illallisille ja juhliin. Prinsessa Maria-Olympia teki samalla myös tiaradebyyttinsä, siitä lisää myöhemmin tekstissä!
Kruununprinssi Frederikin juhlat paikkaavat sitä harmia, että prinssi Harryn häissä ei nähty ulkomaisia kuninkaallisia. Häät olivat ehkä vuoden suurin tapahtuma, mutta nämä juhlat saattoivat hyvin olla vuoden suurin kuninkaallisten kokoontuminen. Gaalan vieraslista näytti kuninkaallisten ja lähipiirin osalta tältä:
 • Tanskasta paikalla olivat kruununprinssiparin lisäksi kuningatar Margareeta, prinssi Joachim ja prinsessa Marie, prinssi Nikolai, Joachimin ex-vaimo Frederiksborgin kreivitär Alexandra ja kuningattaren serkku Rosenborgin kreivi Ingolf vaimonsa kreivitär Sussien kanssa.
 • Tanskan prinsessa Benedikte (Margareetan sisar) ja tämän lapset, Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssi Gustav ja prinsessa Alexandra.
 • Kreikan kuningas Kontantin ja kuningatar Anne-Marie (Margareetan sisar), kruununprinssi Pavlos ja kruununprinsessa Marie, prinssi Philippos, prinsessa Theodora sekä kruununprinssiparin vanhimmat lapset prinsessa Maria-Olympia ja prinssi Constantine-Alexios
 • Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia sekä kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel
 • Norjan kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit
 • Belgian kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde
 • Alankomaiden kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Máxima
 • Luxemburgin suurherttua Henri ja suuherttuatar Maria Teresa
 • Liechtensteinin perintöruhtinas Alois ja perintöruhtinatar Sophie
 • Bourbon-Sisilian prinssi Charles ja prinsessa Camilla
 • Kruununprinssi Frederikin isänpuoleinen serkku Guillaume Bardin ja tämän vaimo Laurence Bardin
 • Kruununprinsessa Maryn sisar Patricia Bailey
 • Islannin presidenttipari Guðni Th. Jóhannesson ja rouva Eliza Reid. Suomesta ei ainakaan osallistunut ketään, olikohan edes kutsuttu?
 • Muiden vieraiden joukossa oli mm. Tanskan hallitus, runsaasti kuninkaallisen perheen henkilökuntaa, ja yhteiskunnan edustajia alueilta.
Embed from Getty Images
Iltaa emännöi kuningatar Margareeta, joka oli valinnut kauniin pinkin iltapuvun seuraksi kultaisen Naasut-tiaran, joka on tehty vuonna 2012 grönlantilaisista kultakolikoista. Kukkatiarat eivät yleensä muutenkaan kuulu suosikkeihini, mutta keltakultaisuus tekee tästä vielä pahemman… Kruununprinsessa Marylla oli myös kaulakoruksi taipuva timantti-rubiinitiara, jonka hän on itse hankkinut kokoelmaansa. Tiara on aivan 1900-luvun alusta edvardiaaniselta ajalta, mutta sen muusta historiasta ei ole julkista tietoa. Kruununprinsessan vaalea (harmahtava beige?) iltapuku oli kaunis, pidin erityisesti sen helmasta. Kruununprinssi Frederik oli komeana uniformussaan, parin saapuessa juhliin hevoskärryillä näimme myös asuun kuuluvan näyttävät hatun! Huomatkaa, että kaikki postauksen kuvagalleriat ovat taas selattavia.
Embed from Getty Images
Prinssi Joachim ja prinsessa Marie saapuivat juhliin prinssin vanhimman pojan, viime vuonna 18 vuotta täyttäneen prinssi Nikolain kanssa. Mariella oli vakiotiaransa eli prinsessa Dagmarin kukkatiara ja Elie Saabin sininen kimaltava puku. Prinssi Joachim oli veljensä tapaan uniformussa, huomatkaa jälleen hattu!
Embed from Getty Images
Prinsessa Benediktellä oli edesmenneen miehensä, Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssi Richardin suvun fringe-tiara. Benedikte oli valinnut ylleen kauniin vaaleansinisen puvun, jonka juju oli selän viittamaisuus, mikä ei valitettavasti näy kuvissa. Lapsista, prinssi Gustavista ja prinsessa Alexandrasta ei valitettavasti ollut kuvia Gettyssä, mutta Alexandralla oli äitinsä timanttinen kukkatiara. Kuvan näkee esimerkiksi täältä.
Embed from Getty Images
Kreikan kuningasparistakaan ei löytynyt gettystä kuvia, mikä on sääli, sillä kuningattarella oli yksi suvun merkittävimpiä tiaroja päässään eilen. Khedive of Egypt -tiara oli alunperin häälahja Connaughtin prinsessa Margaretille, joka kihlautui Ruotsin kruununperijän kanssa vuonna 1905 Kairossa. Tiara meni Margaretin tyttären, prinsessa Ingridin mukana Tanskaan, ja Ingridin kolmesta tyttärestä Anne-Marie peri sen äidiltään vuonna 2000. Kierteinen ja hieman scroll-tyylinen tiara on hyvin kaunis, paremman kuvan siitä löytää esimerkiksi Tiara Mania -blogista..
Kreikan kruununprinsessa Marie-Chantal oli yksinkertaisemmalla linjalla, ja tiaran sijaan kruununprinsessan päässä näytti olevan tiaran sijaan timanttikaulakoru ikään kuin hiuspantana. Ehkä tarkoitus olikin olla yksinkertainen ja antaa huomio tyttärelle, prinsessa Maria-Olympialle, jolle eilinen oli ensimmäinen korkean profiilin kuninkaallinen tilaisuus ja samalla myös prinsessan tiaradebyytti. Huomatkaa muuten myös, miten komea nuorukainen käsipuolessa ollut veli prinssi Constantine on! Maria-Olympialla oli Miller Fringe -tiara, joka oli (vahvistamattomien tietojen mukaan) prinsessan ristiäislahja äidinpuoleisilta isovanhemmilta eli Millereiltä. Marie-Chantal on käyttänyt tiaraa useasti, mutta nyt oli 21-vuotiaan Maria-Olympian aika ottaa omansa käyttöön. Kuningasparin lapsista mukana olivat myös prinssi Philippos ja prinsessa Theodora, jolla oli äitinsä Antique Corsage -tiara. Kyseinen tiara oli alunperin Tanskan kuningatar Ingridin, mutta Anne-Marie sai sen vanhemmiltaan 18-vuotislahjaksi, joten nykyisin se on Kreikan kuningasperheen hallussa.
Embed from Getty Images
Ruotsin kuningatar Silvialla oli kuningashuoneen rubiinitiara, jota ei ihan hirveän usein ole viime vuosina nähty. Ei suosikkini, mutta mukavaa nähdä se pitkästä aikaa. Tiara oli niin ikään häälahja Connaughtin prinsessa Margaretille. Antajana oli Britannian kuningas Edward VII ja kuningatar Alexandra – Margarethan oli kuninkaan veljentytär. Silvialla oli tiaran seurana punainen kaksiosainen iltapuku. Kruununprinsessa Victorialla oli Baden fringe -tiara. Fringet olivat selkeästi illan trendi, mistä en valita ollenkaan, sillä suurimmaksi osaksi fringet ovat aina upeita. Odotan silti edelleen sitä päivää, jolloin Victorialla nähdään vähän löysempi kampaus. Kruununprinsessan iltapuku oli vanha, olemme nähneet sen aiemmin viime joulukuussa kuninkaanlinnan Nobel-illallisella.
Embed from Getty Images
Norjan kruununprinsessa Mette-Marit tuntuu välttelevän isoja tiaroja, ja tänäänkin kruununprinsessalla oli häätiaransa, Diamond Daisy -pantatiara. Se on enemmän todella hiuspanta kuin tiara. Alankomaiden kuningatar Máxima yllätti aiemmin tällä viikolla valtavan Stuart-tiaran kanssa, mutta nyt viikonlopuksi kuningatar oli valinnut Mette-Maritin tapaan hiuspantamaisen timanttitiaran.
Embed from Getty Images
Luxemburgin suurherttuatar Maria Teresa ja Belgian kuningatar Mathilde räiskyivät molemmat punaisissa iltapuvuissa. Suurherttuattarella oli sama Chaumet Pearl Choker -tiara, jonka näimme perintösuurhettuatar Stéphaniella aiemmin tällä viikolla ilman ylärivin helmiä. Kuningatar Mathilde oli valinnut laakeriseppeletiaran.
Embed from Getty Images
Harvinaisiin vieraisiin lukeutui myös Liechtensteinin perintöruhtinaspari, joka ei ole aiemmin osallistunut Tanskan kuninkaallisiin juhliin. Perintöruhtinatar Sophiella oli vihreän pukunsa kanssa Habsburg fringe -tiara, jonka historia on Itävallan keisarillisessa suvussa. Tiara tehtiin noin vuonna 1890 Itävallan keisarin nuoremman veljen vaimolle, arkkiherttuatar Maria Teresalle, jonka tyttären, arkkiherttuatar Elisabet Amalien avioliiton myötä tiara siirtyi Liechtensteinin ruhtinassukuun.
Lauantain vieraissa oli yksi suurelle yleisölle melko tuntematon kuninkaallinen pari, nimittäin Bourbon-Sisilian prinssi Charles ja tämän vaimo prinsessa Camilla. En yleensä ole suuri helmitiarojen fani, mutta Camillan käytössä olevassa Ancona-tiarassa on sitä jotain. Helmet ovat sopivan tasaisesti ylärivissä, ja tiara on muuten kaunis. Getty ei tarjoa kuvia heistäkään eiliseltä, mutta tiaraan ja sen historiaan voi tutustua The Court Jeweller -blogissa.
Embed from Getty Images
Prinssi Joachimin ex-vaimolla, Frederiksborgin kreivitär Alexandralla on mitä ilmeisimmin läheiset välit ex-miehensä perheeseen. Kreivitär oli helmikuussa prinssi Henrikin hautajaisissa ja nyt kutsu tuli myös kruununprinssin syntymäpäiväjuhliin. Alexandra näytti upealta valkoisessa iltapuvussa, jonka seurana hänellä oli Tanskan kuningasperheen Alexandrine Drop -tiara, joka oli aikoinaan häälahja ja jäi näin kreivittären omaisuudeksi eron jälkeen. Tiara on ihan nätti, mutta jotenkin vähän liian suora ja näyttäisi olevan hieman vinossa ainakin kuvassa. Toivottavasti tiara kuitenkin päätyisi joskus prinssi Nikolain tai prinssi Felixin kautta takaisin kuninkaallisen perheen käyttöön, sen verran arvokas perintökalleus se on. Iso menetys, sillä Tanskan kokoelma ei muutenkaan ole järin iso.
Embed from Getty Images
Illallisen menuun kuului sesongin makuja ja Tanskan parasta tarjontaa: parsapiirakkaa, vesikrassia ja katkarapuja, hirven satulaa, kaalia, uusia perunoita ja sienikastiketta, roquefort-piirasta ja raparperi-sitruunamoussea.
Sekä kuningatar Margareeta että kruununprinsessa Mary pitivät puheet juhlassa. Molempien puheissa  tuli omalla tavallaan esiin Frederikin kipuilu ja aikaa vienyt kasvaminen omaan asemaan ja sen tuomaan ennaltamäärättyyn tulevaisuuteen. Kruununprinssi on itsekin puhunut asiasta aiemmin. Tavallisena ihmisenä on vaikea ehkä täysin hahmottaa, millaista kruununperijän elämä todella on, mutta voimme silti ymmärtää valtavan paineen ja vastuun, joka hartioita painaa. Maryn sanotaan muuttaneen Frederikin elämän ja suhtautumisen tulevaisuuteensa, ja tässä näkyykin, miten tärkeä osa hallitsijan ja kruunuperijän puolisolla on. Lainaan tähän alle pienet pätkät molemmista puheista. Kappaleen alussa olevista linkeistä pääsee lukemaan puheet kokonaisuudessaan englanniksi hovin sivuilta.

“To be a crown prince is not at all easy for a very young and searching person. But you found your own way, and every time you started a new chapter of your  life, you showed the strength within you.

You learnt to grit your teeth and you finished the race. Last Monday you made all of Denmark join in the run. Your Grandmother would have been so proud of you, and how I wish that Papa could have lived to experience your 50th birthday, for he was just as proud of you as I am. He too saw how you developed your talents year by year.” – kuningatar Margareeta

“It takes courage – and time – to find oneself. You have done so and you continue to do so. You have trod your own path since you were a very young child, despite the fact that your course in life had been charted in many ways, and at times you encountered opposition and particular expectations along the way.

You have always pushed the boundaries and you have insisted on shaping the world around you to fit the person, and have not allowed the structures in that world to define you. Your passion has been your compass. You have lived by your father’s approach to life: That in the unconventional and in the surprising there is often a hidden treasure.” – kruununprinsessa Mary

Mikä oli sinun suosikkitiarasi tai asukokonaisuutesi? Fringet olivat tosiaan illan selkeä teema, mutta kuka onnistui parhaiten? Omia suosikkejani olivat prinsessa Benedikte, jonka tiara oli juhlissa nähdyistä fringeistä ehkä kaunein ja jotenkin tasapainoisin. Myös prinsessan asu oli todella elegantti ja kaunis! Muihin illan säväyttäjiin lasken ehdottomasti kruununprinsessa Maryn, prinsessa Maria-Olympian, kuningatar Mathilden ja prinsessa Marien.

Jätä kommentti