Belgian kuningas Philippe viisi vuotta vallassa – hovi julkaisi uusia kuvia kuningasperheestä

Keväällä Alankomaissa vietettiin kuningas Willem-Alexanderin valtakauden viisivuotisjuhlaa, ja tänään 21. heinäkuuta naapurimaassa Belgiassa kuningas Philippe on saavuttanut saman merkkipaalun. Molemmissa maissa tapahtui vallanvaihto vuonna 2013 – Alankomaissa tapa on jo perinne, kun taas Belgiassa kuningas Albertin vetäytyminen tehtävästään tuli yllätyksenä. Terveyssyihin vedonnut kuningas antoi ilmoituksen heinäkuun alussa, ja jo muutaman viikon päästä hänen esikoisensa Brabantin herttua prinssi Philippe nousi kuninkaaksi. Vallanvaihto ajoitettiin sopivasti maan kansallispäivälle, jota myös juhlitaan tänään.
Belgian kuningasperhettä ei suomalaisessa mediassa hirveästi käsitellä, ja Timanttisalongissakin selkeästi monia muita maita harvemmin, joten halusin ehdottomasti omistaa tälle aiheelle nyt oman postauksensa sen sijaan, että olisin ujuttanut tämän heinäkuun uutiskatsaukseen. Hovi julkaisi uusia kuvia kuningasperheestä, joiden seurauksi sopii hyvin pieni esittely. Pahoittelut kuvien koosta ja laadusta, hovin sivuilta saa kyllä ladattua, mutta ei kovin hyvälaatuisina.
philippe_mathilde

Kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde. Kuva: Belgian hovi

Kuningas Philippe (s. 1960) on siis kuningas Albertin ja kuningatar Paolan vanhin lapsi. Vuonna 1999 silloinen kruununperijä Brabantin herttua prinssi Philippe avioitui Mathilde d’Udekem d’Acozin (s. 1973) kanssa. Mathilde kuuluu syntyjään belgialaiseen aatelissukuun, ja hän on maansa ensimmäinen syntyjään belgialainen kuningatar. Kuninkaallisena hän on keskittynyt esimerkiksi lasten asioihin, ja toiminut Belgian Unicefin kunniapuheenjohtajana useita vuosia.
Philippellä ja Mathildella on neljä lasta: Elisabeth (s. 2001), Gabriel (s. 2003), Emmanuel (s. 2005) ja Eléonore (s. 2008). Belgiassa noudatetaan sukupuolineutraalia kruununperimystä, eli lapsista vanhin Elisabeth perii kruunun aikanaan. Isänsä valtaannousun jälkeen prinsessa Elisabeth on tunnettu Brabantin herttuattarena, joka on Belgian kruununperijän perinteinen arvonimi. Monen muun 2000-luvun alussa syntyneen kuninkaallisen tavoin Elisabeth tuntuu kasvaneen lähes huomaamatta – tänä vuonna jo 17 vuotta täyttävä prinsessa aloittaa syksyllä Walesissa kansainvälisen IB-tutkinnon opiskelun. Täysi-ikäistymisen jälkeen Elisabethia varmasti tullaan näkemään jonkin verran enemmän julkisuudessa, vaikka varsinainen kokopäiväkuninkaallisuus alkaa oletettavasti vasta yliopisto-opintojen jälkeen. Ei kuitenkaan enää kauaa, kun prinsessa voi jo osallistua kuninkaallisten juhliin ja alkaa käyttää tiaraa! 😀 Elisabethin pukeutumista on myös mielenkiintoista seurata, ja ainakin tämän kauniin kesäisen asun perusteella uskaltaisin veikata, että tässä on potentiaalinen oman sukupolvensa kuninkaallinen tyyli-ikoni.
philippe_elisabeth

Kuningas ja kruununperijä. Kuva: Belgian hovi

Kuningasparin lapset ovat kaikki edelleen alaikäisiä, joten varsinaista kuninkaallista roolia heillä ei vielä ole, vaikka he silloin tällöin esiintyvät julkisuudessa vanhempiensa kanssa. Belgian hovilla on samantyyppinen systeemi kuin Alankomaissa, että perhe järjestää valokuvaajien kanssa kuvaustuokion muutaman kerrn vuodessa, ja vastineeksi lapset saavat olla arkielämässä rauhassa. Nämä tämänkertaiset Philippen valtakauden juhlavuoden kunniaksi julkaistut kuvat eivät ole ehkä niin kiinnostavia kuin Alankomaiden vastaavat kuvat keväällä, mutta tässä alemmassa kuvassa on silti ihanan lämminhenkinen tunnelma.
belgian_kuningasperhe

Vasemmalta oikealle: Eléonore, Gabriel, Mathilde, Philippe, Elisabeth ja Emmanuel. Kuva: Belgian hovi

Varsinaisen kuningasperheen lisäksi Belgian kuninkaalliseen perheeseen kuuluvat tietysti ex-kuningaspari Albert ja Paola sekä heidän nuoremmat lapsensa eli Philippen sisarukset puolisoineen ja lapsineen. Prinsessa Astrid, Itävalta-Esten arkkiherttuatar ja prinssi Laurent ovat molemmat naimisissa ja perheellisiä.
Jos Belgian kuningashuoneesta pitäisi valita joku “kohukuninkaallinen” (joka hovissa tuntuu olevan omansa), olisi se ehdottomasti Laurent. Prinssi on mm. matkustellut epävirallisille työmatkoille moneen diplomaattisesti herkkään maahan omin päin ilman hallituksen lupaa. Juuri tänä keväänä maan parlamentti päätti sakottaa Laurentin määrärahaa tuntuvasti, kun prinssi osallistui luvattomasti Kiinan puolustusvoimien 90-vuotisjuhlaan täydessä sotilasasussa. Kyseessä ei tosiaan siis ollut ensimmäinen kerta, kun jotain vastaavaa on käynyt, ja prinssi ei vaikuta piittaavan protokollasta tai siitä, että kuninkaallisena hän on velvollinen noudattamaan hallituksen linjauksia, eikä voi päättää itse osallistua ulkomaisiin tilaisuuksiin, varsinkaan poliittisesti herkissä maissa. Vaarallinen ominaisuus kuninkaalliselle. Keväällä uutisotsikoihin nousi määrärahan leikkauksen lisäksi myös Laurentin jopa naurettavalta vaikuttava kirje, jonka tarkoitus oli vedota parlamenttiin ja estää määrärahan leikkaus. Keski-ikäinen varakkaan suvun prinssi ei minusta ole oikeutettu valittamaan kaltoinkohtelusta, kun on itse ensin töppäillyt ja rikkonut pelisääntöjä räikeästi useampaan kertaan. Ei siis mikään ihme, jos Philippe ottaa hieman etäisyyttä veljeensä ainakin virallisella tasolla.

2 kommenttia artikkeliin ”Belgian kuningas Philippe viisi vuotta vallassa – hovi julkaisi uusia kuvia kuningasperheestä

  1. Kiitos tästä postauksesta, kiva lukea välillä näistä ei niin paljon Suomen mediassa esillä olevista kuninkaallisista. Ihanaa että seuraavassa sukupolvessa monessa maassa kruununperijä on tyttö. Saadaan hallitsijoiksi kuningattaria. ☺️

    • Välillä meinaa tulla niin yliannostus Ruotsia ja Britanniaa, että on tietoisesti pakko nostaa esille muitakin hoveja. 😀 Harmi vaan, että kuvia on tosi huonosti saatavilla.

      Mäkin odotan innolla tätä tulevaa kuningatarten aikakautta. Catharina-Amalia, Ingrid Alexandra, Estelle, Leonor ja Elisabeth kaikki samaan aikaan valtaistuimella toivon mukaan!

Jätä kommentti