Uutiskatsaus, heinäkuu 2018

Tämäkin kuukausi alkaa olla loppusuoralla, joten on uutiskatsauksen aika! Vaikka kesälomat edelleen pyörivät myös hoveissa, kaikenlaista pientä ja isompaa ehtii aina tapahtua. Aloitetaan taas syntymäpäiväsankareista.
Heinäkuussa syntymäpäiviään ovat viettäneet mm.
  • Norjan kuningatar Sonja 4.7. (81 vuotta)
  • Ruotsin kruununprinsessa Victoria 14.7. (41 vuotta)
  • Cornwallin herttuatar Camilla 17.7. (71 vuotta)
  • Norjan kruununprinssi Haakon 20.7. (45 vuotta)
  • Cambridgen prinssi George 22.7. (5 vuotta)
  • Tanskan prinssi Felix 22.7. (16 vuotta)
  • Kreikan prinsessa Maria-Olympia 25.7. (22 vuotta)
Alla joitakin syntymäpäiväkuvia hoveista. Kiinnitin erityisesti huomiota Tanskan prinssi Felixiin. Prinssi Joachimin ja tämän ex-vaimo kreivitär Alexandran kahdesta pojasta nuorempi Felix ei ole suurelle yleisölle kovin tuttu, ja itsekin ihan yllätyin, kun tajusin, että herrahan on todella jo 16-vuotias! Mukavaa, että Tanskan hovi julkaisee kuvia tasaiseen tahtiin myös prinssi Joachimin perheestä.
Royal_P_Felix_16y_

Tanskan prinssi Felix. Kuva: Steen Broogard/Kongehuset.dk

Royal_P_Felix_16y_

Prinssi Felix isoveljensä prinssi Nikolain kanssa. Kuva: Steen Brogaard/Kongehuset.dk

H.K.H. Kronprinsessan Victoria / HRH Crown Princess Victoria

Ruotsin kruununprinsessa Victoria syntymäpäiväpotretissaan. Kuva: Linda Brorström/Kungahuset.se

Prinssi Felixin synttärikuvien lisäksi Tanskan hovi on julkaissut muitakin kesäterveisiä. Prinssi Joachim ja prinsessa Marie ovat lomailleet Marien kotimaassa Ranskassa, ja hovi jakoi instagramissaan Marien ottamia kuvia parin lapsista kesäpuuhissa. 9-vuotias prinssi Henrik ja 6-vuotias prinsessa Athena kiipeilevät puussa ja ovat päässeet keräämään kasviksia puutarhasta. Kruununprinssi Frederik perheineen puolestaan on lomaillut Gråstenin linnassa, joka on kuninkaallisen perheen perinteinen kesäresidenssi. Huomatkaa, että molemmat instaupotukset sisältävät useamman kuvan. Vie nuoli kuvan reunaan niin pääset selaamaan seuraavaan.
Sitten varsinaisiin uutisaiheisiin. Muistatteko, kun viime vuonna Japanin keisari Akihiton pojantytär prinsessa Mako ilmoitti kihlauksestaan? Häiden piti olla tämän vuoden syksyllä, mutta pari ilmoitti myöhemmin yllättäen lykkäävänsä häitä vuoteen 2020. Julkisuuteen kerrottiin, että nuori pari tarvitsee enemmän aikaa valmistautumiseen. Makolle avioliitto tarkoittaa sitä, että hän joutuu luopumaan tittelistään ja paikastaan keisariperheen jäsenenä. Noin kuukausi sitten toinen japanilaisprinsessa, 27-vuotias prinsessa Ayako, ilmoitti kihlauksestaan. Prinsessa on keisarin serkun tytär, ja hänen äitinsä prinsessa Takamado on ollut vieraana mm. Ruotsin kuninkaallisten häissä. Prinsessa Ayako on kihlautunut 32-vuotiaan Kei Moriyan kanssa. Sulhanen on prinsessa Makon miehen Kei Komuron tavoin “tavis”, joten myös Ayako joutuu luopumaan asemastaan. CNN:n mukaan pari on tavannut toisensa alle vuosi sitten, joten suhde on edennyt nopeasti. Virallinen kihlautuminen tapahtuu elokuussa, ja häitä odotetaan lokakuun lopulle.
Japanissa nainen ei voi periä kruunua, minkä lisäksi tavallisen tallaajan kanssa avioituvat prinsessat joutuvat siis luopumaan kuninkaallisuudesta. He eivät voi jatkossa edustaa yhdessä perheensä kanssa julkisesti esimerkiksi erilaisina juhlapäivinä. Keisarin serkun tyttären luopuminen asemasta voisi olla vielä luonnollinen askel, sillä sukulaisuussuhde on kaukainen, mutta pidän tilannetta harmillisena käytännön ongelmien ja periaatteen kannalta. Tapa tuntuu yksinkertaisesti vanhoilliselta. Kuvitelkaa, jos Britanniassa prinsessa Eugenien olisi pakko luopua arvonimestään, tai että hän ei saisi enää esiintyä perheensä kanssa kuningattaren syntymäpäivillä, Royal Ascotissa, kirkossa tai hyväntekeväisyystilaisuuksissa. Eugenie ei ole “working royal”, mutta hän käyttää silti julkista asemaansa tärkeiden asioiden tukemiseen ja on osa monarkian kasvoja siinä missä muut sukulaisensa. Japanissa on oma kulttuurinsa ja omat perinteensä, mutta tuntuu käsittämättömältä, että 2010-luvulla näinkin edistyneessä ja kehittyneessä maassa on tällainen tapa.
Toinen ongelma liittyy käytännön puoleen, josta kirjoitinkin tuossa viime vuotisessa postauksessani. Sen lisäksi, että kruununperimys on tällä hetkellä melko hataralla pohjalla, Japani on menettämässä kaksi nuorta ja edustavaa uuden sukupolven kuninkaallista. Kuninkaallisten työ on olla maansa pr-koneisto, jolloin tuntuu entistä hölmömmältä, että suosituista prinsessoista hankkiudutaan eroon tällä tavoin. Keisarillisessa perheessä ei pian ole yhtäkään syntyperäistä kuninkaallista naista, jos kaikki tyttäret heitetään ulos hovista avioliiton myötä. Miettikää, millainen tehonainen esimerkiksi prinsessa Anne on Britanniassa. Surullista, että Japanissa on heitetty hukkaan niin paljon potentiaalia. Toisaalta elämä keisariperheessä vaikuttaa olevan jonkin verran tiukempaa kuin eurooppalaisissa monarkioissa, joten asemasta luopuminen voi olla jopa helpotus – pidän kuitenkin epäreiluna sitä, että prinsessoilla ei ole muuta vaihtoehtoa. Myönnän, etten tunne Japania maana ja yhteiskuntana kovinkaan hyvin, mutta uskallan silti väittää, että esimerkiksi nuori, edustava ja fiksulta vaikuttava prinsessa Mako olisi erittäin hyödyllinen ja raikas edustuskasvo maalleen.
Embed from Getty Images
Prinsessa Ayako kihlattunsa Kei Moriyan kanssa lehdistötilaisuudessa
Seuraava puheenaihe suuntautuu Ruotsiin! Heinäkuun puolivälissä juhlittiin perinteistä Victoriadagenia eli kruununprinsessan syntymäpäivää. Viime vuonna kruununprinsessan täyttäessä pyöreät 40 vuotta olivat juhlallisuudet poikkeuksellisesti kaksipäiväiset ja alkoivat Tukholmasta. Tänä vuonna mentiin taas “normaalivuoden” kaavalla, eli juhla oli yksipäiväinen ja järjestettiin kokonaan Öölannissa. Ohjelmassa oli tuttuun tapaan yleisön tervehtimistä, Victoriastipendin jakaminen ja konsertti. Stipendin sai tänä vuonna maastohiihtäjä Stina Nilsson, joka voitti useamman mitalin helmikuisissa talviolympialaisissa. Konsertissa esiintyy suosittuja ruotsalaisia/pohjoismaalaisia artisteja ja bändejä, mutta koska en seuraa Ruotsin musiikkipiirejä, tunnistin listalta vain yhden nimen tänä vuonna; norjalaisen euroviisuvoittaja Alexander Rybakin.
Kuningasperhe esiintyi tuttuun tapaan iloisesti. Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia olivat ensin päivällä kruununprinsessaperheen kanssa tervehtimässä yleisöä ja vastaanottamassa onnitteluja, ja illaksi seuraan liittyivät myös prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia sekä prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Keneltäkään ei varmaan ole jäänyt huomaamatta, että Yhdysvaltojen presidenttipari oli Euroopassa taannoin? Ennen Helsinkiä Trumpit kävivät Britanniassa, jossa he tapasivat viimein kuningatar Elisabetin. Linkkasinkin blogin facebookissa jo tuoreeltaa juttua siitä, miten presidentti Trumpin osuus kunniakaartin tarkistamista ei mennyt ihan oppikirjan mukaan. Maailmalle levisi videoita ja kuvia, joissa presidentti jättää kuningattaren etiketinvastaisesti kävelemään taakseen, ja sitten vielä yllättäen pysähtyy tämän eteen, niin että kuningatar joutuu kiertämään presidentin takaa. Protokollahan on juuri sitä varten, että tällaisissa tapaamisissa molemmat osapuolet tietävät, miten tilanne etenee ja missä järjestyksessä esimerkiksi juurikin kävellään… Twitterissä monet toivoivat, että prinssi Philip olisi ollut paikalla laukomassa jotain nasevaa Trumpille. 😀 Tiettävästi Trumpien tapaamiseen ei osallistunut muita kuninkaallisen perheen jäseniä, mitä en ihmettele yhtään.
Tapaamisesta otettiin tietysti yhteiskuva, jossa Trumpit hymyilevät vakavailmeisemmän kuningattaren molemmin puolin. Hauskana yksityiskohtana jälkeenpäin huomattiin, että Windsorin linnan käytävällä otetun kuvan oikeassa alareunassa on koiran juomakuppi. Hups! Elisabet tapasi samana viikonloppuna vielä Belgian kuningasparin, joiden kanssa otettiin yhteiskuva samassa paikassa – juomakuppi oli kadonnut siihen mennessä. Jäitä hattuun kuitenkin, kyseessä oli luultavasti inhimillinen kömmähdys eikä mikään salaviesti.
trump_kuningatar_elisabet

Kuningattaren koirien juomakuppi oli jäänyt yhteiskuvaan! Kuva: The Royal Family

Tämä seuraava uutinen ilmoitettiin jo kesäkuussa, mutta viimeisimmän uutiskatsauksen jälkeen, joten otin sen mukaan nyt. Luxemburgin perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stéphanie muuttavat Lontooseen syksyllä! Guillaume aloittaa jatko-opinnot the Royal College of Defence Studies (RCDS) -korkeakoulussa. Perintösuurherttua on opiskellut aiemmin Britannian maineikkaassa Sandhurstin kuninkaallisessa sotakorkeakoulussa sekä valtiotiedettä ranskalaisessa yliopistossa. RCDS-opinnot tulevat antamaan monipuolista osaamista tulevaan tehtävään valtionpäämiehenä. Perintösuurherttuatar Stéphanie muuttaa puolisonsa mukana, ja Stéphanien suunnitelmissa on opiskella taidehistoriaa Sothebyn taideinstituutissa. Hän toimii useamman taiteeseen liittyvän järjestön suojelijana. Perintösuurherttuattarella on jo maisterin tutkinto saksalaisesta filologiasta.
Hovi ei kertonut, kuinka kauan pari tulee asumaan Lontoossa, tai kuinka paljon heitä nähdään lähivuosina Luxemburgissa. Olettaisin, että tulevana hallitsijaparina he osallistuvat ainakin suurimpiin ja tärkeimpiin tilaisuuksiin.
Embed from Getty Images
Luxemburgin perintösuurherttuapari
Viimeiseksi vielä pari poimintaa Britanniasta. Cornwallin herttuatar Camilla vieraili tällä viikolla Isle of Wightilla Osborne Housessa, joka oli 1800-luvulla kuningatar Viktorian yksityinen vapaa-ajan koti. Herttuattaren seurana oli “kuningatar Viktoria”, eli legendaarinen Dame Judi Dench, joka on näytellyt Viktoriaa kahdessa elokuvassa (Hänen majesteettinsa rouva Brown vuodelta 1997 ja Victoria & Abdul viime vuodelta).
Herttuatar Camilla ja Dame Judi ovat tavanneet aikaisemmin useamman kerran, ja kaksikolla näytti olevan mukavaa toistensa seurassa. Parivaljakko söi rennosti jäätelöä ulkona ja tutustui kuningatar Viktorian yksityiseen rantaan sekä Osborne Housen restauroituun Durbar-saliin, jota käytettiin Victoria & Abdulin kuvauksissa. Dame Judi on Friends of Osborne House -yhdistyksen suojelija, ja siksikin mainio valinta herttuattaren seuraksi.
Osborne House oli kuningatar Viktorian suosikkipaikka, mutta hänen kuoltuaan kukaan hänen lapsistaan ei halunnut pitää kiinteistöä, joten se annettiin valtiolle. Monien vaiheiden jälkeen talo on nykyisin auki yleisölle.
Embed from Getty Images
Ja sokerina pohjalla vähän kuninkaallista hempeilyä! Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin julkiset hellyydenosoitukset ovat olleet ennenkin esillä lehdistössä, ja heidän tyyliään on vertailtu ahkerasti muihin kuninkaallisiin pareihin. Eilen Meghan oli seuraamassa Harryn Sentebale-järjestön hyväksi järjestettyä poolo-ottelua, jossa Harry oli tietysti itse pelaamassa. Prinssin joukkue voitti pelin, ja tuore aviopari takasi lehdille hyvät perjantaiotsikot, kun Meghan antoi aviomiehelleen suudelman jakaessaan palkintoa tämän joukkueelle. Kuvista ja twitteristä päätelleen voisi kuvitella, että kyseessä on ollut joku vuosisadan suudelma, joten olin vähän pettynyt, kun viimein näin videon tilanteesta – kyseessä oli hyvin nopea pikainen suukko. 😀 Tuntuu todella oudolta kirjoittaa blogiin siitä, että pariskunta on suudellut julkisesti, mutta antaa nyt mennä. Onhan tuo herttuapari suloinen, kun ovat niin rakastuneen oloisia!
Embed from Getty Images

Jätä kommentti