Prinsessa Eugenien häät tuovat Yorkin herttuaperheen takaisin parrasvaloihin

Kesä alkaa hiljalleen kääntyä syksyyn, joka puolestaan tuo mukanaan vuoden toiset kuninkaalliset brittihäät! Tämänkertainen juhlakalu eli Yorkin prinsessa Eugenie on suurelle yleisölle hieman vieraampi, joten halusin tehdä hyvissä ajoin ennen häitä pienen esittelyn Yorkin herttuaperheestä; puhutaan tänään siis prinssi Andrew’sta, herttuatar Sarahista sekä prinsessa Beatricesta ja prinsessa Eugeniesta. Kovin kattavasti ei neljää ihmistä valitettavasti voi käsitellä yhdessä postauksessa, mutta toivottavasti tämän postauksen myötä ”lähtöasetelma” tulee tutuksi niille, joille Yorkit ovat tuntemattomampia.
Embed from Getty Images
Prinssi Andrew, prinsessa Beatrice ja herttuatar Sarah Ascotissa aiemmin tänä kesänä
Yorkin herttua prinssi Andrew (s. 1960) on kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin kolmas lapsi ja toinen poika. Andrew on työkuninkaallinen, joka on viime vuosina tehnyt reilut 300 työtehtävää vuodessa. Prinssin tekemisistä ei pidetä juuri meteliä, paitsi silloin, kun hän on jonkun kohun keskiössä. Parikymmenvuotisen uran laivastossa tehnyt ja esimerkiksi Falklandin sodassa palvellut Andrew jätti aktiivipalveluksen vuonna 2001, ja toimi sen jälkeen kymmenen vuoden ajan Britannian erityisedustajana kansainvälisen kaupan ja investoinnin parissa. Tällä vuosikymmenellä prinssi Andrew’n hyväntekeväisyystyö on keskittynyt erityisesti koulutukseen, yrittäjyyteen sekä tieteeseen ja tekniikkaan. Maininnan ansaitsee esimerkiksi Pitch@Palace-hanke, joka tukee yrittäjiä ja erityisesti alkutekijöissään olevia yrityksiä. Oman agendansa lisäksi Andrew edustaa kuningatarta erilaisissa tilaisuuksissa.
Prinssi Andrew avioitui vuonna 1986 Sarah ”Fergie” Fergusonin (s. 1959) kanssa. Sarah oli tavallisen perheen tytär; hänen isällään oli pitkä ura armeijassa, mutta kuninkaalliseen perheeseen Fergusonit tutustuivat hevospoolon kautta. Ronald Ferguson toimi pitkään prinssi Charlesin poolomanagerina, ja Andrew ja Sarah tutustuivat toisiinsa jo lapsina. Hääpäivänä prinssi Andrew sai perinteiseen tapaan herttuan arvon. Herttuapari sai kaksi tytärtä: prinsessa Beatrice syntyi vuonna 1988 ja prinsessa Eugenie kaksi vuotta myöhemmin. Prinssi Andrew oli laivastouran myötä pitkiä aikoja poissa kotoa, ja parin liitto alkoi ennen pitkää rakoilla. Herttuatar Sarahin saama mediahuomio oli usein aika säälimätöntä, vaikka alun perin Sarahin kupliva luonne nähtiin tervetulleena väripilkkuna kuningashuoneeseen. Asumuserosta ilmoitettiin vuonna 1992, ja avioero astui voimaan neljä vuotta myöhemmin. Hänen kuninkaallinen korkeutensa Yorkin herttuatar menetti eron myötä kuninkaallisen statuksensa, ja hänet on siitä lähtien tunnettu tittelillä Sarah, Yorkin herttuatar.
Embed from Getty Images
Nuoripari Kanadassa vuonna 1987
Andrew tai Sarah eivät kumpikaan ole avioituneet uudelleen. ”Playboyprinssiksi” kutsuttu Andrew on yhdistetty vuosien varrella useisiin eri naisiin, mutta välit ex-vaimoon ja ennen kaikkea tyttäriin ovat aina olleet läheiset. He sopivat erotessaan tyttäriensä yhteishuoltajuudesta, ja ovat asuneet vuosikausia samassa talossa eron jälkeen. Beatrice ja Eugenie ovat aina puhuneet vanhemmistaan hyvin lämpimästi, ja ovat erittäin läheisiä sekä isänsä että äitinsä kanssa. Yorkin herttuaparin hyvät välit on noteerattu laajalti mediassa, ja heidän jo vuosien ajan arvuuteltu avioituvan uudelleen vielä jonain päivänä – eikä herttuatar ole koskaan laittanut kunnolla stoppia huhulle asiasta kysyttäessä. Tällä hetkellä esteenä on ainakin näennäisesti prinssi Philip, joka yleisen käsityksen mukaan ei voi sietää entistä miniäänsä. Prinssi Andrew on kuitenkin nykyisin kruununperimyksessä sijalla seitsemän, joten hän ei virallisesti lain mukaan tarvitse enää kuningattaren hyväksyntää avioliitolleen.
Andrew ja Sarah ovat molemmat pyörineet erilaisissa kohuissa ja skandaaleissa. Sarahia on pilkattu vuosien aikana vaihtelevasta painosta, ja herttuattaren velkoja on puitu useaan otteeseen julkisuudessa. Vuonna 2010 syntyi valtava kohu, kun Sarahin uutisoitiin kaupanneen pääsyä tuolloin vielä kansainvälisen kaupan erityisedustajana toimineen prinssi Andrew’n puheille tähtitieteelliseen hintaan. Ostaja oli todellisuudessa toimittaja peitetehtävässä. Muutama vuosi myöhemmin Turkki antoi herttuattaresta kansainvälisen pidätysmääräyksen tämän salakuvattua matkallaan turkkilaisen orpokodin toimintaa. Vuonna 2011 Sarah myönsi liikemies Jeffrey Epsteinin maksaneen herttuattaren velkoja 15 000 £ edestä. Herttuatar on toki ollut myös toimelias – hän on kirjailija ja elokuvatuottaja, tekee aktiivisesti hyväntekeväisyyttä, on toiminut mm. Painonvartijoiden keulakuvana, tehnyt tv-esiintymisiä ja käy puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon Sarahin kiinnostus kuningatar Viktoriaan, jonka myötä hän oli esimerkiksi yksi Nuori Victoria -elokuvan (2009) tuottajista.
Embed from Getty Images
Sarahia ehkä pidetään vähän hölmönä ja ”rahvaanomaisena”, mutta vakavammat skandaalit ovat koskeneet prinssi Andrew’ta. Yorkien ystävyys lapsiprostituutiosta tuomitun Epsteinin kanssa oli kyseenalainen jo aiemmin, mutta siitä tuli brittihoville todellinen murheenkryyni, kun prinssi Andrew’n väitettiin olevan yksi miehistä, joille Epstein oli välittänyt alaikäisiä tyttöjä. Epstein-skandaalin lisäksi prinssi Andrew’ta on syytetty useampaan kertaan liian läheisistä yhteyksistä tiettyjen Lähi-idän maiden johtoihin, ja hänen nimensä on vedetty mukaan mm. korruptio- ja asekauppakohuihin. Lisäksi prinssiä on kritisoitu veronmaksajien rahojen tuhlaamisesta mm. naurettavan lyhyisiin helikopteri- ja lentomatkoihin. Näiden rinnalla maine playboyprinssinä tuntuu aika harmittomalta.
Koko Yorkin perhe on jonkinlainen outolintu brittimonarkiassa, sillä kaikkien skandaalien jälkeen varsinkaan Andrew’n imago tuskin on mitenkään pelastettavissa, vaikka prinssi toimisi tästä lähtien loppuelämänsä täysin moitteettomasti. Lisäksi Yorkien rooli monarkiassa pienenee prinssi Charlesin valtakauden myötä. Tämä Vanity Fairin The Trouble with Andrew -artikkeli on vuodelta 2011, mutta keskeiset elementit ovat edelleen samoja: pr-skandaalit, rooli monarkiassa, kuningashuoneen sisäinen perhedynamiikka, ex-vaimo Sarah. Perheen nuoremmalla sukupolvella puolestaan on omat vaikeutensa asemansa kanssa, sillä prinsessasiskokset ovat pitkään olleet brittihovin väliinputoajia hieman samaan tapaan kuin Ruotsin prinsessa Madeleine lapsineen on nyt.
Embed from Getty Images
Kuningatar Elisabetilla on kahdeksan lastenlasta, joista Williamin ja Harryn lisäksi vain Beatricella ja Eugeniella on kuninkaalliset tittelit. William ja Harry luonnollisesti kuuluvat hovin ytimeen jatkossakin. Beatrice ja Eugenie ovat sukupolvensa ainoat syntyperäiset prinsessat, mutta aika on ajanut ohi valtavan laajasta kuningashuoneesta, ja  ydinjoukon trimmaaminen osuu nimenomaan Yorkin prinsessoihin. Kuninkaallista kokopäiväroolia ei siis ole luvassa, ja siskokset elävät jossain julkisen ja yksityisen välimaastossa.
Eugenie on työskennellyt useamman vuoden kokopäiväisesti taidealalla lontoolaisessa galleriassa, minkä lisäksi prinsessa on nyt menossa naimisiin pitkäaikaisen kumppanin kanssa. Sen sijaan juuri 30 vuotta täyttäneen Beatricen liikkeet ovat yleisölle tuntemattomammat. Prinsessalla tiedetään olleen tällä vuosikymmenellä useita lyhytaikaisia työpaikkoja, mutta nykytilanteesta ei taida olla sen tarkempaa tietoa kuin prinssi Andrew’n nettisivuilla mainittu ”Princess Beatrice works full time in business”. Beatricen kohdalla vaaka näyttää valitettavasti kääntyvän (ellei ole jo kääntynyt) enemmän tyhjäntoimittajan julkisuuskuvaa kohta, varsinkin kun prinsessa sai muutama vuosi sitten palstatilaa siksi, että hänen raportoitiin käyneen vuoden aikana 15 kertaa ulkomailla lomamatkalla. Tässä ollaan taas tilanteessa, jossa kuninkaallinen ei todellisuudessa elä verorahoilla, mutta ei ole myöskään onnistunut luomaan kunnollista ja vakavastiotettavaa työuraa, mistä syntyy väistämättä negatiivista puhetta. Minua kiinnostaisi tietää, missä vaiheessa tytöille ja Andrew’lle on käynyt selväksi, ettei kuninkaallinen ura olekaan mahdollinen? Kasvoiko Beatrice siihen ajatukseen, että hänestä tulee edustuskuninkaallinen, ja uuden suunnitelman keksiminen onkin vain osoittautunut hankalaksi?
Oletteko muuten katsoneet Windsorit-parodiasarjaa? Yorkin perheen naiset esiintyvät siinä säännöllisesti. Herttuatar Sarah on kuvattu vähän surullisena tapauksena, joka yrittää kovasti päästä takaisin kuninkaallisiin piireihin, ja joka yrittää samalla selvitä kalliin elämäntyylinsä kustannuksista erilaisten työtarjosten avulla. Beatrice ja Eugenie puolestaan ovat tyhjäpäisiä sosialiitteja, joiden täytyy harmikseen löytää oikeita töitä, ja siskokset kokeilevatkin monenlaisia liikeideoita, mutta eivät tosiasiassa tee mitään elantonsa eteen. Sarja on karikatyyrinen parodia kuningashuoneesta, ja vaikka se ei esimerkiksi allekirjoittanutta varsinaisesti onnistu naurattamaan, niin sarjaan on toisinaan osattu valita osuvat totuudensiemenet materiaaliksi. Suosittelen ainakin vilkaisemaan, vaikka sarjan tyyli ei varmasti ole kaikkien makuun.
Embed from Getty Images
Äiti ja tyttäret ovat hyvin läheisiä
Ilman virallista työkuninkaallisen statustakin prinsessat ovat silti kuninkaallisia, osa monarkian kasvoja ja julkisen kiinnostuksen kohteita. He osallistuvat moniin tilaisuuksiin sukunsa kanssa (Trooping the Colour, puutarhajuhlat, Royal Ascot, joulu- ja pääsiäiskirkko jne.), ja harjoittavat myös hyväntekeväisyyttä päivätöidensä ohella. Vakituisten yhteistyötahojen lisäksi molemmat ovat osallistuneet esimerkiksi erilaisiin varainkerutempauksiin, kuten Lontoon maratoniin ja Nightrider-pyöräilyhaasteeseen. Prinsessa Beatrice jopa kiipesi Alppien korkeimmalle vuorelle Mont Blancille varainkeruutarkoituksessa vuonna 2012!
Beatrice on äitinsä perustaman, köyhien maiden lasten ja naisten koulutusta tukevan Children in Crisis -säätiön lähettiläs. Monet Beatricen yhteistyötahoista liittyvät erityisesti lasten hyvinvointiin. Eugenie on mm. aasiannorsujen asioita ajavan Elephant Familyn suojelija. Nyt kesällä hän aloitti merten suojelemiseen keskittyvän Project 0:n lähettiläänä. Lisäksi molemmat prinsessat ovat ammentaneet hyväntekeväisyystyöhönsä omista henkilökohtaisista kokemuksistaan; lukihäiriöstä kärsivä Beatrice on Helen Arkell Dyslexia Centerin suojelija, ja lapsena skolioosihoidot läpikäynyt Eugenie puolestaan tukee nyt muita saman vaivan kanssa taistelevia. Molemmat prinsessat ovat myös äitinsä tavoin Teenage Cancer Trustin suojelijoita.
Embed from Getty Images
Beatrice ja Eugenie antoivat hiljattain haastattelun Vogue-muotilehdelle. Artikkeli on nyt kaupoissa olevassa syyskuun numerossa, mutta netissä on hieman esimakua sen sisällöstä. Siskokset puhuvat esimerkiksi elämästään kuninkaallisen ja tavallisen välimaastossa, läheisestä sisarussuhteestaan sekä tietysti Eugenien ja Jackin häistä.
Yorkin herttuaperhe palaa parrasvaloihin lokakuisissa häissä, ja kun kyseessä on Andrew ja Sarah, mitä tahansa voi tapahtua 😀 Silti toivoisin, että skandaalit ja pilkan aika olisi jo ohi, tai että niiltä vältyttäisiin ainakin hääpäivänä. Monarkia keskittyy jatkossa entistä enemmän prinssi Charlesiin perheineen, joten täytyy todella ottaa kaikki ilo irti nyt Yorkien tähtihetkestä. Mielenkiintoista nähdä Eugenie tiarassa ja herttuatar Sarah jälleen paraatipaikalla eturivissä kuninkaallisessa tapahtumassa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s