Millainen on prinsessa Eugenien hääpuku ja minkä tiaran prinsessa valitsee?

Kuninkaallisten häiden odotukseen kuuluu tiaraspekulointi, mutta tällä kertaa valinta tuntuu hyvin selvältä, joten yhdistän tähän myös muun häälookin pohdintaa. Mitä tyyliltään kokeilevalta ja taiteelliselta prinsessa Eugenielta voisi odottaa? Postauksen kuvituksena on Eugenien asuja viime vuosien varrelta, jotta saatte jonkinlaisen käsityksen hänen tyylistään. Huomatkaa taas, että kuvat ovat selattavia gallerioita.
Morsiamen hääpuku on aina yksi kuninkaallisten häiden tarkimmin varjelluista salaisuuksista. Tällä kertaa jännitän pukua erityisen paljon, sillä vaikka prinsessa Eugenien tyylitaju on mielestäni kehittynyt viime vuosina huimasti, niin prinsessa ei ihan ole kruununprinsessa Maryn tai vaikka herttuatar Catherinen kaltainen tyyli-ikoni ja varma onnistuja. Eugenien taiteellisuus näkyy hänen tyylissään, ja prinsessa kokeilee melko rohkeasti erilaisia asuja, joten hääpuvulta voi odottaa lähes mitä tahansa – niin hyvässä kuin pahassa. Toisaalta Eugenie on sitten onnistuessaan upea, joten yhtä lailla hääpuku voi olla aivan napakymppi. Makuasioitahan nämä ovat joka tapauksessa, ei siis oteta tätä liian vakavasti. Täytyy muistaa, että mitä tahansa morsiamella onkaan yllä, se on hänen oman makunsa mukainen ja hän on siihen itse tyytyväinen, vaikka kansainvälinen yleisö sanoisi mitä. Itse silti kovasti toivon Eugenien onnistuvan, koska Yorkin sisarukset valitettavasti saavat edelleen naureskelua ja muistutuksia esimerkiksi asuistaan prinssi Williamin häissä vuonna 2011, ja nyt olisi tuhannen taalan paikka näyttää kaikille naureskelijoille.
Embed from Getty Images
Asuja tältä vuodelta
Britanniassa ei ole nähty prinsessahäitä sitten vuoden 1973, jolloin prinsessa Anne avioitui kapteeni Mark Phillipsin kanssa. Anne on asemaltaan hallitsijan tytär, ja hän oli tuolloin kruununperimysjärjestyksessäkin huomattavasti korkeammalla kuin Eugenie nyt on. Eugenie on hallitsijan lapsenlapsi, ja kuten olemme monta kertaa aiemminkin todenneet, hän ei ole työkuninkaallinen eikä muutenkaan monarkian ytimessä – pikemminkin sen ulkoreunalla. Eugenien ja Jackin häiden mittakaavasta ja julkisuudesta on herännyt runsaasti mielipiteitä puolesta ja vastaan (palaamme tähän myöhemmin omassa postauksessaan), ja kaikki häihin liittyvä peilaantuu aika isostikin keskusteluun monarkian hyödyllisyydestä ja juuri näiden ‘vähemmän tärkeiden’ kuninkaallisten asemasta. On siis selvää, että esimerkiksi hääpuvun hintaa ja varmasti myös suureellisuutta, kuten laahuksen pituutta, tullaan arvioimaan aika kriittisinkin silmin.
Itse odotan häitä innolla. Eugenie on kuitenkin Yhdistyneen kuningaskunnan prinsessa, ja monarkiassa maksetaan väistämättä koko perheestä. Vaikka prinssi Andrew saattaa ajaa tyttäriensä etuja turhankin painokkaasti, niin jollain tavalla ymmärrän sen. Ihan näin tunnepohjalta ajateltuna ymmärrän kyllä, että voi tuntua epäreilulta, jos perheeseen avioituvat naiset saavat kuninkaalliset häät kaikkine perinteineen ja etuineen, mutta syntyperäinen prinsessa halutessaan ei saisi samaa kohtelua. Tähän on monenlaisia näkemyksiä ja ääripäiden välissä on monta harmaansävyä, joihin palataan tosiaan myöhemmin omassa postauksessaan. Harrastajan näkökulmasta on tietysti vain mukavaa, että häät televisioidaan.
Embed from Getty Images
Royal Ascotin tyyliä vuosilta 2018-2016
Mutta palataan takaisin hääpukuun. Kuninkaallisuus asettaa luonnostaan joitakin vaatimuksia hääpuvulle. Windsorissa ei luonnollisesti tulla näkemään mitään liian seksikästä, ja en usko esimerkiksi olkaimettomaan pukuun. Toisaalta arvokkaassa ympäristössä ja kuitenkin kohtuullisen isossa kappelissa puvun täytyy niin sanotusti ottaa tilansa. Eugenie kertoi Voguen haastattelussa aiemmin, että puku on brittiläisen (sanatarkasti ‘British-based designer’) suunnittelijan käsialaa. Arvuuttelut kohdistuvat esimerkiksi Eugenien kihlajaismekon suunnitelleeseen Erdemiin, Vivienne Westwoodiin ja Jenny Packhamiin. Muoti ei ole vahvuuksiani, mutta mieleeni tuli myös Alexander McQueen sekä Stella McCartney. Alexander McQueenin pääsuunnittelija Sarah Burton on tuttu nimi herttuatar Catherinen hääpuvun takaa, ja Stella McCartney puolestaan suunnitteli herttuatar Meghanin kakkospuvun. Toisaalta Eugenien hääpukuun ei minusta kohdistu sellaisia paineita, kuin Catherinella ja Meghanilla, joten hän on hyvin voinut valita myös jonkun tuntemattomamman nimen. Prinsessa sanoi haastattelussa, että hänellä oli alusta asti vahva visio puvusta ja sen toteuttajasta.
Eugenien tyyli on monipuolinen ja vaihteleva, mutta siinä on herttuatar Meghanin tapaan moderni henki. Eugenie ei ole pikkusievän ystävä, eikä hän arkaile värien ja kuvioiden käyttämistä. Viime vuosina on nähty hienoja ja pelkistettyjä asuja; esimerkiksi vaaleansininen mekko ja pillerihattu Harryn häissä, ja tämän kesän Ascotissa nähty valkoinen kimonomainen mekko. Toisaalta esimerkiksi kesällä prinsessa pukeutui yksiolkaimiseen, kuvioituun mekko-toppiin, joka näytti enemmänkin valtavalta huivilta, ja paritti mekon kanssa mustat housut. Asu löytyy postauksen ensimmäisestä kuvagalleriasta, ja se on juuri se syy, miksi voimme odottaa Eugenielta oikeasti mitä tahansa. Eugenie näyttää kuitenkin suosivan yleisesti yksinkertaisia linjoja ja selkeitä leikkauksia, ja veikkaisin hääpuvun muistuttavan ennemmin Meghania kuin Katea. Toivon vain, ettei puku muistuta liikaa kumpaakaan herttuatarta. Muuten emme pääse ikinä eroon niistä otsikoista, miten Eugenie ottaa vaikutteita heiltä. 😀
Embed from Getty Images
Vanhempia asuja vuosilta 2011-2014
Veikkaan myös, että prinsessa Eugenie käyttää muiden kuninkaallisten morsianten tavoin huntua. Lisäksi uskon, että puvussa on laahus, sillä niin pitkä kirkonkäytävä suorastaan huutaa laahusta. Eugenie on nuori ja modernia morsian, ja en jotenkin näe hänellä kokopitkiä hihoja. Toivon, ettei mekossa ole ihan kaulaan asti ulottuvaa kaula-aukkoa, vaikka Eugenie tuntuu niitä suosivan. Prinsessa on täysin normaalimitoissa, ja hänellä on upea varsi, mutta joskus on näyttänyt, että omalle vartalotyypille sopiva pukeutuminen on vähän hukassa. Eugenie ei ole niin siro kuin Beatrice, ja korkeat kaula-aukot tuovat minusta helposti sellaista tasapaksuutta, varsinkin pitkähihaisen mekon kanssa. Sen sijaan esimerkiksi v-aukot näyttävät minusta yleensä hyvältä hänellä. Esimerkiksi tuossa alla olevassa galleriassa ensimmäinen (vihreä mekko) ja kolmas (tummansininen) mekko ovat lähes suosikkiasujani Eugenielta. Hänen tyylinsä on oikeasti kehittynyt paljon viime vuosina, joten olen luottavainen myös hääpuvun suhteen.
Embed from Getty Images
Entäs sitten se tiara? Tätä olisi niin mukavaa arvuutella enemmänkin, mutta valinta tuntuu niin ilmeiseltä, että en viitsinyt kirjoittaa siitä omaa postaustaan. Kuningattaren pojantyttärenä prinsessa Eugeniella varmasti olisi kattava pääsylippu tiaraholveihin. Lainaan ei saisi tietenkään mitään vain kuningattaren käytössä olevaa, mutta vaihtoehtoja olisi varmaan useampia. Silti olen 99,9 % varma, että äitinsä kanssa erittäin läheiseksi tiedetty prinsessa käyttää äitinsä tiaraa. Onneksemme kyseinen tiara on erittäin kaunis ja loistava häätiara.
Sarah Ferguson avioitui vuonna 1986 prinssi Andrew’n kanssa, ja tuore herttuatar sai lahjaksi sulhasensa vanhemmilta oman timanttitiaran ja siihen kuuluvat korvakorut, kaula- ja rannekorun. Sarahille ei avioliiton aikana lainattu kuninkaallisen perheen kokoelmista muita tiaroja, ja tämä lahjatiara jäi tietysti Sarahin omaisuudeksi avioeron myötä. Pelkästään timanteista koostuvassa ja Garrardin valmistamassa tiarassa on kauniin pyöreät muodot. Kuviointi on nätti, eikä liian lehtevä tai kukkainen minun makuuni. Keskikokoinen tiara on myös sen näköinen, että myös ensikertalaisen on helppo kantaa sitä. Tämä York-tiara olisi oivallinen lisä mihin tahansa kuningashuoneeseen, koska sen muotoilu sopii monenlaiselle kantajalle, ja se on helppo yhdistää oikeastaan mihin tahansa asuun ja korusettiin. Tiaralla ei ole arvokasta vuosisatojen historiaa takanaan, mutta äidin tiara on varmasti tyttärelle merkityksellinen.
Embed from Getty Images
Herttuatar Sarahin timanttitiara on todella kaunis. Kuvia oli valitettavasti hyvin vähän saatavilla.
Herttuatar Sarah ei ole kuulunut kuninkaalliseen perheeseen yli 20 vuoteen, ja lehtiartikkeleiden mukaan tiara on viimeksi nähty herttuattaren kutreilla vuonna 2001. Toivon, että talousongelmissa eronsa jälkeen paininut Sarah ei ole missään vaiheessa myynyt tiaraa. Se on oikeastaan ainut mahdollinen keksimäni syy sille, että näkisimme Eugeniella jonkun toisen tiaran. Muuten olen täysin tämän York-tiaran kannalla.
Enää viikko jäljellä! Yleltä on muuten tullut tieto, että Yle Areenasta voi seurata häitä suorana. Tällä kertaa jäämme ilman selotusta, mutta tämä on hieno uutinen – pelkäsin pitkään koko häiden televisioinnin puolesta. Oletko sinä tv:n ääressä seuraamassa ensi perjantaina? 😉 Millaisen puvun kuvittelisit prinsessa Eugenielle?

Jätä kommentti