Joulukalenterin 2. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 2 – Britannian Lotus Flower Tiara

Joulukalenterin toisesta luukusta paljastuu tiara, joka on tullut tunnetuksi usean brittikuninkaallisen kutreilta. Lootustiara on kooltaan pieni tai keskikokoinen ja kokotimanttinen tiara, jonka keskellä on kolme yksittäistä helmeä. Kukkakuvioinnistaan nimensä saanut tiara on kauniin siro ja mainio yleistiara.

Embed from Getty Images

Tiara on peräisin lähes 100 vuoden takaa. Vuonna 1923 nykyisen kuningatar Elisabetin isä, silloinen Yorkin herttua prinssi Albert (tuleva Yrjö VI) antoi tuoreelle vaimolleen Yorkin herttuatar Elisabetille häälahjaksi helmillä koristellun timanttikaulakorun. Garrardin tekemä koru ei kuitenkaan tainnut miellyttää herttuatarta, joka pian häiden jälkeen purkautti sen, ja Garrad sai tehtäväkseen luoda kaulakorun kivistä uuden tiaran. Kuulostaa ehkä vähän karulta, mutta korujen purkaminen ja jalokivien uudelleenkäyttö ei ollut mitään uutta tai poikkeuksellista, ja sitä on harrastanut myös kuningatar Mary sekä nykyinen kuningatar. Joka tapauksessa Garrard siis teki kaulakorusta tämän lootustiaran, ja herttuatar Elisabet käytti sitä nuorena muodikkaasti otsalla 20-luvun tapaan, kuten yllä olevista kuvista näkee. Vuonna 1959 nyt jo kuningataräidiksi siirtynyt Elisabet antoi tiaran nuoremmalle tyttärelleen, edesmenneelle prinsessa Margaretille. Prinsessa piti tiaraa tavanomaisempaan tyyliin päälaella.

Lootustiara sai kolmannen kantajan, kun prinsessa Margaret lainasi lootustiaraa miniälleen Serena Stanhopelle (nykyinen Snowdonin kreivitär) häätiaraksi vuonna 1993. Margaret kuoli vuonna 2002, ja prinsessan omaisuus jakautui hänen kahden lapsensa kesken. Perintöverojen takia sisarukset joutuivat myymään merkittäviä osia äitinsä omaisuudesta, kuten Margaretin hääpäivänään käyttämän Poltimore-tiaran. Lootustiaraa ei kuitenkaan huutokaupoissa näkynyt, joten yleisesti sen oletettiin olevan hänen poikansa Davidin omaisuutta. Sitten vuonna 2013 Cambridgen herttuatar Catherine yllätti kaikki saapumalla diplomaattivastaanotolle missäpä muussa kuin lootustiarassa. Ilmeisesti prinsessa Margaret palautti tiaran sisarelleen kuningatar Elisabetille joko ennen kuolemaansa tai testamentissaan, ja nyt kuningatar on lainannut sen herttuatar Catherinelle. Alla lootustiara Margaretin, Serenan ja Catherinen käytössä.

Embed from Getty Images

Jätä kommentti