Joulukalenterin 15. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 15 – Tanskan kuningatar Margareetan kultaiset unikot

Tanskan kuninkaallisen perheen tiarakokoelma on hyvin mielenkiintoinen kokonaisuus. Vanhojen ja arvokkaiden perintökalleuksien vastapainona kokoelmasta löytyy useita moderneja kappaleita. Katsoimme aiemmin tässä kalenterissa kruununprinsessa Maryn modernia lainatiaraa, ja viime vuoden kalenterissa tutustuimme kuningatar Margareetan kultaiseen Naasut-tiaraan. Kultaiset tiarat eivät ole kauhean yleisiä, mutta persoonallisesta maustaan tunnetulla Margareetalla on niitä peräti kaksi. Tämä unikkokoriste ei oikeastaan ole tiara, vaan enemmänkin hiuskoriste (lue: epämääräinen viritelmä), mutta Margareeta käyttää sitä tiaran tavoin, joten se sopii paremmin kuin hyvin joulukalenteriin.

Kuningatar Margareeta tilasi tämän hiuskoristeen tanskalaiselta Arje Griegstiltä vuonna 1976. Design on erikoinen jopa modernien tiarojen joukossa, eikä kyse ole pelkästään metallivalinnasta. Kokonaisuus kiinnittyy kantajan pään takaosaan hiuskammalla, josta lähtee kahdeksan kultaketjua, joista jokaisen päässä on kullasta tehty unikko. Kukkien keskellä on helmistä ja timanteista rakentuvat kukkaheteet, ja terälehdiltä löytyy myös kuukivistä ja akvamariineista tehtyjä kastepisaroita. Inspiraationa on ollut kesäinen niitty, mutta tulkinta on minun ja monen muun mielestä viety liian pitkälle. Terälehdillä seikkailee nimittäin myös hyönteisiä – esimerkiksi mustasta opaalista tehty kovakuoriainen ja kristallinen hämähäkki. Settiin kuuluu myös yllä olevassa kuvassa näkyvät korvakorut ja kaulakoru. Korvikset vielä ymmärrän, mutta tuo kaulakoru on minusta aivan hirveä. 😀

Nämä unikot itsessään ovat oikeastaan ihan kauniita, jos hyönteiset jättää pois. Kukat voi irrottaa ja käyttää rintaneulana tai vaikka yksittäisinä hiuskoristeina. Mutta tämä koru on kokonaisuutena jotenkin aivan ihmeellinen, vaikka materiaalin vaihtaisi johonkin vaaleaan metalliin. Koko malli vaikuttaa hankalalta. Kuten kuvista näkee, kukat eivät asetu mitenkään yhtenäiseksi rykelmäksi, vaan leijuvat kummallisesti pitkin päätä. Unikkojen yksityiskohdat erottuvat vasta lähietäisyydellä, joten kauempaa katsottuna kantajan päässä on kuppimaisia kultaisia sensoreita. Tai jotain muuta outoa. Lähelle mentäessä vastaan tuleekin kukista ryömiviä ötököitä, minkä lisäksi nuo kukkaheteet muistuttavat avaruusolion tuntosarvia (mieleen tuli myös Muumeista ne Muumitalon kellariin eksyneet lihansyöjäkasvit).

Margareetan Naasut-tiarasta taisin sanoa viime vuonna, että sille antaisin uuden mahdollisuuden Maryn tai Marien käytössä: tummat hiukset ja vaikka yksinkertainen tumma samettinen iltapuku. Mutta tämän unikkoviritelmän on vaikea nähdä toimivan kenenkään päässä, kun malli on tuollainen.

Embed from Getty Images

5 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 15. luukku

 1. Tästä on helppo olla samaa mieltä: kamala!
  Hyönteisineen sopisi Isabelille tai Josphinelle vähän fiinimmän halloween asun osaksi.
  Googlailin tästä lisäkuvia ja tietoja ja hopeisissakin hiuksissa minusta näytti kauniilta kun Margaretalla on hiuksissaan vain muutama unikko ja korvissaan nuo korvakorut. Hökötyksestä löytyi myös kuva pelkäsään, jossa näkyi ”kamparunko” jonka Margareta asettaa takaraivolle, mutta joku spekuloi, että entäpä jos tämä asetettaisiinkin eteen päälaelle tavalliseen tiarakohtaa ja unikot nutturaan niskaan, miltähän sitten näyttäisi. Voi olla, ettei hyvältä silloinkaan.

  • Toimisikohan tämä paremmin, jos unikoita olisi vain neljä-viisi? Koko malli ja juuri tuo suunta niskasta eteen on hankala, mutta kun kukkia on niin monta niin ne väkisinkin vaan hengailevat pitkin päätä siellä. Tuo Margaretan vakiokampaus antaa tarvittavaa pinta-alaa, mutta jos olisi tavallinen “pienempi” kampaus, niin mihin sitä saisi edes mahtumaan kahdeksan tuon kokoista unikkoa pään ympärille. 😀

 2. Periaatteessa tykkään ideasta, mutta toteutus ei ole mennyt ihan nappiin. Eikä ajatus kristallihämiksestä innosta 😃 Mutta pisteet Margareetalle, en voisi kuvitella kovinkaan monen muun tästä innostuvan!

 3. En muista koskaan nähneeni tästä kuvia takaa, joten jäin ylipäätään miettimään sitä kiinnitystä. Jos nuo unikot saisi sopivasti aseteltua lähekkäin olisi tämä ehkä aavistuksen järkevämpi, mutta näin tämä ei kyllä toimi ollenkaan.

  • Sellainen nätti 3-5 unikon tiara voisi vielä jotenkin mennä (tosin ötökät ja kulta materiaalina on mulle ehdoton ei), mutta tässä ison ongelma on kyllä tää eriskummallinen malli.

Jätä kommentti