Joulukalenterin 16. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 16 – Alankomaiden prinsessa Mabelin häätiara

Kuningas Willem-Alexanderin edesmenneen veljen prinssi Frison leski Mabel ei ole osa Alankomaiden kuningashuonetta (ainoastaan kuninkaallista perhettä), joten hänellä ei ole virallisia edustustehtäviä. Toisinaan hän kuitenkin osallistuu tiaratilaisuuksiin, ja silloin hänellä usein nähdään hänen timanttinen häätiaransa.

Prinssi Frison avioliitto herätti aikoinaan kohun, sillä Mabelin menneisyydestä löytyi kytköksiä tunnettuun hollantilaiseen huumeparoniin, mistä syystä parlamentti ei antanut suostumustaan avioliitolle. Friso, joka oli kuningatar Beatrixin toinen poika, valitsi Mabelin, ja tämän seurauksena prinssi menetti paikkansa Alankomaiden kuningashuoneessa. Samalla Friso luopui omastaan ja tulevien lastensa kruununperimysoikeudesta. Mabelista tuli kuitenkin liiton myötä HKK Orania-Nassaun prinsessa Mabel, ja häätiaraksi hänelle lainattiin alla oleva kokotimanttinen tiara.

Embed from Getty Images

Mabelin häätiara oli yleisölle entuudestaan tuntematon, ja hovi kertoi tuolloin tiaran olevan pienempi versio perheen kuuluisasta safiiritiarasta, jota esimerkiksi kuningatar Maxima käytti Willem-Alexanderin valtaannousujuhlissa. Tässä Mabelin pienessä versiossa on metallinen piikkimäinen runko, johon on kiinnitetty kolme riviä timantteja. Kivien koko kasvaa alhaalta ylöspäin niin, että ylimmän kerroksen kivet ovat jo huomattavan suuria.

Myöhempien tietojen mukaan tämä onkin oikeasti safiiritiarasta erillinen koru, mutta ylimmän kerroksen suuret timantit on lainattu safiiritiarasta. Mabelin häätiara on alun perin Mellerion valmistama kaulakoru, jonka kuninkaallinen perhe hankki jo 1880-luvulla. Nykyversiossa korun alkuperäiset ruskeat timantit on korvattu safiiritiarasta lainatuilla värittömillä kivillä. Kyseessä on siis kaksi täysin erillistä tiaraa, mutta niitä ei tietenkään voi käyttää samaan aikaan, sillä timantit voivat olla vain yhdessä paikassa kerrallaan.

Pidän tiaran kokoshnik-mallista, mutta asettelu on turhan harva. En pääse yli vertauksesta harvapiikkiseen kampaan. Sanotaan niin, että tiara ei ole tämän kalenterin pahimmasta päästä, mutta se ei myöskään sijoittuisi lähellekään top 20 -listaani. 😀 Tiara on pääosin prinsessa Mabelin käytössä, mutta myös kuningatar Maxima ja Beatrixin sisar prinsessa Margriet (yllä oleva kuva) ovat käyttäneet sitä. Margrietin ilmava kampaus sopii minusta hyvin tiaran kanssa, sillä etuhiukset häivyttävät harvakampaisuutta juuri sopivasti niin, että muut näkevät vain ylimmän rivin suuret timantit.

4 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 16. luukku

  1. En ollut ennen tajunnut tuota kampamaisuutta, mutta nyt kun mainitsit niin en voi enää olla näkemättä sitä… Varsinkin noissa hääkuvissa taustana oleva huntu oikein korostaa, miten harvassa nuo “piikit” on. Mutta tuossa Margrietin kampauksessa toimii jo paljon paremmin! Että on tää kuitenkin paremmasta päästä tässä kalenterissa 😀 Heti heräsi myös ajatus kampamaisuudesta, että antaisikohan tiaran runko periksi siihen, että tuota käyttäisi ns. hiuskoruna? Esimerkiksi muhkean niskanutturan yläpuolella tai muuten “ei-perinteisessä” kohdassa päätä.

    • Olisi kyllä kokeilun arvoinen idea! Mulle tuli mieleen myös korkea beehive-nuttura. Monelle tiaralle sopisi sellainen, mutta harvemmin sitä näkyy nykypäivän kuninkaallisilla.

      • Totta, monen tiaran kanssa sopisi beehive-nuttura! Etenkin korkeampien tiaroiden, kuten Victorian laakeriseppeletiaran, jotka monesti näyttää “leijuvan ilmassa” ja tarviis hiukset taustaksi. Muutenkin rakastan 60-luvun muhkeita kampauksia (tyyliin prinsessa Margaret tai Audrey Hepburn), niin olis ihanaa jos ne tulis takaisin muotiin!

        • Joo justiinsa se laakeriseppeletiara ja Norjan ametistitiara ainakin! Pitääkö tässä alkaa stylistiksi ja järjestää itsensä hoviin töihin 😄

Jätä kommentti