Joulukalenterin 17. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 17 – Sayn-Wittgenstein-Berleburgin timanttitiara

Päivän tiara kuuluu saksalaiselle Sayn-Wittgenstein-Berleburgin ruhtinassuvulle. Perheen nykyinen päämies prinssi Gustav sattuu olemaan myös Tanskan kuningatar Margareetan ja Kreikan ex-kuningatar Anne-Marien sisarenpoika, joten perhe on tuttu näky monissa kuninkaallisissa tapahtumissa, ja tiaroille on täten käyttöä säännöllisen epäsäännöllisesti.

Tämä timanttitiara on prinssi Gustavin pitkäaikaisen avopuolison Carina Axelssonin käytössä. Pari ei voi mennä naimisiin Gustavin isoisän natsiajalta peräisin olevan testamentin takia, silä testamentin ehtojen mukaan pojanpojan vaimon tulee olla protestanttinen, aatelinen ja arjalainen. Muuten Gustav menettäisi perintönsä ja esimerkiksi suvun kotilinnan Berleburgissa. Perhe on yrittänyt kumota tai riitauttaa testamenttia tuloksetta, ja ratkaisuna Gustav ja Carina elävät yhdessä avoparina. Carina on selvästi osa perhettä, ja osallistuu miehensä rinnalla moniin kuninkaallisiin juhlatilaisuuksiin suvun tiaroissa. Lapsia heillä ei kuitenkaan ole, ja Gustavilla on ainoastaan kaksi siskoa, joten suvun omaisuus ja titteli siirtynee hänen jälkeensä kaukaisemmalle sukuhaaralle.

Timanttinen tiara nähtiin Carinalla ensimmäisen kerran vuonna 2010, ja ulkonäön perusteella se taitaa olla selvästi uudempaa tekoa. Tämäkin menee minusta hiukan missitiara-kategoriaan, vaikka ei olekaan pahimmasta päästä. Tiaran pohjakerroksena on pyöreää kierrekuvioita, ja kierteistä nousee tötteröitä ja pienempiä piikkejä, joiden kaikkien huipulla on vielä timantteja. Ylimmän rivin timantit ovat jo huomattavan suuria, ja tämä ei näytä ollenkaan niin budjettitiaralta kuin vaikka kuningatar Letizian tai kreivitär Bettina Bernadotten “lelutiarat”. Mutta nämä tötteröt ovat minusta hankalan malliset. Itse olisin suunnitellut mieluummin koko tiaran kierrekuvion pohjalta. Toisaalta tällä ratkaisulla tiaraan on ainakin saatu mukavasti korkeutta ja paraatipaikka isoille timanteille samalla kun kokonaisuus on pysynyt vielä kevytrakenteisena. Ihan kiva tiara, mutta joskus näen siinä ylösalaisin olevia jäätelötuutteja, toisinaan taas rivillisen tonttulakkisia päitä. 😀

4 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 17. luukku

  1. Tämä tiara on aika mitäänsanomaton (joskin myös jouluinen, kiitos kun huomautit noista tonttupäistä :D), niin en jaksa kommentoida sitä sen enempää. Mutta vau, onpa mielenkiintoinen tämän pariskunnan tarina! Jotenkin luulisi, että tuollainen testamentin sisältö olisi kumottavissa. Erikoista on erityisesti, jos testamenttia ei ole saatu kumottua edes osittain tuon arjalaisuus-maininnan osalta, luulisi kyseisen asian olevan melko arka nykyajan Saksassa.

  2. Vaikka tämä tiara ei olekaan suosikkini tässä muodossa, niin epäilen etten pitäisi siitä myöskään enempää ilman noita tikkuja. Luulen, että alarivin kiehkurat näyttäisivät yksinään liian lelumaisilta. Kummallisuudessaan voittaa esim Letizian uuden Ansorena-tiaran!

Jätä kommentti