Lisää ikäviä uutisia Britanniasta: Peter ja Autumn Phillips eroavat

Kuningatar Elisabetin perheen alamäki jatkuu, sillä kuningattaren ja prinssi Philipin vanhin lapsenlapsi Peter Phillips, 42, ja tämän vaimo Autumn Phillips, 41, ovat ilmoittaneet eroavansa. Peter, joka oli juuri viime kuussa otsikoissa Kiinassa julkaistun “kuninkaallisen” maitomainoksen takia, on prinsessa Annen ja tämän ex-miehen kapteeni Mark Phillipsin esikoinen. Peter ja kanadalainen Autumn ovat olleet naimisissa vuodesta 2008 asti, ja heillä on kaksi tytärtä: 9-vuotias Savannah ja 7-vuotias Isla.

Erouutinen tuli julkisuuteen eilen illalla, ja pariskunta vahvisti huhut tänään julkaisemalla yhteisen tiedotteen. He ovat tällä hetkellä asumuserossa, ja kuninkaallinen perhe on kuullut päätöksestä jo viime vuoden puolella. Tiedotteen mukaan he eroavat ystävällisissa merkeissä, ja jakavat jatkossa lastensa huoltajuuden. Lähipiiri on luonnollisesti surullinen uutisesta, mutta tukee parin päätöstä ja yhteishuoltajuutta.

Embed from Getty Images

Peter ja Autumn menivät naimisiin Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa vuonna 2008 seurusteltuaan ennen sitä noin viiden vuoden ajan. Peter on maitomainoksensa lisäksi työskennellyt liike-elämässä monenlaisissa tehtävissä, aiemmin mm. Williamsin Formula-tiimissä sekä Skotlannin pankissa. Nykyisin hän on tietääkseni edelleen töissä Sport & Entertainment UK:lla, joka työskentelee tapahtumajärjestelyjen ja pr:n parissa.

Montrealista kotoisin oleva Autumn puolestaan muutti Britanniaan alettuaan seurustella Peterin kanssa. Hän opiskeli yliopistossa Itä-Aasian tutkimusta ja aloitti myöhemmin uran hallintokonsulttina. Sittemmin hän on työskennellyt ainakin henkilökohtaisena assistenttina sekä superautoiluun liittyviä lomamatkoja järjestävässä yrityksessä. Pariskunta asui häiden jälkeen jonkin aikaa Hong Kongissa, mutta he palasivat Lontooseen vuonna 2010, jolloin myös esikoistytär Savannah syntyi.

Ennen häitä katolinen Autumn kääntyi anglikaaniksi, jotta Peterin ei tarvitsisi luopua paikastaan kruununperimysjärjestyksessä. Peterin mahdollisuudet kruunuun olivat tosin jo tuolloin minimaaliset, ja lainsäädäntöäkin on muutettu tämän jälkeen, mutta uskonnolla on pitkät perinteet kuninkaallisessa perheessä, sillä onhan hallitsija myös Englannin kirkon pää.

Phillipsit eivät ole kuninkaallisia, joten monarkialle heidän erollaan ei ole suurta merkitystä, vaikka uutinen kieltämättä tulee kuningatar Elisabetin pitkittyneen “annus horribilisin” jatkoksi. Peter ja Autumn ovat kuitenkin kuninkaallisen perheen jäseniä, joten erosta on tietysti uutisoitu ympäri maailmaa. Eilen levisi heti otsikoita, joiden mukaan Autumn olisi muuttamassa takaisin kotimaahansa. Eron uutisoinnissa pisti silmään kaksi asiaa: kuningatar Elisabet on lehtien mukaan taas “järkyttynyt” entisestään, ja että Autumnin mahdolliseen muuttoon vedettiin tietysti herttuatar Meghan ja prinssi Harry mukaan syntipukeiksi. Heidän lähtönsä kirjoitettiin inspiroineen Autumnia. Voi luoja näitä juttuja! 😀

Embed from Getty Images

Muuttopuheet osoittautuivat tänään perättömiksi, mutta mitä sitten jos Autumn muuttaisikin? Kun aikuinen ihminen eroaa, niin hän harvemmin tekee päätöksiä sillä perusteella, mitä ex-miehen serkku vaimoineen on tehnyt (vieläpä ihan täysin erilaisessa tilanteessa). Jos Autumn muuttaakin Kanadaan tulevaisuudessa, niin voisiko se kuitenkin johtua enemminkin siitä, että hän on kanadalainen ja hänen perheensä asuu edelleen siellä…

Myös “The Queen is upset” alkaa ihan tosissaan ärsyttää. Kyllä, avioero vaikuttaa koko lähipiiriin ja on ikävää kaikille osapuolille. Kyllä, Peter ja Autumn voivat hyvin olla erityisen läheisiä kuningattaren kanssa. Ei, Elisabetilla ei ole kontrollia siitä, mitä hänestä kirjoitetaan tabloideissa. Vaikka näkemäni jutut eivät olleet suoran syyllistäviä, niin en jaksa yhtään näitä otsikoita, että kuningatar on niin järkyttynyt kaikesta. Älkää käsittäkö väärin: ymmärrän todellakin, että 93-vuotiaalle monenlaiset uutiset voivat olla raskaampia kuin ovatkaan, varsinkin kun viime aikoina on sattunut kaikenlaista ja perhesuhteita pitää hoitaa näinkin julkisesti tässä tilanteessa.

Silti, kun kyseessä on toisten ihmisten yksityiselämän päätökset (jotka eivät esimerkiksi tässä tilanteessa vaikuta monarkiaan mitenkään), niin ärsyttää tämä lehdistön tapa vetää mukaan aina se, miten Elisabetia nyt koetellaan ja miten kuningatar ei missään nimessä nyt kaipaisi tällaista enää muun jatkoksi. Mikä on siis sinällään varmasti ihan totta – perhedraamat ovat ikäviä, piste. Mutta minusta nuo kirjoitukset ikään kuin pitävät sisällään oletuksen, että kaikkien muiden odotetaan varovan koko elämäänsä vain siksi, että Elisabet on vanha. Olisiko Peterin ja Autumnin pitänyt sinnitellä onnettomina vielä teoriassa mahdollisesti jopa 10 vuotta, ja erota vasta sitten kun Elisabet on kuollut? Ihmeellistä hölynpölyä – en jotenkin ollenkaan enää jaksa tätä skandaaliuutisointia.

Nojoo. Olen muutenkin ärsyyntynyt edelleen brittihoviin, sisältäen myös kuningatar Elisabetin tavan käsitellä prinssi Andrew’ta. Yritän keskittyä blogissa ja somessa muihin asioihin. 😀 Tuleeko näitä huonoja uutisia muuten oikeasti nyt jotenkin poikkeuksellisen paljon kuninkaallisista piireistä vai onko tässä nyt vaan herkistynyt jotenkin huomioimaan netarkemmin?

Embed from Getty Images

15 kommenttia artikkeliin ”Lisää ikäviä uutisia Britanniasta: Peter ja Autumn Phillips eroavat

 1. Olipas yllättävä uutinen tämä, jotenkin Peter ja Autumn ovat vaikuttaneet tosi onnelliselta parilta. Mutta mitäpä me oikeasti tiedetään siitä, mitä kulissien takana tapahtuu. Toivottavasti pari saa yhteishuoltajuuden toimimaan. Ärsyttävää kyllä, miten tähänkin juttuun piti Meghan vetää…

  Onneksi Ruotsissa on tulossa maaliskuun alussa taas tiaroita, jotain positiivista brittihovin alamäen keskellä edes!

  • Joo, tiaroja vaan kehiin niin saadaan muuta ajateltavaa! 🤩

   Aika monille erouutinen vaikuttaa tulleen ihan yllätyksenä, minulle myös. En kyllä seuraa heidän elämäänsä niin tarkkaan, kun eivät he ole esillä jatkuvasti. Nyt jälkikäteen on tulkittu “merkkejä” loppuvuodelta miten Peter ja Autumn eivät olleet kuninkaallisen perheen joulunvietossa ja että Peter kävi Sandringhamissa myöhemmin yksin. Mä en ainakaan kiinnittänyt asiaan mitään huomiota joulun aikoihin, ihan normaaliahan se on, että aina ei olla paikalla tai käydään joskus kylässä erikseenkin ilman koko perhettä. Mutta tällä kertaa näköjään olisi pitänyt vetää johtopäätöksiä. Tosi ikävä juttu kyllä 😕

 2. Elämä on. Muutaman kerran vuodessa julkisuudessa, pääasiassa Ascotissa ja joulukirkossa, viime vuosina myös häissä esillä ollut pari. Mechanin vikahan tämä ero on ilman muuta, ainakin yllyttänyt ellei sitten pahempaa ja kuningatar järkyttyy ja lehdet myy. Suomessakin on niitä, jotka tietävät/ uskovat juorulehdistöä. Ikävä lukea näitä tietäjien juttuja.
  Tiarajuttuja tarvitaan, tarvitaan myös sellaisia kuvia kuin tänään julkaistu Victorian ja Danielin perhekuva: prinssi Oscarin valloittava hymy ja Estellen ison tytön olemus – kyllä Ruotsin kelpaa.

  • Victorian ja Danielin perhekuva oli kyllä iloinen yllätys! Niin vain heidänkin lapset kasvaneet ihan huomaamatta.

   Myös Espanjan kuningasperheestä julkaistiin muuten viime viikolla uusia kuvia! Täytyykin laittaa ne jakoon somessa, olin viikonvaihteessa reissussa enkä kerennyt päivitellä.

 3. Muakin rupes ärsyttämään kun Meghan ja Harry vedettiin mukaan tähänkin juttuun. Samoin ärsytti Elisabetin syvän järkytyksen alleviivaaminen. Vaikka kuningatar on jo vanha niin luulen ettei hän kuitenkaan vähästä järkyty, pitkä elämä ja elämänkokemus kuitenkin takana. Kuningatar on kokenut monia eroja lähipiirissä ja kaikenlaista kamalaa sattunut. Eihän eroihin sun muihin ikäviin tapahtumiin ikinä totu, muttei se tarkoita että niistä pitäsi totaalisesti romahtaa. Vaikka onhan kuningattarella varmasti nyt rankempaa kun tuntuu että kaikki ikävä kasaantunut samalle kertaa.

  • Sussexien vetäminen mukaan tähän paljasti jälleen kerran niin hyvin sen, minkä takia he lähtivät…

   Elisabet on Britanniassa pyhimys, eikä mikään ihme noin pitkän valtakauden jälkeen. Lehdet yrittävät vain myydä, mutta mun mielestä se ei jotenkin ole enää sellaista tervettä normaalia kunnioitusta, että uutisoidaan jatkuvasti tästä, että kuningatar/isoäiti järkyttyy. En kannata sellaista käytöstä normaaleissa perheissä enkä myöskään tässä tapauksessa. 😀

   Juuri niin kuin sanoit, että eihän ikäviin perhetapahtumiin koskaan totu, mutta ei keski-ikäisten ihmisten avioeroa pitäisi uutisoida siitä näkökulmasta, että voi voi kun isoäitiä harmittaa. 😀

 4. Olen niin “vanha vaimo” ettei ero tulisi enää mieleenkään, koska into siihen ei huvittaisi eikä riittäisi. Tuntuu hassulta, että pari, joka on nätisti yhdessä ilman mitään kohuja, eroaa. Kauheaa, miksi, kummalla on toinen…
  Syy voi olla ihan simppeli, että ei riidellä eikä seurustella kolmansien kanssa, yhteinen leveä tie vain muuttui kapeaksi poluksi, mikä kiertää samaa pientä plänttiä ja yhdistävää ei ole kuin lapset ja rakkaus on kaverillista. Silloin tietysti voi jatkaa niin, mutta auta armias, jos jossain nähdään Peter Phillips jonkun daamin kanssa, silloin hän on petturi ja vaimo itkee kotona ja kuningatar pyörtyilee järkytyksestä ja lapset kärsivät.
  Omaa kokemusta ei ole, lähipiirissä pari riitaisaa ja uuvuttavaa tapausta, mutta sitten juuri tällainen, missä yhteistä on toveruus ja kaveruus, reilumpaa erota, mikäli uusi rakkaus hyppäisi eteen.
  Lehdethän myyvät taas miljoonia sillä, että kuningatar järkyttyy ja eroavaa pariskuntaa syyllistetään sillä, että tuottavat tuskaa ympärilleen.

  • Tässä taas huomaa hyvin sen, että ei me oikeasti tiedetä paljoakaan niistä kuninkaallisista/kuninkaallisen perheen jäsenistä, jotka eivät ole paljoa julkisuudessa. Siellä kotona voi olla niin paljon muutakin pielessä kuin vain kolmannet pyörät. Ja sitten on juuri näitä, jotka vain ovat ajan myötä muuttuneet kavereiksi, kuten kirjoitit. Tsemppiä sekä Peterille, Autumnille että lapsille.

 5. Peter ja Autumn Phillips julkaisivat heti tiedotteen erostaan ja katkaisivat näin huhut. Todella hienosti hoidettu.

 6. Lisää erouutisia Briteistä: prinsessa Margaretin poika David, Snowdonin jaarli ja hänen vaimonsa Serena eroavat 🙁 Ei alkanut tämä vuosi brittihovilla sen paremmissa tunnelmissa, kuin missä edellinen päättyi…

  • Ikävä uutinen tähän joukon jatkoksi, mutta ei suuri yllätys. He ovat asuneet erillään jo joitain vuosia. 😕 Mulle uutena tietona tuli tosin uutinen yli 10v takaisesta tapauksesta, jossa David oli mukana miesten välisessä seksivideossa. Ilmeisesti brittilehdistö ei oikeuden antamien määräysten takia voinut tai voi edelleenkään julkaista osapuolten nimiä. Twitterissä luin asiasta historioitsija Marlene Koenigin tililtä. Olisiko kyse sitten ainakin jonkinlaisesta kulissiavioliitosta?

   • Nyt olis kyllä tuhannen taalan paikka brittihovilla kääntää kelkka ja antaa Beatricen häille enemmän näkyvyyttä, tulisipa edes jotain positiivista pr:ää hoville.

    • Toivon hääparin puolesta, että häät ja niitä edeltävä aika sujuisivat nyt hyvin. Jotain iloisia uutisia tähän nyt todella tarvittaisiin!

 7. Tämä jälkimmäinen ero on minusta ikävä, mutta ajankohta vain sattumaa. David ja Serena ovat kasvaneet erilleen pitkän ajan myötä. Työlleen omistautunut mies, vaimo jää vaille tarvitsemaansa huomiota, tulee erilaisia harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita.
  Tällä parilla on jo aikuiset lapset. Kyseessä tuskin on mikään sokkiero muille kuin sensaatiolehdistölle. Olen miettinyt tuota lehdistön ristiriitaa, toisaalta kuninkaallisilta odotetaan nuhteetonta ja viktoriaanista elämää Grimmin satujen tapaan onnellisena aina elämänsä loppuun saakka unohtaen että kyseessä on kuitenkin ihmisluonto tunteineen ja mielitekoineen. Toisaalta juorulehdistö tarvitsee elääkseen tapahtumia näiden ihmisten elämästä mistä luoda sensaatiota liioittelemalla ja jopa reilusti vääristelemällä. Ihmettelen miten kukaan jaksaa olla kuninkaallinen tässä ajassa.

  • Juuri näin twitterissä mielenkiintoisen ketjun siitä, että miten vielä 40-50 vuotta sitten avioero oli hirveä skandaali ja siihen suhtautuminen todella nurjaa. Nyt se on myös brittikuninkaallisten ja heidän lähisukulaistensa parissa yhtä tavallista kuin muunkin kansan. Peter ja David eivät ole kumpikaan kuninkaallisia, joten heidän yksityiselämällään ei ole valtakunnallista merkitystä, mutta kuuluvat he silti kuningattaren lähipiiriin.

Jätä kommentti