Kruununprinsessa Victorian kummilapset

Ruotsin kruununprinsessa tunnetaan myös “Euroopan kummitätinä”, sillä Victorian suuresta kummilapsikatraasta löytyy sukulaisten ja ystävien lasten ohella myös useamman eurooppalaisen kuningashuoneen jälkikasvua. Sydämelliseksi ja lapsirakkaaksi ihmiseksi tiedetty tuleva hallitsija on luonnollisesti suosittu kummivalinta, ja tämänhetkisten tietojen mukaan kruununprinsessa on vastaanottanut kunniatehtävän jo peräti 18 kertaa! 😀

Embed from Getty Images

Mutta keiden kaikkien kummitäti Victoria onkaan? Kummiyhteyksiä on sivuttu blogissa monesti aiemmin, mutta en todellakaan osannut nimetä kaikkia 18 lasta tätä postausta aloittaessa. Tämä on jo aika triviaalia tietoa, mutta löytyypähän tämäkin lista sitten jatkossa täältä Timanttisalongista.

Victoriasta tuli kummitäti ensimmäisen kerran jo 90-luvun alkupuolella, kun kuningatar Silvian veli Jörg Sommerlath pyysi sisarentytärtään kummiksi omalle tyttärelleen Vivienille. Kummilapsikatraan toistaiseksi nuorin tulokas on kruununprinsessan vuonna 2016 syntynyt veljenpoika prinssi Alexander. Victoria, prinssi Carl Philip ja prinsessa Madeleine tiedetään läheisiksi, ja he ovat kummeja ristiin rastiin toistensa lapsille.

Alexander_kastejuhla_Mattias_Edwall_kunghuset.se

Prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian poika prinssi Alexander on kruununprinsessan nuorin kummilapsi. Kuva: Mattias Edwall/Kungahuset.se

Kruununprinsessa Victorialla on useita kummilapsia molempien vanhempiensa suvuista. Vivien Sommerlathin lisäksi hän on serkkunsa Thomas Sommerlathin tyttären Giulian sekä toisen serkkunsa, Patrick Sommerlathin, pojan Leopoldin kummi. Kaarle Kustaan puolelta kummilapsiin lukeutuvat kuninkaan vanhimman sisaren, prinsessa Margarethan, tyttärentytär vapaaherratar Madeleine von Dincklage, prinsessa Désiréen tyttärenpoika Ian de Geer sekä prinsessa Christinan pojan Gustaf Magnusonin tytär Désirée Magnuson.

Kuninkaan sisarista prinsessa Désirée on Victorian itsensä kummi, ja hänen nimensä löytyy kruununprinsessan etunimirimpsusta. Kaikki kuningasparin lapset ovat lisäksi erityisen läheisiä prinsessa Christinan perheen kanssa. Christina on ollut heidän tädeistään monella tapaa lähimpänä kuningas Kaarle Kustaan perhettä, ja Christinan pojat Gustaf, Oscar ja Victor ovat kuninkaallisten serkkujensa lasten kummeja.

Kruununprinsessan kummilasten joukossa on luonnollisesti myös läheisten ystävien lapsia. Leonie Perssonin poika Ian, Caroline Dinkelspielin poika Willem, Andrea Brodinin tytär Diana ja Caroline Kreuger Nilssonin tytär Isabella (Chloe) ovat kaikki saaneet kruununprinsessan kummitädikseen. Alla kuvassa Patrick Sommerlath, tämän ex-vaimo Maline ja Victorian kummipoika Leopold.

Embed from Getty Images

Ystävien, sukulaisten ja kuninkaallisten välinen raja on häilyvä kummisuhteissa, sillä kuninkaalliset ovat toki hyviä ystäviä keskenään, usein myös sukulaisia. Kummius on tapa sitoa perheitä yhteen ja varmistaa hyvien yhteyksien jatkuminen myös seuraavassa sukupolvessa. Luulen hiukan, että kuninkaallista elämää voi lopulta ymmärtää vain toinen kuninkaallinen. Erityisesti kruununperillisten kohdalla siitä on aidosti hyötyä, että lapsen lähipiirissä on omien vanhempien lisäksi joku toinenkin tulevan hallitsijan elämää ymmärtävä aikuinen.

Kuninkaallisia kummilapsia kruununprinsessa Victorian katraassa on yhteensä kahdeksan. Vanhin heistä on Kreikan kruununprinssi Pavlosin ja kruununprinsessa Marie-Chantalin toinen lapsi ja vanhin poika prinssi Costantine Alexios eli “Tino”. Tinon kahdeksan kummin joukossa on muuten monta muutakin tuttua nimeä; mm. Cambridgen herttua prinssi William, Tanskan kruununprinssi Frederik sekä Espanjan kuningas Felipe. Kruununprinssi Pavlos on kruununprinsessa Victorian pikkuserkku.

Victoria on kummitäti kolmelle kruununperijälle. Alankomaiden kuningasparin esikoinen, Oranian prinsessa Catharina Amalia, syntyi vuonna 2003. Seuraavana vuonna syntyi Norjan prinsessa Ingrid Alexandra, ja sitä seuraavana Tanskan prinssi Christian. Alla prinsessa Ingrid kummeineen konfirmaatiopäivänään viime elokuussa.

Embed from Getty Images

Victorian kuninkaallisiin kummilapsiin lukeutuvat myös Belgian kuningasparin kuopus prinsessa Eléonore sekä Saksi-Coburg-Gothan perintöprinssi Hubertuksen vanhin tytär prinsessa Katharina. Prinssi Hubertus on Victorian pikkuserkku kuningas Kaarle Kustaan äidin suvusta. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä kummilapsijoukkoon kuuluvat tietysti kruununprinsessan omien sisarusten lapsia: prinsessa Madeleinen esikoinen prinsessa Leonore sekä jo mainittu prinssi Alexander.

Kuninkaallisista kummilapsista prinsessa Catharina Amalian, prinsessa Eléonoren sekä prinsessa Katharinan etunimistä löytyy Victoria kummitädin mukaan.

Embed from Getty Images

Vastavuoroisuuden ansiosta läheiset ystävyyssuhteet hallitsijasukujen välillä säilynevät vielä pitkään. Victoriahan ei ollut syntyessään kruununprinsessa, mutta kuitenkin kuninkaan esikoinen, joten kummilista oli sen mukainen. Jo mainitun prinsessa Désiréen lisäksi kunniatehtävän saivat Norjan kuningas Harald, Alankomaiden ex-kuningatar Beatrix sekä kuningatar Silvian veli Ralf Sommerlath. Kun tuli aika arvuutella kummeja kruununprinsessan omille lapsille, oli arvauksia melko helppo tehdä.

Prinsessa Estellen kummeja ovat Alankomaiden kuningas Willem-Alexander, Norjan kruununprinssi Haakon, Tanskan kruununprinsessa Mary, prinssi Carl Philip sekä prinssi Danielin sisar Anna Westling-Söderström (alla kuvassa). Prinssi Oscar sai kummeikseen vastaavasti Norjan kruununprinsessa Mette-Maritin, Tanskan kruununprinssi Frederikin, prinsessa Madeleinen, Victorian serkun Oscar Magnusonin sekä prinssi Danielin serkun Hans Åströmin. Niin se piiri pieni pyörii.

Estelle_kummit_Bruno_Ehrs

Kuva: Bruno Ehrs/Kungahuset.se

Kummin rooli lienee maallistunut myös kuninkaallisten parissa, mutta Ruotsin hovin mukaan kruununprinsessa pitää tehtävää suurena kunniana (mitä se onkin), ja huomioi esimerkiksi jokaisen kummilapsensa syntymäpäivän. Mulla menisi laskut sekaisin noin monen lapsen kohdalla! Kruununprinsessaparin häissä Victorian kummilapset ja prinssi Danielin sisarentyttäret muodostivat suloisen morsiuslapsijoukon, ja kummitätinä Victoria puolestaan osallistuu kummilastensa konfirmaatioon ja tietysti muihinkin merkkipäiviin mahdollisuuksien mukaan. Victorian lähipiiri lienee jo suurimmaksi osaksi jälkikasvunsa hankkinut, joten kummipyyntöjä ei tule enää yhtä nopeaan tahtiin, mutta aika näyttää, kasvaako luku vielä entisestään.

Embed from Getty Images

Tässä kruununprinsessa Victorian kaikki 18 kummilasta vielä listattuna. Kaikista ei valitettavasti ollut syntymävuotta tiedossa.

 • Kreikan ja Tanskan prinssi Constantine-Alexios (s. 1998)
 • Oranian prinsessa Catharina Amalia (s. 2003)
 • Norjan prinsessa Ingrid Alexandra (s. 2004)
 • Tanskan prinssi Christian (s. 2005)
 • Belgian prinsessa Eléonore (s. 2008)
 • Ruotsin prinsessa Leonore (s. 2014)
 • Saksi-Coburg-Gothan prinsessa Katharina (s. 2014)
 • Ruotsin prinssi Alexander (s. 2016)
 • Vivien Sommerlath (s. noin 1993-1995)
 • Giulia Sommerlath (s. 1995)
 • Vapaaherratar Madeleine von Dincklage (s. 1999)
 • Leopold Sommerlath (s. 2002)
 • Vapaaherra Ian de Geer (s. 2002)
 • Desirée Magnuson (s. 2014)
 • Ian Persson
 • Willem Dinkespiel
 • Diana Engsäll
 • Isabella Nilsson

4 kommenttia artikkeliin ”Kruununprinsessa Victorian kummilapset

 1. No huh, on siinä hommaa kun pitää 18 kummilapsen synttärit muistaa 😀 Onneksi Victorialla on henkilökuntaa muistuttamassa. Niin mainio tuo kuva V&D häistä, siellä ovat sulassa sovussa tulevat kuningattaret ja kuningas muiden kummilasten kanssa 🙂

  • Toi hääkuva on kyllä kiva 😊 Siis mun on niin vaikea uskoa, että Victorialle ja Danielille tulee jo 10 vuotta täyteen kesällä! Mainitsin muuten miehelle ohimennen tänään, että Estellellä on synttärit ja näytin kuvan. Hän katteli vähän kummastuneena että eikö Estelle syntynyt vasta pari vuotta sitten. 😄

 2. Hurja kummilapsimäärä ! Toisaalta sen kuninkaallisissa ymmärtää, onhan se käsittääkseni lapselle bonus, jos kummina on kruununprinsessa-tuleva kuningatar. Jotenkin ylipäätään kummius, olkoonkin kunnia-asia tulla pyydetysi kummiksi, on itselleni sellainen välttämätön paha. Toista kummityttöäni en ole tavannut enkä hänestä mitään kuullut yli 30 vuoteen, toisen kanssa olemme tekemisissä satunnaisesti, on sukulaistyttö. Äitinsä närkästyi, kun lopetin lahjarahan antamisen rippilahjaan.
  Tätähän et nyt ollenkaan kysynyt, joten Victorian kummilapsille kaikkea hyvää ja varttukaa kunnon ihmisiksi !

  • Musta tuntuu, että osalla on tosi läheiset välit kummeihinsa ja osa sitten juuri tapaa äärimmäisen harvoin tai ei ollenkaan. Ehkä sukulaisten lapset pysyvät keskimäärin helpommin yhteyksissä, jos tapaa sukukekkereillä säännöllisesti?

   Kuninkaalliset pysyvät ainakin jotenkin yhteyksissä työnsä puolesta ja toisaalta kyllähän noin pieni porukka (maailmanlaajuisesti ajatellen) varmaa mielellään pitää yhtä. Ei tuota asemaa oikeasti varmaa pysty käsittämään muuten. 😄 Kuinkahan usein vaikka Pohjoismaiden kruununperijäparit tapaavat keskenään yksityisesti?

Jätä kommentti