Koronavirus vaikuttaa myös kuninkaallisiin

Olin ajatellut kirjoittaa Sussexin hertttuaparista, mutta tehdäänkin ensin katsaus päivän polttavaan puheenaiheeseen eli koronavirukseen ja sen vaikutuksesta kuninkaallisiin. Virustauti ei katso uhrinsa titteliä tai sukupuuta, joten hoveissa ollaan ihan yhtä lailla alttiita koronalle ja sen mukanaan tuomille varotoimenpiteille ja yhteiskunnallisille vaikutuksille.

Henkilökohtaisesti täällä Göteborgissa ei ole minusta suurta paniikkia, mutta pandemia näkyy kyllä monen työpaikan arjessa. Puolisoni työpaikalla on joitain toimenpiteitä, ja itsehän olen matkailualalla töissä, joten voitte kuvitella, millainen kaaos tapahtumien ja lentoliikenteen ja sitä myötä hotellivarausten peruutustulva on. Jännitän lisäksi vielä toukokuun loppuun varatun lomamatkan toteutumista, mutta sillehän ei sitten vaan voi mitään, jos reissu peruuntuu. Norjassa ja Tanskassa on otettu nyt paljon rajummat keinot käyttöön, ja ruotsalaiset ihmettelevät, miksi täällä on vielä koulut auki. Tilanne muuttuu päivittäin, joten tämä kirjoitus on varmasti vanhaa tietoa jo huomenna, mutta teinpä nyt silti yhteenvedon. 😀

Embed from Getty Images

Hallitsevien kuninkaallisten parista ei ole tätä kirjoittaessa kuulunut uutisia koronatartunnoista, mutta Karl von Habsburg eli Itävaltaa hallinneen Habsburg-keisarisuvun nykyinen päämies ilmoitti joitakin päiviä sitteen saaneensa positiivisen testituloksen ja olevansa sen vuoksi eristyksissä kotonaan. 59-vuotias arkkiherttua vahvisti asian itävaltalaiselle Kleine Zetung -lehdelle, ja kertoi samalla voivansa hyvin.

Kuninkaallisten tapaavat työnsä puolesta paljon ihmisiä erilaisissa yhteyksissä, joten ei ole ollenkaan mahdotonta, etteikö joku muukin heistä vielä sairastuisi. Sitä tietysti pyritään välttämään. Britanniassa on pantu merkille, että ensi kuussa 94 vuotta täyttävä kuningatar Elisabet on pitänyt käsineitä tavallista enemmän myös sisätilaisuuksissa, ja 71-vuotias Walesin prinssi Charles on vaihtanut perinteisen kättelyn namaste-tervehdykseen.

Britanniassa on kuohuttanut myös pääministeri Boris Johnsonin päätös olla testaamatta itseään viruksen varalta, vaikka Johson oli tavannut aiemmin terveyministeri Nadine Dorriesin, jonka sittemmin vahvistettiin saaneen koronan. Pääministeri osallistui viime maanantaina Kansainyhteisön päivän jumalanpalvelukseen, jossa myös kuningatar ja prinssi Charles olivat molemmat paikalla muiden kuninkaallisten kanssa.

Embed from Getty Images

Namaste-tervehdys kerää suosiota myös muualla maailmassa, ja siihen päätyi eilen myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron vastaanottaessaan Espanjan kuningas Felipen ja kuningatar Letizian. Hetki näyttää kieltämättä jotenkin hassulta, kun tämä tervehdysosio kättelyineen on niin oleellinen ja julkinen osa diplomaattisia tapaamisia.

Espanjassa on todettu tähän mennessä yli 3000 koronatapausta, ja myös Felipelle ja Letizialle on tänään torstaina tehty testi, sillä yhden maan hallituksen ministereistä on vahvistettu saaneen taudin. Kuningasparin testitulos käsittääkseni julkaistaan sen valmistuttua. Lisäksi kuningasparin tytärten koulussa Madridissa on Hola!-lehden mukaan todettu yksi koronatartunta, mutta koulu on auki normaalisti ja ruhtinatar Leonor ja infanta Sofia ovat olleet oppitunneilla tällä viikolla normaalisti.

Useamman kuninkaallisen lapsen koulukäynti on Pohjoismaissa häiriintynyt. Tanskan kruununprinssi Frederikin ja kruununprinsessa Maryn lapsethan aloittivat tammikuussa 12-viikkoisen koulujakson Sveitsissä, mutta hovi ilmoitti tänään perheen palaavan etuajassa Tanskaan. Sveitsissä tartuntoja on tähän mennessä ollut yli 800, ja Tanskassa luku on yli 600. Tanskalaiset koulut on nyt suljettu ainakin kahdeksi viikoksi. Kruununprinssiperhe kokee tärkeänä olla kotimaan tukena vaikeana aikana, ja keskeyttää siksi lasten kouluvaihdon noin neljä viikkoa etuajassa. Koulujen avauduttua prinssi Christian, prinsessa Isabella, prinssi Vincent ja prinsessa Josephine palaavat suoraan takaisin tanskalaisiin kouluihinsa.

Ruotsissa taas prinsessa Estellen koulu Campus Manilla oli viime viikolla suljettuna hetken aikaa oppilaan koronatartunnan vuoksi. Ruotsissa kouluja ei ole (ainakaan vielä) yleisesti suljettu, enkä löytänyt pikaisella googlauksella tietoa, onko Estellen koulu nyt jo auki. Hovi vahvisti, että prinsessa ei ole saanut tartuntaa. Myös Norjassa koulut ovat nyt suljettuja, ja oletan tämän luonnollisesti vaikuttavan myös prinsessa Ingrid Alexandran ja prinssi Sverre Magnuksen sekä prinsessa Märtha Louisen tytärten koulunkäyntiin.

Embed from Getty Images

Suurimmaksi osaksi korona aiheuttaa peruutuksia ja ohjelmamuutoksia hovien kalentereihin. Norjasta ilmoitettiin, että kaikki kuningasperheen virallinen ohjelma on peruttu tältä erää pääsiäiseen asti. Kuningas Harald hoitaa ainoastaan joitakin valtionpäälle välttämättömiä työtehtäviä. Myös Tanskassa on odotettavissa, peruutuksia. Erityisesti kuningatar Margareetan huhtikuun puoliväliin kaavaillut 80-vuotisjuhlat ovat nyt vaakalaudalla. Samoin Belgian kuningasparin valtiovierailua Italiaan on siirretty.

Täällä Ruotsissa esimerkiksi kruununprinsessa Victorian tämänpäiväinen nimipäiväjuhla sekä viimeviikkoinen edustusillallinen ovat peruttu. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti lähipäivinä.

Tässä ei varmasti ollut kaikki, mutta ainakin tärkeimmät nyt koottuna. Miltäs teidän arki siellä Suomessa näyttää tällä hetkellä? Onko paljon vaikutuksia arkipäivään? 🙂

PÄIVITYS 12.3. klo 22:50: Kuningatar Margareeta ilmoitti illalla, että kaikki hänen 80-vuotisjuhlansa koko ohjelma on peruttu. Tosi ikävää, olin ajatellut itsekin mennä livebongailemaan kuninkaallisia, mutta tietysti tässä tilanteessa varmasti paras ratkaisu.

PÄIVITYS 17.3. klo 16:05 Monet kuninkaalliset ovat nyt eristyksissä ja ohjelmaa on peruttu. Pohjoismaiden ja Britannian hallitsijat kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään, ja esimerkiksi Norjan kruununprinsessa Mette-Maritin sairastama krooninen keuhkofibroosi todennäköisesti sopii huonosti yhteen koronaviruksen kanssa, joten turhia riskejä ei varmasti oteta. En le nyt aivan varma, mutta mahdollisesti myös Ruotsin prinssi Daniel kuuluu riskiryhmään sairastamansa munuaisten vajaatoiminnan takia. Ja voihan muillakin kuninkaallisilla olla vaivoja, josta me kansalaiset emme tiedä.  Kirjoitin aiemmin Espanjan kuningasparin käyneen koronatestissä, ja testitulos osoittautui onneksi negatiiviseksi.

Ruotsissa ei ole otettu käyttöön yhtä rajuja toimenpiteitä kuin naapurimaissa Tanskassa, Norjassa ja nyt myös Suomessa, mutta normaaleja turvallisuustoimenpiteitä on lisätty. Kuningas Kaarle Kustaa ja kruununprinsessa Victoria eivät tällä hetkellä työskentele yhdessä (olen epävarma, tarkoittaako tämä nyt kaikkea kontaktia heidän välillään), sillä valtiolla täytyy aina olla toimintakykyinen johtaja. Normaalistihan hallitsija ja kruununperijä eivät esimerkiksi koskaan lennä yhdessä onnettomuuden varalta.

12 kommenttia artikkeliin ”Koronavirus vaikuttaa myös kuninkaallisiin

 1. Paniikkia ei ole päällä ainakaan täällä, mutta kyllähän se vähän mietityttää että tuleeko tässä opiskeluihin katkos jos yliopistot menee kiinni… Mutta kieltämättä tuli mieleen, että mitenkäs kuninkaalliset, ainakin walkabout-tyylisiä tapahtumia varmaan nyt vältetään ettei taudit leviä väkijoukossa. Ruotsissakin nyt peruttiin Victorian nimipäiväjuhlallisuudet, ihan fiksu päätös.

  • Ja tsemppiä sinne töihin kaaoksen keskelle, voi olla aikamoista hulabaloota tosiaan! 😅

   • Kiitos samoin, tsemppiä sinnekin! On tämä kyllä aikamoinen tapaus, mutta ei voi muuta kuin tehdä parhaansa. Onneksi ei ole mikään rutto kuitenkaan. 🙂

 2. Toivottavasti Margareta pitää juhlat sitten myöhemmin, en halua että tiara-loisto jää kokonaan näkemättä!!

  Olin lähdössä huomenna Tallinnaan, mutta todettiin nyt järkevämmäksi jättää reissu väliin.

  • Juuri huomasin myös nyt illalla, että kaikki on peruttu 🙁 Olikohan muuten niin, että 10 vuotta sitten Margareetan 70-vuotisjuhlien aikaan oli se tuhkapilvi? 😀 Aikamoinen tuuri kyllä taas…

   Varmaan ihan hyvä, että jätit reissun väliin, vaikka harmittaahan se aina jos reissu peruuntuu.

 3. Onneksi korona ei estänyt Victorian ja Danielin matkaa Pelloon alkuviikolla.
  Me puolestaan siirsimme juuri huhtikuun Saksan matkan syyskuun lopulle. Vielä pitää harkita toukokuun lopun risteilyä miten sen kanssa käy. Toivottavasti Margaretan juhlat voidaan pitää. Tämä aika tarvitsee tiarajuhlia.
  Kuninkaalliset ovat ahkerasti menneet kohtaamaan erilaisissa haastavissa tilanteissa olevia kansalaisia, mutta nyt paras toimia varovaisuus edellä ja ahkerasti käsiä pesten.

  • Tanskasta ilmoitettiin nyt illalla, että juhlat on peruttu. Tosi harmi, olin itsekin ajatellut mennä bongailemaan kuninkaallisia sinne. Mutta olen kyllä samaa mieltä, että nyt jos koskaan kaipaisi tiarojen muodossa vähän piristystä arkeen!

 4. Katsoin youtubesta pienen videon prinssi Charlesista tältä päivältä, ei ole helppoa olla tervehtimättä. Ensin käsi ojossa menossa kunnes muistaa ja vetää käden pois.

 5. Eipä tässä ole syytä panikoitua! Täällä pohjoisen korvessa on hyvä olla, kaukana kaikista ihmisistä! Mitä kuninkaallisiin tulee, niin maltti heilläkin on valttia. Iäkkäät kuningas Harald Sonjansa kanssa ja Margareeta Tanskanmaalla kiltisti vaan ikiomaan linnaan kaikessa rauhassa oottelemaan, että pahat virukset häippäsee huitsinkuuseen!

  Kaikella vakavuudella tämä virus voi tarttua vaikka kuninkaaseen! Siksi on hyvä, että kaikki juhlat on toistaiseksi peruttu! Tuo vapaaehtoinen karanteeni, mitä esim. Norjan kuningaspari noudattaa, on hyvä! Kyllä se Margareeta ehtii ne juhlansa pitää halutessaan vaikkapa kesällä!

  • Todella hyvä kyllä, että ikäihmisinä hallitsijat tajuavat eristäytyä. Haraldkin juuri sairasteli paljon vuodenvaihteessa ja Mette-Maritilla on se keuhkofibroosi. Nyt tuli uusi tieto että myös kuningatar Elisabetin ohjelma on peruttu, mutta ei näillä näkymin niin pitkäksi aikaa kuin Norjassa.

 6. Voi olla että Beatricen häät siirtyy nyt tämän tilanteen takia, tuskin haluavat ottaa turhia riskejä suvun vanhusten terveydenkään takia.

  • Toivottavasti häitä ei tarvitsisi siirtää, kun parin häät ovat kärsineet jo muutenkin Andrew’n tilanteesta. Mutta turhia riskejä ei varmasti oteta. Vaikea ennustaa vielä niin pitkälle. Vaikka korona lähiviikkoina rauhoittuisi, niin varotoimia täytynee jatkaa vielä pitkään. Katsotaan, koska hovi tiedottaa asiasta.

   Sinänsä onni onnettomuudessa, että häistä oli tulossa pienet jo ihan muista syistä. Virus luo valtavia taloudellisia haasteita yhteiskunnalle ja yksilöille, ja isoja prinsessahäitä ei varmasti katsottaisi hyvällä.

Jätä kommentti