Nimiarvailuja Luxemburgin perintösuurherttuaparin tulevalle vauvalle

Kuninkaalliset ovat pitäneet niin matalaa profiilia, että tässähän on melkein unohtunut jo, että Luxemburgiin odotetaan kuninkaallista vauvaa ihan näinä hetkinä! Perintösuurherttua Guillaumen ja perintösuurherttuatar Stéphanien esikoinenhan on vieläpä kruununperillinen ja maan tuleva hallitsija. Lasketuksi ajaksi on ilmoitettu toukokuu 2020, joten uutisia saattaa tulla nyt ihan koska vain!

guillaume_stephanie_vauva2

Stéphanien raskaudesta tiedotettiin joulukuussa. Kuva: Cour Grand-Ducale / Marion Dessard

Koronapandemia on varjostanut monen vauvan ensikuukausia kaikkialla maailmassa, joa nähtäväksi jää, millaisia huomionosoituksia poikkeustilanteessa voidaan järjestää pienokaisen synnyttyä. Tällaiset hyvät uutiset ovat kuitenkin nyt jos koskaan erityisen kaivattuja, joten hyödynnetään pienikin vauvahuuma täällä blogissa. Nimiarvailu on aina hauskaa sunnuntaiviihdettä.

Ensimmäinen kysymys: kuinka monta nimeä lapselle tulee? Isän etunimet ovat Guillaume Jean Joseph Marie ja äidin puolestaan Stéphanie Marie Claudine Christine. Neljä on siis aika turvallinen veikkaus (ihan varmasti vähintään kolme), mutta en yllättyisi kuudestakaan. Keski-Euroopassa kuninkaallisille annetaan usein pitkiäkin nimiä. Guillaumen sisko prinsessa Alexandra, joka on suurherttua Henrin ja suurherttuatar Maria Teresan ainut tytär, sai kuusi nimeä. Kuuteen päätyi myös Guillaumen nuorempi veli prinssi Louis toisen lapsensa kohdalla. Suurherttua Henrillä itsellään on myös kuusi nimeä.

Embed from Getty Images

Ensimmäisen lapsen kohdalla arvailu on vaikeaa. On aina mahdollista, että Guillaume ja Stéphanie tekevät “Victoriat ja Danielit” ja valitsevat kutsumanimeksi jotain uutta ja yllättävää, mutta en kyllä ole ajatellut kovin villejä ehdotuksia. Suurherttuaperheellä on pitkät perinteet nimien kanssa, ja ne muutamat samat nimet kiertävätkin sitten kirjaimellisesti kaikilla perheenjäsenillä. Toki muutkin kuninkaalliset suosivat perinteisiä nimiä, mutta Luxemburgissa kiertosysteemi on minusta tiiviimpi. Jotenkin toivoisin, että lapsen kutsumanimi olisi kuitenkin vähän erottuva, eikä sama kuin Guillaumen vanhemmilla tai sisaruksilla.

Yhdestä olen varma. Marie istuu niin tiukasti suurherttuaperheessä, että olen valmis syömään hattuni, jos sitä ei pienokaisen nimestä löydy. Sehän on Euroopassa tavallinen etunimi myös miehille, ja sen ovat saaneet myös Guillaume ja hänen veljensä ja siskonsa sekä lukuisat muutkin sukulaiset.

Nimillä perinteisesti kunnioitetaan perheenjäseniä ja muita merkkihenkilöitä, esimerkiksi lapsen kummeja tai aiempia hallitsijoita. Kruununperillisten kohdalla on aina se erityisyys, että lapsi on ihan eri tavalla osa historiallista jatkumoa kuin mahdolliset sisaruksensa tai serkkunsa. Nimen täytyy kestää aikaa ja kulutusta. Se on varmasti yksi syy siihen, miksi kuningasperheissä suositaan klassista ja testatusti toimivaa nimistöä. Alla kuvituksena perintösuurherttuapari hääpäivänään lokakuussa 2012.

Embed from Getty Images

Pojalle

 • Henri, nykyisen suurherttuan eli vauvan isoisän mukaan
 • Jean, Guillaumen isoisän eli viime vuonna kuolleen suurherttua Jeanin mukaan
 • Philippe, Stéphanien viime vuonna kuolleen isän mukaan
 • Félix, yleinen nimi suurherttuaperheessä ja Guillaumen veli
 • Louis, toinen yleinen nimi perheessä ja Guillaumen toinen veli
 • Guillaume, vauvan isän nimi
 • Muita perinteisiä ranskankielisiä nimiä suvusta: Sébastien, Xavier, Gabriel, Charles, Antoine, Christian, Frédéric
 • Suurherttuaperheen ulkopuolelta mieleeni tulivat esimerkiksi Alexandre, Victor, Oscar, Emmanuel

Tytölle

 • Alix tai Alice, Stéphanien edesmenneen äidin mukaan. Äiti kuoli vain muutama kuukausi ennen tyttärensä häitä
 • Teresa, suuherttuatar Maria Teresan eli Guillaumen äidin mukaan
 • Charlotte, Guillaumen isomummon suurherttuattar Charlotten mukaan
 • Joséphine, Guillaumen edesmenneen isoäidin suurherttuatar Joséphine-Charlotten mukaan
 • Adelaide, hallinneen suurherttuattar Marie-Adelaiden mukaan
 • Muita suvussa esiintyneitä nimiä: Elisabeth, Gabriela, Astrid
 • Suurherttuaperheen ulkopuolelta: Isabelle, Louise, Helene, Sophie, Eleonora, Christine, Emilie

Stéphanien äidin etunimet olivat Alix Marie Isabelle Louise Ghislaine. Erityisesti Isabelle ja Louise iskivät mulle, varsinkin Isabellen voisin antaa vaikka omalle lapselle. Rakastan myös Charlottea, mutta en itse antaisi sitä kutsumanimeksi, kun Luxemburgissa on jo ollut yksi samanniminen hallitsija. Vai voisiko suurherttuatar Charlotte II toimia? Jotenkin kyllä tuntuu, että Stéphanien äidin nimistä voisi löytyä se kutsumanimi tytölle.

En odota osuvani oikeaan, sillä meikäläisen aiemmat nimiveikkailut ovat menneet aika huonosti. 😀 Guillaumesta ja Stéphaniesta on kyllä todella vaikea sanoa mitään, kun pari ei ole samalla lailla tuttu kuin Pohjoismaiden tai Britannian kuninkaalliset. Aina on yllätyksen mahdollisuus, mutta kumpi olisi heidän kohdallaan yllätyksellisempää: rikkoa perinteitä vai pysyä niissä? Onneksi tämä ei ole niin vakavaa! Marieta pidän kuitenkin aivan varmana, mikä tarkoittaa, että tilaa olisi luultavasti kolmelle muulle nimelle. Harmi, etten osaa ranskaa, koska ääntämys vaikuttaa nimien järjestykseen.

Viralliset arvaukseni pojalle ovat kuitenkin Alexandre Philippe Henri Marie tai Jean Marie Philippe Louis. Tytölle veikkaan nimeä Alice/Alix Charlotte Marie Therese tai Louise Marie Charlotte Joséphine.

Mitä nimiä te veikkaatte vauvalle? Neljä vai kuusi nimeä? 🙂

Jätä kommentti