Kuninkaalliset tyyli-ikonit: Ruotsin kuningatar Silvia

Kuninkaalliset ovat kautta aikojen olleet myös muodin suunnannäyttäjiä. Tyylikkyys ja eleganssi kuuluvat erottamattomasti hovielämään, ja kuninkaalliset naiset iltapuvuissa ja tiaroissa ovat monarkian parhaita aseita vielä 2000-luvullakin. Nykyään vaatevalintoja seurataan reaaliaikaisesti ympäri maailman, ja tunnetuimmat kuninkaalliset saavat aikaan verkkosivut kaatavia ostoryntäyksiä. Vaatteet ovat iso osa edustustyötä, ja niillä myös lähetetään viestejä ja edistetään tärkeitä arvoja. Timanttisalongin uusi postaussarja Kuninkaalliset tyyli-ikonit esittelee hovien muotimaailmaa ja kommentoi samalla kuninkaallisten suhdetta tyyliin ja pukeutumiseen.

Aloitamme uuden sarjan kuningatar-kategoriasta, ja kukapa sopisi paremmin ensimmäiseen postaukseen kuin uuden kotimaani ykkösnainen eli Ruotsin kuningatar Silvia.

H.M. Drottning Silvia. Fotograferad inför 75-årsdagen av fotograf Camilla Åkrans.
Kuva: Camilla Åkrans/Kungliga Hovstaterna

Neiti Silvia Sommerlath avioitui Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan kanssa 32-vuotiaana kesäkuussa 1976. Silviasta tuli avioliiton myötä suoraan kuningatar, ja kuningasperhe oli silloin pieni. Kaarle Kustaan vanhemmat ja isovanhemmat olivat jo kuolleet, ja sisaruksista vain prinsessa Christina oli Tukholmassa tukemassa veljeään kuninkaallisissa velvollisuuksissa. Neuvoa kuningattaren rooliin oli siis saatavissa rajallisesti, mutta Silvia on kertonut kääntyneensä usein prinsessa Christinan sekä miehensä tädin, Tanskan kuningatar Ingridin, puoleen.

Tilanne on varmasti ollut suuri haaste, mutta monella tapaa myös mahdollisuus. Silvia sai kääntää Ruotsin monarkiaan uuden sivun ja samalla luoda oman tyylinsä olla kuningatar. Nyt yli 40 vuotta myöhemmin Silvia on arvostettu vaikuttaja, tunnustettu tyyli-ikoni ja Bernadotten suvun matriarkka, joka on hoitanut kuningattaren pestin kunnialla. Silvia ei ole juuri näyttänyt väsymisen merkkejä, vaikka viime joulukuussa kuningatar täytti 76 vuotta.

Embed from Getty Images

Pukeutumistyyli on luonnollisesti muuttunut iän ja vuosien myötä, mutta Silvia on saanut paljon ylistystä vaatemaustaan, ja kuningatarta pidetään jokseenkin tyylivarmana onnistujana. Toki Silviankin vaatevarastosta löytyy esimerkiksi 80-luvun puhvihihoja, eivätkä kaikki hänen asunsa voi mitenkään miellyttää jokaisen makua, mutta sellaisia varsinaisia huteja ei oikein tule mieleen. Vielä seitsemänkympin rajapyykin jälkeenkin hän on onnistunut säväyttämään, ja Silvia pärjää tyylivertailuissa ongelmitta tyttärilleen ja miniälleen.

Kuningattaren päällä on nähty monenlaisia asuja eri vuosikymmenillä, mutta yksi tyylin kulmakivistä on värikkyys. Äitinsä puolelta brasilialainen Silvia on tummaverikkö, jolle tuntuu sopivan kaikki hennoista pastelleista vahvaan tulipunaiseen. Silvia omaksui “kuningatartyylin” muitta mutkitta, eikä ole myöskään arastellut hyödyntää Bernadotten suvun jalokivikokoelmaa. Katsotaan seuraavaksi hieman Silvian parhaita hetkiä vuosien varrelta.

Embed from Getty Images

Jokaisen kuninkaallisen perheeseen liittyvän naisen ensimmäinen suuri tyylinäyte on tietysti hääpuku. Silvia luotti puvussaan ranskalaiseen Christian Dioriin, ja paritti pelkistetyn pukunsa kuningasperheen näyttävän kameetiaran kanssa. Uniikisti kultaa, helmiä ja kreikkalaisia jumalia kuvaavat kameet yhdistävä tiara on haastava pala tavalliseen iltapukutyyliin, mutta hääkäytössä se on upea. Sekä kuningatar Silvian että kruununprinsessa Victorian häälookeissa tiaralle jätettiin selvästi tilaa valitsemalla yksinkertainen puku, mikä on osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi molemmilla kerroilla

Silvian häälook ei alun alkaen kuulunut suosikkeihini, mutta olen lämmennyt sille enemmän ja enemmän nähtyäni puvun livenä Tukholman hääpukunäyttelyssä muutama vuosi sitten. Diorin luomus on kestänyt aikaa, ja kokonaisuus näyttää edelleen hyvältä. Oletteko pistäneet merkille, että Sussexin herttuatar Meghanin hääpuku vuodelta 2018 tuntui olevan tyylillisesti paljon lähempänä kuningatar Silviaa kuin muita 2010-luvun kuninkaallisia morsiamia.

Embed from Getty Images

Silvia on siitä onnellisessa asemassa, että Ruotsissa on hieman keskimääräistä enemmän tiaratilaisuuksia. Valtiovierailujen ja edustusillallisten lisäksi tiarat kaivetaan esiin joka vuosi Nobeleihin kahtena päivänä peräkkäin, minkä lisäksi isot juhlat, kuten häät ja syntymäpäivägaalat, tuppaavat olemaan Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa tiaratilaisuuksia.

Suurin osa kuningasperheen tiaroista on perhesäätiön hallinnoimia, eli korut eivät pääsääntöisesti ole kenenkään yksityisomaisuutta. Silvia on käyttänyt lähes jokaista perheen tiaraa, mutta lapsiensa aikuistuessa suurimmat ja mahtavimmat tiarat ovat jääneet yksinoikeudella kuningattaren käyttöön. Silvia kuitenkin käyttää edelleen myös pienempiä tiaroja, tilaisuuden luonteesta riippuen. Esimerkiksi Suomessa vieraillessa vuonna 2017 mukaan oli valikoitunut keskikokoinen Baden Fringe Tiara.

Embed from Getty Images

SVT:n Kungliga smycken -dokumentissa kuningatar jakoi mielenkiintoisia yksityiskohtia tiarakokemuksistaan. Silvia nimesi suosikikseen upean Leuchtenbergin safiiritiaran, joka on kuulemma kevyt ja helppo kantaa. Sen sijaan ensikohtaaminen yhdeksänsakaraisen Nine Prong Tiaran (yllä olevan kollaasin kolmas kuva) kanssa Silvian ensimmäisissä Nobeleissa vuonna 1976 oli kaikkea muuta kuin mukava. Tiara on painava ja jäykkä, ja sen pitää istua kantajan päähän täydellisesti – muuten se helposti kippaa eteenpäin.

Tiara ei istunut Silvialle täysin, ja hovikampaaja työskenteli kovasti saadakseen tiaran sopimaan ja pysymään paikoillaan. Tiara kiinnitettiin neuloilla. Lopputulos ei kuitenkaan onnistunut suunnitelmien mukaan, ja pitkän Nobel-illan aikana tiara kävi yhä raskaammaksi ja vaikeammaksi kantaa, aiheuttaen kipua ja päänsärkyä Silvialle. Prinssi Bertil huomasi illallisella jonkin olevan vialla, ja neuvoi Silviaa ottamaan neulat pois, minkä kuningatar pienen rohkaisun jälkeen lopulta tekikin huomaamattomasti keskellä tv-lähetystä! 😀

Illan päätteeksi Silvia huomasi tiaran painuneen oikein kunnolla hänen päähänsä ja jättäneen sormen mentävän painauman. Tiaran runkoa muokattiin myöhemmin, ja nykyisin se istuu Silvian päähän ilman ongelmia. Ajatelkaa millainen tilanne tuon on täytynyt olla. Ensimmäistä kertaa Nobeleissa uutena kuningattarena ja valtava jännitysmomentti tiaran kanssa. Joko se tippuu päästä tai tekee pysyvän reiän päähän. Alla kuva tästä kovan onnen Nobel-lookista.

Embed from Getty Images

Nobelit ovat kuningasperheen tärkeimpiä tapahtumia, johon koko perhe panostaa. Nykyisin Silvia on ehkä hiukan kaavamaistanut pukeutumistaan, mutta ei hän kuitenkaan samassa iltapuvussa astele joka vuosi paikalle, ja ihan viime vuosinakin on nähty räväköitä valintoja.

Embed from Getty Images

Monet Silvian Nobel-puvuista ovat kuninkaallisen tyylin klassikoita. Vanhat puvut ovat saaneet erityistä huomiota myös silloin, kun tyttäret ovat esiintyneet julkisesti niissä. Kruununprinsessa Victoria valitsi toissavuonna Nobeleihin yhden äitinsä puvun yli 20 vuoden takaa, ja aiemmin prinsessa Madeleine käytti “kakkoshääpukunaan” niin ikään äidin vanhaa Nobel-pukua. Victoria on käyttänyt uudelleen myös joitakin Silvian arkisempia päiväasuja. Varsinkin Silvian iltapukuja olisi mukava nähdä uudelleen enemmänkin, tytärten lisäksi myös prinsessa Sofialla.

Embed from Getty Images

Kuninkaalliset häät ovat mannaa monarkioille, ja luonnollisesti myös morsiusparin vanhemmat pistävät silloin parastaan. Yksi Silvian parhaista lookeista koskaan nähtiin kruununprinsessa Victorian häissä, mutta ei Madeleinen ja Carl Philipin juhlapäivistäkään yritystä puuttunut. Lastensa häissä Silvia kantoi luonnollisesti perheen kokoelman näyttävimpiä tiaroja.

Embed from Getty Images

Kuningatar puhui muutama vuosi sitten Ellen haastattelussa suhteestaan muotiin ja pukeutumiseen. Silvian puheesta kuuluu syvä kunnioitus vaatekappaleita ja niiden tekijöitä kohtaan, ja sama koskee myös suvun jalokivikoruja. Käsityönä valmistettuihin iltapukuihin uppoaa helposti kymmeniä tai satoja tunteja aikaa.

Tiaroja kantaessa mukana kulkee puolestaan jopa satoja vuosia kuningasperheen, Ruotsin ja Euroopan historiaa, joten toki niitä on syytäkin arvostaa. Vaikka Silvia kuvaili Ellelle olevansa kiinnostunut vaatteista ja pitävänsä niitä tärkeinä, kuningatar ei silti taida olla kovin “muotihullu”. Suhde pukeutumiseen vaikuttaa olevan ennen kaikkea käytännöllinen, osittain varmasti ennen kuninkaallisuutta eletyn elämän seurauksena. Kun pukuihin menee paljon aikaa, työtä ja rahaa, on selvää, että niitä käytetään mieluusti uudelleen.

Silvian vanhoja pukuja säilytetään omassa huoneessaan jossain kuninkaanlinnassa tai Drottningholmissa. Kuningatar kertoi Ellen haasttatelussa, että puvut ovat laatikoissa makuuasennossa, ja ne on kääritty hapottomaan silkkipaperiin. Miettikää, millainen aarreaitta sen huoneen täytyy olla! Niin ruotsalaisia kuin kansainvälisiä merkkejä, ja varmasti lähes kaikkia mahdollisia värejä ja materiaaleja. Nyt vaan Victoria, Madeleine ja Sofia ahkerammin tonkimaan! Alla kuvassa muuten Silvia 70-luvun lopussa ja Victoria samassa mekossa sellaiset 40 vuotta myöhemmin.

Embed from Getty Images

Iltapukukekkerit eivät kuitenkaan ole edes kuninkaallisille jokaviikkoista ohjelmaa, ja suurin osa edustustyöstä koostuukin päivätilaisuuksista, joissa pukeudutaan arkisemmin. Monen kuninkaallisen “arkipuvusto” on varmasti huomattavasti siistimpi ja juhlavampi kuin meidän tavisten, ja farkkujen sijaan kuninkaalliset naiset suosivat esimerkiksi takkimekkoja, jakkupukuja, päivämekkoja ja housuasuja. Silvia hallitsee luonnollisesti myös päiväpukeutumisen. Viime vuosilta tulee ensimmäisenä mieleen erilaiset jakkupukuyhdistelmät, jotka taitavat olla ominta Silviaa. Niitä tuli myös selvästi eniten vastaan kuvia etsiessä.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Yli 40 vuotta kestäneen kuninkaallisen uran varrelle mahtuu siis kaikenlaista! Muoti ehkä muuttuu, mutta eleganssi ja tyyli ovat olleet osa kuninkaallisuutta kautta historian. Kuninkaalliset myös tyypillisesti pysyvät julkisuudessa pidempään kuin esimerkiksi poliitikot, viihdetähdet ja muut julkkikset, jolloin myös tyylin muuttumista pystyy seuraamaan ihan eri tavalla.

Henkilökohtaisesti mua kiinnostaa hirveästi, miten esimerkiksi asujen uudelleenkäyttäminen lisääntyy lähivuosina kuninkaallisissa piireissä. Ruotsin naisilla ainakin pitäisi olla varasto, jota kierrättää. Kuten sanoin aiemmin, Ruotsissa tiaratilaisuuksia on runsaasti, joten niitä pukujakin on kertynyt aikamoiset määrät varmasti myös Victorialle ja Madeleinelle.

Mikä Silvia-tyyli sinulle on jäänyt erityisesti mieleen? 🙂 Samalla otan mielelläni vastaan palautetta tästä juttusarjasta. Mitä näkökulmia haluaisit kuulla kuninkaallisten tyylistä? Keräsin jo vuosi sitten teiltä toiveita siitä, keitä kuninkaallisia sarjassa käsitellään, mutta toiveita saa esittää tietysti täälläkin vielä!

14 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaalliset tyyli-ikonit: Ruotsin kuningatar Silvia

 1. Tää sarja on loistava idea! Tähän hetkeen kyllä tarvitaan vähän glamouria ja säihkettä. Silvia on tosiaan tyylikäs kuningatar ja osaa kantaa hienosti suuretkin tiarat ja korut. Suosikki taitaa olla tuo Victorian häissä nähty look. Olisi kiva lukea myös 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun tyylitaitureista kuten Kuningatar Alexandrasta ja Marysta ja miksei myös Kuningataräiti Elisabethistä.

  • Mua henkilökohtaisesti kiinnostaa myös menneen ajan kuninkaalliset, mutta esteeksi tulee luultavasti saatavilla olevien kuvien määrä ja laatu. Katsotaan, jos Marysta tai kuningataräidistä saisi jotain! Alustavasti ajattelin jatkaa tätä sarjaa suunnilleen kerran kuussa, koska postaus on vaatii paljon aikaa ja taustatutkimusta. Jonossa on muutama muu kuninkaallinen ensin, mutta toiveesi on kuultu! 😊

   Silvia Victorian häissä on kyllä kestosuosikki, en kyllästy niihin kuviin koskaan! 😄

 2. Silvia on ehdoton huippu yksinkertaisessa tyylikkyydessään, hän on aina osannut valita värit ja niiden sävyt kohdilleen. Ja koruja sopivasti ja sopivan kokoisia tilanteesta riippuen.
  Valtavan koosteen teit tähän ja hienosti ja kattavasti, kiitos!
  Norjan Sonja on toinen suosikkini , Silvian kaltainen, iätön ja ever green, eli aina tyylikäs, vaikka ulkoilupuvussa vaeltamassa.
  Seuraavaa odotellessa toivotan mukavia kevään päiviä!

 3. Itse en osaa valita Silvialta mitään erityistä, hän on takuuvarma pukija. Tyylikästä aina. Hän myös kierrättää pukuja. Oon seurannu “Året med kungefamiljen” -ohjelmia, niin jossain kastetilaisuudessa hänellä ollut puku putkahtaakin esiin jollain valtiovierailulla. Hieno homma. Mä haluaisin lukea upean Maximan ja tietty Margareetan tyylistä. Ja toi maigan mainitsema Englannin Alexandrahan oli todellinen tyyli-ikoni. Ihana kun aloitit tällaisen mielenkiintoisen sarjan. 🙂

  • Toi kierrättäminen on kyllä sellainen asia, jota kaikki kuninkaalliset voisivat hyvin lisätä vielä paljon enemmän. Varmasti sitä tapahtuu “arkivaatteiden” kohdalla enemmän, mutta onhan se nyt ihan absurdi lähtökohta, että joka tilaisuudessa pitäisi aina olla uudet vaatteet. Ei niiden vaatteiden pitäisi olla se tärkein asia kuitenkaan, minkä onneksi moni kuninkaallinen on ymmärtänyt. Erityisesti inhoan sitä, kun välillä teetetään/ostetaan lähes identtisiä asuja, joissa on ehkä joku tasku vähän eri tavalla. 😄

 4. Kiitos tästä – tähän aikaan todellakin tarvitaan jotain kevyttä! Minä olen lukemassa Angela Kellyn kirjaa, mielenkiintoista taustatietoa esim. Elisabethin ikonisista valokuvaussessioista tai miten hovissakin ”huijataan” ettei sieltä valuisi sisäpiirin vinkkejä Ascotin hatun värin vedonlyöntiin!
  Silvia on tyylikäs, hankala nimetä yhtä asua, mutta kyllä hän todellakin näytti kuningattarelta Victorian häissä!
  Jännityksellä odotan, kenestä kirjoitat seuraavaksi. Maximaa taidan odottaa erityisellä mielenkiinnolla.

  • Angela Kellyn kirja oli todella mielenkiintoinen! Kyllähän sitä tiesi, että kuningattaren ulkoasuun menee paljon aikaa ja vaivaa, mutta ei sitä osannut kuvitella millainen härdelli se oikeasti on! 😄

   Mullekin tulee aina vaan toi Victorian häiden look mieleen, kun Silviasta puhutaan. 😊

 5. Hei! Kiitos mukavasta blogista. Nyt on niin kiva postausaihe, että se saa minutkin kommentoimaan ensimmäistä kertaa.
  Silvia on kyllä kaunis ja tyylikäs kuningatar, hänellä on niin hyvät värit itsellään, että hänelle tuntuu sopivan kaikenväriset asut. Kyllä yksi minunkin suosikeista on tuo Victorian häiden asu, siihen oli kyllä panostettu, myös korut oli sen mukaan.
  Uusiokäyttöä ja vaatteiden uudelleenmuokkausta toivoisi enemmän, kyllähän näin tehdäänkin, kun vaatteet ovat usein niin laadukkaita ja hinnakkaita merkkituotteita, niitä kyllä voisi käyttää asusteita muuttamalla vieläkin useamman kerran.
  Mun suosikkini pukeutujana on kruununprinsessa Mary, toivottavasti hänkin on siellä sun postauslistalla.

  • Tervetuloa mukaan kommentoimaan, kiva että pidit postauksesta! 😊 Usein huomio keskittyy vahvasti nuorempaan sukupolveen, mutta yritän parhaani mukaan huomioida välillä myös vanhempia kuninkaallisia. He ovat sen ansainneet!

   Mary tulee olemaan mukana tässä sarjassa, mutta en osaa vielä sanoa koska. Ajattelin alustavasti julkaista tätä noin kerran kuussa, sillä tällainen postaus vie paljon aikaa.

 6. Mahtava postaussarja, innolla odotan ketä kaikkia tähän on valikoitunut mukaan! Silvia on ollut nuorena tyrmäävän kaunis ja on todella elegantti edelleen. Tyyli on varma, etenkin lastensa häissä Silvia on ollut upeana. Ja Silvia kyllä osaa kantaa tiarat tyylillä. Voin vaan kuvitella, miten stressaava tilanne on ollut tuon huonosti istuvan tiaran kanssa Nobeleissa 😀

  • Mietin välillä, että Victorialla on kyllä varmasti ollut kovat paineet, kun äiti on aina ollut niin ylistetty kauneudestaan ja erityisesti tyylistään. Victoria on myös kaunis, mutta sen oman tyylin löytäminen taisi kestää aika kauan ja vieläkin tulee aika vaihtelevia onnistumisia. Vaikka makuasioitahan ne vaatteet ovat 🙂

 7. Ihana idea, erityisesti juuri nyt on kiva saada eteensä kunnon kattaus tiaroita ja kauniita pukuja!

  Silvia on todella tyylikäs ja kadehdin kyllä sitä, että hänelle tuntuu sopivan väri kuin väri. Itse haluaisin käyttää kaikkia ihania voimakkaita värejä, mutta tällaisena kalmankalpeana ei vaan viitsi, kun näyttäisin sitten ihan haamulta. 😀

  Tarina Silvian ja Nine Prongin ensikohtaamisesta Nobeleissa oli aikamoinen, Silvia parka! Tuossa Nobel-kuvassa kiinnitin huomiota varsin ristikoruun, aika harvoin niitä kuninkaallisilla kai näkee?

  Silvian “häälookeista” suosikkini on tuo CP:n ja Sofian häiden asu, vaikka Victorian ja Danielin häiden asu on myös häikäisevä. Tuo Madeleinen häiden puku ei ehkä ole ihan parasta Silviaa. Voi että, olisipa taas kuninkaalliset häät odotettavana 🙁

  • Samaistun tuohon voimakkaiden värien välttämiseen. Tällainen suomalainen kalpeanaama ei vaan saa väreistä samaa efektiä kuin tummaveriköt 😀

   Ristikoruja ei tosiaan ihan hirveästi näy, ainakaan en ole kiinnittänyt huomiota. Tämä kyseinen koru on nähty Silvian lisäksi ainakin Victorialla. Madeleinesta en ole varma.

Jätä kommentti